Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 24 mei 2022

Doodgeschoten tiener komt tot leven in deepfake om getuigen op te roepen

Doodgeschoten tiener komt tot leven in deepfake om getuigen op te roepen

In 2003 werd de 13-jarige Sedar Soares doodgeschoten bij een metrostation in Rotterdam toen hij een sneeuwballengevecht hield met vrienden. Zijn dood werd nooit opgehelderd. Vorige week onthulde een coldcaseteam dat de jongen vermoedelijk zou geraakt zijn door een verloren kogel bij een ripdeal. De Rotterdamse politie besloot daarop een onconventionele video te maken met deepfake-technologie om mogelijke getuigen op te roepen.

Lees verder

Europa schort begrotingsregels nog jaar langer op

De Belgische overheid krijgt een jaar langer de tijd om de begroting op orde te krijgen. De Europese Commissie heeft namelijk beslist om voor alle lidstaten een jaar langer budgettaire ademruimte te verschaffen.

Lees verder

België dreigt 1,7 miljoen coronavaccins te moeten weggooien

De komende maanden dreigen in België tot 1,7 miljoen coronavaccins in de vuilnisbak te belanden omdat ze hun vervaldatum bereiken. 'We stellen alles in het werk om het aantal te vernietigen vaccins zo veel mogelijk te beperken', aldus woordvoerder Christopher Barzal van de taskforce vaccinatie.

Lees verder

Overstromingen in noordoosten van Bangladesh 'ergste in twee decennia'

Bangladesh en India kreunen onder de gevolgen van de klimaatopwarming. Na weken van hitte en droogte overstroomden zaterdag grote delen van deze landen als gevolg van vroege moessonregens die heviger waren dan normaal. Volgens de Bengalese overheid is het de ergste overstroming die het land gekend heeft in twee decennia.

Lees verder

Europa kritisch over btw-verlaging op elektriciteit en gas

De Europese Commissie vindt de algemene btw-verlaging op gas en elektriciteit een voorbeeld van weinig gerichte energiesteun.

Lees verder

Hoe verder van Brussel, hoe lager het loon

In de hoofdstad worden de hoogste lonen betaald, maar niet aan arbeiders. Die zijn in Limburg het beste af.

Lees verder

'De Russen zijn weg, maar Oekraïense dorpelingen blijven leven in schuilkelder voortzetten'

Het grootste deel van gebieden rond Charkov zijn weer in handen van de Oekraïners. Toch blijven de inwoners van het dorp Koetoezivka, ten noorden van de miljoenenstad, nog steeds samenleven in een schuilkelder. Daar zitten ze al sinds 24 februari, dag één van de oorlog. Bekijk de reportage van onze correspondent in Oekraïne in bovenstaande video.

Lees verder

Bom rond seksueel misbruik barst bij Amerikaanse evangelicals

Na de katholieke kerk worstelt ook de grootste protestantse kerk in de Verenigde Staten met seksueel misbruik. Een nieuw onderzoeksrapport licht het deksel van een uitgebreide doofpotoperatie bij de Southern Baptist Convention.

Lees verder

Live Michelin | Welke restaurants winnen dit jaar een ster?

Zo meteen weten we welke restaurants een ster winnen en welke een ster verliezen. Ons land heeft met Hof van Cleve en Zilte momenteel twee driesterrenrestaurants. Blijft dat het geval? De Michelinsterren worden dit jaar uitgereikt in het Koninklijk Theater van Bergen.

Lees verder

Antwerp neemt afscheid van Brian Priske, weg voor Van Bommel ligt open

Antwerp heeft beslist om niet langer door te gaan met Brian Priske (45) als hoofdcoach, zo laat de club officieel weten. Priske was sinds afgelopen zomer aan de slag bij The Great Old en wordt zo goed als zeker vervangen door Mark van Bommel, met wie er al een mondeling akkoord is.

Lees verder

Telenet maakt het onmogelijk tv-reclame te ontlopen

Telenet gaat over een maand ook zijn oudere televisiedecoders aanpassen zodat kijkers reclame niet altijd meer kunnen doorspoelen. Het gaat om ruim 1 miljoen klanten, zegt de telecomprovider.

Lees verder

Oproep | Welk 'kot' is het geworden?

Veel jongeren en ouders waren (of zijn nog steeds) op zoek naar een geschikt kot voor het volgende academiejaar. We zoeken ouders en jongeren die een kot vonden en willen vertellen hoeveel dit maandelijks zal kosten. En naar mensen die op zoek gingen naar creatieve alternatieven: cohousing, een kot in een woonzorgcentrum, misschien een tiny house? Of misschien is zelfs de studiekeuze licht aangepast of de studentenstad van voorkeur?

Lees verder

Luchthaven werft 600 mensen in een maand aan

De Brusselse luchthaven kon in een maand tijd bijna de helft van de openstaande 1.200 vacatures invullen. Hiermee moeten chaotische taferelen zoals in Schiphol vermeden worden. De luchthaven verwacht deze zomer op 80 tot 85 procent van de capaciteit van een normale zomer te zitten.

