Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 7 mei 2022

Ligt derde grootste Vlaamse gemeente straks diep in West-Vlaanderen?

Ligt derde grootste Vlaamse gemeente straks diep in West-Vlaanderen?

De landbouwgemeenten Staden, Houthulst en Langemark-Poelkapelle praten over een fusie, zo schrijft de Krant van West-Vlaanderen. Slaan een blauwe, oranje en gele burgemeester straks de handen in elkaar tegen de steden?

Lees verder

Amber Heard emotioneel tijdens getuigenis: 'Hij zei keer op keer dat hij me zou vermoorden'

Sinds woensdag is Amber Heard aan zet op het proces dat haar ex-man Johnny Depp tegen haar startte. Ze nam donderdag voor de tweede keer plaats in de getuigenbank om te vertellen over het misbruik waarvan zij Depp beschuldigt. De meest opvallende claims zetten we op een rij.

Lees verder

Hoe Pim Fortuyn nog altijd zijn schaduw werpt over Nederland én Vlaanderen

Twintig jaar geleden werd politicus Pim Fortuyn in koelen bloede neergeschoten door een linkse activist. Ondanks zijn korte carrière heeft Fortuyn politiek Nederland voorgoed veranderd.

Lees verder

Meest exclusieve huwelijksfeest van het jaar

In de Handelsbeurs in Antwerpen speelde zich drie dagen lang het exclusieve huwelijksfeest af van ex-doelman van Antwerp Vincent Van Trier en modeontwerpster Cilem Tunc. Dinsdag warmden een hele resem bekende Vlamingen waaronder ook Dimitri Vegas en Aster Nzeyimana op met een cocktailparty. De volgende dag volgde het echte werk: een huwelijksfeest met alle denkbare toeters en bellen. Donderdag werd uitgeroepen tot katerdag met een bijpassend ontbijt.

Lees verder

Bijna 200 ton 'Antwerpse coke' onderschept

Als enige Europese land staat België in de top vijf van plekken met de hoogste hoeveelheden aan in beslag genomen cocaïne. De meeste ladingen worden verstuurd vanuit Ecuador.

Lees verder

Hoe de VRT een tweede kans voor Eddy Demarez organiseert

Sporza-journalist Eddy Demarez keert terug naar het scherm, negen maanden nadat hij kwetsende uitspraken heeft gedaan over de Belgische basketbalvrouwen.

Lees verder

Meesseman en Wauters willen samen geschiedenis schrijven in Chicago

Emma Meesseman en Ann Wauters speelden jaren samen bij de Belgian Cats. Nu zien ze elkaar aan het begin van de WNBA-competitie terug bij kampioen Chicago Sky – als speelster en coach. 'Ik zal Ann nooit coach noemen', zegt Meesseman.

Lees verder

Bevrijd uit de Azovstal-fabriek: 'Twee maanden geen zon gezien'

Evacués uit Marioepol vertellen na aankomst in Zaporizja over hun barre ondergrondse verblijf in de Azovstal-fabriek.

Lees verder

Partij Boris Johnson betaalt prijs van 'Partygate' bij lokale verkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk hebben de Conservatieven van premier Boris Johnson volgens de eerste resultaten pijnlijke verliezen moeten incasseren. Met de helft van de stemmen geteld verliest de Conservatieve regeringspartij heel wat zetels.

Lees verder

Het spoorplan is er, het budget (nog) niet

De federale regering keurde vandaag Visie 2040 goed: een ambitieus stappenplan voor de toekomst van de spoorwegen. Meteen weerklinkt de vraag hoe realistisch en betaalbaar het plan is. 'Je moet eerst weten waarop je mikt.'

Lees verder

Camera legt haarscherp vast hoe tornado in enkele seconden aan kracht wint en door stadje raast

In Andover, Kansas werden de inwoners eind april opgeschrikt door een tornado. Het natuurgeweld scheurde door het kleine stadje en slingerde in alle richtingen puin door de lucht. Meteoroloog Reed Timmer zei dat de tornado snel aan kracht toenam: 'Hij ging van 16 kilometer per uur tot 400 kilometer per uur in slechts enkele seconden.'

Lees verder

Musk haalt 7,1 miljard op bij vrienden

Om de overname van Twitter te financieren, heeft Elon Musk 7,1 miljard dollar opgehaald bij bevriende financiers . Ook investeerders uit weinig democratische landen zoals Saudi-Arabië en Qatar gaan het zogenoemde 'platform voor de vrije meningsuiting' onderstutten.

Lees verder

Twee doden en gewonden bij schietincident in Nederland

Vrijdagochtend zijn twee mensen om het leven gekomen bij een schietincident in Alblasserdam, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, vlak bij Rotterdam.

