Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 27 mei 2022

“Grootste klappen vallen bij lagere middenklasse”: volgens economen komt renteverhoging ECB te laat

HLN
"Grootste klappen vallen bij lagere middenklasse": volgens economen komt renteverhoging ECB te laat
De inflatie en brandstofprijzen zijn torenhoog en een recessie is niet ondenkbaar. Is dit dan hoe een economische crisis voelt en eruitziet? "Het is tijd voor een regimeverandering", vindt econoom Ivan Van de Cloot. "Dit is een keerpunt."
Lees verder

"Ik lig er nog elke nacht wakker van en wil niet dat mijn gezin dit te weten komt": Michael (64) verloor 180.000 euro door cryptofraude
Het internet krioelt van de valse nieuwswebsites en fake exchange-platformen, vaak bijna perfect nagebootste versies van the real deal. Ook onze eigen HLN-website passeerde al de revue. Slachtoffers die via die wegen in cryptomunten proberen te investeren, komen zo in handen van fraudeurs. Michael (64) is een van hen. "Ik ben normaal heel kritisch van aard, maar werd precies gehypnotiseerd." Crypto-expert Gwen Busseniers legt uit hoe je deze vorm van fraude kunt ontlopen.
Lees verder

Zesde NBA-finale in acht jaar voor Golden State Warriors
De Golden State Warriors hebben zich voor de zesde keer in acht jaar tijd geplaatst voor de NBA Finals. De ploeg uit San Francisco pakte de titel in het westen door het vijfde duel met de Dallas Mavericks met 120-110 te winnen, waardoor de stand op een beslissende 4-1 kwam. De Warriors gaan vanaf 2 juni met Miami of Boston strijden voor de titel. Miami staat in de finale in het oosten met 3-2 voor.
Lees verder

IN BEELD. Dit was de allerlaatste aflevering van 'The Ellen Show': "Niemand wilde mij op tv omdat ik anders was, en kijk nu eens"
Het zit erop voor Ellen DeGeneres: de Amerikaanse talkshowhost gaf er na 19 jaar op tv de brui aan. Gisteren werd de allerlaatste aflevering van haar immens populaire show uitgezonden in de States. Een hele hoop bekende gasten passeerden de revue, en Ellen kon haar tranen niet bedwingen: "Vroeger mocht ik het woord 'gay' niet uitspreken en zelfs niet zeggen dat ik een vrouw had. Vandaag doe ik niets anders. Deze show heeft levens veranderd."
Lees verder

Loopt je relatie op de klippen voor jullie hypotheek is afbetaald? Dit zijn de gevolgen
Samen met je partner heb je een woning gekocht. Maar nog voor het hypothecair krediet helemaal is afgelost, gaan jullie uit elkaar. Wat nu? Spaargids.be legt drie situaties voor aan een specialist van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.
Lees verder

Je relatie loopt minder lang dan je hypothecaire lening: wat nu?
Samen met je partner heb je een woning gekocht. Maar nog voor het hypothecair krediet helemaal is afgelost, gaan jullie uit elkaar. Wat nu? Spaargids.be legt drie situaties voor aan een specialist van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.
Lees verder

Politie Texas beschuldigd van laat ingrijpen bij schietpartij in school: "Ga naar binnen! Ga naar binnen!"
Tijdens een persconferentie moest de Texaanse politie zich verdedigen over haar aanpak bij de schietpartij in de Robb Elementary School in Uvalde. Ouders riepen dinsdag naar de politie dat ze het schoolgebouw moesten bestormen, maar het duurde een uur voor de schutter onschadelijk werd gemaakt. Een journalist die vroeg of agenten sneller en massaal hadden moeten binnenvallen, kreeg als antwoord dat dat een "moeilijke vraag" is.
Lees verder

Loon arbeiders groeit minder snel dan dat van bedienden: expert verklaart de verschillen
Het nieuwste Salariskompas toont dat het inkomen van bedienden beduidend sneller stijgt dan dat van werknemers met een arbeidersstatuut. Waar komt dit verschil vandaan? En wat kunnen arbeiders doen om hun loon te laten aandikken? Jobat.be vroeg Kim Van Houtven, hr-consultant bij SD Worx, om een kanttekening.
Lees verder

Open Vld dient wetsvoorstel in voor een federale kieskring: "We kunnen niet blijven doorgaan in een splitsingslogica"
"Alexander De Croo hoeft als premier geen verantwoording af te leggen in Franstalig België, want niemand kan er op hem stemmen", zegt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. "Dat is niet normaal." Samen met Kamerlid en partijgenoot Patrick Dewael hij een wetsvoorstel in om een federale kieskring in te voeren, waarbij 20 van de 150 Kamerzetels ingevuld worden door nationale kandidaten, zo schrijft 'De Standaard' vrijdag.
Lees verder

Hemelvaart zorgt tijdelijk voor negatieve stroomprijzen
Het hemelvaartweekend heeft in ons land geleid tot negatieve stroomprijzen. Dat betekent dat grote afnemers betaald worden om elektriciteit aan te kopen.
Lees verder

