Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 mei 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky bevestigt: 60 burgers gedood bij Russische aanval op school

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky bevestigt: 60 burgers gedood bij Russische aanval op school
Vandaag, 9 mei, vieren de Russen de Dag van de Overwinning waarmee de overwinning op de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Het westen kijkt vandaag lichtjes zenuwachtig mee naar de feestelijkheden: Poetin wil volgens experts "iets groots aankondigen", maar het is voorlopig onduidelijk wat. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
Lees verder

Marc Degryse neemt Alfred Schreuder op de korrel: "Zijn keuzes hebben niets bijgebracht, hij komt goed weg"
Elke dribbel, iedere tactische zet, maar ook dat mistasten achterin: Marc Degryse heeft het gezien. Onze huisanalist fileert elke maandag de voorbije speeldag van de Champions' play-offs. Zoals alleen hij dat kan. Scherp, maar rechtvaardig. Vandaag: de derde speeldag. "Schreuder koos voor meer controle uit schrik en respect voor Union. Dankzij het goede resultaat wordt er misschien niet zoveel over gesproken, maar ik vond dat raar. De keuzes van Schreuder hebben niet goed uitgepakt."
Lees verder

Doden en gewonden bij verschillende aanvallen op stembureaus op de Filipijnen
Drie veiligheidsagenten zijn maandag om het leven gekomen in het zuiden van de Filipijnen toen gewapende mannen het vuur openden op een stembureau. De schietpartij vond plaats tijdens de algemene verkiezingen, kort na het begin van de stemming in de gemeente Buluan, op het eiland Mindanao. Dat is vernomen van de politie.
Lees verder

Negen gewonden bij granaataanval op stemlokaal op de Filipijnen
Op de Filipijnen zijn bij een granaataanval aan een stemlokaal negen gewonden gevallen. Dat gebeurde enkele uren voor de start van de stembusgang, meldt de lokale politie vandaag.
Lees verder

K3-bedenkers Miguel Wiels en William Vaesen richten nieuwe band 'Factor 4' op: "Toen we hen samenzetten, gebeurde er iets magisch"
Ze stonden in 1998 samen aan de wieg van K3. Meer dan twintig jaar later slaan Miguel Wiels (49) en William Vaesen (47) opnieuw de handen in elkaar voor een muzikaal project: Factor 4. Een project met een boodschap, want het eerste nummer van de band kadert in een campagne van de Vlaamse overheid. "We hebben heel veel plannen. Ik ben volop liedjes aan het schrijven."
Lees verder

Boezemvrienden Miguel Wiels en William Vaesen richten nieuwe band op: "Er is geen magische succesformule"
Ze stonden in 1998 samen aan de wieg van K3. Meer dan twintig jaar later slaan Miguel Wiels (49) en William Vaesen (47) opnieuw de handen in elkaar voor een muzikaal project: Factor 4. Een project met een boodschap, want het eerste nummer van de band kadert in een campagne van de Vlaamse overheid. "We zitten altijd plannen te smeden om samen iets te doen."
Lees verder

STREAMINGTIP. De vrouw die Nixon pootje lap legde
Over het Watergate-schandaal dat Richard Nixon ten val bracht, is al menig filmbobijn gerold. Maar deze STARZ Original pakt dit duistere hoofdstuk in de Amerikaanse politiek aan door de ogen van enkele over het hoofd geziene spilfiguren.
Lees verder

The Queen viert 70 jaar op de troon en doet privéarchief open: "Zeer exclusief en uitzonderlijk"
'Elizabeth: The Unseen Queen'. De naam zegt het: voor het eerst in 96 jaar zet koningin Elizabeth haar privéarchief open. Zo'n vierhonderd videobeelden van binnen het paleis, gefilmd door The Queen zelf en wijlen prins Philip, heeft de BBC gemonteerd tot documentaire. "Uitzonderlijk", vindt koningshuiskenner Jo De Poorter. "Maar zeer bewust gelanceerd als afleidingsmanoeuvre voor de turbulente periode met Harry en Andrew."
Lees verder

"Zeer exclusief en uitzonderlijk": Queen geeft 400 uur aan privéfilmpjes vrij. Maar waarom doet ze dat?
'Elizabeth: The Unseen Queen'. De naam zegt het: voor het eerst in 96 jaar zet koningin Elizabeth haar privéarchief open. Zo'n vierhonderd videobeelden van binnen het paleis, gefilmd door The Queen zelf en wijlen prins Philip, heeft de BBC gemonteerd tot documentaire. "Uitzonderlijk", vindt koningshuiskenner Jo De Poorter. Al doet de vorstin dat volgens hem niet zomaar. "Deze beelden zijn zeer bewust gelanceerd als afleidingsmanoeuvre."
Lees verder

