Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 3 mei 2022

"Hooggerechtshof VS van plan abortusrecht af te schaffen"

HLN
"Hooggerechtshof VS van plan abortusrecht af te schaffen"
Het Amerikaanse Hooggerechtshof is van plan de twee rechterlijke uitspraken die een federaal recht op abortus in de Verenigde Staten garanderen te vernietigen. Dat schrijft de politieke nieuwswebsite Politico op basis van gelekte documenten.
Lees verder

1,3 miljoen landgenoten werken niet, en zijn ook niet op zoek: "Belgische inactiviteit is veel groter probleem dan werkloosheid"
Het was Feest van de Arbeid, afgelopen zondag. Al is er op dat vlak maar weinig reden tot vieren, gezien de lage werkzaamheidsgraad in ons land. Niet de werkloosheid is ons grote probleem, stelt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) op basis van de recentste Eurostat-cijfers. Wel de zeer hoge graad van inactiviteit. "We zijn met ruim 1,3 miljoen Belgen die niet werken, noch werk zoeken." Een vraaggesprek met de arbeidseconoom.
Lees verder

INTERVIEW. Kristof Calvo wil geen voorzitter worden van Groen: "Maar je bent nog niet van mij af, hoor"
"Het is niet mijn moment." Kristof Calvo stapt niet in de ring om de nieuwe partijvoorzitter van Groen te worden. Van het politieke toneel zal hij niet verdwijnen, belooft het Kamerlid. "Maak je geen zorgen: ik ga de mensen nog steeds op de zenuwen werken."
Lees verder

1,3 miljoen inactieve landgenoten werken niet, en zijn ook niet op zoek: "Belgische inactiviteit is veel groter probleem dan werkloosheid"
Het was Feest van de Arbeid, afgelopen zondag. Al is er op dat vlak maar weinig reden tot vieren, gezien de lage werkzaamheidsgraad in ons land. Niet de werkloosheid is ons grote probleem, stelt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) op basis van de recentste Eurostat-cijfers. Wel de zeer hoge graad van inactiviteit. "We zijn met ruim 1,3 miljoen Belgen die niet werken, noch werk zoeken." Een vraaggesprek met de arbeidseconoom.
Lees verder

Buitenlands stikstof vervuilt natuur waar Vlaamse boeren voor moeten wijken
Een op de zes landbouwbedrijven die door het Vlaamse stikstofakkoord bedreigd zijn, ligt bij natuurgebieden waar meer dan de helft van de neergedaalde stikstof uit het buitenland komt. Dat blijkt uit een analyse van de krant De Tijd.
Lees verder

Kim Kardashian verschijnt in legendarische jurk Marilyn Monroe op Met Gala New York
De jurk die Marilyn Monroe in 1962 droeg tijdens haar legendarische uitvoering van Happy Birthday voor president Kennedy stond maandagavond weer volop in de schijnwerpers op het Met Gala in New York. Kim Kardashian droeg de met 2.500 kristallen bewerkte jurk voor de gelegenheid.
Lees verder

Naast geel denkt Jumbo-Visma in Tour duidelijk ook aan groen met Van Aert: Benoot zeker van selectie, ook Van Hooydonck maakt kans
Trekt Jumbo-Visma deze zomer met drie Belgen naar de Tour? Na zijn sterk voorjaar is Tiesj Benoot de zevende certitude. Nathan Van Hooydonck is kanshebber voor de achtste en laatste plek in de sterren-selectie. De ploeg wil Wout van Aert voldoende ondersteunen in zijn gooi naar de groene trui met een deel van zijn klassieke voorjaarsploeg.
Lees verder

Broer Ilse De Meulemeester bevestigt wanpraktijken: "Zij en mijn moeder zullen nooit stoppen met mannen afpersen"
Ze liet de dure cadeaus van een Nederlandse zakenman inboeken als 'inkomsten'. Het komt Ilse De Meulemeester (50) nu op een veroordeling wegens schriftvervalsing te staan. Aan een celstraf ontsnapt de ex-Miss België, maar ze kan niet verhinderen dat steeds meer verhalen de ronde doen over haar én haar moeder Lydie (83). Hallucinante verhalen over bedrog, die nu ook bevestigd worden door haar broer Peter. "'Eén rijke man opvrijen en we hebben weer een miljoentje bij', redeneren zij."
Lees verder

Topmerken shop je voortaan ook bij Zeeman: kledingwinkel start met tweedehandsverkoop
Een broekpak van Abercrombie & Fitch voor 6,99 euro of een truitje van Kenzo voor krak dezelfde prijs: kledingwinkel Zeeman is nu ook in ons land gestart met de inzameling én verkoop van tweedehandskledij. "De trend is onmiskenbaar", stellen retailexperts. "Steeds meer winkels in het straatbeeld zullen volgen." Onze redactie ging alvast eens snuisteren tussen de rekken.
Lees verder

Elk jaar 150 doden door afleiding in het verkeer: "Nee, u kan niét rijden en gsm'en tegelijk"
Elk jaar vallen er 150 doden en 850 zwaargewonden door afleiding in het verkeer. Grote boosdoener is de gsm, maar zelfs de soort muziek in de auto en het gespreksonderwerp beïnvloeden je kans op een ongeval.
Lees verder

