Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 11 mei 2022

Démare sprint naar zege in Messina, Girmay flirt met valpartij: “Raakte twee keer de afsluiting”

HLN
Démare sprint naar zege in Messina, Girmay flirt met valpartij: "Raakte twee keer de afsluiting"
Arnaud Démare heeft de vijfde rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Fransman maakt het na een massasprint af in de straten van Messina. Van der Poel en Girmay zetten hun manschappen aan het werk en losten zo Cavendish en Ewan onderweg. Het duo liet zich in de sprint wat ringeloren, voor Girmay kwam het net niet tot een valpartij. Het roze blijft eigendom van Juan Pedro Lopez.
Lees verder

Football Talk. Noorse trainer Deila op shortlist Standard - FIFA start onderzoek naar WK-ganger Ecuador
De Wereldvoetbalbond FIFA opent een onderzoek naar aanleiding van de klacht van de Chileense voetbalbond over Ecuador. Volgens de Chileense bond is rechtsback Byron Castillo die voor Ecuador uitkwam, geboren in Colombia en is hij drie jaar ouder dan vermeld.
Lees verder

Louis Talpe speelt Buzz Lightyear in nieuwste animatiefilm van Pixar
Louis Talpe kruipt opnieuw in de huid van een superheld. Na Mega Toby verleent de acteur nu zijn stem aan speelgoedheld Buzz Lightyear in de gloednieuwe Pixar-prent 'Lightyear'. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Chris Evans, beter bekend als Captain America, die in de Amerikaanse versie te horen is als de astronaut uit 'Toy Story'.
Lees verder

Celstraffen tot 9 jaar voor criminelen die martelcomplex bouwden in Nederland
Het Nederlandse gerecht heeft de groep mannen die verantwoordelijk was voor de bouw van een martelcomplex in het Brabantse Wouwse Plantage woensdag veroordeeld tot straffen tot 9 jaar cel.
Lees verder

Hoe gaat het nog met Songfestival-kandidate Xandee? "Binnenkort moet ik opnieuw geopereerd worden aan mijn hart"
Het is ondertussen al achttien jaar geleden dat Xandee (43) haar nummer '1 Life' bracht tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival in Istanboel. Nadat ons land met zeven punten op een gedeelde voorlaatste plaats eindigde, had Sandy Boets, de echte naam van de artieste, even genoeg van de muziekwereld. Maar ver weg van alle schijnwerpers ging de zangeres op fysiek en mentaal vlak door een diep dal. "Het is bij mij echt kantje boord geweest."
Lees verder

Russische invasie in Oekraïne dreigt in gevaarlijke patstelling terecht te komen, waarschuwt Amerikaanse inlichtingendienst
De Russische en Oekraïense troepen dreigen terecht te komen in een impasse. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is geen van beide partijen momenteel aan de winnende hand en het ziet er ook niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen.
Lees verder

Amerikaanse inflatie vertraagt voor het eerst in acht maanden
De inflatie in de Verenigde Staten is in april beginnen te vertragen, voor het eerst in acht maanden. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het ministerie van Arbeid.
Lees verder

Zangeres Florence getuigt over haar anorexia. Expert geeft tips voor de omgeving. "Vermijd bepaalde opmerkingen"
"Ik verdien het niet om te eten en ik verdien het niet om me goed te voelen." Tijdens corona verdrievoudigde het aantal jongeren met een zware eetstoornis. Ook zangeres Florence Welch (35) vertelt openlijk in een interview over haar strijd met anorexia nervosa. Psychiater Elske Vrieze geeft de do's en don'ts om mensen met anorexia te steunen. Kan je nog samen op restaurant en welke complimentjes geef je beter niet? "De eetstoornis mag niet de baas van de conversatie worden."
Lees verder

Waarom investeert tabaksreus Philip Morris miljarden in nicotinezakjes snus? En hoe gevaarlijk is dit?
Marlboroproducent Philip Morris International heeft woensdag een bod van 15 miljard dollar bevestigd op rivaal Swedish Match. Het 107 jaar oude Swedish Match staat vooral bekend om de productie van traditionele Zweedse snuiftabak, onder de merknaam "General Snus", een soort rookvrije tabakszakjes die tussen de bovenlip en het tandvlees worden geplaatst als alternatief voor roken. Maar waarom doe Philip Morris dit? En is snus wel veilig?
Lees verder

EU-landen sluiten deal over verplichte gasvoorraden tot 2026
De EU-landen hebben een akkoord gesloten over de verplichte opslag en het delen van gas tot eind 2026. Alleen voor Ierland, Cyprus en Malta geldt een uitzondering op de nieuwe regel zolang die lidstaten niet zijn aangesloten op de Europese gasinfrastructuur. Vloeibaar aardgas (lng) mag worden meegeteld bij de landelijke voorraad. De maatregel wordt genomen om de afhankelijkheid van gas uit Rusland af te bouwen.
Lees verder

