Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 12 mei 2022

LIVE. Human Rights Watch vraagt Rusland en Oekraïne te stoppen met clustermunitie - Moskou roept op burgers uit Kram...

HLN
LIVE. Human Rights Watch vraagt Rusland en Oekraïne te stoppen met clustermunitie - Moskou roept op burgers uit Kramatorsk en Slovjansk te evacueren
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept zowel Rusland als Oekraïne op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van clustermunitie op het slagveld. De Russische militaire leiding heeft er bij hulporganisaties op aangedrongen de Oost-Oekraïense steden Kramatorsk en Slovjansk te evacueren. Oekraïne heeft Rusland voorgesteld Russische krijgsgevangenen te ruilen tegen zwaargewonde Oekraïense soldaten die zich verschanst hebben in de Azovstalfabriek in de belegerde havenstad Marioepol. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Peter Van de Veire niet mals voor Songfestival in Turijn: "Achter de schermen één grote chaos"
Haal je de Belgische driekleur al maar boven, want straks kan je supporteren voor Jérémie Makiese tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Niet alleen zijn zenuwen staan op scherp, ook bij de organisatie heerst er wellicht hoogspanning. De eerste halve finale is zeker op technisch vlak alles behalve rimpelloos verlopen. Zelfs Peter Van de Veire is niet mals voor de Italianen. "De presentatoren lopen verloren op het podium. Slordig camerawerk, artiesten onscherp in beeld, voorstellingsfilmpjes ondermaats, een hele stap terug tegenover vorig jaar", vertelt hij vanuit Turijn aan Desna en Jarne in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Kleindochter 'Nonkel Jef' wil Ketnet-wrapper worden
Meer dan vierduizend jongeren schreven zich in voor een job als nieuwe Ketnet-wrapper, maar voor de kleindochter van 'Nonkel Jef' acteur Ivo Pauwels (83) wordt die droom misschien écht werkelijkheid. Nona 't Jolle (17) uit Antwerpen is nog één van de acht kandidaten die het Ketnetteam van onder meer Gloria Monserez en Sander Gillis kan vervoegen.
Lees verder

Vandaag overwegend zonnig met maxima tussen de 16 en 21 graden
Het wordt ook vandaag droog en overwegend zonnig weer, maar tijdelijk zijn er wel meer wolkenvelden. Het wordt iets minder warm dan de voorbije dagen, meldt het KMI. De ochtend start op sommige plaatsen met wat bewolking, nadien krijgen we afwisseling van zon en wolken. De maxima liggen tussen 16 en 21 graden bij een matige tot vrij krachtige wind.
Lees verder

Ook vandaag overwegend zonnig, zondag zelfs tot 27 graden
Het wordt ook vandaag droog en overwegend zonnig weer, maar tijdelijk zijn er wel meer wolkenvelden. Het wordt iets minder warm dan de voorbije dagen, meldt het KMI. De ochtend start op sommige plaatsen met wat bewolking, nadien krijgen we afwisseling van zon en wolken. De maxima liggen tussen 16 en 21 graden bij een matige tot vrij krachtige wind.
Lees verder

STREAMINGTIP. 'Quo vadis, Aida?' (Streamz+): Hartverscheurend epos met Johan Heldenbergh
Op 8 juni maakt 'Quo vadis, Aida' kans op de Lux Audience Award tijdens de European Film Awards. De film, die in 2020 in wereldpremière ging op het Internationale Filmfestival van Venetië en sindsdien unaniem lovende commentaren oogstte, met als kers op de taart een Oscar-nominatie voor beste internationale film, handelt over de uren voorafgaand aan de genocide van Srebrenica.
Lees verder

Zowat 8 procent van werknemers in zorg is geen Belg
Ongeveer 8,3 procent van de werknemers in de zorgsector in ons land heeft niet de Belgische nationaliteit. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta van 39.000 werknemers in de zorgsector.
Lees verder

1 op 3 terrorismeverdachten of -veroordeelden krijgt deradicaliseringstraject opgelegd: "te weinig" volgens minister Demir
Eén op drie terrorismeverdachten of -veroordeelden in Vlaanderen krijgt door de rechter een deradicalisatietraject opgelegd. Veel te weinig, vindt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA), die zelf met de cijfers naar buiten kwam.
Lees verder

Jérémie Makiese is klaar voor de halve finale: "Ik zou het mezelf niet vergeven als ik maar zozo presteer"
"Ik wil dat België trots op mij is." Zingende keeper Jérémie Makiese is klaar om vanavond te bewijzen dat 'Miss You' z'n plekje verdient op het Eurovisiesongfestival. Zonder stress, én met ambitie voor zaterdag. In een laatste gesprek voor de halve finale schat Makiese z'n kansen in en vertelt hij over de 'happy vibes' van de Songfestivalfans. "Als ik naar de finale ga, wil ik winnen."
Lees verder

Jérémie Makiese is klaar voor de halve finale: "Ik wil dat België trots op mij is"
"Ik wil dat België trots op mij is." Zingende keeper Jérémie Makiese is klaar om vanavond te bewijzen dat 'Miss You' z'n plekje verdient op het Eurovisiesongfestival. Zonder stress, én met ambitie voor zaterdag. "Als ik naar de finale ga, wil ik winnen."
Lees verder

Bosbrand legt Californisch stadje deels in de as
Een bosbrand heeft minstens twintig huizen in de as gelegd in het stadje Laguna Niguel, in de Amerikaanse staat Californië. Honderden inwoners zijn woensdagavond opgeroepen om te evacueren, meldt de krant Los Angeles Times.
Lees verder

