Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 mei 2022

Christendemocraten grootste partij in Noordrijn-Westfalen

HLN
Christendemocraten grootste partij in Noordrijn-Westfalen
De christendemocraten (CDU) blijven de grootste partij in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar inwoners zondag een nieuw regionaal parlement konden kiezen. Volgens de voorlopige uitslag komt de CDU uit op 35,7 procent van de stemmen, bijna drie procentpunt meer dan vijf jaar geleden. De sociaaldemocraten van de SPD, de grootste oppositiepartij, verliezen flink en gaan van 31,2 procent in 2017 naar nu 26,7 procent. De Groenen krijgen 18,2 procent, de rechts-populistische AfD 5,4 procent, de liberale FDP halveert ruim van 12,6 naar 5,9 procent. De opkomst was met 55,5 procent historisch laag.
Lees verder

LIVE. Oekraïense troepen bereiken vanuit Charkiv de Russische grens
Oekraïne zegt dat troepen tijdens hun tegenoffensief bij de Oost-Oekraïense stad Charkiv de grens met Rusland hebben bereikt. Het Oekraïense leger heeft de afgelopen dagen al gemeld dat Russische troepen bij Charkiv geleidelijk worden teruggedrongen. Burgemeester Ihor Terekhov zei zaterdag tegen de BBC dat het Oekraïense leger de Russen uit de stad heeft verdreven. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Wie boekt voor de zomer, bespaart niet op reisbudget: "Het mag langer en luxueuzer"
Bij wie een reis boekt deze zomer, heeft de energiecrisis amper vat op het vakantiebudget. Dat blijkt uit cijfers van touroperators Sunweb, Tui en Connections. Onze 'getaway' mag wat meer zijn en liefst ook wat langer duren. Zo spendeert de Belg gemiddeld 20 procent meer dan in 2019. De reisorganisators hebben de boekingen de voorbije twee weken bovendien opvallend zien toenemen. "Tegen de zomer zou het hoogseizoen van 2019 wel eens ingehaald kunnen zijn", klinkt het.
Lees verder

Slangen op maandag. De verliezer die het minst verliest, kroont zich tegenwoordig tot winnaar
De crematie heeft men vorige week overgeslagen. Ze zijn onmiddellijk begonnen aan de koffietafel, na het roemloos verscheiden van de centrumpartijen. Na verschillende slechte peilingen en het oprukken van de extremen lijkt het wel alsof christendemocraten, groenen, liberalen en socialisten definitief veroordeeld zijn om te verdwijnen of te verschrompelen tot een onbetekenende bijrol. De verliezer die het minst verliest, kroont zich tegenwoordig tot winnaar. De anderen zinken weg in intern gesteggel, vallende kopstukken en wazige navelversterkende oefeningen.
Lees verder

Ondanks tekort: veel zorgpersoneel wil wel vaker werken, maar mág niet
De zorgsector smeekt om meer personeel, maar tegelijk werken veel mensen in de zorg verplicht deeltijds. Directies weigeren vaak om personeelsleden meer te laten werken: dat zou de planning complexer maken, klinkt het dan. Dat berichten Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen vandaag.
Lees verder

De tickets zijn verdeeld: wanneer komen de Belgische clubs in actie op het Europese toneel?
Er staat dan nog wel een speeldag op het programma, maar de kaarten zijn al helemaal geschud. En dus zijn ook de Europese tickets verdeeld - Club, Union, AA Gent, Anderlecht en Antwerp verdedigen volgend seizoen de Belgische eer op het Europese toneel. Wie komt in welke competitie in actie en wanneer? Een overzicht.
Lees verder

De tickets zijn verdeeld: wanneer komen de Belgische clubs in actie op Europese toneel?
Er staat dan nog wel een speeldag op het programma, maar de kaarten zijn al helemaal geschud. En dus zijn ook de Europese tickets verdeeld - Club, Union, AA Gent, Anderlecht en Antwerp verdedigen volgend seizoen de Belgische eer op het Europese toneel. Wie komt in welke competitie in actie en wanneer? Een overzicht.
Lees verder

Vandaag hakt CD&V de knoop door: wie wordt de nieuwe minister van Welzijn? Zo liggen de kaarten
Een zwaargewicht als Hilde Crevits? Toch maar een Limburgs gezicht als Vera Jans en Nawal Farih vooruitsturen in een CD&V-provincie. Of toch nog een outsider? Vandaag beslist CD&V over de opvolger van Wouter Beke als Vlaams minister van Welzijn. Alle mogelijke kandidaten op een rijtje.
Lees verder

Antwerpse Stadsschouwburg wordt gesloopt: stad zoekt locatie voor nieuw 'iconisch' theatercomplex
"Breek dat lelijk ding af." Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei het enkele jaren geleden al eens: hij droomt ervan om de Stadsschouwburg – het grootste theater van Vlaanderen - te slopen en (elders in de stad?) een nieuwe grote zaal te bouwen. Nu heeft het stadsbestuur ook officieel beslist dat het gebouw tegen de vlakte gaat. Er loopt een zoektocht naar "haalbare locaties voor een modern, comfortabel en iconisch theatercomplex".
Lees verder

