Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 13 mei 2022

Beleggers vertrouwen big oil meer dan big tech

Beleggers vertrouwen big oil meer dan big tech

Apple is niet langer het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het maakt plaats voor een oliereus. Het symboliseert de nieuwe realiteit, post corona.

Lees verder

Koppel wint rechtszaak tegen KBC over terugbetaling online fraude: 'Hopelijk voorbeeld stellen voor andere slachtoffers'

In 2020 plunderden phishingoplichters de rekening van Jelle en Sofie na een online aankoop. Hun bank KBC kon een deel van het geld recupereren, maar weigerde de gestolen som te vergoeden. De rechtbank gaf het koppel intussen wel gelijk, waardoor de bank alsnog het gestolen bedrag moet terugbetalen.

Lees verder

Beelden tonen chaos na dodelijk schot op Palestijnse journaliste

De Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh (51) werd woensdag doodgeschoten in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Volgens omstanders is het Israëlische leger verantwoordelijk. Abu Akleh wou verslag uitbrengen van een razzia in een vluchtelingenkamp toen ze in het hoofd geschoten werd. Andere reporters ter plekke zagen hoe haar collega's het in paniek uitschreeuwen.

Lees verder

Finse leiders steunen 'onmiddellijke' toetreding tot Navo

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich uitgesproken als voorstander van een 'onmiddellijke' toetreding tot de Navo. Het Kremlin neemt akte van de 'onvriendelijke stappen' en dreigt met een 'symmetrisch antwoord'.

Lees verder

Dieumerci Mbokani: 'Niemand is nog bang van Antwerp'

Dieumerci Mbokani (36) speelde Anderlecht vorig jaar nog helemaal tureluurs met Antwerp, maar vanavond ziet hij het zijn ex-club niet nog eens doen. 'Er zitten wel goeie voetballers bij Antwerp, maar het spel is niet goed.'

Lees verder

Een trip van troost

Verlies achtervolgt Nick Cave. In de documentaire This much I know to be true bezweert hij het op het grote scherm. Wie zich niet haast, heeft het zo gemist.

Lees verder

Noodkreet gerecht maakt indruk bij politiek: 'Het is genoeg geweest'

Kamerleden van meerderheid en oppositie zeggen te beseffen dat de federale gerechtelijke politie (FGP) dringend extra middelen en mensen nodig heeft. 'De situatie is zo erg dat ik niet inzie hoe we u de middelen die u vraagt kunnen weigeren.'

Lees verder

Lionel Messi is, net als in 2019, dé grootverdiener onder sporters

Geen enkele sportman of -vrouw streek het afgelopen jaar meer geld op dan Lionel Messi. De Argentijnse voetbalvedette verdiende de voorbije twaalf maanden volgens het gespecialiseerde magazine Forbes 130 miljoen dollar (123,6 miljoen euro).

Lees verder

Duizenden populaire websites kampen met 'lekke webformulieren'

Duizenden websites kunnen zonder toestemming van de gebruiker meekijken als je op een onlineformulier je e-mailadres invult. Je hoeft zelfs niet op verzenden te klikken. Dat blijkt uit een grootschalige studie van KU Leuven, Radboud Universiteit en de Universiteit van Lausanne.

Lees verder

Turkse wordt voorzitster van ING Bank België

De 44-jarige bankier Pinar Abay wordt de nieuwe voorzitster van de raad van bestuur van ING Bank België. De vraag is voor hoelang.

Lees verder

Hoe Union vooral zichzelf uit de titelrace heeft geslagen

Rekenkundig kan het nog, maar woensdagavond om kwart over tien brak de veer bij iedereen die zijn hart had verpand aan Union. Zo bracht de titelpretendent uit Brussel-zuid zichzelf in de problemen.

Lees verder

Er komt een oplossing voor al uw vergeten paswoorden

Google, Apple en Microsoft werken samen aan de nieuwe Fido-standaard, en dat zou het einde van het wachtwoord kunnen inluiden.

Lees verder

Google-bril toont ondertitels bij gesprek

Google demonstreerde woensdagavond een experimentele bril die ondertitels kan tonen bij wat iemand zegt. Die zijn te zien onder het gezicht van de spreker.