Economen pleiten tégen meer maatregelen om hoge prijzen te drukken: "Stop niet iedereen geld toe, grijp gericht in"
"Onze overheid moet stoppen met alle stijgende prijzen en elke hogere factuur te compenseren." Daar heeft ze niet de centen voor en het is vanuit economisch oogpunt zelfs onwenselijk. Dat zegt econoom Toon Vanheukelom van de KU Leuven. Bovendien zorgt de automatische loonindexering al voor de nodige compensatie. Getuige daarvan de koopkracht, die neemt dit jaar in ons land met 0,6 procent toe en zal volgend jaar nog sterker stijgen.
Lees verder

Alibaba herstelt zich van koersval na gerucht over oprichter Jack Ma
Dinsdag is ophef ontstaan over een inval door de Chinese autoriteiten in een huis van iemand met de naam Ma in Hangzhou. Het hoofdkantoor gevestigd van e-commercegigant Alibaba Group, dat mede werd opgericht door Jack Ma, is in de Chinese metropool gevestigd.
Lees verder

Van iconische Marilyn Monroe-jurk tot latex catsuit met donsdeken: dit zijn de beste looks van het Met Gala
Afgelopen nacht vond hét mode-evenement van het jaar plaats. Op het Met Gala in New York poseren de grootste sterren jaarlijks in de allermooiste outfits op de trappen van het Metropolitan Museum of Art. Het thema dit jaar luidt 'In America: An Anthology of Fashion'. Hoewel heel wat celebrities alles uit de kast haalden, was het toch vooral Kim Kardashian die met de aandacht ging lopen. De realityster leende een iconische jurk van Marilyn Monroe.
Lees verder

IN BEELD. Van iconische Marilyn Monroe-jurk tot latex catsuit: sterren schitteren op rode loper Met Gala
Afgelopen nacht vond hét mode-evenement van het jaar plaats. Op het Met Gala in New York poseren de grootste sterren jaarlijks in de allermooiste outfits op de trappen van het Metropolitan Museum of Art. Hoewel heel wat celebrities alles uit de kast haalden, was het toch vooral Kim Kardashian die met de aandacht ging lopen. De realityster leende een iconische jurk van Marilyn Monroe en moest maar liefst zeven kilo afvallen om erin te kunnen.
Lees verder

"Gedaan met lachen met die kleine": Quick.Step gunt unieke blik achter de schermen bij L-B-L-triomf Evenepoel
Kunt u nog steeds geen genoeg krijgen van die straffe overwinning van Remco Evenepoel (22) in Luik-Bastenaken-Luik? Niet getreurd dan, want Quick.Step-Alpha Vinyl heeft vandaag een documentaire gedeeld met een unieke blik achter de schermen van Evenepoels zege. Van het verdriet na de val van Julian Alaphilippe, over de bloednerveuze Tim Declercq aan de finish tot de emotionele omhelzing van Evenepoel met zijn familie na de aankomst. En u ontdekt ook dat Evenepoel een weddenschap had gesloten met een ploegmaat. "Ik had hem een piano beloofd."
Lees verder

OVERZICHT. Alle coronacijfers dalen weer: sterkste daling bij ziekenhuisopnames en overlijdens
Het aantal nieuwe coronagevallen in België daalt weer. Ook het aantal mensen dat met Covid-19 wordt opgenomen in de ziekenhuizen daalt sterk, zo blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Afwisselend stapelwolken en zonnige perioden met temperaturen tot 19 graden
De dag begint vandaag met tijdelijk vrij veel wolkenvelden in de kuststreek die geleidelijk landinwaarts trekken. In de namiddag wisselen stapelwolken af met zonnige perioden. In het zuidoosten zijn er altijd wat meer wolken aanwezig die in Belgisch Lotharingen mogelijk voor enkele lokale buitjes zorgen. De maxima liggen tussen 13 of 14 graden op de Ardense toppen en aan zee en rond 18 of 19 graden in het centrum. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Schreuder moet na blessure Rits in volle titelstrijd opnieuw gaan puzzelen: geen van de opties heeft wedstrijdritme
De timing komt op zijn zachtst gezegd ongelegen. Net voor de dubbele clash met Union moet Schreuder op zoek naar een alternatief voor Mats Rits – 6 maanden out. Vormer of Balanta? Een inschatting.
Lees verder

Geen zege, maar wel een nieuw dreigement: Poetin stuurt zijn 'doomsday plane' maandag in de lucht
In Rusland wordt er druk gerepeteerd voor de parade die de overwinning op de nazi's herdenkt. Het Westen wacht bang af welke boodschap Poetin daar brengt. Vredevol zal die niet zijn, want er doet ook een vliegtuig mee dat voor een nucleaire oorlog dient.
Lees verder

België zakt 11 plaatsen op lijst voor persvrijheid: Namibië, Tsjechië en Jamaica staan nu hoger op de lijst
België is elf plaatsen gedaald op de jaarlijkse persvrijheidindex van Reporters Sans Frontières (RSF), die dinsdag is verschenen. We staan nu op een 23e plaats en dat is het slechtste sinds het begin van de index. Geweld op journalisten lijkt dan ook steeds meer toe te nemen volgens RSF.
Lees verder