Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 11 mei 2022

Bijzondere ondernemingsraad na onverwachte aankondiging van sluiting Turnhoutse snoepfabriek

Bijzondere ondernemingsraad na onverwachte aankondiging van sluiting Turnhoutse snoepfabriek

De Zweedse snoepfabrikant Cloetta houdt op dinsdagochtend een bijzondere ondernemingsraad over de Turnhoutse vestiging. Op maandagavond liet het moederbedrijf weten zijn Belgische afdeling te willen sluiten.

Lees verder

K-popartiest Alexa wint eerste Amerikaanse Songfestival

Het originele Eurovisiesongfestival gaat vanavond van start, maar afgelopen nacht kende ook de eerste editie van het Amerikaanse Songfestival zijn ontknoping: K-popzangeres Alexa won voor de staat Oklahoma.

Lees verder

België wil Europese ruimtevaartambities gaaf houden

In aanloop naar de ESA-ministerraad in november wil ons land de hoge ambities van de Europese ruimtevaart aanhouden – ook budgettair. Tegen dan weten we ook of er dit decennium opnieuw een Belg naar de ruimte mag.

Lees verder

Leger redt afgetreden premier uit in brand gestoken woning

De economische crisis in Sri Lanka wakkerde de woede aan bij veel burgers. Afgelopen nacht zijn er hevige rellen uitgebroken, nadat de premier maandag was afgetreden. Demonstranten staken het huis van de voormalige premier in brand, toen hij nog in de woning aanwezig was. De politie wil nu een avondklok invoeren om de situatie onder controle te krijgen. 

Lees verder

Dieselprijs zakt weer onder de 2 euro per liter

Diesel tanken aan de pomp wordt woensdag fors goedkoper. De maximumprijs zakt weer onder de twee euro per liter, de prijs voor een volle tank van 50 liter gaat ruim 5 euro omlaag.

Lees verder

Waarom Andy Warhol zo populair blijft

Drie decennia na zijn dood is Andy Warhol springlevend. De 'silver prince of pop' scoort op de kunstmarkt en blijft invloedrijk. Zijn uitgesproken en trefzekere beelden, van een colaflesje tot Marilyn Monroe, vieren het triviale.

Lees verder

Ondanks wekenlange belegering wappert Oekraïense vlag onbevreesd boven Azovstal-fabriek

Het stadsbestuur van Marioepol heeft dinsdag dronebeelden gedeeld waarop te zien is hoe de blauw-gele vlag van Oekraïne oprijst vanuit de grijze massa op de site van de Azovstal-fabriek. Het is een gebaar te midden van de oorlog dat kan tellen qua symboliek.

Lees verder

Langverwachte trailer van tweede Avatar-film vrijgegeven

De tweede Avatar-film liet dertien jaar op zich wachten. De eerste brak potten in 2009 doordat hij uitpuilde van de revolutionaire filmtechnieken. Het is dan ook de vraag als deze film ook zo een overdonderend succes wordt. Vanaf 16 december zal hij te zien zijn in de bioscoop. Bekijk de trailer alvast hierboven.

Lees verder

Niet meer picknicken in Rome door overlast van zwijnen

Nu er bij een dood dier de Afrikaanse varkenspest is vastgesteld, overweegt Rome om de wilde zwijnen – die vooral in het noorden van de stad hinder veroorzaken – te doden. 'De afvalhopen zijn het probleem, niet de zwijnen.'

Lees verder

Brussel voert strengste decumulregels van het land in

Burgemeesters en schepenen in het Brussels Gewest zullen in geen enkel parlement meer mogen zetelen. Ze zullen daarom wel meer betaald worden. De regeling treedt in werking na de verkiezingen in 2024.

Lees verder

Ook openbaar ministerie stapt naar hof van beroep in zaak Sanda Dia

Net als de advocaten van de familie van Sanda Dia stapt het openbaar ministerie naar het hof van beroep van Antwerpen. Het tekent beroep aan tegen de beslissing van de Hasseltse rechtbank om alleen de feiten in rekening te nemen die in de namiddag van 5 december 2018 plaatsvonden in Vorselaar, en niet wat daarvoor gebeurde.

Lees verder

Duurzame bank NewB moet kapitaal versterken

NewB, de duurzame coöperatieve bank, heeft extra kapitaal nodig door de vele aanloop­verliezen. De bank mikt op 40 miljoen euro vers geld, waardoor ze voor jaren goed zou zitten.

Lees verder

De stockagegarage is de norm

De Vlaamse steden ervaren parkeerdruk, veel stedelingen hebben parkeerstress. Nu Schoten de auto's weer in de garages wil duwen, wordt duidelijk dat die ruimte het verlengde van ons huis is geworden. 'Een auto binnenzetten is een luxe geworden.'