VIDEO. Tessa Wullaert, leading lady van de Flames richting EK: "Ik wil overal de beste in zijn"
VIDEO TOEVOEGEN
Lees verder

GEZONDHEIDSQUIZ. Welke pepermuntjes zijn het gezondst? En waarom krijgen we kalknagels? Test hier je kennis
"Zolang we maar gezond zijn..." Gezondheid speelt een belangrijke rol in het leven van iedere Vlaming. Maar hoeveel weet jij over kalknagels, bleaching of astma? Doe de test met deze quiz waarin we de interessantste gezondheidsfeitjes van afgelopen week voor jou selecteerden.
Lees verder

Football Talk. Salah blijft nog minstens één seizoen bij Liverpool - Napoli neemt Anguissa definitief over van Fulham
André-Frank Zambo Anguissa speelt ook komend seizoen voor Napoli. Dat maakte het team van Rode Duivel Dries Mertens bekend. De Napolitanen lichtten de aankoopoptie in het contract van de middenvelder bij Fulham. Napoli zou daardoor zo'n vijftien miljoen euro moeten neertellen.
Lees verder

Gouverneur Texas skipt dan toch bijeenkomst wapenlobby NRA in dezelfde staat
Aankijkend tegen wassende kritiek na de bloedige schietpartij in een lagere school in Texas, zal gouverneur Greg Abbott vrijdag dan toch niet de jaarlijkse conventie van de machtige wapenlobby NRA (lijfelijk) bijwonen, zo heeft het NBC News gemeld.
Lees verder

Gouverneur Texas skipt dan toch bijeenkomst wapenlobby NRA in dezelfde staat, ook haken verschillende muzikanten af
Aankijkend tegen wassende kritiek na de bloedige schietpartij in een lagere school in Texas, zal gouverneur Greg Abbott vrijdag dan toch niet de jaarlijkse conventie van de machtige wapenlobby NRA (lijfelijk) bijwonen, zo heeft het NBC News gemeld. Ook sturen verschillende muzikanten die gingen optreden hun kat.
Lees verder

Onze F1-watcher legt uit waarom de GP van Monaco mogelijk verdwijnt: "Iedereen zegt dit een monument is. Maar bekijk het eens anders..."
Drieënnegentig jaar lang was het ondenkbaar. Formule 1 zonder Monaco. Nu is algemeen aanvaard dat ook het Prinsendom geen gegarandeerde stek heeft in de toekomst van de sport. Inderdaad: in hetzelfde schuitje als Francorchamps en het Franse Le Castellet. Hoe is het zo ver kunnen komen? Analyse.
Lees verder

Vandalen slaan opnieuw toe in De Liereman: 35 bomen 'ingezaagd', stabiliteit kan niet gewaarborgd worden
Vandalen hebben vermoedelijk donderdagnacht opnieuw toegeslagen in het natuurgebied De Liereman. DE stammen van 35 bomen werden ingezaagd. De bezoekersparking aan de Schuurhovenberg is afgesloten omdat de stabiliteit niet gegarandeerd kan worden. Exact twee jaar geleden gebeurde al eens hetzelfde. Toen werden 117 bomen beschadigd.
Lees verder

Duik het weekend in met Josje (en lees morgen haar interview in NINA)
Thuis of mobilhome? Kiezen blijkt moeilijk, voor Josje Huisman (36). "Thuis na de mobilhome?", zegt ze met een lach. De ex-K3 geeft morgen haar eerste interview na haar scheiding. In NINA vertelt ze dat ze een 'nieuwe liefde' heeft: Chateau Jos. Een knalgeel bestelbusje waar ze mee rondreist. Een minihuis op wielen dat haar een gevoel van vrijheid geeft én haar veilige plek is. Morgen lees je er meer over, maar nu beantwoordt ze al enkele weekenddilemma's.
Lees verder

Koen Wauters over zijn liefdesleven: "Mijn kinderen gunnen me een goed lief"
Koen Wauters (54) neemt met plezier tijdelijk de presentatie van 'The Voice Kids' op zich, maar vraag hem niet als coach voor het programma. "Ik zou het niet over mijn hart krijgen om kinderen te ontgoochelen." Het is meteen duidelijk dat zijn eigen kinderen, Zita (17) en Nono (16), de allerbelangrijkste personen in zijn leven zijn. "Het vreet enorm aan me als ik met kopzorgen over de kinderen zit", vertelt hij in een gesprek over het vaderschap én de liefde. "Ik geniet ervan om mijn goesting te doen, zonder met iemand rekening te moeten houden."
Lees verder

Leerkracht Sarah (31) zet voorlopig geen geld opzij: "We betalen 1.270 euro af voor onze nieuwe woning, en renoveren kost ook geld"
Het is geen lolletje, goed omgaan met je geld. Dus vragen we onze lezers om inkijk te geven in zijn of haar (be)spaargewoontes. Sarah Verwezen (31) kocht onlangs een huis met haar vriend, wat een flinke hap neemt uit haar budget. Schiet er dan nog iets over voor een fitnessabonnement of citytrip? Hoe creatief is zij met haar zuurverdiende centen?
Lees verder