Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 30 mei 2022

COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. “De kindjes op Davids nieuwe school zorgen voor li...

HLN
COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België. "De kindjes op Davids nieuwe school zorgen voor lichtpuntjes"
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (5) naar België. Hij viert deze week zijn verjaardag en amuseert zich rot. Voor Vera is het feest een reden om te beseffen dat ze nog altijd niet thuis is, bij haar geliefden, al staat de oorlog als het ware op pauze. "Ik realiseer me steeds meer dat het leven dat David en ik zullen leiden, een ander zal zijn dan we voor ogen hadden."
Lees verder

Grootste whiskyfles ter wereld verkocht voor 1,3 miljoen euro
De grootste whiskyfles ter wereld is afgelopen woensdag tijdens een veiling in Londen onder de hamer gegaan voor 1,3 miljoen euro. Dat meldt het internationale veilingshuis Lyon and Turnbull. De fles met zoete whisky haalde met dit opvallende prijskaartje nét niet het wereldrecord.
Lees verder

Sammy Mahdi is enige kandidaat-voorzitter bij CD&V: "Neuzen staan in dezelfde richting"
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi is de enige kandidaat om Joachim Coens op te volgen aan het roer bij CD&V. Dat maakt de partij bekend.
Lees verder

OVERZICHT. Nationale actiedag bij openbaar vervoer en onderwijs belooft heel wat chaos: hier kan u hinder ondervinden
Morgen (31 mei) wordt er in heel het land een nationale actiedag georganiseerd bij tal van overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De actiedag is gericht tegen de "algemene malaise" in de sector en zal heel wat hinder veroorzaken. Een overzicht.
Lees verder

"Je hart kon het niet aan": meisje (15) dat beide ouders verloor door schietpartij in Texas laat hartverscheurend briefje achter bij gedenkteken
Een meisje (15) dat haar moeder verloor bij de schietpartij op een basisschool in Texas en twee dagen later ook haar vader aan een hartaanval, heeft een briefje met een aangrijpend eerbetoon achtergelaten aan een gedenkteken voor de slachtoffers.
Lees verder

Man (77) zwaargewond na dodehoekongeval met vrachtwagen
In Menen is maandagvoormiddag een 77-jarige fietser bijzonder zwaargewond geraakt toen hij op zijn fiets gegrepen werd door een vuilophaalwagen. Meer dan waarschijnlijk gaat het om een dodehoekongeval.
Lees verder

Oudere fietser zwaargewond na dodehoekongeval met vrachtwagen
In Menen is maandagvoormiddag een 77-jarige fietser bijzonder zwaar gewond geraakt toen hij op zijn fiets gegrepen werd door een vuilophaalwagen. Meer dan waarschijnlijk gaat het om een dodehoekongeval.
Lees verder

Paniek breekt uit na bokswedstrijd door geruchten van schutter. Ook Naomi Osaka zoekt dekking: "Nog nooit zo bang geweest"
In het Barclays Center in New York is zaterdag paniek uitgebroken nadat sommigen dachten geweerschoten te hebben gehoord. Daarop ontstond er chaos. Ook tennisster Naomi Osaka was in de arena aanwezig en doet haar verhaal op Twitter. "Plots hoorde ik mensen roepen en zag ik mensen rennen. Iemand riep dat er een schutter was en we ons moesten verstoppen in een kamer met de deuren dicht. Ik was zo bang", aldus Osaka. Zestien mensen raakten gewond.
Lees verder

Snoop Dogg annuleert Europese tournee: ook concert in Antwerps Sportpaleis geschrapt
Snoop Dogg (50) heeft zijn Europese tournee afgeblazen. Dat betekent dat de rapper in september ook niet naar het Sportpaleis in Antwerpen komt.
Lees verder

Online gokken voor het eerst groter dan fysieke kansspelen
Online gokken is voor het eerst groter geworden dan gokken in fysieke plaatsen zoals casino's, krantenwinkels en cafés. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kansspelcommissie. Zij waarschuwt voor het illegale aanbod aan online kansspelen en roept de overheid op om online gokken beter te reguleren.
Lees verder