Lees verder

Belgisch-Iraans koppel verliest nationaliteit na verijdelde bomaanslag en moet naar cel

Het Antwerpse hof van beroep heeft drie beklaagden van Iraanse afkomst veroordeeld voor hun aandeel in de verijdelde bomaanslag op een bijeenkomst van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Frankrijk in 2018.

Lees verder

Vissersboten kleuren hemel boven Chinese miljoenenstad onbewust knalrood

Maandag brak er paniek uit in een Chinese havenstad bij Shanghai, toen de lucht plots een rode kleur kreeg. Op de Chinese versie van Twitter, Sina Weibo, werd het tafereel meer dan 150 miljoen keer bekeken. Hoe het komt dat de lucht bij Shanghai rood kleurde, ziet u in bovenstaande video. 

Lees verder

Breton en Musk leggen ruzie bij in opmerkelijke video: 'We zitten op dezelfde golflengte'

De Amerikaanse miljardair Elon Musk heeft Thierry Breton, de Eurocommissaris voor Interne Markt, verzekerd dat hij van plan is om Twitter de nieuwe Europese regels over digitale diensten te doen naleven. 'Ik denk dat we op dezelfde golflengte zitten', aldus Musk in een opmerkelijke video die Breton op Twitter postte.

Lees verder

Kasteelheer-jager pleegde zelfdoding

De 63-jarige Patrick Geelhand de Merxem kwam zondagavond om het leven door zelfdoding. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen na een autopsie. Zijn lichaam werd aangetroffen aan de rand van de Kemmelberg.

Lees verder

Nederlandse topschaatsster maakt opvallende carrièreswitch naar wielrennen

De 32-jarige voormalige olympisch kampioene Carlijn Achtereekte hangt haar schaatsen vanaf 1 juni aan de wilgen. Toch is ze nog niet klaar met de topsport, want ze besloot om het schaatsteam van Jumbo-Visma in te ruilen voor de wielerploeg.

Lees verder

'Hoeveel vakjes je ook kunt aanvinken, mensen zien eerst je huidskleur'

Voor iemand zich 'Belg' of 'Vlaming mag noemen, moet die niet alleen de taal kunnen, een merendeel van de Vlamingen vindt dat je hier geboren moet zijn, blijkt uit 'De Stemming'.

Lees verder

Wie is 'Bongbong', de opvolger van Duterte?

Bijna 36 jaar na de val van dictator Ferdinand Marcos wint zijn zoon 'Bongbong' overtuigend de verkiezingen in de Filipijnen. Wie is hij?

Lees verder

'Tijden van woonleningen onder 1 procent verleden tijd': dit betekent de verhoogde hypotheekrente voor u

De hypotheekrente is gestegen naar het hoogste niveau sinds 2015, zo blijkt uit cijfers van kredietbemiddelaar Immotheker Finotheker. En vermoedelijk hebben we de top nog niet bereikt. 'Ik vrees dat de tijden van woonkredieten onder de 1 procent voorgoed voorbij zijn', klinkt het bij experts. Wat betekent dat voor wie nu een lening wil afsluiten? En wat als u al een variabele lening heeft lopen?

Lees verder

Wie is 'Bongbong', de opvolger van Duterte?

Bijna 36 jaar na de val van dictator Ferdinand Marcos wint zijn zoon 'Bongbong' overtuigend de verkiezingen in de Filipijnen. Wie is hij?

Lees verder

'Perfecte storm' velt Sri Lanka

Sri Lanka bezwijkt als eerste ontwikkelingsland onder de 'perfecte storm' die veroorzaakt wordt door drie crisissen tegelijkertijd. De vraag is hoeveel er nog zullen volgen?

Lees verder

Vandenbroucke houdt been stijf voor sancties langdurig zieken, ondanks vakbondskritiek

Ook het unaniem verzet van de sociale partners brengt de minister van Volksgezondheid niet meer op andere gedachten over de financiële sancties. 'Terwijl Dermagne ons betrekt, ontwijkt Vandenbroucke alle kritiek.'

Lees verder

QAnon 'beschermt' migrantenkinderen aan grens met Mexico

Volgelingen van de Amerikaanse complottheorie QAnon onderscheppen kinderen die de grens met Mexico oversteken. Ze beweren hen te willen beschermen tegen sekshandel.

Lees verder

Uefa keurt hervorming Champions League goed

Het Uitvoerend Comité van de Uefa heeft het licht op groen gezet voor de hervorming van de Champions League. Elke club zal vanaf het seizoen 2024-25 in de eerste fase acht matchen moeten spelen.