Vandaag zonnige en warme dag, dinsdag maxima tot 26 graden
Vandaag is het in de voormiddag overal zonnig. In de namiddag ontstaan er hoofdzakelijk ten zuiden van Samber en Maas stapelwolken. Elders blijft het meestal zonnig met kans op enkele hoge sluierwolken vanaf het westen. Het wordt in het binnenland warm voor de tijd van het jaar met maxima van 19 à 20 graden aan zee en in de Hoge Venen tot plaatselijk 24 of 25 graden in het centrum, meldt het KMI.
Lees verder

Vanaf vandaag ernstige hinder rond Sportpaleis door Oosterweelwerken
Aan het verkeerscomplex Schijnpoort nabij het Antwerpse Sportpaleis starten vandaag een aantal voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding die voor heel wat hinder dreigen te zorgen. Op de Schijnpoortweg is er in beide richtingen slechts één rijstrook beschikbaar.
Lees verder

Ook inwoners van Groot-Antwerpen hebben te hoge PFOS-waarden
Ruim de helft van de deelnemers aan een steekproef in en rond Antwerpen heeft te veel PFOS in het bloed. Dat toont onderzoek door expert Jacob de Boer (Vrije Universiteit Amsterdam) in opdracht van burgervereniging 'Grondrecht' aan, zo schrijft 'De Morgen'.
Lees verder

Decathlon start met verhuur van sportmateriaal
Sportwinkelketen Decathlon start vanaf vandaag met de verhuur van sportmateriaal. De verhuurdienst wordt breed uitgerold in ons land. Concreet zullen klanten sportmateriaal voor een dag, een week, een maand of drie maanden kunnen huren. In een eerste fase gaat het vooral om materiaal voor wieler- en watersport, fitness, camping, trekking en wintersport. Het is de bedoeling het aanbod later nog uit te breiden.
Lees verder

Football Talk. Rugblessure Van Crombrugge "niet al te ernstig"
Zoals verwacht kon Anderlecht op de Bosuil niet beschikken over Hendrik Van Crombrugge. De doelman liep een rugblessure op, maar is er donderdag in de terugmatch mogelijk weer bij.
Lees verder

'Sex Education'-ster Ncuti Gatwa krijgt hoofdrol in 'Doctor Who'
'Sex Education'-ster Ncuti Gatwa (29) gaat in de Britse sciencefictionserie 'Doctor Who' spelen. De acteur neemt de rol van Jodie Whittaker (39) over, meldt de Britse omroep BBC. Daarmee is Gatwa de eerste zwarte acteur die de tijdreiziger gaat spelen.
Lees verder

Alle ogen gericht op 9 meiparade in Moskou: dit is alles wat we weten over de 'Dag van de Overwinning'
Vandaag viert Rusland de Dag van de Overwinning. Op de belangrijkste nationale feestdag wordt de triomf van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdacht. Zaterdag vond de generale repetitie plaats op het Rode Plein in Moskou. Meer dan 10.000 manschappen namen deel aan de oefening. Al dagenlang wordt gespeculeerd over het belang van deze dag in de oorlog tegen Oekraïne. Wat zal president Poetin aankondigen tijdens zijn toespraak?
Lees verder

Wat gaat Poetin aankondigen? Alle ogen gericht op 9 meiparade in Moskou: dit is alles wat we weten
Vandaag viert Rusland de Dag van de Overwinning. Op de belangrijkste nationale feestdag wordt de triomf van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdacht. Zaterdag vond de generale repetitie plaats op het Rode Plein in Moskou. Meer dan 10.000 manschappen namen deel aan de oefening. Al dagenlang wordt gespeculeerd over het belang van deze dag in de oorlog tegen Oekraïne. Wat zal president Poetin aankondigen tijdens zijn toespraak?
Lees verder

Sammy Mahdi wil zo snel mogelijk schoon schip maken bij CD&V
Sammy Mahdi wil na het vertrek van Joachim Coens bij CD&V zo snel mogelijk schoon schip maken indien hij de nieuwe voorzitter wordt. In enkele personeelskwesties, maar vooral in de partijwerking, want "het kan niet meer dat verschillende baronieën naast elkaar werken", zegt hij in De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.
Lees verder

'Doctor Strange' kent bijzonder goed openingsweekend, ondanks kijkrestrictie voor jonge kinderen
De nieuwste Marvelfilm 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' heeft een bijzonder goed openingsweekend achter de rug. De film met Benedict Cumberbatch en Elizabeth Olsen in de hoofdrollen, bracht wereldwijd al 428 miljoen euro in het laatje.
Lees verder

Kleine ontploffing aan woning in Houthalen
Op maandag 9 mei vond er rond 4 uur 's morgens een kleine ontploffing plaats in Houthalen.
Lees verder