Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 19 mei 2022

Finland en Zweden hebben Navo-aanvraag ingediend

Finland en Zweden hebben Navo-aanvraag ingediend

De ambassadeurs van Finland en Zweden hebben officieel gevraagd lid te worden van de Navo. 'Een goede dag voor de Navo'.

Lees verder

'Zonder Ventilus raken we wel erg achterop'

Niet iedereen in West-Vlaanderen is tegen de Ventilus-hoogspanningslijn. Sommige bedrijven zitten er net op te wachten. Voka vraagt hoogdringend een beslissing.

Lees verder

Biniam Girmay stapt uit de Giro na incident met kurk

Rit 11 in deze Giro d'Italia gaat vanmiddag in Santarcangelo di Romagna van start zonder Biniam Girmay (22). Het linkeroog van de Eritreeër heeft extra verzorging nodig. Hij kan er geen verdere druk op uitoefenen en Intermarché-Wanty-Gobert neemt weloverwogen geen enkel risico met zijn goudhaantje.

Lees verder

Inbraak in Brussels justitiepaleis

Er is woensdagochtend ingebroken in het Brusselse justitiepaleis. Dat melden de Brusselse lokale politie en het Brusselse parket.

Lees verder

Vooruit is dood, leve Viernulvier

Het kind heeft eindelijk een naam. Kunstencentrum Vooruit gaat verder door het leven als Viernulvier. Die naam heeft geen associatie meer met een politieke partij.

Lees verder

Wouters Torfs kiest voor sociale sector

Wouter Torfs verruilt binnenkort het bedrijfsleven voor de non-profit. 'Dit sluit aan bij mijn maatschappelijke betrokkenheid.'

Lees verder

Chinees vliegtuig mogelijk met opzet gecrasht

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal is de crash van het vliegtuig van China Eastern Airlines in maart mogelijk opzettelijk veroorzaakt.

Lees verder

President Zelenski op filmfestival Cannes: 'We hebben een nieuwe Chaplin nodig'

Op de 75ste editie van het Filmfestival van Cannes heeft de Oekraïense president Volodomir Zelenski de genodigden toegesproken. Hij riep de filmwereld op om zich uit te spreken tegen de oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne. Hij verwees onder meer naar de speech van Charlie Chaplin in de film The great dictator uit 1940.

Lees verder

Matthias Schoenaerts maakt graffitikunstwerk van Sanda Dia op festivalweide Werchter

Acteur en streetartkunstenaar Matthias Schoenaerts werkt aan een portret van Sanda Dia, de 20-jarige student die om het leven kwam tijdens een doopritueel. Er circuleren op sociale media al verschillende beelden van het werk, dat op de festivalweide van Werchter zal verrijzen. Op een van die filmpjes poseert Schoenaerts samen met de vader van Sanda voor het kunstwerk.

Lees verder

Amadou Onana en Loïs Openda maken debuut bij Rode Duivels

Bondscoach Robert Martinez heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de volgende vier Nations League-wedstrijden. Onder hen Amadou Onana en Loïs Openda, die voor de eerste keer worden opgeroepen.

Lees verder

Groen schrapt kandidatuur vierde duo voor voorzitterschap

Het partijbestuur van Groen heeft besloten om de kandidatuur voor het voorzitterschap van Renaat Van Rompaey en Djalikhatou Barry met onmiddellijke ingang in te trekken. Volgens Groen hield het duo zich niet aan de afspraken en bleek afgelopen week dat het om een schijnkandidatuur ging.

Lees verder

Schandalen duwen Trumpiaan Cawthorn van zitje in Amerikaans Congres

Trump ziet zijn favoriet bij de Republikeinse voorverkiezingen in North Carolina verliezen. De omstreden Madison Cawthorn moest de duimen leggen voor Chuck Edwards na een aaneenschakeling van schandalen.

Lees verder

Elio Di Rupo: 'Wallonië kan een model worden in het hart van Europa'

'Wallonië zal erbovenop geraken', beloofde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) in zijn State of the union. Maar de economische en vooral de budgettaire malaise hangen als molenstenen rond de Waalse nek.

Lees verder

'Mag daar ramen bij?': Japanse fastfoodrestaurants zoeken oplossing aardappeltekort

Japanse fastfoodrestaurants gaan op zoek naar originele oplossingen om het aardappeltekort aan te pakken. Burger King biedt klanten gedroogde ramen aan als alternatief voor frietjes.

