Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 23 mei 2022

Boven of onder de grond? Hoogspanningslijn zorgt voor vonken bij Vlaamse regeringspartijen

HLN
Boven of onder de grond? Hoogspanningslijn zorgt voor vonken bij Vlaamse regeringspartijen
Door de West-Vlaamse hoogspanningslijn Ventilus dreigt het weer te gaan knetteren tussen de Vlaamse coalitiepartners. Kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor een lijn onder de grond, terwijl Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) net voluit voor een bovengrondse hoogspanningslijn wil gaan. En het stof over het stikstofdossier gaat maar niet liggen.
Lees verder

Opeens is Polen niet meer lastpak van Europa
Jarenlang lag Polen op ramkoers met de EU, omdat de machthebbers er niet hoog opliepen met de rechtsstaat. Maar sinds de Russische invasie in Oekraïne - waardoor Polen miljoenen vluchtelingen opvangt – is het sentiment helemaal gedraaid.
Lees verder

Slangen op maandag. "Dat Groen het debat verengt tot een keuze tussen militaire veiligheid of klimaatveiligheid is intellectueel lui en oneerlijk"
Gulzig meedrinken, maar als men zelf een rondje moet geven het café ontvluchten, dat is zowat de samenvatting van de houding van België bij het bepalen van haar defensiebudget. Uitgerekend het land dat de hoofdzetel van de NAVO huisvest, en daar bovendien goed aan verdient, geeft vandaag minder dan 1% van haar bnp uit aan haar landsverdediging. Lange tijd leek het alsof middelen voor defensie iets uit een ver verleden was, een onnodige kost in een Europa dat nog amper oorlog kende. Sinds Poetins inval in Oekraïne is bij heel wat Europese landen het besef doorgedrongen dat men naïef en lui met de eigen veiligheid aan het omspringen was. Land na land kondigt nu stevige verhogingen van het defensiebudget aan.
Lees verder

Mondmasker enkel nog verplicht in ziekenhuis, bij dokter en in apotheek
De mondmaskers verdwijnen weer een beetje meer uit het dagelijks leven, nu de coronacijfers al een tijdje aan het dalen zijn. Vanaf vandaag moeten ze niet langer opgezet worden onder meer op het openbaar vervoer, tijdens het bezoek aan een woonzorgcentrum en bij de tandarts. Dat besliste het Overlegcomité vandaag.
Lees verder

STREAMINGTIP. 'Prehistoric Planet' (Apple TV+): Een week lang dino's spotten met Sir David Attenborough
David Attenborough is met z'n 96 lentes intussen zelf een dinosaurus in z'n vak aan het worden en dus kan het niet verwonderen dat de Britse bioloog en tv-maker aan boord is geklommen als verteller van een nieuwe natuurhistorische reeks die u 66 miljoen jaar terug in de tijd katapulteert.
Lees verder

HLN ONDERZOEK. De e-mail die Wouter Beke in een lastig parket brengt: had hij Sloeberhuisje in 2020 al kunnen sluiten?
De politieke verantwoordelijkheid van Wouter Beke (CD&V) in het drama rond kinderopvang 't Sloeberhuisje reikt mogelijk verder dan tot nog toe bekend. Wij groeven in onze archieven en vonden een e-mail die vragen oproept over de rol van de ex-minister van Welzijn.
Lees verder

EXCLUSIEF. 7 maanden na 'Boer zoekt Vrouw' trekt Els in bij boer Cyriel: "We hadden allebei niets te verliezen"
Het was geen liefde op het eerste gezicht. Toch trok de goedgebekte stadsmus Els Balloey (22) zeven maanden na de opnames van 'Boer zoekt Vrouw' in bij de ingetogen boer Cyriel Capoen (27). Wij kregen een exclusieve inkijk in het leven dat het koppel sinds de opnames samen opbouwt en blikken terug op een wel heel modern liefdesverhaal: "Nog voor de opnames stond er één van de dames plots op mijn boerderij, onder druk van haar mama."
Lees verder

Huis Gemaakt' krijgt grote finaleweek met vier afleveringen op rij
Het VTM-verbouwprogramma 'Huis Gemaakt' raast richting finale. Volgende week woensdagavond donderdag weten we wie van de koppels de sleutels van hun eigen droomhuis in ontvangst neemt. Om de laatste emoties op de voet te kunnen volgen pakt VTM voor het eerst uit met een finaleweek van 'Huis Gemaakt', met liefst vier afleveringen op rij, van maandag tot en met donderdag, telkens omstreeks 20.35 uur, onmiddellijk na afloop van 'Familie'.
Lees verder

Kristel Verbeke had het moeilijk bij opnames 'Zorgen voor Mama': "Het is soms zo uitzichtloos, maar ik heb helaas geen toverstok"
Wat doet armoede écht met een mens? Kristel Verbeke (46) toont het in de tweede reeks van 'Zorgen voor mama' onverbloemd. "Ook al heb ik in mijn jeugd zelf erge dingen meegemaakt, ik stond soms met mijn mond vol tanden".
Lees verder

