Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 25 mei 2022

ASSISEN. Filmpje afgespeeld in rechtszaal op proces Silvio Aquino waarin beschuldigde met 20.000 euro bankbiljetten s...

HLN
ASSISEN. Filmpje afgespeeld in rechtszaal op proces Silvio Aquino waarin beschuldigde met 20.000 euro bankbiljetten strooit op zijn dochtertje: "Alleen voor de vijanden"
Tijdens de beschrijving van de moraliteit van enkele familieleden van de Hamidovic-clan, werd een opmerkelijk filmpje getoond in de assisenzaal. Daarop is beschuldigde Dragisa Hamidovic (43) te zien, die rijkelijk 50 euro biljetten strooit naar zijn dansend dochtertje. Op de achtergrond weerklinkt ook de stem van oudste broer en clanleider Sandro Hamidovic (52), de man die intussen bekende dat hij op 27 augustus 2015 de schoten op Silvio Aquino loste.
Lees verder

Onderzoeker vindt nieuwe verklaring voor waarom we dromen. "Vliegen kan een metafoor zijn voor vrijheid"
Waarom dromen we? Dankzij een doorbraak kunnen we nu een antwoord op die vraag — beginnen te — formuleren. Internationaal bekende slaaponderzoeker Antonio Zadra is het brein achter de nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde verklaring die een deel van onze dromen kan verklaren. Hoe gek ze ook zijn. Wat vooral blijkt? Ze betekenen vaak meer dan we denken. "Het beste van al? Onze droompersonages reageren ook op ons."
Lees verder

Hoe Keizer José Mourinho kwam, zag en grootstad Rome aan zijn voeten kreeg: "Ik hou zoveel van die man."
Hij kwam, hij zag. Een stad ligt aan de voeten van een ouwe keizer, die de afgelopen jaren meer verdeelde dan dat hij heerste. Divide et impera. In zijn woorden, in de gestes. Impressies van een jaar Mourinho-mania in Roma, met de Conference League-finale tegen Feyenoord woensdagavond als orgelpunt. Of hoe een Portugese opschepper al gewonnen heeft voor hij effectief iets heeft gewonnen.
Lees verder

Gentse kliniek voor dieren met obesitas is razend succes: "Een hondendieet verschilt niet zo veel met een mensendieet"
De honden- en kattenobesitaskliniek van UGent-professor Myriam Hesta en haar team blaast één kaarsje uit. Een jaar waarin zowat 40 baasjes hun weg vonden naar de weegschaal én een dieet. Een jaar waarin 40 honden samen ruim 80 kilo verloren.
Lees verder

Frankrijk wil kwetsbare mensen in herfst opnieuw vaccineren tegen coronavirus
Aangezien het "zeer waarschijnlijk" is dat er opnieuw een opstoot komt van het coronavirus, bevelen de Franse gezondheidsautoriteiten een nieuwe vaccinbooster aan voor iedereen die een verhoogd risico loopt. De booster zou in het najaar gezet moeten worden.
Lees verder

Mercedes-Benz gaat alleen nog automatische versnellingsbakken aanbieden
De Duitse luxewagenbouwer Mercedes-Benz gaat volgend jaar stoppen met de productie van wagens met een handgeschakelde versnellingsbak. De omschakeling naar enkel nog automatische versnellingsbakken zal per model gebeuren bij de overgang naar nieuwe modelgeneraties, zo heeft een woordvoerder van het bedrijf woensdag in Stuttgart bekendgemaakt.
Lees verder

Gaat hij nog door? Ibrahimovic opnieuw 7 maanden aan de kant na kruisbandoperatie
AC Milan heeft bekendgemaakt dat Zlatan Ibrahimovic de komende zeven tot acht maanden aan de kant staat. De veertigjarige Zweed werd in Lyon geopereerd aan de voorste kruisband van zijn linkerknie.
Lees verder

'The Handmaid's Tale'-schrijfster verbrandt boek: "Omdat krachtige woorden nooit uitgeroeid kunnen worden"
Margaret Atwood (82) maakt een duidelijk en krachtig statement. In een video is te zien hoe de Canadese schrijfster haar bekende roman 'The Handmaid's Tale' in brand probeert te steken. Zonder succes, want het boek is een bijzonder vuurvast exemplaar. Het wordt geveild ten voordele van de vrijheid van meningsuiting.
Lees verder

Kinderopvang Kiekeboe in Langemark gesloten na schedelfractuur bij kindje, Kind en Gezin spreekt over 'een incident' en niet over 'een accident'
Kind en Gezin heeft kinderopvang Kiekeboe in Langemark een tijdelijke sluiting opgelegd nadat er vorige week een kindje een schedelfractuur opliep na een klap van een stoel. Het gerecht onderzoekt de zaak. Er werd een onderzoeksrechter aangesteld, maar er is echter niemand aangehouden. Uit eerste onderzoek blijkt wel dat er in de opvang een probleem was met het toezicht.
Lees verder

Amazon opent eerste fysieke kledingwinkel
's Werelds grootste onlinewinkel Amazon heeft zijn eerste fysieke kledingwinkel geopend. 'Amazon Style', zo heet de winkel die de deuren woensdag opende in een voorstad van Los Angeles.
Lees verder