TikTok-account van HLN rondt symbolische kaap van 100.000 volgers: "Elke dag nieuws op maat"
HLN heeft de symbolische kaap van meer dan 100.000 volgers op TikTok bereikt. Journalist Jonas Lips — het gezicht van ons account op het platform — is ontzettend trots: "Ik had het in mijn stoutste dromen niet kunnen dromen". Elke dag brengt hij met veel enthousiasme nieuws op maat van de volgers op ons TikTok-kanaal.
Lees verder

LIVE CLUB-UNION. Spanning stijgt voor dé wedstrijd van het jaar, zet Club nieuwe stap richting titel of knokt Union zich terug in pole position?
• Speeldag 4 Champions' play-offs • Aftrap: 20u30 • Jan Breydel • Club Brugge nam afgelopen weekend de leiding over in de Champions' play-offs
Lees verder

Leerkrachten vragen dringend meer omkadering voor digitalisering
Slechts 78 procent van de leerkrachten beschikt over een eigen computer of laptop, maar behalve de problemen met hardware is er meer omkadering nodig om de digitalisering in het onderwijs door te zetten. Dat blijkt uit de allereerste Lerarenbarometer van Fourcast for Education, een bedrijf dat scholen begeleidt inzake ICT en technologie.
Lees verder

"Ik kan winnen, anders zou ik niet meedoen": Thomas Pieters morgen uithangbord op Soudal Open in Schilde
Wispelturig. Zo kan je de resultaten van Thomas Pieters nog het best omschrijven. 't kan vriezen, 't kan dooien. Afwachten welk gelaat de 30-jarige Antwerpenaar morgen op de Soudal Open toont: "Het is geweldig dat ik in mijn eigen bed wakker word en op twintig minuten op mijn werk kan staan."
Lees verder

België op vijfde plaats in wereld voor aantal zonnepanelen per inwoner
België staat wereldwijd op de vijfde plaats wat het aantal zonnepanelen betreft, geteld per hoofd van de bevolking. Australië is koploper, gevolgd door respectievelijk Nederland, Duitsland en Japan. Dat blijkt uit een rapport van SolarPower Europe. De Europese sectororganisatie becijfert dat het geïnstalleerd vermogen in België 599 watt per inwoner bedraagt.
Lees verder

Zo zal het Vlaamse luxedorp van 350 miljoen op Tenerife eruitzien
Twee West-Vlaamse families investeren samen 350 miljoen euro om op het Canarische eiland Tenerife een luxeresort met 420 vakantiewoningen te bouwen. 'Cuna del Alma' of 'Wieg van de Ziel' biedt de keuze tussen poepchique villa's, appartementen en huizen en zal naast een strandclub en verschillende restaurants ook een spa en een ecologische tuin omvatten. Kijk je even mee?
Lees verder

"Geheim? Velen waren op de hoogte, maar iedereen zweeg": gouden tip leidde naar doorbraak bij brand waarbij twee brandweermannen stierven
"Mensen uit Beringen wisten wie de brandstichters waren, maar iedereen zweeg. Triestig." Dat zegt advocaat Jan Swennen die de nabestaanden verdedigt van de twee brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders die in 2019 in een brand verongelukten. Drie jongeren hadden eerder een vuurtje gestookt in het oude kraakpand, met desastreuze gevolgen. Het onderzoek lag na meer dan 2 jaar stil... tot er een gouden tip volgde.
Lees verder

Luca Brecel krijgt gezelschap: 19-jarige Julien Leclercq tweede Belgische professionele snookerspeler
Luca Brecel is niet langer de enige Belgische profspeler in de snookersport. De 19-jarige Julien Leclercq verzekerde zich vanmiddag van een profticket na winst van het Q Tour-Playoff toernooi.
Lees verder

BIOGRAFIE. Jeroen Brouwers (82), grootmeester van het getormenteerde brein
Je zou Jeroen Brouwers met enig recht van spreken een Vlaams-Nederlands schrijver kunnen noemen. Natuurlijk, hij was Nederlander, zij het geboren in Batavia (1940), toenmalig Oost-Indië, maar een groot deel van zijn leven woonde en werkte hij in België, Vlaanderen; hij speelde een belangrijke polemische rol in zowel de Nederlandse als de Vlaamse letteren.
Lees verder

KRC Genk esporter Gilles Bernard bereikt op imposante wijze finale ePro League
In de virtuele variant van de Pro League heeft KRC Genk op imposante wijze de finale bereikt. In de halve finale werd Rudi Ekmen van Club Brugge over 2 wedstrijden met 7-1 verslagen. In de finale, die op 18 mei wordt gespeeld, wacht Standard. De Proximus ePro League is de belangrijkste FIFA competitie van België en wordt georganiseerd door de Pro League en Eleven Sports.
Lees verder