Lees verder

Trotta houdt zich gedeisd, maar Sandro Hamidovic begroet Aquino's met snijgebaar over de keel

Met een snijgebaar over zijn keel begroette Sandro Hamidovic (52) de familie Aquino tijdens de eerste procesdag over de moord op Silvio Aquino. De toon was meteen gezet. Het zorgde even voor enige commotie, maar de Maasmechelse clan bleef rustig.

Lees verder

Zo neemt 'De ideale wereld' afscheid van Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal was donderdagavond voor de laatste keer de presentator van 'De ideale wereld'. Vier jaar geleden nam hij het stokje nog over van Otto-Jan Ham. De satirische talkshow trapt in september opnieuw af met Ella Leyers als presentatrice. Van der Wal in 'Laat': 'Ik weet nog niet wat ik nu ga doen. Ik ga daarover nadenken.' Bekijk in onderstaande video hoe 'De ideale wereld' van der Wal uitzwaait.

Lees verder

Big Oil verdiende 278.000 dollar per minuut

De grote oliebedrijven zijn de winnaars van de oorlog. De miljarden stromen binnen als nooit tevoren. Aandeelhouders profiteren, energiegebruikers betalen de rekening.

Lees verder

De flanellen benen van de Vlaamse regeringspartijen

Op Vooruit na twijfelen alle Vlaamse federale regeringspartijen plots openlijk over de richting die ze uit moeten. Dat belooft weinig goeds voor de rest van de regeerperiode en de verkiezingen van 2024.

Lees verder

Bosbranden New Mexico: 'Ik heb ze nog nooit zo groot gezien'

Ondanks de oproep om voor de bosbranden in New Mexico te vluchten, kiezen duizenden mensen om te blijven.

Lees verder

Plots huppelt een 'kangoeroe' langs de Leie

Een kleine kangoeroe of wallaby kon vrijdagochtend even van de vrijheid proeven in het West-Vlaamse Lauwe. Hij was ontsnapt van de boerderij in de Moeskroenstraat waar hij woont. Iets voor tien uur kon hij gevangen worden.

Lees verder

Ook overbruggingsrecht voor omzetverlies door Oekraïnecrisis

Zelfstandigen die door de oorlog in Oekraïne hun omzet met 40 procent of meer zien kelderen, kunnen een beroep doen op het verlengde crisis-overbruggingsrecht. Dat voorstel van minister van Middenstand David Clarinval (MR) werd vrijdag op de ministerraad goedgekeurd.

Lees verder

Geen sleet op populariteit Bart De Wever

Na bijna twee decennia toppolitiek is de houdbaarheidsdatum van N-VA-voorzitter Bart De Wever nog lang niet verstreken. Als de Vlaming zich al door een politicus vertegenwoordigd voelt, dan door De Wever.

Lees verder

De Stemming 2022 | CD&V wordt kleinste partij van Vlaanderen: 'De trend lijkt onomkeerbaar'

Slechts 8,7 procent van de Vlamingen zou op dit moment op CD&V stemmen, een historische bodemkoers. De partij verliest zo stilaan de helft van haar kiezers tegenover 2019 en dreigt de kleinste partij van Vlaanderen te worden. Terwijl CD&V bloedt, bloeit Vooruit. Vlaams Belang en de N-VA strijden om het marktleiderschap.

Lees verder

Centrum smelt weg: komt er een politieke herverkaveling?

Open VLD verliest kiezers aan de rechterkant en schuift op naar links, Vooruit zet zijn groei stevig door en CD&V duikt diep onder de 10 procent. Dat zijn de conclusies van De Stemming, een peiling die we elk jaar doen. Opvallend: de resultaten tonen dat ons politieke landschap misschien toe is aan een herverkaveling. Wat zou zo'n herverkaveling betekenen? En is die wel mogelijk?

Lees verder

Van 'het Conner-effect' tot 'de val van CD&V': dit onthoudt onze chef politiek van de peiling

Binnen twee jaar trekken we opnieuw naar de stembus voor Europese, federale, regionale én lokale verkiezingen. Maar hoe ziet het politieke landschap er vandaag uit? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos trekt in bovenstaande video vier opvallende conclusies uit De Stemming, het jaarlijks opinieonderzoek van De Standaard en VRT NWS.

Lees verder

Israël maakt jacht op twee Palestijnen en bouwt illegaal voort

Israël opende gisteren een klopjacht op twee verdachten van een terreuraanval, terwijl het intussen een hele stoet maatregelen uitvaardigt die slecht nieuws zijn voor de Palestijnen.