Lees verder

Betaalbaarheid vastgoed neemt af in studentensteden

In geen enkele stad is de overwaardering van het vastgoed zo snel toegenomen als in Gent.

Lees verder

Droogte houdt aan: code oranje in alle Vlaamse provincies

In alle Vlaamse provincies is sinds donderdag code oranje van kracht in natuurgebieden wegens de aanhoudende droogte. Dat staat te lezen op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Lees verder

Commerciële machine KBC voelt oorlog niet

Meer woonkredieten en beleggingsproducten verkocht, een hogere verzekeringswinst ondanks de voorjaarsstormen: KBC bevestigt zijn reputatie van sterke burcht.

Lees verder

De eerste foto van een nieuw zwart gat

Pal in het midden van ons sterrenstelsel ligt Sagittarius A* verscholen, een zwart gat waar al decennialang jacht op wordt gemaakt. Nu heeft het eindelijk een gezicht gekregen, in de vorm van een foto waarvan de ontwikkeling vijf jaar heeft geduurd.

Lees verder

Passagier zonder vliegervaring maakt noodlanding wanneer piloot bewustzijn verliest

Een passagier zonder vliegervaring heeft in Florida een vliegtuigje veilig aan de grond gezet nadat de piloot onwel was geworden. Een luchtverkeersleider die normaal lesgeeft aan nieuwe piloten, hielp de man een veilige noodlanding te maken. De piloot werd naar het ziekenhuis overgebracht. Luister in bovenstaande video mee naar de instructies van de luchtverkeersleider.

Lees verder

Wie is Jérémie Makiese, de Belgische Songfestivalkandidaat?

Met het nummer 'Miss you' vertegenwoordigt de 21-jarige Jérémie Makiese vanavond ons land in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. De goedlachse en perfect tweetalige 'zingende keeper' voelt zich duidelijk in zijn sas in Turijn, maar of zijn nummer en act volstaan om naar de finale door te stoten, is nog maar de vraag.

Lees verder

Alfred Schreuder verlaat Club Brugge om trainer te worden bij Ajax

Na de gewonnen topper tegen Union wilde Alfred Schreuder nog niets kwijt over zijn toekomst, maar een dag later is het officieel: de Nederlander verlaat Club Brugge voor Ajax. In Amsterdam zette hij zijn krabbel onder een contract tot 2024, met een optie op een derde seizoen.

Lees verder

We eten geen gekookte aardappelen meer

Een klassiek bord met gekookte patatjes: dat Vlaamse stukje culinair erfgoed is aan het verdwijnen. Nog maar één Belg op de acht schilt en kookt zijn aardappelen. Omdat het te veel werk is, en omdat er meer alternatieven zijn dan ooit. In de supermarkten vind je zelfs geen grote zakken van 10 kilo meer.

Lees verder

Democraten roepen abortus uit tot 'centraal' verkiezingsthema

Een afgeschoten wetsvoorstel om het recht op abortus te verankeren, was vooral een middel waarmee de Democraten hun kiezers willen mobiliseren voor de midterms. Lukt dat?

Lees verder

Producent Talpa bevestigt: 'Vanaf maandag opnieuw "Vandaag Inside" met Johan Derksen'

Het programma Vandaag Inside met Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp zal vanaf volgende maandag weer te zien zijn op de Nederlandse televisie. Dat heeft nu ook Talpa Network bevestigd.

Lees verder

Eerste overwinning voor Vandenbroucke: ereloonsupplementen worden bevroren

Tot eind april 2023 kunnen de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen niet meer stijgen, kondigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan. Het is een eerste, belangrijke stap in zijn ziekenhuishervorming.

Lees verder

Natuurbrand legt Californische miljoenenvilla's in de as

Inwoners van Laguna Niguel, een van de duurste wijken van Californië, moesten woensdag evacueren door een natuurbrand. Aangewakkerd door een felle zeewind verspreidde het vuur zich snel. Zeker twintig villa's die miljoenen waard waren, zijn in de as gelegd.

Lees verder

Verenigd Koninkrijk daalt in lgbti-ranglijst: 'Het land gaat erop achteruit'

Het Verenigd Koninkrijk, ooit aanvoerder van de jaarlijkse ranglijst over lgbti-rechten, zakt verder weg op die lijst. Activisten wijzen naar het anti-trans-sentiment in het land.

