Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 8 mei 2022

EU betreurt gang van zaken bij aanstelling ex-veiligheidschef John Lee als nieuwe regeringsleider Hongkong

HLN
EU betreurt gang van zaken bij aanstelling ex-veiligheidschef John Lee als nieuwe regeringsleider Hongkong
In Hongkong is ex-baas van de veiligheidsdiensten John Lee zondag door een klein comité van regimegetrouwen benoemd tot de hoogste bestuurder van de stad. De 64-jarige Lee, een voormalige politieagent, volgt aftredend regeringsleidster Carrie Lam op. Zij besloot eerder om geen tweede mandaat na te streven. De Europese Unie betreurt de manier Lee is aangesteld. "Dit is een nieuwe stap in de ontmanteling van het principe 'een land, twee systemen'", zegt de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid, de Spanjaard Josep Borrell.
Lees verder

Mama Lut is grootste steun van kunstschaatsster Loena Hendrickx: "Ze maakt zich onnodig druk over jongens"
"Als ik in het buitenland op wedstrijd ben, bellen we elke dag. En als er iets is, is zij de eerste die ik wil horen." Kunstschaatsster Loena Hendrickx (22) en mama Lut (57) zijn onafscheidelijk. Het vraagt dan ook veel van Lut, om een dochter in de topsport te ondersteunen, en Loena begrijpt dat. Maar bovenal ziet mama Lut in Loena een jonge vrouw die ze moet loslaten — en toch wil blijven beschermen. "Vroeger achtervolgde mama me met de auto als ik met de fiets naar de oppas reed."
Lees verder

Ken je deze wedstrijd al? Hongaarse mannen trotseren hindernissenparcours met echtgenote in hun nek
Een opvallende wedstrijd heeft zaterdag plaatsgevonden in Hongarije. Een dertigtal mannen trotseerde er een hindernissenparcours met op de rug of in de nek... hun echtgenote.
Lees verder

De horloges van Hamilton, Belgische eega's en een Duitser die een lans breekt voor ons land: het dagboek van onze F1-watcher in Miami
Nieuwe GP Formule 1, nieuw dagboek dus van onze Formule 1-watcher Jo Bossuyt. En ook in Miami is het weer de moeite. Over Blankenberge, een speciale rol voor Vettel en de pillen van Josef: hieronder leest u het allemaal.
Lees verder

Unicef: "Meer dan 12,3 miljoen Syrische kinderen hebben hulp nodig"
Meer dan 12,3 miljoen Syrische kinderen hebben humanitaire hulp nodig, waarschuwen de Verenigde Naties. Dat is een recordaantal sinds het begin van het conflict in 2011. "Miljoenen kinderen leven nog steeds in angst, onzekerheid en nood in Syrië en zijn buurlanden", zegt Adel Khodr, de regionale directrice van Unicef voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in een verklaring.
Lees verder

"Gebruik een aardappel of citroen": twee experts leggen uit hoe je je barbecue weer schoonmaakt na zijn winterslaap
Is jouw barbecue klaar voor de eerste worstjes van de lente, maar geen idee hoe je hem weer in orde brengt nadat hij zolang stilstond? Schoonmaakexpert Liesbeth Verboven en grillmaster Peter De Clercq delen hun beste advies. Want hoe krijg je hem nu het makkelijkst weer schoon en mag je je houtskool nog van vorig jaar gebruiken? "Gebruik nooit agressieve, chemische producten."
Lees verder

Beelden tonen hoe tornado met enorme snelheid school binnenin verwoest
Deze beelden tonen hoe een tornado over het Amerikaanse Andover trekt. De tornado verwoest alles wat op z'n weg komt en ook de basisschool moet eraan geloven. De ravage achteraf is enorm, ook binnenin de school raast de storm verder. De basisschool wordt hersteld en de leerlingen krijgen ondertussen op een andere plaats les.
Lees verder

Waar komt die geur als het geregend heeft vandaan?
Wanneer je buiten komt als de eerste regendruppels vallen na een lange droge periode, merk je al gauw dat je neus geprikkeld wordt door een, voor velen, heerlijke geur. Het lijkt haast alsof elke plant en steen de komst van het broodnodige water viert met een wolkje parfum. Deze unieke geur van de natuur kreeg de naam 'petrichor'.
Lees verder

Hier vertoeft sportanker Maarten Vangramberen (43) in het weekend het liefst: "In jogging en met een Orval"
Deze zomer zal sportanker Maarten Vangramberen 4.5 week van huis zijn, om in de Tour voor het eerst op de motor te zitten. Leuk, maar dan zal hij ook alles en iedereen missen, inclusief zijn vuurkorf. Al is de sport natuurlijk nooit heel ver weg. "Naast eten en mijn liefde voor blond bier, is er sport als hygiëne voor m'n hoofd."
Lees verder

"Ze laat al eens een Oscar de la Renta aan huis leveren": dit team helpt koningin Mathilde schitteren als 'best geklede royal'
De garderobe van koningin Mathilde (49) charmeert. Dat dankt Hare Majesteit vooral aan zichzelf, maar ook aan haar vaste equipe ontwerpers, kappers en visagisten, en niet te vergeten: haar 20-jarige dochter Elisabeth. Wie zorgt er zoal voor dat de Grieken haar deze week bestempelden als 'de best geklede royal'? "In het vliegtuig moest ik haar kapsel maken in een slecht verlichte, kleine cabine. Maar ik was tevreden met het resultaat."
Lees verder