Lees verder

CD&V-voorzitter Joachim Coens kondigt vertrek aan

CD&V-voorzitter Joachim Coens roept vervroegde verkiezingen uit en zal zelf geen kandidaat zijn. Dat kondigt hij aan na het dramatische resultaat van zijn partij in De Stemming. CD&V viel daarin op een historisch dieptepunt terug. Dat zegt hij op VRT NWS.

Lees verder

Mathieu van der Poel pakt roze: 'Het was best close, want mijn benen liepen vol'

Mathieu van der Poel heeft zijn favorietenrol in de openingsrit van de Ronde van Italië waargemaakt. De 27-jarige Nederlander van Alpecin-Fenix was op de slotklim naar het kasteel van Visegrád nipt sneller dan Biniam Girmay.

Lees verder

Piek van hooikoortsseizoen is begonnen

Berkenbomen staan volop in bloei en ook de eerste grassoorten verspreiden stuifmeel in de lucht. Dat betekent dat het hooikoortsseizoen begonnen is en dat de klachten dus nog even zullen aanhouden. Hieronder een aantal tips.

Lees verder

De Stemming | Coens laat partij in diepe crisis achter

Een dramatische peiling nekt CD&V-voorzitter Joachim Coens. Geen eigen thema's, geen politici die harten weten te beroeren en … amper kiezers. Uit de Stemming 2022 blijkt dat de partij implodeert.

Lees verder

Charleroi en Genk delen de punten na drie doelpunten en afgekeurde goal

Ondanks een comeback via opnieuw twee goals van de supersubs Onuachu en Thorstvedt speelde KRC Genk in Charleroi zijn maximum kwijt in play-off 2. Racing heeft zijn Europees lot niet meer in eigen handen na een zinderend slot, waarin Bayo eerst gelijkmaakte (2-2) en daarna zijn winning-goal nog zag worden geannuleerd door de VAR.

Lees verder

Songfestival: 12 points go to… Oekraïne natuurlijk

Door de oorlog in Oekraïne is Rusland dit jaar niet welkom op het Eurovisiesongfestival. Het is niet de eerste keer dat een geopolitieke kwestie zo de populaire liedjeswedstrijd binnensluipt. De politieke relletjes zijn niet op één hand te tellen. Chef Cultuur Filip Tielens vertelt je er alles over.

Lees verder

Een clash tussen voetbalmodellen

De titelstrijd tussen Union en Club, die zondag en woensdag in twee duels wordt beslecht, draait om meer dan een prijs. Hij is richtinggevend voor welk voetbalmodel in ons land dominant wordt.

Lees verder

Tussen links en rechts verdampen CD&V en Open VLD

De Stemming maakt de existentiële crisis van CD&V en Open VLD pijnlijk concreet. Wellicht overleven op termijn alleen de liberalen.

Lees verder

Bewolkt met buien, later prachtig weer

Aan wat nattigheid gaan we vandaag allicht niet ontsnappen, maar daarna wordt het droger met dinsdag temperaturen ver boven 27 graden.

Lees verder

Groen wil officiële feestdag maken van 8 mei

Groen wil van 8 mei een officiële feestdag te maken. Op die manier moet herdacht worden dat op 8 mei 1945 nazi-Duitsland capituleerde en de Tweede Wereldoorlog eindigde.

Lees verder

Evita Willaert nieuwe schepen van Onderwijs in Gent

In Gent is Evita Willaert (Groen) aangeduid als nieuwe schepen van Onderwijs, Kinderopvang, Gezinsbeleid en Outreachend werk. Ze volgt Elke Decruynaere (Groen) op, die om familiale redenen eind vorige maand haar mandaat had neergelegd.

Lees verder

Historische zege kan Sinn Fein in Noord-Ierland niet meer ontsnappen

Alle stemmen zijn nog niet geteld, maar de winnaar van de Noord-Ierse verkiezingen is eigenlijk gekend: Sinn Fein. En dat is historisch. Voor de allereerste keer wordt de pro-Ierse katholieke partij, ontstaan als politieke vleugel van het IRA, groter dan de pro-Britse DUP

Lees verder

Amerikanen nemen Chelsea over

Een Amerikaans consortium onder leiding van Todd Boehly neemt voetbalclub Chelsea over. De groep bracht een bod uit van 4,25 miljard pond (bijna 5 miljard euro), zo heeft de Londense club bekendgemaakt.

Lees verder

Sammy Mahdi is kandidaat-voorzitter voor CD&V

Nu huidig voorzitter Joachim Coens de handdoek gooit, staat staatssecretaris Sammy Mahdi klaar om CD&V te leiden.

Lees verder