Voedingsexperts waarschuwen voor TikTok-foodhack om avocado's langer te bewaren: "Meer kans op salmonella of listeria"
Niets zo vervelend als een onrijpe of een té rijpe avocado wanneer je er eentje nodig hebt. In een TikTok-video die viraal gaat, beweert een Amerikaanse vrouw dat ze het fruit tot een maand lang goed kan houden door het in water in de koelkast te steken. Experten in voedselveiligheid Johan Claes (KU Leuven) en Ann Schenk kijken kritisch naar de populaire foodhack. "Een avocado moet je sowieso niet in de koelkast bewaren". Ze lichten toe waarom je de truc zelf best niet toepast.
Lees verder

Jonge Colombiaan Buitrago wint pittige bergrit na spannende strijd met Nederlanders Van der Poel en Leemreize, Carapaz blijft leider
De jonge Colombiaan Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) heeft de zeventiende etappe in de Giro gewonnen. In een pittige bergrit in heel slecht weer toonde hij zich de sterkste van de vluchters. Hij rolde op de slotklim de Nederlanders Leemreize en Van der Poel op. Bij de favorieten waren Landa, Hindley en Carapaz opnieuw aan elkaar gewaagd. Zij reden Almeida en co wel op achterstand.
Lees verder

LIVE RONDE VAN NOORWEGEN. INEOS Grenadiers zet waaiers op in peloton, Evenepoel schuift mee
De tweede etappe in de Ronde van Noorwegen brengt het peloton over een afstand van 123,8 kilometer van Ulvik naar Geilo. Na 40 kilometer krijgen de renners de beklimming van de Dyranut voor de wielen geschoven. Daarna gaat het peloton in licht dalende lijn richting de finish in Geilo. Behoudt Remco Evenepoel zijn oranje leiderstrui? Volg het hier live op deze pagina.
Lees verder

Mannelijke tv-presentatoren in Afghanistan bedekken hun gezicht om vrouwelijke collega's te steunen
De Taliban heeft in Afghanistan vrouwelijke televisiepresentatoren verplicht om hun gezicht te bedekken. Dit leidde tot protest van de vrouwelijke televisiegezichten, maar ook hun mannelijke collega's staan aan hun zijde. Heel wat presentatoren dragen nu een mondmasker op televisie om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de nieuwe regelgeving.
Lees verder

'My prrreciousss!': waarom we optimistisch mogen zijn over 'Lord of the Rings: Gollum'
Kan een 'Lord of the Rings'-personage dat niét vecht, en eigenlijk alleen maar tweeëneenhalve films lang loopt te zeuren, de protagonist zijn van een spannende actie-adventuregame? De Duitse gamestudio Daedalic Entertainment denkt van wel met zijn 'Lord of the Rings: Gollum'. En we zijn er, nu we twee levels uit de game hebben mogen aanschouwen, voorzichtig optimistisch in dat ze gelijk hebben.
Lees verder

Vlaming in Texas: "Het is toch absurd dat je hier 21 moet zijn om alcohol te mogen kopen maar vanaf je 18de een wapen mag dragen"
Christoph Schillebeeckx (37) woont en werkt sinds ruim twee jaar in San Antonio, op 120 kilometer van het plaatsje Uvalde waar een 18-jarige in een lagere school 19 kinderen en twee leerkrachten doodschoot. Eind vorig jaar zorgde een wetswijziging in Texas ervoor dat je niet langer 21 moet zijn om een vuurwapen te mogen kopen, maar slechts 18. "Om alcohol te mogen kopen, moet je wel 21 zijn. Absurd is dat."
Lees verder

Naast staking bij openbaar vervoer, onderwijs en VRT, ook staking bij RTBF op 31 mei
Werknemers van de Franstalige openbare omroep RTBF zullen deelnemen aan de nationale actiedag bij de openbare diensten op 31 mei. Dat zegt de socialistische vakbond woensdag.
Lees verder

ECB-president Lagarde: "Europa moet meer spierballen tonen in wereld"
Europa moet meer zijn "spierballen laten zien" op het wereldtoneel. Dat heeft president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Volgens haar realiseert Europa zich onvoldoende hoe krachtig het kan zijn.
Lees verder

Minister Frank Vandenbroucke bestelt vaccins tegen apenpokken voor zorgpersoneel
Vandaag keurde de federale regering het voorstel goed van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om over te gaan tot de Europese aankoop van 1250 vaccins voor de apenpokken. Dit zou voldoende zijn om 625 personen te behandelen. De vaccins zullen in het bijzonder worden ingezet bij zorgverleners. "De nauwe samenwerking met andere Europese lidstaten, maakt dat we snel tot actie over kunnen gaan", zegt Frank Vandenbroucke.
Lees verder

Klopt het dat muggen jouw bloedgroep lekkerder vinden?
Luidt het begin van de zomer voor jou ook weer de start van het 'muggenbetenseizoen' in? Wees gerust, je bent niet de enige. Maar waarom vinden muggen jou zo lekker terwijl ze je partner met rust laten? En kan je jouw onbewuste verleidingstechnieken veranderen, zodat jij ook rustige zomernachten tegemoet gaat? Onze HLN-expert Martijn Peters neemt de mug en haar voorkeuren onder de loep. "Wist je dat muggen nog net iets meer verzot zijn op... Limburgse stinkkaas?"
Lees verder