Shirtloze foto op Tinder? Niet zo'n goed idee, volgens nieuwe studie
Je bast ontbloten om je (al dan niet) getrainde buikspieren te laten zien: als man doe je het maar beter niet op Tinder. Want in tegenstelling tot wat je zou denken, knappen veel vrouwen daarop af. Ze hebben zelfs een specifiek vooroordeel klaarstaan over dat soort mannen, zo wijst een nieuwe studie uit.
Lees verder

Inflatie stijgt opnieuw naar 8,97 procent: hoogste niveau in veertig jaar
Het leven wordt opnieuw duurder: de inflatie is in mei nog verder gestegen, van 8,31 procent naar 8,97 procent. Daarmee bereikt ze het hoogste niveau sinds augustus 1982, toen de inflatie uitkwam op 9,02 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel maandag. Vorige maand was de inflatie nog stabiel gebleven.
Lees verder

Vlaams begrotingstekort van 2021 is 2,55 miljard euro kleiner dan verwacht
De Vlaamse begroting is vorig jaar voor 2,75 miljard euro in het rood gegaan. Daarmee is het tekort 2,55 miljard euro kleiner dan oorspronkelijk verwacht. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers die vorige week aan het Vlaams Parlement zijn bezorgd. Ook de totale schuld stijgt minder hard. Toch is er volgens Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) geen reden tot euforie. Volgens hem blijft de situatie "zorgwekkend".
Lees verder

Echtgenoot van Amerikaanse Nancy Pelosi opgepakt wegens dronkenschap achter het stuur
De echtgenoot van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, is tijdelijk opgepakt wegens dronkenschap achter het stuur. De politie hield Paul Pelosi (82) zaterdagnacht onder invloed staande in de staat Californië, berichten verschillende Amerikaanse media.
Lees verder

Beerschot in diepe rouw: eremateriaalman Jos Van Hout overleden op 89-jarige leeftijd
Voetbalclub Beerschot is in rouw. Vanochtend is Beerschots iconische eremateriaalman Jos Van Hout op 89-jarige leeftijd overleden. De altijd goedlachse Van Hout, die een eeuwigheid materiaalman was van de eerste ploeg, lag al een tijdje in het ziekenhuis. Bij de Kielse supporters was Van Hout immens populair.
Lees verder

Beerschot in diepe rouw: eremateriaalman Jos Van Hout overleden
Voetbalclub Beerschot is in rouw. Vanochtend is Beerschots iconische eremateriaalman Jos Van Hout op 89-jarige leeftijd overleden. De altijd goedlachse Van Hout, die een eeuwigheid materiaalman was van de eerste ploeg, lag al een tijdje in het ziekenhuis. Bij de Kielse supporters was Van Hout immens populair.
Lees verder

Hubble-telescoop spot indrukwekkend "verborgen sterrenstelsel"
IC 342 is ook gekend als Caldwell 5, maar vooral als het "verborgen sterrenstelsel". Het zou een van de helderste en dus opvallendste sterrenstelsels aan onze hemel zijn, als er niet heel wat obstakels zouden rondzweven die ons het zicht belemmeren. Maar de lens van de Hubble-telescoop kon het sterrenstelsel deze maand opnieuw prachtig vastleggen.
Lees verder

"Rood vlees eten brengt meer schade aan het milieu dan aan je gezondheid": wat doet rood en bewerkt vlees écht met ons lichaam?
"Rood vlees is ongezond", weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. "Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). "Toch is het minder zwart-wit", benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam?
Lees verder

Lange wachtrijen aan paspoortcontrole op Brussels Airport: "Tot 2 uur aanschuiven"
Op Brussels Airport staan maandagochtend lange wachtrijen aan de paspoortcontrole voor non-Schengenvluchten. Op sociale media uiten verschillende reizigers hun ongenoegen. "Het gaat om een piekmoment", klinkt het bij de luchthaven.
Lees verder

Cedric en Anaïs krijgen hulp van Sieg De Doncker in 'Huis gemaakt': "Belgische versie van Zac Efron"
Het is tijd voor de finaleweek in 'Huis gemaakt'. De drie resterende koppels hebben nog heel wat werk om hun verbouwde woning spic en span te krijgen, maar gelukkig kunnen ze deze week op wat extra helpende handen krijgen. Sieg De Doncker komt bijvoorbeeld zijn handen uit de mouwen steken bij Cedric en Anaïs (team Antwerpen).
Lees verder