Lees verder

Pussy Riot op tournee: 'Tijd om op te staan en te ageren'

Met harde woorden aan Vladimir Poetin, maar ook aan Europa, trekt Pussy Riot dezer dagen op tournee. De Russische punkband waarschuwt al tien jaar voor zijn president. 'En het kan nog veel erger worden.'

Lees verder

Waar haalde Vooruit zijn Viernulvier vandaan?

Kunstencentrum Vooruit verloor zijn naam aan de partij Vooruit en zocht zijn nieuwe naam bij de errorcode 404. Maar waar komt die 404 nu ook alweer vandaan?

Lees verder

Paus Franciscus heeft dé oplossing voor kniepijn: 'Een shot tequila'

Paus Franciscus heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan toen hij met enkele gelovigen een praatje deed op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Ze vroegen hoe het nog gesteld was met zijn knie, waarop hij antwoordde: 'Weet je wat ik nodig heb voor mijn kniepijn? Een shot tequila', grapte de paus. Of zijn dokters het daarmee eens zijn, is maar de vraag.

Lees verder

Een sensor meet letterlijk uw buikgevoel

Niemand kijkt uit naar een endoscopie. Inslikbare technologie moet het weldra mogelijk maken de toestand van maag en darmen pijnloos te meten.

Lees verder

Donderdag onweersbuien in hele land

Het KMI heeft voor donderdag code geel afgekondigd voor heel België vanwege een vrij actieve onweerszone.

Lees verder

'Ik tekende bij Rangers om prijzen te winnen'

Fashion Jr. Sakala (25) scoorde vorig seizoen nog 16 keer voor KV Oostende, nu kan hij de eerste Zambiaan worden die een Europese finale wint. Bij Glasgow Rangers kende de spits weliswaar een seizoen met ups en downs, maar hij wil wel Eintracht Frankfurt aftroeven in de Europa League-finale, vanavond om 21 u in Sevilla.

Lees verder

Duitse meerderheidspartijen schrappen privileges van oud-kanselier Schröder

Het kantoor van voormalig kanselier Gerhard Schröder zal uit het gebouw van het Duitse parlement verdwijnen. Schröders activiteiten binnen de Russische energiesector zijn moeilijk te verzoenen met de verplichtingen 'die met het ambt van oud-kanselier samengaan'.

Lees verder

Dure energie? Tijdelijk werkloos!

Het chemiebedrijf Arlanxeo in Zwijndrecht zet een deel van het personeel drie maanden op tijdelijke werkloosheid. De hoge energieprijs maakt produceren minder rendabel. 'Wettelijk kan dat, maar is het ook ethisch?'

Lees verder

Vakbonden VRT staken op dinsdag 31 mei

Het gemeenschappelijke vakbondsfront bij de VRT kondigt een staking aan op dinsdag 31 mei. Er komt een stakingspost en er worden acties verwacht tussen 10 en 13 uur. Dat meldt ACOD VRT woensdag.

Lees verder

Beste vrouwelijke MTB freeriders tonen hun kunsten

Enkele van de beste vrouwelijke freeriders ter wereld verzamelden afgelopen week in het Amerikaanse Utah om hun skills te tonen op de 'Red Bull Formation'. Het doel: een parcours creëren dat hun vaardigheid, stijl en kracht illustreert en de vrouwencompetitie naar een hoger niveau tilt. Bekijk hierboven hoe ze met een mountainbike het steile terrein trotseren.

Lees verder

'Zelfs al geeft de partij de naam ooit weer op, Vooruit is verbrand'

Het Gentse kunstencentrum Voo?uit vervelt tot viernulvier. Die nieuwe smoel wordt op Twitter al druk bediscussieerd.

Lees verder

Dainese sprint naar zege in elfde rit van de Giro, Lopez blijft leider

Alberto Dainese (Team DSM) heeft woensdag de elfde rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Italiaan hield in de groepssprint de Colombiaan Fernando Gaviria achter zich. De Spanjaard Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) blijft leider.

Lees verder

België bouwt mee aan gigantisch windenergieproject in Noordzee

België wil, samen met Nederland, Duitsland en Denemarken, de Noordzee ombouwen tot een enorme centrale voor windenergie. Die moet tegen 2050 een totaal vermogen van 150 GW hebben. Om klimaatneutraal te worden, vraagt de EU dubbel zoveel.