Lees verder

Britse voetballersvrouwen vechten het uit in gemediatiseerd smaadproces

Te twee bekende Britse voetballersvrouwen, Coleen Rooney en Rebekah Vardy, vechten een ruzie uit in de rechtbank. Op de eerste dag van het proces beschuldigde Rooney Vardy ervan zo veel mogelijk bewijsmateriaal te willen vernietigen, iets wat Vardy ontkent.

Lees verder

Prins Charles spreekt voor het eerst troonrede uit in plaats van koningin Elizabeth

De Britse Queen was voor het eerst sinds 1963 niet aanwezig bij de opening van het parlementaire jaar in het Hogerhuis in Londen. Ze moest vanwege haar gezondheid verstek laten gaan voor haar traditionele 'Queen's speech' of troonrede. Haar zoon en troonopvolger, prins Charles, sprak die voor de allereerste keer namens haar uit.

Lees verder

Officieel: Erling Haaland verlaat Borussia Dortmund voor Manchester City

Borussia Dortmund en Manchester City hebben bekendgemaakt wat iedereen al wist: Erling Haaland verlaat de Duitse topploeg voor een avontuur bij de club van Kevin De Bruyne.

Lees verder

Kiev krabbelt langzaam weer recht

Omdat de Russische troepen Kiev niet langer in het vizier nemen, zetten de inwoners van de Oekraïense hoofdstad hun leven stilaan weer op de rails. Ze slapen niet langer in een metrostation en pikken al eens een toneelstuk mee.

Lees verder

Vluchter Lennard Kämna baas op de Etna, Vansevenant mist kans op roze trui

Lennard Kämna (25) won de vierde rit in de Giro, van Avola naar de flanken van de vulkaan Etna. De Duitser van BORA-hansgrohe klopte de Spanjaard Juan Pedro Lopez in een spurt met twee. De renner van Trek-Segafredo pakt wel de roze trui over van Mathieu van der Poel. Sylvain Moniquet klopte Mauri Vansevenant, die lang virtueel in het roze reed, voor de vierde plaats.

Lees verder

Hoofd van Spaanse geheime dienst ontslagen na spionageschandaal

De chef van de Spaanse inlichtingendienst CNI, Paz Esteban, is dinsdag door de regering ontslagen na een spionageschandaal. Esteban gaf vorige week toe dat de dienst de telefoons van onder andere premier Pedro Sánchez en enkele Catalaanse separatisten afgeluisterd werden met Pegasus-spyware.

Lees verder

Vier verdachten opgepakt voor brand in Beringen die twee brandweermannen het leven kostte

De lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo heeft maandag vier verdachten opgepakt voor brandstichting in een leegstand pand in Beringen in augustus 2019. Dat meldt het parket van Limburg dinsdag. De brand kostte twee brandweermannen het leven.

Lees verder

Kiev krabbelt langzaam weer recht

Omdat de Russische troepen Kiev niet langer in het vizier nemen, zetten de inwoners van de Oekraïense hoofdstad hun leven stilaan weer op de rails. Ze slapen niet langer in een metrostation en durven al eens een toneelvoorstelling mee te pikken.

Lees verder

Vlucht loopt vertraging op nadat passagiers foto's van vliegtuigcrashes aangekregen hadden

Een vliegtuig dat klaarstond om te vertrekken in Tel Aviv is moeten terugkeren naar de terminal nadat meerdere passagiers foto's van vliegtuigcrashes aankregen op hun gsm. Het incident gebeurde op een vliegtuig van Turkish Airlines dat zou vertrekken naar Istanbul.

Lees verder

Politie onderzoekt brand op NMBS-site Gentbrugge

De oorzaak van de brand die dinsdagmiddag woedde op de voormalige NMBS-site in de Gentse deelgemeente Gentbrugge, wordt momenteel politioneel onderzocht. Er is voorlopig geen branddeskundige aangesteld. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen.

Lees verder

Nieuw fiscaal advies doet PS meteen steigeren

De Hoge Raad van Financiën wil de belastingen op arbeid met 6,5 tot 7 miljard euro verminderen. Maar een voorstel om dat te financieren werd dinsdag meteen afgeschoten door de PS.

Lees verder

Elon Musk: 'Donald Trump weer welkom op Twitter'

De beslissing van Twitter om de voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump voorgoed van het sociale medium te verbannen is door Elon Musk bestempeld als 'uitermate dwaas'.