Football Talk. Fred Rutten slaat aanbod Ten Hag af om mee te gaan naar Manchester United - Einde seizoen voor Sandy Walsh
Fred Rutten heeft een aanbod afgeslagen om met Erik ten Hag mee te gaan naar Manchester United. De 59-jarige Rutten vertelde dat in het Nederlandse tv-programma Goedemorgen Eredivisie op ESPN. "Ik kan wel zeggen dat het niet zo is, maar ik ben inderdaad gepolst", aldus de Nederlander.
Lees verder

Grootvader met 2-jarige kleinzoon in z'n armen opgeschept door wagen: jongetje gewond naar ziekenhuis
In de Koninginnelaan in De Panne zijn een grootvader en z'n 2-jarige kleinzoon zaterdagmiddag opgeschept door een wagen. Het jongetje moest met de ambulance overgebracht worden naar het ziekenhuis, zo bevestigt de politie Westkust.
Lees verder

LIVE. Skov Olsen begint op de bank in kraker tegen Union, Balanta en Adamyan starten - Geblesseerde Rits stapt mee van de bus
• Champions' play-offs • Speeldag 3 • Dudenpark • Kloof bedraagt 3 punten
Lees verder

Football Talk. Einde seizoen voor Sandy Walsh - Sergio Conceiçao kampioen met Porto
Sergio Conceiçao is dit weekend voor de zesde keer Portugees landskampioen geworden met FC Porto. Vooreerst drie keer als speler (1997, 1998, 2004) en — sinds zaterdagavond en de 0-1 in het Estàdio da Luz van naaste achtervolger Benfica — nu ook voor de derde keer als coach (2018, 2020, 2022). Na afloop ging hij in de kleedkamer uit de bol. Dikke sigaar in de mond. Zoals we hem kennen uit zijn periode bij Standard, waar hij geen titel veroverde als speler of debuterende assistent (van Dominique D'Onofrio), maar wel de Gouden Schoen in 2005.
Lees verder

"Jullie zijn al op vakantie? Dan wij ook!": harde kern van Lille komt uit protest in vakantieoutfit naar het stadion
In de wedstrijd tussen Lille, de kampioen van vorig seizoen, en AS Monaco was er niet alleen op het veld iets te zien. Ook naast het veld was er heel wat te beleven. De harde kern van Lille vond dat hun ploeg na een 5 op 18 niet genoeg moeite deed op het veld en speelde alsof ze op vakantie waren, dus gingen de supporters ook in vakantiemodus.
Lees verder

Ongeziene taferelen in Lille: Harde kern komt in vakantiekledij naar stadion
In de wedstrijd tussen Lille, de kampioen van vorig seizoen, en AS Monaco was er niet alleen op het veld iets te zien. Ook naast het veld was er heel wat te beleven. De harde kern van Lille vond dat hun ploeg na een 5 op 18 niet genoeg moeite deed op het veld en speelde alsof ze op vakantie waren, dus gingen de supporters ook in vakantiemodus.
Lees verder

"Kritiek tekort aan personeel in 8 op de 10 zorgorganisaties"
Acht op de tien organisaties in de zorgsector kampen met een kritiek personeelstekort. Dat blijkt uit een bevraging die hr-dienstengroep Liantis uitgevoerd heeft bij de directies van 73 zorginstellingen, die samen goed zijn voor ongeveer 10.000 werknemers. Maandag start de Week van de Zorg, met de Dag van de Zorg als afsluiter op zondag 15 mei.
Lees verder

Annelies Verlinden: "Probleem van CD&V is fundamenteler dan de voorzitter"
Het probleem van CD&V is veel fundamenteler dan de voorzitter. Dat zegt CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden na de slechte resultaten van de partij in een nieuwe peiling, waarna voorzitter Joachim Coens besliste om ermee te stoppen. "Wij duwen onze standpunten wel degelijk door, alleen moeten we dat beter vertellen in ons bredere verhaal", aldus Verlinden zondag in 'De zevende dag'.
Lees verder

Last van jeuk, irritatie en pijn tijdens het vrijen? Gynaecoloog legt uit wat je kan doen tegen vaginale droogte
Zodra je 50 wordt, kan je als vrouw weleens last krijgen van jeuk aan je intieme delen en pijn tijdens de seks. De boosdoener? Vaginale droogte. Het fenomeen komt vaker voor dan je denkt, want het hangt nauw samen met hormoonschommelingen. Wat kan je doen om de klachten tot het minimum te beperken en weer volop plezier te beleven tussen de lakens? "Er zijn veel producten op de markt die een goed resultaat geven", stelt gynaecoloog Johan Verhaeghe gerust.
Lees verder

Temperatuur klimt komende dagen naar zomerse maxima tot 26 graden
Het blijft zondagmiddag droog en warm in Vlaanderen, terwijl in de provincie Luxemburg wel een bui kan ontstaan. De temperaturen lopen op van 15 tot 21 graden. De komende dagen stijgen die verder naar maxima tot 26 graden. Dat meldt het KMI zondagmiddag.
Lees verder