Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 2 mei 2022

Kompany niet tevreden, wel fier: “Zijn ons altijd voor 100 procent blijven geven”

HLN
Kompany niet tevreden, wel fier: "Zijn ons altijd voor 100 procent blijven geven"
Anderlecht kan nog steeds niet winnen in de play-offs. Maar de negatieve spiraal van de voorbije weken is een halt toegeroepen na een bemoedigende prestatie tegen Club Brugge. "Als we met de grond gelijkgemaakt worden staan we gewoon opnieuw op", zei Vincent Kompany.
Lees verder

Terechte boosheid bij Club Brugge over niet-gefloten penaltyfout op De Ketelaere, vindt onze huisref: "Zuivere strafschop én geel"
Meteen opschudding in de topper tussen Anderlecht en Club Brugge. Blauw-zwart wilde een strafschop nadat Lisandro Magallan in de zestien een duw in de rug van Charles De Ketelaere gaf, net voor de Rode Duivel zijn hoofd tegen een voorzet van Andreas Skov Olsen zette. VAR Bram Van Driessche checkte de fase, maar vond niet dat ref Nathan Verboomen terug moest keren op zijn eerdere beslissing om geen penalty te geven.
Lees verder

De drie finalisten van 'De mol 2022' zijn bekend: wie kreeg er vlak voor de finale nog een rood scherm?
Ze had extra eliminatievragen op zak, maar dat kon haar uiteindelijk niet helpen. Het 'Braziliaanse zonnetje' van 'De Mol', Emanuelle Santana Marques (35) -Manu voor de vrienden-, beleefde de meest ongelukkige exit: die net voor de finale. Volgende zondag maken copywriter Sven Pede (30), accountmanager Yens Wittebrouck (27) en lerares Uma Vandemaele (26) uit wie 'De Mol' is en wie met de groepspot van al zeker 26.390 euro naar huis mag.
Lees verder

Werfleider van Atomium en Belgische kerncentrales Frans Cools (93) overleden
Het Atomium, alle Belgische kerncentrales, de Limburgse mijnliften: allemaal kwamen ze mede tot stand door één man. Als werfleider was Frans Cools uit Tessenderlo jarenlang bij alle grote bouwwerken in ons land betrokken. Hij overleed zaterdag op 93-jarige leeftijd.
Lees verder

PORTRET. Werfleider Atomium Frans Cools (93) overleden: "Wat ik gebouwd heb, gaat in geen 1.000 jaar kapot"
Het Atomium. De viaducten van Vilvoorde, Merksem en Remouchamps. De immense mijnliften in Limburg. Duizend ton zware kranen in de haven van Antwerpen. De kerncentrales van Doel én Tihange. Eén man was bij al die grote bouwwerken betrokken: werfleider Frans Cools (93). In 2019 - voor zijn negentigste verjaardag - sprak hij nog met onze reporter over zijn grootste trots. "Wat ik gebouwd heb, gaat niet kapot. In geen 1.000 jaar."
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Lavrov: "Zelensky benadrukt graag zijn afkomst, maar volgens mij had Hitler ook joods bloed"
Bij een Oekraïense aanval op het kwartier van de Russische legerstaf in de stad Izjoem zijn volgens Kiev meerdere mensen gedood, onder wie hoge officieren, aldus een raadgever van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Anton Herasjtsjenko. Daarnaast heeft een honderdtal burgers dit weekend het belegerde complex van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol kunnen verlaten. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
Lees verder

Onze Club-watcher ziet zwaartepunt van de play-offs naderen: "Wees maar zeker dat Club z'n uiterste best zal doen om De Ketelaere zondag te laten bijten"
Drie punten zijn er drie gebleven. Club vergat te profiteren van het gelijkspel van Union. Relaas van een avond in het Lotto Park, waar Noa Lang zich volgens onze Club Brugge-watcher volwassener toonde dan Benito Raman. En hij stelt ook vast dat het vooralsnog niet de Champions' play-offs van Charles De Ketelaere zijn.
Lees verder

VN-baas: "Rijke landen moeten eindelijk hun beloftes over financiële hulp in klimaatdebat nakomen"
Antonio Guterres heeft de rijke landen opgeroepen om over te gaan tot "daden". De secretaris-generaal van de Verenigde Naties deed dat met het oog op de steeds prangender wordende klimaatproblematiek. "Die landen moeten eindelijk ook eens hun beloftes over financiële hulp aan ontwikkelingslanden nakomen", klonk het in de Senegalese hoofdstad Dakar.
Lees verder

Lavrov: "Zelensky benadrukt graag zijn afkomst, maar volgens mij had Hitler ook joods bloed"
Volgens de militaire adviseur van president Zelensky is bij een aanval in de buurt van Izjoem opnieuw een Russische generaal om het leven gekomen. Het zou gaan om Andrei Simonov, de leider wat elektronische oorlogsvoering betreft. Er zouden ook maar liefst honderd Russische soldaten gesneuveld zijn. Daarnaast heeft een honderdtal burgers dit weekend het belegerde complex van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol kunnen verlaten. Herlees hier het liveblog van zondag 1 mei.
Lees verder