Wanneer dreigementen van seksueel misbruik van tweejarig dochtertje aan bod komen, houdt Rebekah Vardy het tijdens 'The War of the WAGs' niet droog
Een emotioneel moment gisteren op dag twee van 'The War of the WAGs', het proces waarin Coleen Rooney - vrouw van ex-voetballer Wayne - moet bewijzen dat Rebekah Vardy - vrouw van spits Jamie - gevoelige informatie lekte naar de pers. Toen de online-dreigementen richting haar twee jaar oude dochtertje aan bod kwamen, barstte Vardy in tranen uit. Voorts gaf Vardy wél toe dat ze het auto-ongeluk van Danny Drinkwater - op dat moment ploegmaat van haar man bij Leicester City - aan 'The Sun' meldde, maar dit een éénmalig gebeuren was.
Lees verder

Merol neemt het op tegen Gert Verhulst in 'De allerslimste mens ter wereld'
We kennen ondertussen al twee kandidaten van het nieuwe seizoen van 'De allerslimste mens ter wereld'. Naast Gert Verhulst zal namelijk ook Merol opnieuw te zien zijn in het populaire Play4-programma. Dat maakte de Nederlandse zangeres zelf bekend tijdens 'De Cooke & Verhulst Show'.
Lees verder

"Ik ben dik gelukkig en iedereen mag het weten": drie koppels vertellen over de hashtag #dikkeliefde
Het is #dikkeliefde tussen Lisa (26) en Sary (28), #dikkeliefde tussen Timo (31) en Melissa (30), en #dikkeliefde tussen Hanne (23) en Tjeu (25). Net als tientallen andere koppels hebben ze op Instagram een foto gepost onder de hashtag #dikkeliefde, als tegenreactie op het veelbesproken Play4-programma 'da's dikke liefde.' Ze willen daarmee een positieve stem geven aan dikke mensen en hun liefdesgeluk in de verf zetten. "Ik heb nog nooit zo'n goed seksleven gehad", klinkt het.
Lees verder

"Ik heb nog nooit zo'n goed seksleven gehad": drie koppels over #dikkeliefde na ophef over nieuw programma
Het is #dikkeliefde tussen Lisa (26) en Sary (28), #dikkeliefde tussen Timo (31) en Melissa (30), en #dikkeliefde tussen Hanne (23) en Tjeu (25). Net als tientallen andere koppels hebben ze op Instagram een foto gepost onder de hashtag #dikkeliefde, als tegenreactie op het veelbesproken Play4-programma 'Da's dikke liefde'. Ze willen daarmee een positieve stem geven aan 'dikke' mensen en hun liefdesgeluk in de verf zetten. "Jammer dat Lotte Vanwezemael niet verder keek toen ze toestemde", klinkt het.
Lees verder

Thriller Veerle Baetens krijgt Amerikaanse remake met twee Oscarwinnaars
'Duelles', de thriller met Veerle Baetens (44) in de hoofdrol, krijgt een Amerikaanse remake. Dat schrijft IndieWire. Anne Hathaway (39) en Jessica Chastain (45) zullen gaan meespelen in de Amerikaanse versie, die 'Mother's Instinct' zal gaan heten.
Lees verder

Schokkende videobeelden tonen hoe Russische soldaten twee Oekraïense burgers in de rug doodschieten
Twee ongewapende burgers wandelden in het begin van de oorlog in Oekraïne weg van Russische soldaten die hen net hadden aangesproken in een buitenwijk van Kiev. Plots duiken de militairen weer op en schieten de twee Oekraïners in de rug. Een van hen was op slag dood, de andere overleed later aan zijn verwondingen. Het Oekraïense gerecht onderzoekt het incident nu als een oorlogsmisdaad op basis van videobeelden ervan.
Lees verder

"Zo'n 80 procent van het rendement van aandelen komt uit dividenden, maar let wel op voor de fiscale valkuilen": Paul D'Hoore geeft advies
Wanneer het over beleggen gaat, kijken jonge beleggers dikwijls enkel naar de koersstijgingen van hun aandelen. Met het dividend wordt veel minder rekening gehouden. Ten onrechte, vindt onze geldexpert Paul D'Hoore. "Maar je kan wel best rekening houden met de fiscus in de landen waar je het aandeel koopt." Hij geeft de belangrijkste verschillen mee en vertelt hoe je het meest kunt halen uit je dividenden.
Lees verder

Michael Frey, de (momenteel niet zo) vlot scorende spits van Antwerp: "Misschien moet ik meer voetballen als een vos in plaats van een pitbull terriër"
Schilder, tekenaar, profvoetballer. Antwerp-spits Michael Frey (27) heeft vele gedaantes. "Was ik thuis niet aan het voetballen, zat ik achter mijn tekenblok."
Lees verder

Sonos maakt al bijna 20 jaar draadloze speakers, maar wil nu doorbreken bij grote publiek: "Elk product dat we uitbrengen, moet het meest geliefde zijn"
Als het gaat om luidsprekers die via wifi draadloos muziek kunnen afspelen, is het Amerikaanse Sonos een pionier. Maar door de hoge prijzen is het nooit écht kunnen doorbreken bij het grote publiek. De laatste jaren kwam daar verandering en met de soundbar Sonos Ray moeten meer mensen in het ecosysteem gezogen worden. Om dat te bewerkstelligen moet er een balans gevonden worden tussen samenwerken met grote technologiebedrijven, maar ze ook bekampen. HLN sprak in New York exclusief met topmensen van Sonos over de ambities van het bedrijf.
Lees verder