Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 mei 2022

COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: “Heb vrede met het idee dat ik niet naar huis kan”

HLN
COLUMN. De Oekraïense Vera en haar zoontje schuilen in België: "Heb vrede met het idee dat ik niet naar huis kan"
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odesa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België. Ze wacht geduldig tot ze hier iets kan huren. België voelt al als thuis, schrijft ze, al zijn in haar hoofd de raketten in Odesa nooit echt veraf.
Lees verder

Het moment waarop Russische ambassadeur rode verf in zijn gezicht krijgt
Toen de Russische ambassadeur in Polen Sergei Andreyez bloemen wilde neerleggen aan een standbeeld ter ere van de Sovjetsoldaten werd hij besmeurd met rode verf. Demonstranten met Oekraïense vlaggen scandeerden "Fascist! Fascist!".
Lees verder

Bel20 start week diep in het rood, ook Amerikaanse en andere Europese beurzen hebben rotdag
De Bel20-beursindex heeft er een rotdag op zitten. Bij het einde van de beursdag werd er een verlies van 3,34 procent opgetekend. Ook andere Europese beurzen doen het slecht. De Amerikaanse beurzen openden maandag met verlies. De zorgen over de hoge inflatie en de stijgende rentetarieven hielden de markten in de greep. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen.
Lees verder

Prins Harry waagt zich aan eerste acteerprestatie ooit en verschijnt voor de gelegenheid in 'Girl Dad'-T-shirt
Prins Harry verschijnt voor een promofilmpje van Travalyst, zijn non-profitorganisatie, aan de zijde van acteurs Rhys Darby, Dave Fane en Rena Owen. De wederhelft van Meghan Markle zet zijn beste beentje voor in een sketch en maakt zo zelf zijn debuut als acteur. Zijn outfit? Een T-shirt met het opschrift 'Girl Dad' waar hij ook mee gaat joggen. De video moet Harry's nieuwe project rond 'groene reizen' promoten en geeft reizigers sterren wanneer ze duurzaam bezig zijn.
Lees verder

Hein Vanhaezebrouck lanceerde wake-upcall naar zijn offensieve spelers: "Duidelijk gemaakt dat ik méér verwacht"
• Speeldag 4 Europe play-offs • Aftrap: dinsdag, 18u45 • AFAS Stadion • AA Gent won vorige zaterdag met 1-0 van KV Mechelen
Lees verder

Russische kleuters verkleden zich als tanks op Dag van de Overwinning
In Rusland is het Dag van de Overwinning. Op die dag vieren ze de overwinning van het Rode Leger tegen Nazi Duitsland in 1945. Dat gaat gepaard met heel wat feestelijkheden. Maar ook in de Russische kleuterscholen vieren ze feest. De kleuters gaan verkleed naar school. Zo verschijnt er een jongen in verkleed als een tank met de letter 'Z' op. Die letter zien we ook terug op de voertuigen die in Oekraïne worden ingezet.
Lees verder

Giro Live. Morgen eerste test voor de klassementsmannen, kan Van der Poel standhouden op de flanken van de Etna?
Vandaag vliegen de renners van Hongarije naar Sicilië. Daar staat morgen meteen een interessante etappe op het programma met aankomst op de flanken van de Etna. Krijgen we onmiddellijk oorlog tussen de klassementsmannen? En kan Van der Poel zijn roze leiderstrui behouden? Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.
Lees verder

Giro Live. Eerste test voor de klassementsmannen, kan Van der Poel standhouden op de flanken van de Etna?
Vandaag vliegen de renners van Hongarije naar Sicilië. Daar staat morgen meteen een interessante etappe op het programma met aankomst op de flanken van de Etna. Krijgen we onmiddellijk oorlog tussen de klassementsmannen? En kan Van der Poel zijn roze leiderstrui behouden? Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.
Lees verder

Zege van Gilbert helpt Lotto-Soudal weinig vooruit op World Tour-ranking
Lotto-Soudal pakte zondag zijn veertiende zege van het seizoen. Dat is knap, maar de puntenoogst blijft verre van voldoende om de komende drie seizoenen het etiket van WorldTour-ploeg te krijgen plus startrecht te hebben in alle grote wedstrijden.
Lees verder

Twee vermeende mededaders van moord op Milan Meert (15) vrijgelaten
In het onderzoek naar de moord op Milan Meert (15) in Oostkamp zijn twee verdachten vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt het parket van Brugge. Het gaat om twee vrienden van hoofdverdachte Jordy D. (21), die de messteken toediende.
Lees verder

Sven wint het pechseizoen van 'De Mol': "Dankzij een tip van mijn broer wist ik dat Uma de mol was"
Zondagavond vielen de maskers af in Paleis 12. In een heuse liveshow werden de winnaar en de saboteur van 'De Mol' bekendgemaakt. Senne van Showbits sprak met Uma en Sven over hun avontuur. "De finale had er sowieso anders uitgezien mochten er bepaalde kandidaten niet zijn uitgevallen", vertelt Sven. Hij blikt ook terug op het moment dat hij doorhad dat Uma de mol was.
Lees verder