Lees verder

Vlaamse meerderheid kraakt over stikstofakkoord

Zowel CD&V als Open VLD schiet met zwaar geschut op de rode lijst van te sluiten landbouwbedrijven, een hoeksteen van het Vlaamse stikstofakkoord. Dat trekt stilaan scheuren in de Vlaamse meerderheid.

Lees verder

Nederlandse premier Rutte bepaalde zelf welke sms'jes belangrijk waren en welke niet - en dat wringt

De Nederlandse premier Mark Rutte wiste jarenlang stelselmatig sms'jes van zijn oude telefoon 'om opslagruimte te besparen'. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. Dat Rutte niet alles bewaarde, hoorde de Volkskrant in een rechtszaak die het dagblad zelf had aangespannen.

Lees verder

Seksschandalen blijven 'Pestminster' overspoelen

Opnieuw wordt een Brits parlementslid beschuldigd van verkrachting en andere seksuele vergrijpen. Waarom blijft het klimaat in Westminster zo toxisch? 'Misschien omdat veel parlementsleden zich een unieke soort vinden.'

Lees verder

Verdachten van verkrachting of moord kunnen extreme dronkenschap inroepen als verdediging, oordeelt Canadees Hof

In Canada is het drinken van te veel alcohol tot het punt dat je de controle verliest een geldige verdediging voor geweldsmisdrijven zoals moord en verkrachting. Dat heeft het Hooggerechtshof van Canada beslist door een wet die deze verdediging onmogelijk maakte, te verwerpen.

Lees verder

Alexander Dean schuldig bevonden aan vier moorden en foltering

Alexander Dean (29) is woensdagavond door de volksjury van het Brugse hof van assisen over de hele lijn schuldig bevonden. De gewezen bodybuilder uit Varsenare riskeert nu levenslang voor viervoudige moord en foltering.

Lees verder

Erdogan blokkeert al meteen snelle toetreding Zweden en Finland

Nu de Turkse president Erdogan tientallen 'terroristen' eist van Finland en Zweden, schrikken Navo-leiders op. 'We kunnen het recht op asiel of vereniging toch niet afschaffen?'

Lees verder

Frankfurt wint Europa League na penalty's

Het Duitse Frankfurt heeft in de finale van de Europa League het Schotse Rangers FC geklopt. Daarvoor had het wel penalty's nodig.

Lees verder

Hoera, belastingen betalen! Of niet?

Natuurlijk zuchten veel mensen bij het zien van de belastingbrief. En natuurlijk doet het pijn dat de helft van het loon naar vadertje staat gaat. Maar de gedachte in een welvarend land te leven, kan misschien troosten. En dat dankzij de belastingen.

Lees verder

Pas in juni duidelijkheid over competitie volgend jaar

Een topreeks met 18 ploegen, zonder play-offs, waarbij minstens twee en mogelijk drie ploegen stijgen en dalen. Dat is het tegenvoorstel van de kleine clubs op het 'plan-Parys' voor een nieuwe competitie.

Lees verder

Stikstofakkoord doet Vlaamse meerderheid kraken

Zowel CD&V als Open VLD schiet met zwaar geschut op de rode lijst van te sluiten landbouwbedrijven, een hoeksteen van het Vlaamse stikstofakkoord. Dat trekt stilaan scheuren in de Vlaamse meerderheid.

Lees verder

Is het over vijf jaar Viernulvier, of toch nog Vooruit?

Het kunstencentrum Vooruit vervelt tot Viernulvier. De nieuwe smoel wordt druk bediscussieerd. 'Consistentie is een probleem: het gebouw blijft Vooruit heten, de organisatie niet.'

Lees verder

Eerste bevestigde geval van apenpokken in VS, tiental verdachte gevallen in Canada

Na eerdere gevallen in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal, is het apenpokkenvirus nu ook in de VS opgedoken. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC woensdag meegedeeld. In het buurland Canada worden ook een tiental verdachte gevallen onderzocht.

Lees verder

Code geel door onweer in het land

Er worden donderdagochtend onweersbuien in het westen en het centrum van het land verwacht. In de namiddag verplaatst het onweer zich naar het oosten van België.

Lees verder