Lees verder

AA Gent wint nu ook op het veld van KV Mechelen dankzij doelpunt in de 94e minuut

AA Gent is op dreef. Op het veld van KV Mechelen won het met 1-2, al ging dat niet zonder slag of stoot. Gent kwam voor rust op voorsprong via Ngadeu, maar slikte in de 89e gelijkmaker van Hairemans. In de 94e minuut sleepte het alsnog de drie punten na een doelpunt van Tissoudali in ware carambole-stijl. Gent pakt zo 9 op 9, Antwerp en Anderlecht zien het graag gebeuren.

Lees verder

Postuum eerbetoon voor Reinhilde Decleir bij de Ultimas

Reinhilde Decleir, die vorige maand overleed, werd vanavond tijdens de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen bekroond voor haar carrière. Opmerkelijk: de publieksprijs ging naar Tegenwind, een controversiële documentairereeks over de coronacrisis.

Lees verder

De iPod: Apple zet punt achter 21 jaar muziekgeschiedenis

Apple heeft beslist om geen nieuwe exemplaren meer te maken van de iPod Touch. Dat was het laatste overblijvende model van zijn legendarische muziekspeler.

Lees verder

Ettertjes en machteloze ouders: 'Als je eens wist' is beklijvende tv

De derde docu-reeks van Hilde Van Mieghem over geweld in persoonlijke relaties gaat over oudermishandeling. Pas in de tweede aflevering komen de verhalen die je daar als onbevangen kijker bij verwacht: een volwassen zoon die zijn vader terroriseert omdat hij ­elke dag geld eist om drugs te kopen. En een dochter die haar oude moeder zo bang maakt dat die op papier laat vastleggen dat de ­dochter niet verwittigd mag worden als ze sterft. De dochter heeft tegen dan het halve huis al leeggehaald.

Lees verder

Controversiële documentairereeks Tegenwind krijgt publieksprijs op Ultimas

De controversiële documentairereeks Tegenwind is dinsdag bij de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen bekroond met de publieksprijs.

Lees verder

Genk houdt hoop op Europees voetbal levend met zege tegen Charleroi

De strijd in de Europe play-offs is nog niet gestreden. Genk kwam voor de rust op achterstand tegen Charleroi, maar zette de scheve situatie recht na de pauze. Het klopte Charleroi met 3-2 en blijft zo in het spoor van AA Gent.

Lees verder

Nederland en Oekraïne naar finale Songfestival

De Nederlandse zangeres S10 en het Oekraïense Kalush Orchestra wisten zich zonder problemen te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival.

Lees verder

De inflatie hebben we al, krijgen we nu ook een recessie? Of erger?

Het was oorlog, de energieprijzen stegen fors, de inflatie wakkerde aan en de economie was op de sukkel. We hebben het over de jaren zeventig. Of zouden we het ook over nu kunnen hebben? We zitten alleszins in een periode van inflatie en de rente stijgt. Maar staan we dan ook vlak voor een recessie? Een glazen bol hebben we niet, maar wat is er op komst?

Lees verder

Verbod op gokreclame dan toch op kernkabinet

Het kernkabinet ­bespreekt deze week het ­verbod op gokreclame. ­Premier Alexander De Croo (Open VLD) betreurt de gang van zaken.

Lees verder

Wie is 'Bongbong', de opvolger van Duterte?

Bijna 36 jaar na de val van dictator Marcos wint zijn zoon overtuigend de verkiezingen in de Filipijnen, ondanks een vals diploma en een extravagante familiegeschiedenis.

Lees verder

Quiz | Hoe goed kent u de Royale Union Saint-Gilloise?

Het sprookje van de Brusselse voetbalclub Union nadert zijn ontknoping. Wordt de promovendus straks landskampioen of strandt de traditieclub toch nog op plek twee? Ze hebben er dit seizoen alvast een grote schare bewonderaars bijgekregen. Maar hoe goed kent u de club?

Lees verder

WHO maakt melding van 348 besmettingen met mysterieuze hepatitis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft intussen al 348 gevallen van onverklaarbare hepatitis vastgesteld. Binnen de hypothese van de WHO staat het adenovirus centraal als mogelijk verklaring voor de mysterieuze ziekte die vooral kinderen treft.

Lees verder

Weerbericht | Zomerse dag met opnieuw hoge maxima

Het wordt woensdag overwegend zonnig en droog, met in de loop van de dag meer en meer wolkenvelden vanaf het westen. Het kwik stijgt opnieuw naar maxima tussen 18 en 26 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Golfer Nicolas Colsaerts klaar voor comeback na zeldzame nierziekte: 'Heeft alles veranderd'

597ste van de wereld is Nicolas Colsaerts vandaag, en lang nog niet de oude. Maar na de zeldzame nierziekte die hem trof, is de 39-jarige golfer al lang blij dat hij simpelweg weer op de green staat. 'Ik ben langzaam aan het genezen.'

Lees verder