Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 1 mei 2022

Heeft Usain Bolt opvolging? 18-jarige loopt naar snelste 200m in tien jaar tijd

HLN
Heeft Usain Bolt opvolging? 18-jarige loopt naar snelste 200m in tien jaar tijd
De achttienjarige Amerikaan Erriyon Knighton heeft in het Amerikaanse Baton Rouge, Louisiana, een absolute supertijd op de 200 meter neergezet. De nummer vier van de Olympische Spelen in Tokio snelde er naar 19.49, de snelste tijd ter wereld in tien jaar.
Lees verder

Duizenden geëvacueerd door hevige natuurbrand New Mexico
In de Amerikaanse staat New Mexico zijn duizenden mensen geëvacueerd vanwege een grote natuurbrand die zich vanwege de droogte en hevige wind snel uitbreidt. Volgens een woordvoerder van de brandweer beslaat de brand een gebied van ruim 40.000 hectare. Hij vreest dat de omvang nog kan verdubbelen.
Lees verder

Katie Taylor behoudt wereldtitels in historisch bokskamp, net als bij Delfine Persoon is tegenpartij niet te spreken over verdict jury
De Ierse boksvedette Katie Taylor heeft met succes haar wereldtitels bij de lichtgewichten verdedigd. Ze haalde het op punten van de Puerto Ricaanse Amanda Serrano. Net als Delfine Persoon in 2019 kon Serrano het verdict van de jury maar moeilijk aanvaarden.
Lees verder

Oprah Winfrey bleef 322 dagen binnen uit angst voor corona
Oprah Winfrey (68) heeft tijdens de coronacrisis bijna een volledig jaar haar huis niet verlaten. "Ik was ontzettend bang om het virus op te lopen", vertelt de presentatrice in een interview met The Los Angeles Times.
Lees verder

Mag er nog gelachen worden? "Humor wordt vooral uitgeoefend door de witte mannelijke middenklasse"
"Tegenwoordig mag je met niks meer lachen." Het is een opmerking die je weleens hoort uit de mond van een zuurpruim. Anderzijds ligt humor vaak gevoelig. Dat werd enkele weken pijnlijk duidelijk toen acteur Will Smith een klap uitdeelde aan Chris Rock tijdens de Oscars. Werkt lachen met beladen onderwerpen verlichtend of is het — pun intended — een slap in the face? Omdat 1 mei de Dag van de Lach is, probeert onderzoekster Anke Lion een antwoord te formuleren.
Lees verder

BINNENKIJKER. Exclusief op bezoek bij minister Zuhal Demir: "Mensen kijken soms vreemd op als ik hun oud meubel kom ophalen"
Minister Zuhal Demir (42) houdt niet van de wegwerpcultuur en heeft dan ook heel wat tweedehandsmeubels in huis. Ze is er zelfs continu voor op de uitkijk. "De jacht is soms mooier dan de vangst door de verhalen die erachter schuilen", vertelt ze aan onze woonexpert Bjorn Cocquyt. Hij kreeg een exclusieve rondleiding in haar Genkse woning.
Lees verder

Eerste groep burgers geëvacueerd uit staalfabriek in Marioepol, maar 1.000 burgers zitten nog steeds vast: "Sommigen zijn ernstig gewond en hebben gangreen"
Een groep burgers - 25 personen onder wie zes kinderen jonger dan 14 jaar - heeft het belegerde complex van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol kunnen verlaten. Vermoedelijk zitten er nog eens een duizendtal burgers verborgen in de staalfabriek waarvan er een honderdtal ernstig gewond zouden zijn. Zo zijn er berichten en beelden opgedoken over "rottende wonden" en gangreen of koudvuur.
Lees verder

LIVE. Met onwaarschijnlijk uitrapport trekt leider Union naar Antwerp - Terugkeer Engels nakend, zorgen om Buta
Komt Union alweer een stapje dichter bij de landstitel? De volgende opdracht is Antwerp, uit. Union heeft vertrouwen, want kan een onwaarschijnlijk rapport van 44 op 51 op verplaatsing voorleggen. Winnen ze ook op de Bosuil? Volg de aanloop en de match zelf op deze pagina!
Lees verder

"Ze sloegen met geweren op mij en sneden in mijn vingers": Oekraïense man getuigt over gruwel tijdens gevangenneming van Russische troepen
De Oekraïense Oleg Moskalenko werd gevangengenomen en gemarteld door Russische troepen. Hij overleefde hun gruweldaden, maar houdt er wel serieuze verwondingen aan over. Verschillende vingers moesten geamputeerd worden nadat de Russen in zijn vingers sneden. "Ze hebben me in een put gestoken van twee meter diep en aan mijn lot overgelaten", vertelt hij.
Lees verder

Oleg verloor zijn vingers na Russische folteringen: "Ze sneden in mijn vingers en die begonnen al snel te rotten"
De Oekraïense Oleg Moskalenko werd gevangengenomen en gemarteld door Russische troepen. Hij overleefde hun gruweldaden, maar houdt er wel serieuze verwondingen aan over. Verschillende vingers moesten geamputeerd worden nadat de Russen in zijn vingers sneden. "Ze hebben me in een put gestoken van twee meter diep en aan mijn lot overgelaten", vertelt hij.
Lees verder

Traantjes in 'Boer zkt vrouw': Laura voelt geen klik met Cyriel en besluit zelf te vertrekken
In 'Boer zkt vrouw' moeten zondagavond opnieuw enkele moeilijke keuzes gemaakt worden. Zo beslist Cyriel (27) met welke twee vrouwen hij het programma verder wil zetten. Laura helpt de boer een handje, want zij besluit uiteindelijk zelf te vertrekken.
Lees verder