Boer Kim: "Vreemd dat Ginny zegt dat ze niet van onze relatie wist"
Liefde alom in de reünie-aflevering van 'Boer Zkt Vrouw'. Nog drie van de vijf koppels zijn samen. Zo ook boer Kim, die last minute zijn keuze veranderde van Ginny naar Emi. Showbits-reporter Senne trok naar het verre Gingelom om het kersverse koppel op te zoeken en te vragen naar hun toekomstplannen.
Lees verder

Onze chef voetbal ziet kapitein Vormer opnieuw de beker in de lucht steken, ook als bankzitter: "Wat wordt het, Ruud?"
Eén grote openluchtparty. Op de beats van onder meer Tsunami, Animals en natuurlijk Queen. Het was Ibiza op Jan Breydel. Knaldrang als oorzaak, Vormer als aanstoker. Was dit het dan, Ruud? Out with a bang?
Lees verder

Kristel Verbeke opnieuw in de bres voor mama's in armoede: "Deurwaarders zijn een harteloos, hallucinant systeem"
Wat doet armoede écht met een mens? Kristel Verbeke (46) toont het in de tweede reeks van 'Zorgen voor mama' onverbloemd, en hoopt vooral dat mensen het niet té heftig zullen vinden. "Toen Erika vertelde dat ze vier zelfmoordpogingen achter de rug had. Ik wist echt niet wat zeggen..."
Lees verder

EXCLUSIEF. Zeven maanden na de opnames van 'Boer zoekt Vrouw' trekt Els (22) in bij boer Cyriel (27): "We hadden allebei niets te verliezen"
Het was geen liefde op het eerste gezicht. Toch trok de goedgebekte stadsmus Els Balloey (22) zeven maanden na de opnames van 'Boer zoekt Vrouw' in bij de ingetogen boer Cyriel Capoen (27). Wij kregen een exclusieve inkijk in het leven dat het koppel sinds de opnames samen opbouwt en blikken terug op een wel heel modern liefdesverhaal: "Nog voor de opnames stond er één van de dames onder druk van haar mama plots op mijn boerderij."
Lees verder

HLN ONDERZOEK. De email die Wouter Beke in een lastig parket brengt: had hij Sloeberhuisje in 2020 al kunnen sluiten?
De politieke verantwoordelijkheid van Wouter Beke (CD&V) in het drama rond kinderopvang 't Sloeberhuisje reikt mogelijk verder dan tot nog toe bekend. Wij groeven in onze archieven en vonden een email die vragen oproept over de rol van de ex-minister van Welzijn.
Lees verder

Kostprijs energiesteun aan gezinnen loopt snel op
Sinds begin 2021 genieten dubbel zoveel gezinnen een verlaagd, sociaal energietarief. De overheid past het verschil bij, maar door de fors opgeschoten energiekosten, kost dat de staat ondertussen flink wat meer dan ingeschat. Dat schrijft De Standaard.
Lees verder

KMI waarschuwt voor onweer en hagel, in Limburg geldt 'code geel'
Het KMI waarschuwt vandaag in heel het land voor felle regen- en onweersbuien. Die trekken vanaf de middag vanuit Frankrijk voornamelijk over het oosten van ons land. De onweders kunnen lokaal aanleiding geven tot 10 à 20 l/m² regen op korte tijd en gepaard gaan met windstoten of zelfs wat hagel. In de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg is 'code geel' van kracht en kan er lokaal overlast of schade zijn door bijvoorbeeld rukwinden of blikseminslagen.
Lees verder

Regenachtige dag met kans op onweer en hagel
Er is vanochtend hier en daar nog een gesluierde zon te zien maar al vrij snel neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens en volgen er perioden van regen of buien die al kunnen gepaard gaan met een donderslag. In de loop van de dag worden de buien intenser en kunnen ze vooral in het oosten van het land gepaard gaan met onweer. De felste onweders kunnen aanleiding geven tot veel regen op zeer korte tijd, windstoten en eventueel wat hagel, waarschuwt het KMI.
Lees verder

"Je hebt maar één hart, hé": al meteen tranen in eerste aflevering 'Da's dikke liefde'
Maandagavond wordt de eerste aflevering van 'Da's dikke liefde' uitgezonden op Play4. De trailer van het programma weekte al heel wat reacties los.
Lees verder

Sinds privatisering zijn nummerplaten winstmachine
Sinds de overheid bpost nummerplaten laat maken, betaalt de burger te veel voor de dienst, werd concurrentie uitgeschakeld en liep de staat miljoenen mis. Werd vooral beter van de uitbesteding: bpost. Dat besluit het Rekenhof in een vlijmscherpe audit, zo schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Bijna 1 op de 5 klaagt over geschreeuw op de werkvloer: "Vooral mannen en leidinggevenden zijn slachtoffer"
Op het werk krijgt bijna één op de vijf te maken met roepende collega's of leidinggevenden. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 7.500 werknemers. "We onderschatten hoe groot de impact daarvan is."
Lees verder