Lees verder

India liet los, China bleef streng, maar covid-19 laat zelfde nationale littekens achter

Voor een op de drie aardbewoners is covid-19 geen afgesloten hoofdstuk, maar een blijvend existentieel gevaar. Ondanks hun verschillende aanpak is zowel India als China politiek gebuisd in het beschermen van zijn bevolking.

Lees verder

CNN toont beelden van Russische soldaten die twee burgers neerschieten

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft beelden verkregen, waarin te zien is hoe twee Oekraïense burgers in de rug worden geschoten door Russische soldaten. Het schietincident vond plaats op 16 maart, toen Rusland oprukte richting Kiev.

Lees verder

Démare sprint naar tweede opeenvolgende zege

Arnaud Démare heeft de zesde etappe in de wielerronde van Italië (WorldTour) gewonnen, zijn tweede ritzege op een rij. Na 192 kilometer tussen Palmi en Scalea haalde de Fransman het in een massasprint nipt voor de Australiër Caleb Ewan.

Lees verder

Bouchez bijt het in zand: verbod op gokreclame blijft onveranderd

Georges-Louis Bouchez haalt bakzeil. Het verbod op gokreclame houdt stand. Al krijgt de MR-voorzitter over enkele maanden een herkansing.

Lees verder

Ook een ontsnappingskunstenaar als Beke komt ooit ten val

Bepaald verrassend kan het ontslag van Wouter Beke niet genoemd worden. Het drama van de overleden baby na verwondingen in een kinderdagverblijf ligt nog vers in het geheugen, maar eigenlijk liep het met Beke als minister van Welzijn al fout van bij zijn aanstelling. En toen moest de coronacrisis nog komen. Een terugblik.

Lees verder

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) stapt op: 'Vandaag mijn laatste dag als minister van welzijn'

Wouter Beke, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, kondigt zo dadelijk zijn ontslag aan als minister. Dat hebben bronnen binnen de partij bevestigd aan De Standaard. Zijn partij, CD&V, verkeert in diepe crisis.

Lees verder

CD&V wil tegen 25 juni nieuwe voorzitter

De Vlaamse christendemocraten hopen dat een nieuwe voorzitter zijn mandaat kan beginnen op hun familiedag op 25 juni. Voorlopig hengelt alleen Sammy Mahdi naar het voorzitterschap.

Lees verder

Beke stond geloofwaardige vernieuwing in de weg

Als er één woord van toepassing is op het ontslag van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), dan wel 'onvermijdelijk'. Met een minister die zich vastklampt aan het pluche, zouden de christendemocraten er nooit in slagen om de harten en de kiesintenties van de Vlamingen te heroveren. Dat zag Beke zelf ook in, zei hij donderdag.

Lees verder

Politici reageren op ontslag Beke: 'Je bent en blijft een grote meneer'

Vlaamse politici reageren begripvol en vaak ook dankbaar na het ontslag van Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). Voor oppositieleden is ook een ommekeer in beleid noodzakelijk.

Lees verder

Rusland dreigt met vergelding als Navo zou uitbreiden

De beslissing van Finland – en hoogstwaarschijnlijk ook Zweden – om toe te treden tot de Navo, lokt boze reacties uit in Rusland. 'Dit bedreigt onze veiligheid. We moeten hierop reageren.' Moskou grijpt weer naar het gaswapen.

Lees verder

Lorin Parys geeft zichzelf vijf jaar om voetbalgeweld in te dijken

Om de strijd met de voetbalhooligans aan te gaan worden toegangs­tickets enkel nog op naam verkocht en gaan stadionverboden vanaf volgend seizoen sneller in.

Lees verder

De jacht op Union is open

Anderlecht kent gemoedsrust. De match was matig, maar paars-wit klopte een zwak Antwerp met 2-1 en is al minstens zeker van de derde plaats. Dat geeft straks toegang tot de voorrondes van de Conference League. Die missie is dus geslaagd, maar stiekem hopen Kompany en co nog op meer. Union nog inhalen en tweede worden.