Russisch verkenningsvliegtuig dringt Zweedse luchtruim even binnen: "Onaanvaardbaar"
Een Russisch verkenningsvliegtuig is vrijdag even het Zweedse luchtruim binnengedrongen. Dat heeft Zweden, dat na de Russische inval in Oekraïne overweegt om zich kandidaat te stellen voor lidmaatschap van de NAVO, gisteren bekendgemaakt.
Lees verder

Zijn mannen grappiger en lopen we tegenwoordig op eieren? 2 comédiennes beantwoorden stellingen over humor
Eens goed lachen is het beste medicijn. Dat weet iedereen. Maar of mannen grappiger zijn dan vrouwen: daar wordt over gediscussieerd. En hoe zit het met harde humor: kan dat nog in woketijden? Comédiennes Els De Schepper en Roosje Pertz toetsen enkele stellingen over humor af aan de werkelijkheid. "Onder het mom van 'een grapje' komen zulke mannen met veel weg. Maar niet bij mij. Ik heb ooit een man twee keer gewaarschuwd, de derde keer heb ik hem bij zijn ballen gepakt."
Lees verder

"Strengere sancties zijn op komst": Lorin Parys, CEO van Pro League, herhaalt opzet na supportersgeweld in Seraing (dat in 1A blijft)
Drie Brusselse clubs in de Jupiler Pro League zal niet voor volgend seizoen zijn. Na de 0-1 in de heenmatch bleef RWDM op de Pairay steken op 0-0. Voldoende voor Seraing om zijn verblijf op het hoogste vlak met een jaar te verlengen. De match werd wel overschaduwd door supportersrellen op het veld na afloop. Heel wat RWDM-heethoofden gingen gefrustreerd de confrontatie aan met vierende Seraing-fans. "Strengere sancties zijn op komst", herhaalt Pro League-CEO Lorin Parys.
Lees verder

Nederlands bedrijf Hardt Hyperloop: "Werkende hyperloop in Europa mogelijk in 2030"
In 2030 kan er een commerciële hyperloop of magneetzweeftrein in Europa zijn. Dat denkt Mars Geuze, de medeoprichter van het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop. Zijn bedrijf werkt mee aan een testbaan in Veendam, waarvan de bouw deze zomer begint. In 2027 denk Hardt alle veiligheidstests te hebben doorlopen en klaar te zijn voor het echte werk.
Lees verder

Erik en Sanne vormen naast muziekpaar ook babysitduo: "Het maakt niet uit of kleinzoon Artie later op jongens of meisjes valt"
Nu hun uitgestelde tournee 30 jaar 'Veel te Mooi' achter de rug is, focussen Erik Van Neygen (70) en Sanne Denotté (49) zich meer dan ooit op hun vijf kleinkinderen. Ze zijn de vaste kinderoppas van Artie (1,5), de zoon van dochter Maartje Van Neygen (26). "Hij geeft ons energie en levenskracht", vertellen de twee. In een dubbelinterview vertelt het koppel over de moeilijke geboorte van hun kleinkind, de invloed van peuter Artie in huis en de afbouw van hun muzikale carrière. "Financieel hebben we het niet meer nodig, dus kunnen we selectief zijn in onze projecten."
Lees verder

Morgen is het suikerfeest: wat staat er dan zoal op het menu? "Eigenlijk eten we zelfs niet zoveel suiker dan"
Morgen is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij. Nu is het tijd voor het Suikerfeest of Eid al-Fitr. Maar wat schaft de pot die dag? En in welke mate ziet dat er hetzelfde uit bij iedereen? Wij gaan langs bij twee gezinnen die ons meenemen door het menu. "Omdat we de afgelopen weken minder aten, beginnen we altijd met licht eten zoals dadels om onze maag niet te overbelasten."
Lees verder

Dronebeelden tonen hoe Oekraïense leger Russische commandopost vernielt
In Izjoem, Oekraïne, zijn ongeveer 30 Russische voertuigen vernield. Meer dan de helft daarvan waren tanks. Dat moet blijken uit indrukwekkende dronebeelden die het Oekraïense leger verspreidt.
Lees verder

Bill Murray geeft toe dat hij zich ongepast gedroeg op de set van z'n nieuwste film: "Ik dacht dat het grappig was"
'Ghostbusters'-acteur Bill Murray (71) heeft toegegeven dat zijn gedrag op de set van 'Being Mortal' tot klachten heeft geleid en uiteindelijk tot de stopzetting van de opnames. "Ik deed iets waarvan ik dacht dat het grappig was, maar zo werd dat niet opgevat", zei hij in een interview met CNBC.
Lees verder

GETUIGENIS. Hoe alzheimer Esmir (47) en haar vader (74) dichter bij elkaar bracht: "Ik werd me tijdens zijn ziekte bewust hoeveel ik hem in mijn leven heb gemist"
Toen de vader van Esmir van Wering (47) de diagnose alzheimer kreeg, bleek dat wonderwel ook het begin van iets moois. De ziekte bracht hen dichter bij elkaar dan ooit tevoren, zo is te lezen in het boek Mijn vader, alzheimer en ik. Ik dit artikel legt ze uit hoe ze met de aandoening van haar vader omgaat. "Voor het eerst in mijn leven voelde ik me door hem gezien."
Lees verder