Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 28 mei 2022

Core Festival beukt de deuren van de festivalzomer open

Core Festival beukt de deuren van de festivalzomer open

Na twee troosteloze coronajaren staat de festivalzomer van 2022 voor de deur. Die wordt in het Brusselse Ossegempark opengebeukt door het Core Festival, een organisatie van Rock Werchter en Tomorrowland. Rock Werchter levert voor deze editie vooral de programmering aan. Met headliners als Nas, Peggy Gou en Jungle mikt het festival vooral op de harten van hiphop- en elektronicaliefhebbers. Tomorrowland zorgt dan weer voor de inkleding: het park werd omgebouwd tot een spiegelpaleis dat vooral de natuuromgeving moet reflecteren. De organisatie mikte op 25.000 bezoekers per dag, maar zal landen op 20.000. Die festivalgangers zullen zaterdag trouwens de aangekondigde hoofdacts Stormzy en Celeste moeten missen. De Britse artiesten haakten pas eind vorige week af voor het festival, en werden vervangen door Jungle en Denzel Curry. Wel van de partij is de Russische dj Nina Kraviz. Die werd onlangs van enkele festivalaffiches geschrapt omdat ze zich niet duidelijk uitsprak tegen de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Hervormen, meer moet het echt niet zijn

Voor de regering-De Croo wordt het 'alomvattende zomerakkoord' het ultieme moment van de waarheid. Beleid als vorm van politieke vernieuwing, dat zou pas origineel zijn.

Lees verder

Parket ontkent aanhouding na geruchten over 'needle spiking' op We R Young

Er zijn nog steeds geen concrete aanwijzingen van 'needle spiking' op het festival We R Young, meldt het parket van Limburg. Er werd een jongeman gefouilleerd, 'maar hij is geen verdachte', klinkt het.

Lees verder

Jacinda Ardern krijgt staande ovatie voor Harvardspeech over wapenwetten

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft indruk gemaakt met haar openingstoespraak aan de universiteit van Harvard, in de Verenigde Staten. Het publiek gaf Ardern meerdere staande ovaties toen ze pleitte voor strengere wapenwetten en de decriminalisering van abortus, twee thema's die de Amerikanen recent sterk verdelen.

Lees verder

Echtgenoot van neergeschoten lerares Uvalde sterft aan hartaanval

Joe Garcia, de weduwnaar van lerares Irma Garcia, is enkele dagen na de schietpartij in Uvalde, Texas bezweken aan een hartaanval. Het echtpaar laat vier kinderen na.

Lees verder

Opnieuw tientallen bomen ingezaagd in De Liereman, natuurdomein gedeeltelijk afgesloten

In Landschap De Liereman in Oud-Turnhout hebben onbekenden opnieuw tientallen bomen beschadigd. In 2020 werden ook al eens 113 eiken gevandaliseerd. De politie is op zoek naar getuigen.

Lees verder

Benzine vanaf morgen weer iets duurder

De officiële maximumprijzen voor benzine stijgen morgen/zaterdag opnieuw. Dat meldt de FOD Economie.

Lees verder

Dit verandert op 1 juni: Telenet en Orange verhogen prijzen, ambtenaren zien lonen stijgen en garantieregels veranderen

Op 1 juni treden in ons land heel wat veranderingen in werking. Het gaat onder meer om een verandering van het seksueel strafrecht, alsook de versterking van garantieregels voor de consument. Ook voor de Oekraïense vluchtelingen komt er een nieuwe hulpmaatregel. Dit moet u weten:

Lees verder

Kun je doodgaan van verdriet?

Twee dagen nadat de lerares Irma Garcia werd doodgeschoten in de Texaanse basisschool, overleed haar man aan een hartaanval. Had het ene met het andere te maken?

Lees verder

Braziliaanse man gedood met gasgranaat in koffer politieauto: 'Het was een marteling'

Video's van een man die woensdag in de koffer van een politieauto werd vergast, roepen verontwaardiging en woede op in Brazilië.

Lees verder

Verdwaalde orka in de Seine gespot

Een verdwaalde orka zwemt rond in Franse wateren. Het dier werd in de Seine gespot, en hij dook eerder ook al een paar keer op voor de Franse Noordkust. Enkele vissers konden de orka in de haven van Le Havre filmen, kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Federale kieskring stoot op heel verdeelde reacties

'Noodzakelijk', vindt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. 'Een monster van Loch Ness', oordeelt N-VA-fractieleider Peter De Roover.

