Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 mei 2022

Belgische vissers brachten nooit eerder zoveel... afval aan wal: “Doe dit elke zeereis, het komt onze Noordzee ten ...

HLN
Belgische vissers brachten nooit eerder zoveel... afval aan wal: "Doe dit elke zeereis, het komt onze Noordzee ten goede"
De Belgische vissers hebben vorig jaar samen 65 ton vuilnis uit onze Noordzee bovengehaald: drie keer zoveel als een jaar eerder. 'Fishing for Litter' heet het initiatief waaraan ze meewerken. "Onze vissers willen onze Noordzee proper houden, al mogen we niet op onze lauweren rusten", zegt minister Vincent Van Quickenborne, die het resultaat maandag in Zeebrugge kwam bekijken.
Lees verder

Groeiprognoses Europese economie sterk naar beneden door oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne weegt op de Europese economie. In haar nieuwe economische vooruitzichten gaat de Commissie nu uit van een groei van de economie in de eurozone van 2,7 procent in 2022, terwijl ze in februari nog een groei van 4,0 procent voorspelde.
Lees verder

ONS KAMPIOENENRAPPORT. Van grootste onderscheiding tot de gebuisden: het verhaal van de chouchou, de talisman en het icoon
Het grote kampioenenrapport wordt voor het derde opeenvolgende seizoen uitgedeeld aan de spelers van Club Brugge. Bij blauw-zwart komen enkele sterkhouders thuis met grootste onderscheiding, maar anderen kunnen dan weer niet tevreden terugblikken. Ontdek hieronder onze punten.
Lees verder

Held zonder vliegervaring die privévliegtuig veilig neerzette in Florida: "Het was ingrijpen of sterven"
De 39-jarige Darren Harrison uit Florida aarzelde niet tijdens zijn privévlucht met een Cessna 208 toen de piloot het bewustzijn verloor. Hij zag hoe het toestel pijlsnel de diepte indook. "Ik besefte dat als ik niet zou ingrijpen, we zouden sterven", zegt hij in een interview met TODAY. Harrison slaagde er met de hulp van de verkeersleiding in om het privévliegtuig veilig aan de grond te zetten.
Lees verder

ASSISEN. Familie Aquino voerde parallel onderzoek naar moord op Silvio: "Er werden heel wat bedreigingen geuit"
Speurders vatten vanochtend het laatste deel aan van de presentatie van hun 'uiterst complex' onderzoek rond de moord op Silvio Aquino. Daarin werd beschreven hoe enkele leden van de Aquino-familie zelf een 'parallel onderzoek' uitvoerden, met heel wat bedreigingen tot gevolg. "Daardoor moesten beschuldigden Sandro (52) en Bosko (40) Hamidovic zelfs met een speciaal regeringsvliegtuig, dat enkel voor hen gereserveerd was, overgebracht worden uit Frankrijk."
Lees verder

Britse rechtbank: "Een man 'kaal' noemen op de werkvloer is seksuele intimidatie"
Een man op het werk uitschelden voor 'kale' kan beschouwd worden als seksuele intimidatie. Dat heeft een Britse rechtbank bepaald. Volgens de rechters hebben mannen veel vaker met haarverlies te kampen dan vrouwen, waardoor het een toespeling is op hun geslacht en dus een vorm van discriminatie en seksuele intimidatie is. "Het kan vergeleken worden met een opmerking over de borstgrootte van een vrouw", klinkt het.
Lees verder

Twee zestigers aangereden door bestelwagen van Post NL: straat afgesloten voor verkeer
In de Weggevoerdenstraat in het centrum van Aalst zijn maandagvoormiddag twee zestigers gegrepen door een bestelwagen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en de straat is afgesloten voor het verkeer. Over de omstandigheden van het ongeval is nog niets gekend.
Lees verder

Oekraïense soldaat zingt Eurosong-lied vanuit Azo­vstal-fa­briek tijdens bombarde­men­ten
Een Oekraïense soldaat heeft een video gedeeld waarin hij het lied 'Stefania' zingt vanuit de ondergrondse gangen van de Azovstal-fabriek. In de achtergrond is te horen hoe de belegerde fabriek in Marioepol gebombardeerd of beschoten wordt. Afgelopen weekend won Oekraïne het Eurovisiesongfestival met 'Stefania'. Het nummer is sinds de Russische inval in eigen land uitgegroeid tot een anti-oorlogslied.
Lees verder