Gemiste kansen en vooral véél spanning: bekijk hier de samenvattingen van play-off-matchen
Geen goals op speeldag 2 van de Champions' play-offs en ook in de terugmatch van de barrages tussen Seraing en RWDM werd niet gescoord. Gelukkig waren er nog de Europe play-offs, waar de netten tien keer trilden in twee matchen. De andere duels stonden vooral bol van de spanning en de incidenten. Een overzicht.
Lees verder

Vier gewonden bij rellen tussen extreemrechtse betogers en tegenbetogers in Duitsland
In Crimmitschau, in het oosten van Duitsland, zijn zondag vier mensen zwaargewond geraakt toen ze bij een treinstation werden aangevallen. De vier waren op de terugweg van een extreemrechtse betoging in het nabijgelegen Zwickau.
Lees verder

LIVE. Zelensky hoopt op voortzetting evacuaties Marioepol - "EU-embargo op Russische olie komt dichterbij"
Bij een Oekraïense aanval op het kwartier van de Russische legerstaf in de stad Izjoem zijn volgens Kiev meerdere mensen gedood, onder wie hoge officieren, aldus een raadgever van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken. Daarnaast heeft een honderdtal burgers afgelopen weekend het belegerde complex van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol kunnen verlaten. De Oekraïense president Zelensky hoopt dat de evacuaties vandaag kunnen worden voortgezet. In de Europese Unie komt volgens diplomaten een verbod op de invoer van Russische olie steeds dichterbij, maar Hongarije kondigt aan een dergelijk verbod "nooit te zullen steunen". Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky hoopt op voortzetting evacuaties Marioepol - Hongarije dreigt met veto tegen EU-boycot Russische energie
Bij een Oekraïense aanval op het kwartier van de Russische legerstaf in de stad Izjoem zijn volgens Kiev meerdere mensen gedood, onder wie hoge officieren, aldus een raadgever van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken. Daarnaast heeft een honderdtal burgers afgelopen weekend het belegerde complex van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol kunnen verlaten. De Oekraïense president Zelensky hoopt dat de evacuaties vandaag kunnen worden voortgezet. In de Europese Unie komt volgens diplomaten een verbod op de invoer van Russische olie steeds dichterbij, maar Hongarije kondigt aan een dergelijk verbod "nooit te zullen steunen". Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
Lees verder

Linkse partijen vormen alliantie bij Franse parlementsverkiezingen
La France Insoumise en Europe-Ecologie-Les Verts (EELV), twee linkse partijen in Frankrijk, zullen bij de parlementsverkiezingen in juni een front vormen. Dat melden ze in een persbericht. Met twee andere partijen, de Parti Socialiste (PS) en de communistische partij PCF, gaan de onderhandelingen voort. Onderhandelingen over een linkse frontvorming voor de parlementsverkiezingen liepen tot nu toe schijnbaar moeizaam.
Lees verder

Qantas wil vanaf eind 2025 directe vluchten tussen Sydney en Londen aanbieden
Qantas wil tegen het einde van 2025 's werelds eerste commerciële non-stopvluchten van Sydney naar Londen en New York gaan aanbieden. De Australische luchtvaartmaatschappij zegt zo de "tirannie van de afstand" te overwinnen.
Lees verder

EU-boycot op Russische olie en gas kan rekenen op Hongaars veto
Ieder voorstel van de EU om de invoer van Russische olie en gas te beperken, kan rekenen op een veto van Hongarije. Dat heeft een hooggeplaatste Hongaarse minister van de regering van premier Viktor Orbán zondag gezegd.
Lees verder

William en Catherine delen nieuwe foto's van jarige prinses Charlotte
De Britse prinses Charlotte mag maandag zeven kaarsjes uitblazen. Haar ouders William en Catherine deelden op hun officiële Instagramaccount zondagavond laat twee kiekjes van hun dochter. "Morgen zeven", schreven ze daarbij.
Lees verder

Praktijkcommissie krijgt extra jaar om eindtermen secundair onderwijs te evalueren
De praktijkcommissie die de invoering van de nieuwe eindtermen in het secundair onderwijs moet opvolgen, krijgt een extra schooljaar de tijd om conclusies te trekken. Het einde van dit schooljaar komt te vroeg voor een grondige evaluatie, zo blijkt uit een verslag aan de Vlaamse regering. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft de commissie extra tijd. "Amper acht maanden na de invoering van de eindtermen kun je nog geen eindoordeel vellen", erkent de N-VA-minister.
Lees verder

Arbeidsrechtbank: gevolgen psychische aandoening minder vergoeden dan gevolgen fysiek letsel is discriminatie
Veel verzekeraars vergoeden gevolgen van een psychische aandoening minder gul dan die van een fysiek letsel. In een recent vonnis heeft de Mechelse arbeidsrechtbank dat onderscheid voor het eerst discriminerend genoemd, zo schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.
Lees verder

Slachtoffer getuigt over blootfilmpjes die hij stuurde: "Eveline verleidde niet alleen BV's. Zo gênant dat ik er ook intrapte"
Zijn ouders en vrienden weten niet dat hij een slachtoffer is van 'Eveline'. "Het is ook zo schaamtelijk", zegt hij. Komt daarbij: ook een familielid van hem is één van de twaalf slachtoffers. "We praten er niet over met elkaar. Het blijft familie."
Lees verder