Lees verder

Gij zult een man niet ten onrechte 'kaal' noemen

Er komt wat schuttingtaal voor in de podcast die u straks gaat horen. Maar Wouter Deprez gebruikt de woorden met een goeie reden. Want in Groot-Brittannië is een ploegbaas op de vingers getikt omdat hij een werknemer, een mannelijke werknemer, een 'bald cunt' heeft genoemd. Het woord cunt was overigens niet het probleem. Maar een man kaal noemen, daar krijg je wel gehannes door.

Lees verder

Polen geeft toe voor miljarden uit herstelfonds

Polen en de Europese Commissie begraven de strijdbijl over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Met de oorlog in Oekraïne komt dit hen goed uit.

Lees verder

Overheid vuurt ene app na andere af, maar kan burger wel volgen?

Voor het contactonderzoek rekent Vlaanderen voortaan sterk op de nieuwe GovApp. Die komt naast de al bestaande CoronAlert en CovidSafe-app, en in de zomer lanceert de overheid dan nóg een app voor communicatie. Een overdaad? 'Niet iedereen kan daar zomaar mee overweg.'

Lees verder

De klimaatverandering tast nu ook onze weerspreuken aan

Als sinds mensenheugenis klampen mensen zich vast aan weerspreuken, maar door de klimaatverandering kloppen een groot deel van die eeuwenoude wijsheden niet meer. 'De IJsheiligen zijn nu de ijsjesheiligen', zegt Frank Deboosere.

Lees verder

Tessa Wullaert over transfer naar Fortuna Sittard: 'We gaan voor de top vijf'

Tessa Wullaert (29) gaat de komende twee seizoenen voor Fortuna Sittard voetballen. In een eerste reactie duidt ze haar keuze: 'Mocht dit geen ambitieus project zijn, dan was ik er niet aan begonnen.'

Lees verder

Schoorsteen van cruiseschip met 2.500 opvarenden vat vuur

Ruim 2.500 passagiers moesten noodgedwongen vroegtijdig een einde maken aan hun cruise in de Antillen. De schoorsteen van hun schip vatte donderdag plots vuur, toen het voor de kust van het eiland Grand Turk lag. De vlammen konden snel geblust worden door brandweerlui, maar voorlopig zal het schip niet meer varen. Niemand raakte gewond.

Lees verder

Russische dj Nina Kraviz wil 'vrede', maar voor critici volstaat dat niet

De dubbelzinnige houding van de Russische superster-dj Nina Kraviz tegenover de oorlog in Oekraïne dreigt haar zuur op te breken. Drie grote festivals lieten haar al vallen. Tomorrowland maakt geen punt van de kwestie: zaterdag zal ze zoals gepland draaien op dochterfestival Core in Brussel.

Lees verder

Steeds meer kritiek op politieaanpak schietpartij in Amerikaanse school

Steeds meer getuigenissen tonen aan dat agenten onvoldoende initiatief hebben genomen om de schutter in de school in Uvalde te stoppen. Terwijl agenten ouders tegenhielden aan het schoolgebouw, leek de schutter vrij spel te krijgen.

Lees verder

Obi-Wan Kenobi heeft het Star Wars-gevoel

Ja, 'The Force' is nog altijd met Obi-Wan. Ewan McGregor zal alle Star Wars-fans overtuigen met zijn vermoeide, verbitterde maar groothartige versie van het geliefde personage. En ongetwijfeld wint hij er nieuwe fans bij.

Lees verder

Perfecte dag voor Koen Bouwman op negentiende rit van de Giro

Koen Bouwman heeft de negentiende rit van de Giro gewonnen, zijn tweede ritzege al. De Nederlander greep de laatste kans voor vluchters met beide handen, voor Schmid en Tonelli. Carapaz werd bestookt, maar behoudt zijn roze trui.

Lees verder

Elise Mertens staat bij de laatste zestien op Roland Garros

Elise Mertens (WTA 32) heeft zich vrijdag geplaatst voor de achtste finales van Roland Garros. De 26-jarige Limburgse haalde het na één uur en 38 minuten tennis in twee sets (6-2 en 6-3) van de Russische Varvara Gracheva (WTA 71).

Lees verder

Vier gewonden bij ongeval met attractie in Nederlands pretpark Sprookjesbos

In het Nederlandse Valkenburg zijn vrijdagmiddag vier mensen gewond geraakt toen twee karretjes van een attractie in het themapark Sprookjesbos omlaag vielen. Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vrijdag.

