Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 22 mei 2022

LIVE GIRO. Roze trui Carapaz komt vroeg ten val, wie wint zware etappe naar Cogne?

HLN
LIVE GIRO. Roze trui Carapaz komt vroeg ten val, wie wint zware etappe naar Cogne?
Opnieuw een belangrijke dag voor de klassementsmannen. De vijftiende etappe van de Giro voert het peloton van Rivarolo Canavese naar Cogne. Op het menu: twee beklimmingen van eerste categorie en een slothelling van tweede categorie. Wie triomfeert? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Bewoner (71) sterft bij rusthuisbrand in Elsene
In de Brusselse deelgemeente Elsene is zondagochtend brand uitgebroken in een verzorgingstehuis voor ouderen. Een bewoner van 71 jaar oud liet daarbij het leven, zegt de woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw.
Lees verder

IN BEELD. Overvallers doen of ze gaan winkelen, halen plots groot mes boven
FAROEK KORT - "Ze zijn over het hoogste stuk van de omheining geklommen, zeker zo'n vier meter hoog." Dat vertelt Steve Van Holder van de politie van Houthalen-Helchteren aan Faroek. Hij en zijn collega's zijn op zoek naar twee jongemannen die de Colruyt aan de Grote Baan overvallen hebben.
Lees verder

"Ik wist dat ik het niet zou overleven als ik bij hem bleef": het strafste uit het kruisverhoor van Amber Heard
Het was opnieuw een turbulente week in de rechtbank, tijdens het proces dat Johnny Depp (58) aanspande tegen zijn ex Amber Heard (36). Nu het einde steeds meer in zicht komt - eind volgende week worden de slotpleidooien al gegeven - zetten we de gebeurtenissen van de afgelopen week nog even op een rijtje. "Wie was het echte monster in deze relatie?"
Lees verder

CD&V wil mogelijkheid om kiesbeloftes Vlaamse beleidsdomeinen te laten doorrekenen
CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement Peter Van Rompuy pleit ervoor om partijen de mogelijkheid te geven om de verkiezingsbeloftes met betrekking tot de Vlaamse beleidsdomeinen in de aanloop naar 2024 objectief te laten doorrekenen. Dat moet politici aanzetten hun verkiezingsbeloftes concreet te maken, zegt hij.
Lees verder

LIVE. Strijd in oosten van Oekraïne neemt toe: Rusland zet 'terminator-tanks' in en valt Sjevjerodonetsk aan
Volgens het Oekraïense leger concentreren de Russen zich steeds meer op de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie stelt dat de situatie verergert, en spreekt van "intense vuurgevechten" langs het front. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe is de verovering van Loehansk zo goed als afgerond. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Buschauffeurs eisen overleg met De Lijn na twee incidenten met jongeren in enkele dagen tijd: "We willen nultolerantie, nu meteen"
De buschauffeurs zijn de agressie op de risicolijnen naar de Blaarmeersen en het provinciaal domein Puyenbroeck beu. Vakbond ACV eist dat het agressiecomité van De Lijn maandag wordt samengeroepen om het probleem aan te pakken. Afgelopen week moest de politie tweemaal tussenbeide komen omdat chauffeurs zich bedreigd of geïntimideerd voelden door groepen jongeren. Met de Gentse Feesten in aantocht vrezen de chauffeurs nog meer incidenten. "We willen weten wie die jongeren zijn en wanneer en waar ze opduiken."
Lees verder

Ariarne Titmus verbetert wereldrecord van Katie Ledecky op 400 meter vrije slag
De Australische zwemster Ariarne Titmus (21) heeft het wereldrecord op de 400 meter vrije slag aangescherpt. De regerende olympische kampioene op de 200 en 400 meter zette een chrono van 3:56.40 op de tabellen tijdens de Australische kampioenschappen in Adelaide.
Lees verder

"In een permacultuur moestuin hoef je niet naar bestrijdingsmiddelen te grijpen, zelfs geen biologische": tuinexperte legt uit hoe je er een aanlegt
Een permacultuur moestuin is een ware trend. Maar... wat is dat eigenlijk precies? Waarin verschilt de aanpak met die in een gewone moestuin, en welk voordeel haal je eruit? Onze tuinexperte Laurence Machiels zet alles op een rij. "Je hebt er minder onderhoud aan, én minder last van plagen."
Lees verder

"In een permacultuurmoestuin hoef je niet naar bestrijdingsmiddelen te grijpen, zelfs geen biologische": tuinexperte legt uit hoe je er een aanlegt
Een permacultuurmoestuin is een ware trend. Maar... wat is dat eigenlijk precies? Waarin verschilt de aanpak met die in een gewone moestuin, en welk voordeel haal je eruit? Onze tuinexperte Laurence Machiels zet alles op een rij. "Je hebt er minder onderhoud aan, én minder last van plagen."
Lees verder

Bart De Wever: stikstofakkoord uitvoeren of volledige vergunningstop dreigt
Aan het stikstofakkoord van de Vlaamse regering kan niets worden veranderd, zo niet dreigt een volledige vergunningstop. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaard in De Zevende Dag. Hij sluit evenwel niet uit dat het openbaar onderzoek dat aan de gang is, tot veranderingen zal leiden, net zoals dat voor de rechtbank kan gebeuren.
Lees verder

