Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 18 mei 2022

Einde Giro voor Girmay? Eritreeër twijfelachtig nadat kurk in oog springt bij podiumceremonie

HLN
Einde Giro voor Girmay? Eritreeër twijfelachtig nadat kurk in oog springt bij podiumceremonie
Wat is dat toch met die flessen prosecco voor de etappewinnaars in de Giro? Na Mathieu van der Poel en Koen Bouwman floepte de kurk van de fles nu ook bij Biniam Girmay in het gezicht. En dat bleef niet zonder gevolgen, de Eritreeër trok naar het ziekenhuis voor een check-up van zijn oog. Het valt af te wachten of hij morgen genoeg kan zien om te koersen.
Lees verder

Belgische F-16's onderscheppen vliegtuig boven Nederland na bommelding
Twee Belgische F-16's hebben dinsdag een cargovliegtuig vanuit China onderschept in het Nederlandse luchtruim en begeleid naar de luchthaven van Luik. Reden is een bommelding, die nadien vals bleek. Dat zegt Christian Delcourt, de woordvoerder van de Luchthaven Luik.
Lees verder

Liverpool zet scheve situatie recht in Southampton, titelstrijd wordt op slotspeeldag beslist
De slotspeeldag wordt beslissend. Liverpool is na een 1-2-zege in Southampton tot op één punt van leider Manchester City genaderd. De Premier League krijgt haar droomontknoping.
Lees verder

"Crash vliegtuig China Eastern was opzettelijk vanuit cockpit"
Het vliegtuigongeluk in maart in China was mogelijk opzet. Amerikaanse onderzoekers geloven dat iemand aan boord van het vliegtuig van de Chinese maatschappij China Eastern het toestel expres heeft laten crashen. Bij de dodelijkste vliegramp in China in tientallen jaren kwamen alle 132 inzittenden om het leven.
Lees verder

"Na z'n huwelijk zei Depp: 'Nu kan ik haar slaan zonder dat iemand er iets van zegt'": voormalige vriend van het koppel getuigt
Op het proces dat Johnny Depp (58) aanspande tegen zijn ex-vrouw Amber Heard (36) heeft dinsdagavond onze tijd iO Tillet Wright getuigd, die met beide acteurs bevriend was.
Lees verder

Wim Helsen openhartig: "Relatie met mijn vader pas goed sinds hij gestorven is"
Wim Helsen kwam in 'De Cooke & Verhulst Show' zijn nieuwe zaalshow 'Niet mijn apen niet mijn circus' voorstellen. In de voorstelling heeft hij het onder andere over de moeilijke relatie met zijn vader. "Onze band was moeilijk. We hadden een moeilijke band tot hij gestorven is", zegt Helsen. "Veel van de dingen die ik zelf meedraag, die mij in de weg zitten om gelukkig te zijn, dat zijn dingen die ik onbewust heb meegekregen van mijn vader. Ik zag dat vroeger niet, ik zag hem alleen maar als een lastigaard. Nu is er verzoening en liefde."
Lees verder

Football Talk. Vier effectieve matchen schorsing voor Murillo, ook Vanhaezebrouck krijgt zwaardere straf
Anderlecht-verdediger Amir Murillo kreeg een schorsing van drie speeldagen (en één met uitstel) voor zijn rode kaart tegen Union. Dat besliste het Disciplinair Comité. Omdat de Panamees ook nog een voorwaardelijke schorsing open had staan na zijn uitsluiting tegen OHL in november, komt daar nog een extra wedstrijd bij. Daarnaast moet hij een boete van 3.500 euro betalen. Murillo ging zondag in de 87ste minuut door het lint en trapte Kaoru Mitoma langs achteren op de kuit aan. Als Anderlecht niet in beroep gaat, mist Murillo de seizoensafsluiter tegen kampioen Club Brugge en de eerste drie duels van het volgende seizoen.
Lees verder

Freek blijft slapen bij influencerskoppel CEMI: "Als onze TikTok-video's 3 miljoen views halen, krijgen we daarvoor 0 euro"
Celien Dept en Michiel Callebaut zijn samen CEMI voor hun meer dan 15 miljoen volgers op Youtube en TikTok. Influencers, pur sang, en van het eerste uur. Met meerdere keren per week nieuwe filmpjes over voetbal, voetbaltruukjes, online trends en creatieve challenges. Ze hebben een eigen kledinglijn, eigen schoenen, een Gouden K (van Ketnet) voor een uit de hand gelopen coronalied, en bijna een eigen achtbaan in Plopsaland. Al stak een online petitie daar toen een stokje voor. Kortom: beroemdheden. Freek Braeckman mag bij hen blijven slapen en krijgt een uniek beeld achter de schermen van het populairste influencersduo van het land.
Lees verder

Filmfestival van Cannes vangt aan met boodschap van Zelensky
Het filmfestival van Cannes opende vandaag met een drukbezochte rode loper, een ceremonie waarbij showbizzsterren in groten getale aanwezig waren, en met een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan de filmwereld om zich uit te spreken tegen de oorlog die Rusland is begonnen tegen zijn land.
Lees verder