Familie vindt verdwaalde 'puppy' langs kant van weg, maar beseft dan dat het geen gewoon huisdier is
Een familie uit de Amerikaanse staat Massachusetts dacht dat ze een verdwaalde puppy had aangetroffen op straat en nam het schattige diertje mee naar huis. Maar na het inwinnen van advies bij enkele experts bleek het niet om een hond te gaan, maar wel om een coyote.
Lees verder

Bye stoffig imago? Swarovski wil met nieuw, jong gezicht de toekomst verzilveren (maar oogst kritiek)
Wereldberoemd juwelenmerk Swarovski voelt de bui al hangen. Hun klanten verouderen en jonger cliënteel kunnen de opzichtige diamanten nog niet echt overtuigen. In de hoop om een toekomst te verzekeren, strikte het merk topmodel Bella Hadid (25) als nieuwe ambassadrice. Maar of dat echt een slimme zet was, valt nog te bezien.
Lees verder

Nick Cave verliest tweede zoon in zeven jaar tijd
Jethro Lazenby (30), de oudste zoon van zanger Nick Cave, is overleden. "Met veel verdriet kan ik bevestigen dat mijn zoon Jethro overleden is," meldt Cave in een verklaring, die verder vraagt om respect voor de privacy van zijn familie. Zeven jaar geleden verloor de zanger al een andere zoon, Arthur (15).
Lees verder

De energiecrisis maakt Vlaanderen groener: "De vraag naar zonnepanelen steeg met 300%"
De stijgende energieprijzen die ons al sinds oktober 2021 teisteren, hebben toch één voordeel: de Vlaming gaat er massaal groene investeringen door doen. Uit een rondvraag bij verkopers, blijkt dat de vraag naar zonnepanelen groter dan ooit is. Daarnaast wordt de Vlaming steeds nieuwsgieriger naar warmtepompen.
Lees verder

Erling Haaland vindt akkoord met Man City en zou medische tests afgelegd hebben in... Brussel
Erling Haaland (21) heeft een akkoord bereikt met Manchester City. De Engelse topclub zou de transfer van de Noorse spits bekendmaken van zodra de Engelse landstitel binnen is. Opvallend: volgens de franstalige krant La Dernière Heure legde Haaland vandaag zijn medische testen af in het Brusselse Erasmusziekenhuis.
Lees verder

ASSISEN. Na zeven jaar bekent oudste broer Sandro Hamidovic: "Ik heb de schoten op Silvio Aquino gelost. Wat zou u doen als uw zoon voor uw ogen doodgeschoten wordt?"
Sandro Hamidovic (52), oudste van de familieclan, heeft tijdens zijn getuigenis bekend dat hij de schoten op Silvio Aquino heeft gelost. Meer dan vijftig uur werd hij verhoord, en nooit gaf hij toe. Tot vandaag. "Ik zag mijn zoon neervallen. Hij zei 'papa ik ga dood'. Daarna heb ik op Silvio geschoten met een semiautomatisch 9mm wapen. Hoeveel schoten ik afvuurde, weet ik niet meer."
Lees verder

Ban op gokken zou clubs 10 miljoen euro kosten: "Zo wordt het moeilijk om meer te investeren in jeugd en vrouwenvoetbal"
Een ban op gokreclame zal het voetbal zo'n 10 miljoen euro kosten. Bovenop de jaarlijkse verliezen van 100 miljoen, plus de RSZ-hervorming: de financiële put van de Belgische profclubs wordt stilaan een krater. Maar er zijn voorbeelden van andere sporten die sterker zijn teruggekomen na zo'n reclameban.
Lees verder

"Als ik met mijn verhaal ook maar één kind kan redden...": Laurens getuigt week nadat zoontje Dàvi Luiz (3) verdronk in zwembad in Portugal
"We vertrouwden onze Dàvi Luiz volledig en dat is ons fataal geworden; een kind blijft een kind", zegt een gebroken Laurens Deconinck (30). Een week na die fatale dinsdagavond, waarop zijn zoontje verdronk in hun zwembad in Portugal, vindt hij steun bij zijn familie in De Panne. "Ik wil mijn verhaal doen om andere ouders te verwittigen. Het is het laatste wat ik kan doen voor Dàvi Luiz." Laurens is de zoon van Vincent Deconinck en Dina Nevens, stichters van Donny Resorts.
Lees verder

"Onduidelijkheid over bestemming 38 miljoen euro aan verkeersboetes"
"Het niet duidelijk waar 38 miljoen van de totale inkomsten van verkeersboetes naar toe gaat", dat zegt parlementslid Frank Trooster (Vlaams Belang) nadat hij cijfers opvroeg bij de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.
Lees verder