Jambon, De Sutter en De Croo met machtigen der aarde in de Zwitserse bergen
Premier Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier Petra De Sutter (Groen) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaan de komende dagen naar een bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse bergdorpje Davos, waar toppolitici en CEO's elkaar ontmoeten om over de grote wereldproblemen te praten.
Lees verder

LIVE GIRO. Sylvain Moniquet en Kämna mee in kopgroep van vijf renners, Carapaz opnieuw in peloton na val
Opnieuw een belangrijke dag voor de klassementsmannen. De vijftiende etappe van de Giro voert het peloton van Rivarolo Canavese naar Cogne. Op het menu: twee beklimmingen van eerste categorie en een slothelling van tweede categorie. Wie triomfeert? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Bestaat 'needle spiking' echt of is het een fabel? "We moeten sceptisch zijn"
Enkele KV Mechelen-supporters die gisteravond onwel zijn geworden zeggen dat ze een prik hebben gevoeld. Mogelijks zijn ze het slachtoffer van 'needle spiking', waarbij ze zonder het te beseffen werden gedrogeerd door middel van een injectienaald. Het fenomeen dook vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk op, maar hoewel er meer dan duizend klachten over werden ingediend, zijn er nooit harde bewijzen gevonden. Daardoor vragen experts over heel de wereld zich voorzichtig af of 'needle spiking' wel echt bestaat, en of het niet gewoon een 'urban legend' is. "Het is vreemd dat er nog nooit gebruikte naalden zijn teruggevonden", zegt toxicoloog Jan Tytgat.
Lees verder

Zeker 60 doden bij overstromingen in India en Bangladesh
In Bangladesh brak door het overstromingswater uit Noordoost-India een grote dam in de Borak-rivier, die door beide landen wordt gedeeld, waardoor ten minste 100 dorpen werden overstroomd. Ongeveer twee miljoen mensen moesten hierdoor hun huizen verlaten.
Lees verder

ROLAND GARROS. Dominic Thiem meteen kansloos onderuit, ook vroege exit voor Ons Jabeur
Zesde reekshoofd Ons Jabeur (WTA 6) is verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde van Roland Garros. De Tunesische ging in drie sets onderuit tegen Magda Linette (WTA 52): 3-6, 7-6 (7/4) en 7-5. De Poolse ontmoet in de volgende ronde ofwel de Italiaanse Martina Trevisan (WTA 59) ofwel de Britse Harriet Dart (WTA 111).
Lees verder

De romance die de Zweden rode kaken bezorgde: hoe prins Carl Philip de liefde vond bij glamourmodel Sofia
Sprookjes bestaan, daar weten ze in Zweden alles van. Toen prins Carl Philip (43) in 2010 verliefd werd op tv-sterretje Sofia Hellqvist (37), stond het land in rep en roer. Niemand die er écht in geloofde, tot Sofia zich op charmante wijze begon te plooien naar de verlangens van haar toekomstige familie én van het volk, en zich zo tot moderne Assepoester kroonde. Dat bewees ze nog maar eens door met een bijzondere tiara op een evenement in Stockholm te verschijnen.
Lees verder

PORTRET. Kolonel Roger Housen (61). "Als de Britten en de Amerikanen doen wat ze zeggen, betekent dit de Derde Wereldoorlog"
Op zijn veertiende trok hij met twee kameraden alleen naar Londen. Een jaar later keek hij zijn ogen uit op Jazz Bilzen. Door een eerder toevallige ontmoeting werd het leger zijn leven. Bermbommen, scherpschutters en Arkan-tijgers kregen hem niet klein. Alleen de eerste aanblik van het IJzeren Gordijn bezorgde hem koude rillingen. Vandaag analyseert oud-kolonel Roger Housen voor verschillende Vlaamse media vlijmscherp het conflict in Oekraïne. En wat hij ziet, maakt hem "ongerust". Leven en werken van een militair in hart en nieren.
Lees verder

LIVE GIRO. Vijf vluchters zonder Belgen, bergkoning Diego Rosa lost in peloton
Opnieuw een belangrijke dag voor de klassementsmannen. De vijftiende etappe van de Giro voert het peloton van Rivarolo Canavese naar Cogne. Op het menu: twee beklimmingen van eerste categorie en een slothelling van tweede categorie. Wie triomfeert? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Mahdi: "Europa moet strenger kunnen optreden als landen eigen onderdanen niet terug willen nemen"
Bij CD&V lijkt niemand zich geroepen te voelen om het op te nemen tegen Sammy Mahdi, die zich kandidaat stelt om de nieuwe partijvoorzitter te worden. Mahdi is net terug van New York, waar een bijeenkomst plaatsvond over het Marrakesh-pact. "Europa moet strenger kunnen optreden als landen eigen onderdanen niet terug willen nemen", zegt Mahdi daarover in de studio van 'VTM Nieuws'.
Lees verder