Lees verder

Mentor Metheny imponeert met jonge discipelen

Met verrassend veel oude tot stokoude nummers kreeg Pat Metheny de AB op zijn hand. Met een cover van 'Bluesette' als extra traktatie.

Lees verder

Hoe huwelijk Kourtney Kardashian en Travis Barker PR-stunt van modemerk werd

Kourtney Kardashian en Travis Barker stapten nog eens in het huwelijksbootje. Met Dolce & Gabbana als wedding planner.

Lees verder

Politie op zoek naar man die leerkracht in Anderlechtse school bedreigde met pistool

In een school in Anderlecht is maandagnamiddag een schot gelost. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Dat meldt de politiezone Brussel Zuid aan onze redactie. Volgens de politie zou een leerkracht bedreigd zijn, maar de juiste omstandigheden van het hele incident zijn nog onduidelijk.

Lees verder

Kim Jong-un zonder mondmasker op begrafenis van mentor

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was vandaag aanwezig op de begrafenis van de officier en mentor Hyon Chol-hae. Hij droeg daarbij geen mondmasker ondanks de corona-uitbraak die het land teistert.

Lees verder

Russische soldaat veroordeeld tot levenslange celstraf

Een Oekraïense rechtbank heeft de Russische tankbestuurder Vadim Sjisjimarin (21) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij een burger heeft doodgeschoten. Hij is de eerste Russische soldaat die terechtstond voor de moord op Oekraïense burgers.

Lees verder

Wallonië stopt de groei van de groei van de schuld

Er wordt flink gesnoeid in Wallonië. Mochten er geen overstromingen of covid geweest zijn, zat de Waalse begroting perfect op koers naar een evenwicht.

Lees verder

Biden zet leger in tegen babyvoedingcrisis

Met een luchtbrug en oorlogswetten probeert de Amerikaanse president Joe Biden een escalerende voedselcrisis te bezweren. De luchtmacht vloog zondag 35 ton babyvoeding over vanuit Duitsland.

Lees verder

Waar een virus opduikt, duikt ook het spook van stigmatisering op

UN Aids, het VN-programma ter bestrijding van hiv/aids, waarschuwt in een persbericht voor stigmatisering als gevolg van de uitbraak van het apenpokkenvirus. Bij het aanwakkeren van angst is niemand gebaat, klinkt het. Dat leert ook het verleden.

Lees verder

Ellen van Dijk fietst nieuw werelduurrecord

De Nederlandse wielrenster Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) heeft in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord bij de vrouwen flink aangescherpt. Ze heeft in 60 minuten een afstand afgelegd van 49,254 kilometer. Het vorige record stond op 48,405 kilometer.

Lees verder

Politie bevestigt: prikletsels vastgesteld bij KV Mechelen-supporters

Verschillende mensen voelden zich tijdens de wedstrijd van KV Mechelen afgelopen zaterdag plots duizelig en onwel en zochten medische hulp. De slachtoffers hadden het op sociale media over needle spiking. Politiewoordvoerder Dirk Van de Sande bevestigt aan De Standaard dat er prikletsels zijn vastgesteld bij de slachtoffers.

Lees verder

Van onze man in Davos: glamour en oorlogs­misdaden

Ze zijn ondraaglijk om lang naar te kijken, de beelden uit Oekraïne die dit jaar worden getoond langs de glamoureuze Promenade in Davos, in het voormalige hoofdkwartier van de Russische ­delegaties. Meer dan 4.000 (geverifieerde) foto's tonen ­massagraven in Irpin, raketinslagen op appartements­gebouwen, toegetakelde lijken in Boetsja of een zwaar ­verbrande man die wezenloos voor zich uitstaart na een Russische raketaanval in Charkov, en confronteren de ­bezoekers met de horror van de oorlog.

Lees verder

Michelin kijkt voor inkomsten richting restaurants, nu er geen gids meer is

De culinaire gids Michelin deelde maandag opnieuw sterren uit, met nieuwkomer Boury bij de club van drie. Voor het eerst verschijnt er geen betalende papieren gids. Michelin verdient nu geld aan hotels en restaurants, 'wat de gids had gezworen nooit te doen'.

Lees verder

Parket weet niet hoeveel baby's overlijden in crèche

Er gaapt een communicatiekloof tussen het parket en het agentschap Opgroeien, zo bleek gisteren in de onderzoekscommissie Kinderopvang.

Lees verder

Tim Boury, de chef die de liefde vond bij Comme chez soi

Tim Boury (39), kersvers driesterrenchef, solliciteerde ooit vergeefs bij Sergio Herman en ontdekte in de Comme chez soi niet alleen zijn liefde voor topgastronomie.