Ruime verdubbeling van mensen die honger lijden in Oost-Afrika: "schrijnend gebrek aan politieke moed"
Het aantal mensen dat honger lijdt in de Oost-Afrikaanse landen Ethiopië, Kenia en Somalië is in vergelijking met vorig jaar meer dan verdubbeld. Cijfers van de Verenigde Naties geven aan dat in mei-juni 2021 10,2 miljoen mensen honger leden, vandaag zijn er dat ruim 23 miljoen. De ngo's Oxfam en Save the Children wijzen er woensdag in een nieuw rapport op dat "de nationale en mondiale reacties grotendeels te traag en te beperkt zijn". "Honger is een politiek falen", zegt Gabriela Bucher, CEO van Oxfam International.
Lees verder

Als je veel klanten hebt, kan je veel klachten krijgen: slechts 1 op 2 dossiers bij ombudsdienst leidt naar compromis
De herstelling van de badkamerkraan draaide uit op een koude douche en de vraag tot terugbetaling van concerttickets viel in dovemansoren. Sommige consumenten proberen hun gelijk te halen via de rechtbank, 14.488 Belgen deden in 2021 een beroep op de Consumentenombudsdienst. In minder dan de helft van de dossiers kwam het tot een oplossing.
Lees verder

Studie: vervuiling eist negen miljoen voortijdige overlijdens per jaar
Vervuiling heeft in 2019 tot 9 miljoen vroegtijdige overlijdens geleid. Dat blijkt uit een studie die woensdag gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De toestand verbetert niet, vooral door de slechte luchtkwaliteit en door chemische stoffen, in de eerste plaats lood.
Lees verder

Kost een brood straks 3 euro door stijgende graanprijs? "Klanten besparen nu al op koffiekoeken en pistolets"
Betalen we straks 3 euro voor een brood? "Al onze kosten rijzen uit de pan", klinkt het in 't Pistoleke in Schoten. Toch stelt deze bakker een nieuwe prijsstijging zo lang mogelijk uit. "Klanten leggen nu al gepast geld op de toog en zeggen: zovéél voor één brood". Hoe fel zijn de facturen van de bakkers dan al gestegen? Moeten ook de supermarkten de broodprijs optrekken? En zullen de grondstofprijzen verder exploderen? "Er zijn nog apocalyptische prijsstijgingen op komst".
Lees verder

Grote ondernemingen in Nederland beloven geen belastingparadijzen meer te gebruiken
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking. Bedrijven als Ahold Delhaize, Philips, Shell, Heineken en KLM maakten bekend zich achter de zogenoemde 'Tax Governance Code' van de Nederlandse ondernemersorganisatie VNO-NCW te scharen. Daarmee geven ze duidelijk aan dat ze belastingafdracht als plicht zien waarbij ze beloven geen gebruik te maken van omwegen in belastingparadijzen om belastingen te ontwijken.
Lees verder

Schutter Buffalo deelde zijn moordplan half uur voor aanslag: gelijkgestemden waarschuwden politie niet
De 18-jarige man die zaterdag tien mensen doodschoot en drie anderen verwondde in een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo (New York) deelde een half uur voor zijn daad in een chatroom zijn plannen met een klein groepje gelijkgestemden. Geen van hen waarschuwde de politie en de schietpartij verliep grotendeels zoals voorzien, schrijft 'The New York Times'.
Lees verder

HLN ONDERZOEK. België gebruikte oorlog om oude medicijnen in Oekraïne te dumpen
Begin maart stuurde ons land meer dan 3 miljoen euro aan geneesmiddelen en medische hulpmiddelen naar Oekraïne. Wij zochten uit wat er in de vrachtwagens zat en ontdekten dat de federale overheid de oorlog heeft gebruikt om oude producten te dumpen. Ze schond daarbij zelfs internationale richtlijnen.
Lees verder

Vlaamse stripklassieker Urbanus houdt er na 40 jaar mee op: "Shockeren om te shockeren? Maar neen, gij…"
De stripreeks Urbanus houdt er mee op. Dat kondigden auteurs Urbanus en Willy Linthout gisteren aan. In oktober verschijnen kort na elkaar de laatste twee strips: Het laatste avontuur en Het allerlaatste avontuur. Een gesprek met de twee geestelijke vaders van Vlaanderens meest absurde reeks over het waarom, maar ook over borsten, billen en hun publiek.
Lees verder

Nooddecreet om extra steun te bieden aan Oekraïense leerlingen en leraars
De Vlaamse regering neemt extra maatregelen om Oekraïense schoolkinderen in Vlaanderen beter te ondersteunen. Met een nooddecreet voorziet ze onder andere in een zomeraanbod en een vergoeding voor Oekraïense leerkrachten.
Lees verder

We kopen minder online en meer op krediet: omzet webshops gedaald met 10 procent
De digitale verkoop in ons land is in het eerste kwartaal met 10% gedaald. De hoge inflatie zet duidelijk een rem op onze online aankopen. Tegelijk was 'Buy Now Pay Later' waarmee de betaling kan worden uitgesteld, nog nooit zo populair.
Lees verder

COLUMN. Gratis tips voor Jo Brouns, de nieuwe centrumspits van de christendemocraten. Wijlen Leo Tindemans: "Slaap elke avond in uw eigen bed"
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Jo Brouns, kersvers minister voor CD&V
Lees verder