Lees verder

Met ontslag Wouter Beke ligt weg voor tijdperk-Mahdi open

Met het vertrek van Wouter Beke en Joachim Coens hoopt CD&V een diepe crisis te bezweren. Als er geen tegenkandidaat komt, begint Sammy Mahdi op 25 juni aan een heldere opdracht: de christendemocratie redden van de irrelevantie.

Lees verder

België naar finale Eurovisiesongfestival

De Belgische inzending Jérémie Makiese wist zich te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Met zijn nummer 'Miss you' eindigde hij bij de eerste tien van de achttien landen in de tweede halve finale.

Lees verder

Beke stond geloofwaardige vernieuwing in de weg
Lees verder

Met ontslag Wouter Beke ligt weg voor tijdperk-Mahdi open

Met het vertrek van Wouter Beke en Joachim Coens hoopt CD&V een diepe crisis te bezweren. Als er geen tegenkandidaat komt, begint Sammy Mahdi op 25 juni aan een heldere opdracht: de christendemocratie redden van de irrelevantie.

Lees verder

Het zelfgekozen kleurloze afscheid van Wouter Beke

Zijn afscheidsspeech lag al langer klaar, maar kwam pas onder druk uit de lade. Het vertrek van een minister die zich onbegrepen voelt door zowel de media als zijn eigen partij.

Lees verder

Lorin Parys geeft zichzelf vijf jaar om voetbalgeweld in te dijken

Om de strijd met de voetbalhooligans aan te gaan worden toegangs­tickets enkel nog op naam verkocht en gaan stadionverboden vanaf volgend seizoen sneller in.

Lees verder

Aardappelen
Lees verder

Waar gaan de stemmen heen sinds 2019?

Dat CD&V kiezers verliest en Vlaams Belang er wint, dat wist u al. Maar waar gaan die kiezers heen of waar komen ze vandaan? De cijfers achter De Stemming brengen de lekken en de nieuwe reservoirs van partijen voor het eerst in beeld.

Lees verder

GRAFIEK | Waar gaan de stemmen heen sinds 2019?
Dat CD&V kiezers verliest en Vlaams Belang er wint, dat wist u al. Maar waar gaan die kiezers heen of waar komen ze vandaan? De cijfers achter De Stemming brengen de lekken en de nieuwe reservoirs van partijen voor het eerst in beeld.
Lees verder

Waarom het ontslag van Wouter Beke onvermijdelijk was

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke stapt op. Hij is na voorzitter Joachim Coens het tweede CD&V-kopstuk dat in een week tijd het podium verlaat. Beke zegt dat hij met zijn exit CD&V wil geven. Waarom zijn ontslag een goede zaak is voor toekomstig voorzitter Sammy Mahdi, vertelt deze podcast.

Lees verder

Vooral in Antwerpen is er tekort aan plaats in buitengewoon onderwijs

Honderden kinderen krijgen volgend schooljaar niet het onderwijs dat ze nodig hebben door het plaatsgebrek in de buitengewone scholen. In Antwerpen gaat het om 737 kinderen.

Lees verder

Weerbericht | Het blijft zonnig en droog

Terwijl er vrijdagvoormiddag nog wat wolken zijn, breekt de zon in de namiddag door. Het blijft droog en het kwik stijgt tot 17 graden in de Ardennen en aan zee, rond de 20 graden in het centrum van het land en 22 graden in de Kempen. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Omstreden Hollywoodster Kevin Spacey gaat weer acteren

Zijn carrière leek definitief voorbij, maar de gevallen Hollywoodster Kevin Spacey (62) heeft zowaar een nieuwe rol beet.

Lees verder

Dag na eerste besmetting meldt Noord-Korea eerste coronadode

In Noord-Korea zijn zes mensen overleden aan koorts, van wie één persoon positief testte op covid-19. Dat meldde het staatspersagentschap KCNA vrijdag. Donderdag had het land zijn eerste officiële coronageval gemeld. Nu klinkt het dat een 'onbekende koort' door het land raast.

Lees verder

Matthieu Bonne vestigt wereldrecord met 8 triatlons op Canarische Eilanden in 8 dagen

Matthieu Bonne (28), die te zien was in het Eén-programma Kamp Waes, heeft als eerste ooit een reeks triatlons op de Canarische Eilanden afgewerkt.

Lees verder