Lees verder

Podcasttips | Toen België nog het wilde westen voor spermadonatie was

Een gloednieuwe podcast van De Standaard duikt in de geheime geschiedenis van de spermabank in ons land. Deliver us from Ervil heeft dan weer alle ingrediënten van een verslavende reeks: moord, sektes en polygamie. Liever een inspirerend interview? Luister dan naar Aljudhur.

Lees verder

Marco Haller sprint naar zege, Remco Evenepoel blijft leider in ronde van Noorwegen

Marco Haller (BORA - hansgrohe) heeft vrijdag de vierde etappe in de Ronde van Noorwegen (2.Pro) op zijn naam gebracht. De leiderstrui van Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) kwam niet in gevaar.

Lees verder

'Als ons brein gelooft dat onze fysieke integriteit op het spel staat, kunnen we dat echt voelen, ruiken en proeven'

Meldingen van needle spiking op jongerenfestival We R Young veroorzaken onrust en paniek bij jongeren. Hoe kunnen festivalorganisatoren hen geruststellen? 'Angst wortelt vaak in een reëel onveiligheidsgevoel', zegt sociaal psycholoog Martin Euwema.

Lees verder

Vandenbroucke akkoord met hoger defensiebudget 'onder voorwaarden'

Vooruit vindt een stijging van de uitgaven voor Defensie naar 2 procent van het bbp 'een absoluut aanvaardbare doelstelling'. Dat zei vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) zonet in De Afspraak.

Lees verder

De Koningin Elisabethwedstrijd niet jouw ding? Wacht maar tot na deze podcast

We staan aan het begin van de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd: de Olympische Spelen van de klassieke muziek met topmuzikanten van over de hele wereld die de puurste noten uit hun cello kunnen halen. Eén van de finalisten is Stéphanie Huang (26) uit Henegouwen. Over haar kansen, het belang van deze wedstrijd en de schoonheid van de muziek, gaat deze podcast.

Lees verder

Monumentensloop
Lees verder

'Hopelijk kan ik deuren openen voor meer Belgische trainers'
Lees verder

De Koningin Elisabeth-wedstrijd niet jouw ding? Wacht tot na deze podcast

We staan aan het begin van de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd: de Olympische Spelen van de klassieke muziek met topmuzikanten van over de hele wereld die de puurste noten uit hun cello kunnen halen. Eén van de finalisten is Stéphanie Huang (26) uit Henegouwen. Over haar kansen, het belang van deze wedstrijd en de schoonheid van de muziek, gaat deze podcast.

Lees verder

Wat eten we deze week? Lentepasta uit één pot en tomatentaart

Welkom in ons weekmenu! Dit is iets wat we al lang wilden doen: wekelijks een tiplijstje samenstellen uit de schat aan recepten in ons archief. Afgestemd op het seizoen, maar ook op het ritme tussen maandag en zondag: je mag elke keer wat keukenavontuur verwachten voor het weekend, maar eerst en vooral enkele snelle recepten waarmee het 's avonds vlot thuiskomen is. Ben je op zoek naar advies of een recept dat jouw week nog smakelijker zou kunnen maken? Mail me de vraag gerust, dan probeer ik ze in een volgende aflevering te beantwoorden.

Lees verder

Rabarbercocktail

Met zijn helderroze sap en friszure smaak kan rabarber enorm veel doen voor een limonade of cocktail. Combineer met gember, aardbei of citroen en een alcoholgehalte naar keuze. Het recept hieronder legt uit hoe je zelf rabarbersiroop kunt maken, maar je kunt natuurlijk ook een snel drankje maken met een fles siroop uit de winkel.

Lees verder

Gevuld Turks brood

'Bij een Marokkaanse tajine eet ik bijna altijd Marokkaans brood', schrijft Mounir Toub in zijn kookboek Snel Arabisch. 'Maar als ik geen tijd heb om het te bakken, kies ik voor Turks brood, dat je gewoon in de supermarkt kunt krijgen. Voor dit gerecht doe ik het even helemaal anders: ik stop de tajinevulling ín een Turks brood. Volg je het nog?'

Lees verder

Trump: 'Bestaan van het kwaad is een van de beste redenen om burgers te bewapenen'

De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft vrijdag tijdens de jaarlijkste bijeenkomst van de wapenlobby NRA (National Rifle Association) in Texas opgeroepen om burgers te bewapenen in de strijd tegen het kwaad in de maatschappij.

Lees verder

Weerbericht | Eerst kans op een bui, daarna droog met opklaringen

Er is zaterdag eerst overal kans op een bui, maar in de namiddag volgen er brede opklaringen en blijft het droog. De maxima stijgen tot 13 à 17 graden, meldt het KMI.

Lees verder