Lees verder

De Lijn wil politie op bussen na nieuw incident met jongeren, NMBS wil dat streng wordt opgetreden

De politie moet niet enkel de bussen van De Lijn escorteren van en naar het Gentse recreatiedomein de Blaarmeersen, maar ook aanwezig zijn op de bussen zelf. Dat vraagt de openbare vervoersmaatschappij na een nieuw incident zondagavond, waarbij jongeren een ruit van een bus vernielden op weg naar het station Gent-Sint-Pieters. Diezelfde jongeren deden ook een trein stilvallen tussen Merelbeke en Melle door aan de noodrem te trekken.

Lees verder

Proces-Aquino verhardt: 'Straathonden, bastaarden en varkens'

De sfeer op het proces-Aquino is gespannen en bitsig. Scheldwoorden en doodsbedreigingen vlogen maandag heen en weer tussen de Aquino's en de Hamidovic-clan.

Lees verder

Israël: 'Journaliste Abu Akleh misschien geraakt door Israëlisch vuur, toch geen criminele activiteit'

Het Israëlische leger heeft maandag gezegd dat als zou blijken dat het een Israëlische soldaat zou zijn geweest die recent de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh heeft doodgeschoten, het niet om 'een criminele activiteit' gaat. Zo zegt het leger op basis van eigen voorlopig onderzoek.

Lees verder

Met veertien in eerste klasse: Pro League heeft alweer nieuw plan voor competitiehervorming

Er ligt weer een nieuw plan op tafel om de competitie te hervormen. 14 clubs in eerste klasse, 18 in tweede. Het lijkt te nemen of te laten. Of twee derde van de clubs stemt ermee in, of volgend seizoen degraderen er drie ploegen en spelen we vanaf het seizoen 2023-24 weer met zestien in eerste klasse. In het nieuwe voorstel kunnen maar liefst vier clubs degraderen. Hoe men tot die 14 ploegen moet komen, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Needle spiking lijkt in opmars, maar is dat ook zo?

In een maand tijd zijn in België zo'n twintig gevallen van 'needle spiking' gemeld. Maar sluitende bewijzen dat mensen zijn geprikt, blijven tot nu toe uit.

Lees verder

Tessa Wullaert en Deniz Undav spelers van het jaar

De spitsen Tessa Wullaert (Anderlecht) en Deniz Undav (Union) zijn maandagavond in Schaarbeek uitgeroepen tot Spelers van het Jaar van de Pro League. Felice Mazzu (Union) is trainer van het jaar, landskampioen Club Brugge had met Charles De Ketelaere (beste jongere) slechts één laureaat.

Lees verder

Zijn leger knoeit maar intussen heeft Poetin wel bijna wat hij wou

Het Russisch leger is lang niet zo sterk als we vreesden. De soldaten zijn ongemotiveerd, hun leiders stapelen de fouten op, hun wapenarsenaal is beperkt. Toch heeft Poetin intussen bijna de hele Donbas in handen en de doorgang naar de Krim die hij zo graag wou. Is dat genoeg voor hem?

Lees verder

correcties & aanvullingen
Lees verder

Weerbericht | Afwisselend opklaringen en bewolking met enkele buien

Dinsdag wisselen opklaringen af met zwaarbewolkte perioden en vallen er geregeld buien. In de namiddag verwachten we vooral over het noordwesten enkele stevige buien, die mogelijk vergezeld worden van een donderslag. Daarna wordt het vanaf de kust droger en zonniger, meldt het KMI.

Lees verder

Noord-Korea meldt bijna 3 miljoen gevallen van 'koorts', wellicht corona

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben dinsdag een totaal van bijna 3 miljoen 'koortsige personen' gemeld. Verondersteld wordt dat het gaat om coronagevallen.

Lees verder

Gelekte foto's lockdownfeestje brengen Johnson in verlegenheid

Foto's van de Britse premier Boris Johnson die een toost lijkt uit te brengen op een lockdownfeestje, blazen het 'partygate'-schandaal nieuw leven in. De beelden lijken moeilijk te rijmen met Johnsons eerdere verklaringen.

Lees verder

Politie betaalt 862 informanten voor gouden tip, maar niet iedereen krijgt even veel

De politie gaf vorig jaar 862 keer geld voor een waardevolle tip over het misdaadmilieu in ons land. 'Hoeveel geld een informant exact krijgt, hangt af van welk risico die loopt en hoe waardevol de info is.' Om informanten over de streep te trekken, steeg het tipgeld wel met 30 procent. 'Zo liggen de bedragen ook meer in lijn met de vergoedingen in het buitenland.'

Lees verder

Opvallend protest in Davos: groep miljonairs roept zelf op om hen zwaarder te belasten

Opvallende verschijning tussen de protesten aan de deur van het Wereld Economisch Forum in het Davos. Een groep miljonairs roept politieke leiders op om henzelf, de allerrijksten, meer te belasten.

Lees verder

Bruce Springsteen komt volgend jaar naar België

De Amerikaanse rocklegende Bruce Springsteen trekt volgend jaar opnieuw op tournee met The E Street Band. Hij zal in juni ook in België op het podium staan, zo heeft concertorganisator Live Nation dinsdag aangekondigd. De precieze datum volgt later.

Lees verder