Analist: "Behalve iPhone krijgen ook AirPods en andere Apple-accessoires USB-C in plaats van Lightning-poort"
Ook AirPods en andere accessoires van Apple zouden in de nabije toekomst USB-C krijgen in plaats van Lightning, beweert analist Ming-Chi Kuo van TF Securities. Afgelopen week kwam naar buiten dat de iPhones van 2023 waarschijnlijk een USB-C-poort krijgen.
Lees verder

VREG overweegt verder uitstel capaciteitstarief
De Vlaamse energieregulator VREG overweegt om de invoering van het nieuwe capaciteitstarief voor elektriciteit opnieuw uit te stellen naar 1 januari 2023. Dat maakt de regulator zelf bekend.
Lees verder

Philippe Gilbert stapt in huwelijksbootje: "14 mei voor altijd in ons hart gegrift"
Philippe Gilbert stapte zaterdag in het huwelijksbootje met Bettina Pesce. "14/05/2022. Een datum voor eeuwig in ons hart gegrift", schrijft de 39-jarige renner van Lotto-Soudal op Instagram. Het koppel heeft samen een dochtertje, Valentine. Gilbert was eerder gehuwd met Patricia Zeevaert, met wie hij twee zonen - Alan en Alexandre - heeft.
Lees verder

Ruikt je was muf? "Te veel zeep is de oorzaak van heel wat machineproblemen"
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexperte Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week vertelt ze hoe je jouw wasmachine en droogkast optimaal schoonhoudt.
Lees verder

Zo wordt je was terug fris: "Gebruik liever geen vloeibaar wasmiddel in je machine"
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexperte Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week vertelt ze hoe je jouw wasmachine en droogkast optimaal schoonhoudt.
Lees verder

Van operator veranderen is niet zo simpel als het lijkt: wat loopt er het vaakst mis?
In de zomer van 2017 riep de overheid Easy Switch in het leven: een overstapdienst waarmee je snel en makkelijk van operator kunt veranderen, bijvoorbeeld omdat je ingaat op een interessanter aanbod. Easy Switch garandeert dat consumenten niet zonder service komen te zitten en dat een overstap geen dubbele facturering oplevert. Alleen: Easy Switch blijkt niet altijd even easy in de praktijk. Mijntelco.be informeert over wat je als consument kan doen als het fout loopt.
Lees verder

Mark van Bommel nadrukkelijk in beeld om nieuwe trainer Racing Genk te worden
Mark van Bommel is een van de topkandidaten om de nieuwe hoofdtrainer van Racing Genk te worden. De voormalige Nederlandse international, vrij na zijn vertrek bij Wolfsburg eerder dit seizoen, is momenteel met de Limburgse club in gesprek.
Lees verder

BV 24/7. Het Songfestival zindert na bij Peter Van de Veire en Lesley-Ann Poppe geniet van Ibiza
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Hoe Poetin steeds meer eigen ruiten ingooit
Op de Dag van de Overwinning, 9 mei, was Ruslands overwinning in Oekraïne verder weg dan ooit. De NAVO kwam juist dichterbij. De westerse boodschap aan Poetin: "U heeft dit veroorzaakt. Kijk in de spiegel."
Lees verder

McDonald's kondigt vertrek aan uit Rusland, restaurants worden verkocht
Na meer dan drie decennia in Rusland verkoopt fastfoodketen McDonald's zijn Russische activiteiten om zo het land volledig te verlaten. De fastfoodketen had zijn 850 vestigingen in Rusland eerder al gesloten.
Lees verder

Boris Johnson: "EU moet compromis sluiten over Noord-Ierse protocollen"
Het Verenigd Koninkrijk zal moeten handelen als de Europese Unie niet bereid is om een compromis te sluiten over de brexit-protocollen in Noord-Ierland. Dat zegt de Britse premier Boris Johnson, die vandaag naar Belfast afreist voor een spoedoverleg met de Noord-Ierse partijen.
Lees verder

Beroepsjournalisten hekelen moord op journaliste Shireen Abu Akleh bij premier De Croo en Israëlische ambassadeur
De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) heeft in brieven aan premier Alexander De Croo (Open VLD) en de Israëlische ambassadeur Emmanuel Nahshon Schlanger de moord op de Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh (51) veroordeeld.
Lees verder