Marc Degryse fileert de nieuwe landstitel van Club Brugge: "Deze ploeg was een roofdier"
Het doek is zo goed als gevallen over de Champions' play-offs. Club Brugge heeft zijn inhaalrace tot een goed einde gebracht en mag zich voor de derde opeenvolgende keer landskampioen noemen. "Twee keer op rij kampioen worden is sterk, maar drie keer is straf", vindt onze huisanalist Marc Degryse, die ook lof heeft voor het seizoen van revelatie Union. "Vergelijk dat eens met de rest van onze topclubs. Zij mogen afscheid nemen met het schaamrood op de wangen."
Lees verder

Kaï (18) met fysieke beperking loopt halve triatlon, binnenkijken in de duurste koten en Erik Van Looy wuift na 40 jaar het voetbal uit: dit mocht u niet missen op 'In de buurt' dit weekend
Wij selecteerden de verhalen die u niet mocht missen op HLN In de buurt dit weekend.
Lees verder

BEKIJK. Brugse spelers hielden een groot feest met de aanhang, De Ketelaere: "Als je dit ziet... Fantastisch"
En of er gisteren gefeest werd. De Club Brugge-spelers arriveerden na hun behaalde titel op de Bosuil rond 18u30 aan Jan Breydel, waar enkele duizenden fans hen stonden op te wachten. Vanaken en co. begaven zich naar het podium/balkon, waar het feest onder opzwepende beats echt kon losbarsten. Charles De Ketelaere: "Kijk naar dat volk, fantastisch gewoon."
Lees verder

Kim uit 'Boer zkt Vrouw' zorgde voor enorme twist: "Ik maakte de foute keuze"
De Limburgse Kim Biets (30) zorgde gisterenavond voor een plottwist van formaat in 'Boer zkt vrouw'. Na zijn romantische trip met uitverkorene Ginny (27) keerde hij op zijn stappen terug en besloot hij toch voor de vrouw te kiezen die hij eerder naar huis stuurde: de 23-jarige Emi. "Emi is eigenlijk een kloon van mezelf, maar dan in een vrouwenlichaam", licht Kim z'n keuze toe. "Wij voelen elkaar ontzettend goed aan, ik zou haar mijn soulmate durven noemen."
Lees verder

Kwik klimt richting dertig graden, kans op onweer neemt toe
Het is deze ochtend wisselend bewolkt en vooral over het oosten van het land is er kans op een onweersbui. Naar de avond toe is het meestal droog en komen er brede opklaringen. De maxima liggen tussen 19 en 25 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

STREAMINGTIP. 'The Time Traveler's Wife': "Romantiek met een vleugje science fiction"
Geen Rachel McAdams in 'The Time Traveler's Wife' deze keer, maar wel een zeer overtuigende Rose Leslie. Na haar rol als Ygritte in de populaire serie 'Game of Thrones' laat de roodharige actrice zich in deze nieuwe HBO-reeks, die te zien is op Streamz, alvast van een hele andere kant zien.
Lees verder

Duizenden huizen in Suriname staan al maandenlang onder water
Al ruim 2,5 maand staan de huizen van duizenden bewoners in ongeveer 35 dorpen in het binnenland van het Zuid-Amerikaanse Suriname onder water. Het kan nog weken duren voor de bewoners kunnen terugkeren. De waterproblemen zijn het gevolg van de overmatige regenval en het uitblijven van de droge tijd. Hierdoor zijn er ook grote problemen met een stuwdam, waaruit water wordt gelaten om te voorkomen dat die bezwijkt. Dat spuien zorgt voor extra wateroverlast voor omliggende dorpen.
Lees verder

Football Talk. Luis Suarez vertrekt bij Atlético, Dybala bij Juve - Inter gunt AC Milan nog geen titelfeest
Inter heeft op de 37ste en voorlaatste speeldag in de Serie A de drie punten meegepakt uit Cagliari. De Nerazzurri wonnen op Sardinië met 1-3 en blijven zo druk zetten op stadsrivaal Milan, dat eerder op de dag met 2-0 won van Atalanta Bergamo.
Lees verder

De gemiste kansen tegen Antwerp, de gemiste strafschop van Vanzeir en de rode kaart van Machida: zo zag Union Club alsnog terugkeren
Union leek lang op weg om iedereen - en dan vooral Club Brugge - een neus te zetten en als promovendus kampioen te worden. Maar naar het einde toe begon blauw-zwart langzaam aan de achterstand te knabbelen, om er uiteindelijk in de Champions' play-offs op en over te gaan. Waar heeft Union de titel laten liggen? In bovenstaande video ziet u de momenten die Club alsnog op het goeie spoor hielpen.
Lees verder

In VS gezochte drugsbazin in Honduras aangehouden
In Honduras is de in de Verenigde Staten gezochte drugsbazin Herlinda Bobadilla gearresteerd. Haar zoon, volgens media gaat het om Tito Montes, werd bij de aanhouding door twee speciale eenheden in een bos in de gemeente Limón aan de Caribische kust gedood. Drie andere Hondurezen zijn ook aangehouden. Een tweede zoon van de 61-jarige Bobadilla, Juan Montes, zou nog op vrije voeten zijn.
Lees verder

'Vandaag Inside' deze avond terug op televisie na ophef rondom Derksen
'Vandaag Inside' keert deze avond terug op televisie. Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp besloten toch door te gaan met het programma nadat ze eind april lieten weten te stoppen.
Lees verder