Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 4 april 2022

Woning volledig van de kaart geveegd door explosie in Nederland: gezin levend uit puin gered

HLN
Woning volledig van de kaart geveegd door explosie in Nederland: gezin levend uit puin gered
De vader, moeder en dochter van een gezin uit de Nederlandse stad Oldenzaal zijn vandaag gewond geraakt bij een explosie in hun woning. Het huis raakte door de klap volledig verwoest. Moeder en dochter konden al snel worden bevrijd, de vader van het gezin werd rond 13.30 uur uit het puin gered. Ook een monteur die bij de woning aan het werk was, raakte gewond.
Lees verder

COLUMN. Vera en haar zoontje David vluchtten uit Oekraïne: "Voelt zo vreemd om hier in België de toerist uit te hangen"
Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Vera dacht na enkele weken te kunnen terugkeren, maar dat is ijdele hoop. "Het is alsof de pauzeknop is ingedrukt: mijn soep staat er nog gewoon in mijn frigo."
Lees verder

Getest: drie betaalbare laptops met oledscherm
Droom je van de kwaliteit van een oledscherm maar heb je slechts een beperkt budget te spenderen aan een nieuwe laptop? ASUS bracht zopas drie toestellen op de markt die oledschermen hebben én ook best betaalbaar zijn. Maar wat haal je met zo'n 'goedkope' oledlaptop in huis? Technologiesite Tweakers onderwierp de drie toestellen aan een test.
Lees verder

Deze laptops met oledschermen zijn wél betaalbaar
Droom je van de kwaliteit van een oledscherm maar heb je slechts een beperkt budget te spenderen aan een nieuwe laptop? ASUS bracht zopas drie toestellen op de markt die oledschermen hebben én ook best betaalbaar zijn. Maar wat haal je met zo'n 'goedkope' oledlaptop in huis? Technologiesite Tweakers onderwierp de drie toestellen aan een test.
Lees verder

GETEST. Hoe goed werken ecologische wasmiddelen? "Hiermee heb je zelfs geen wasverzachter meer nodig"
Een propere en frisse was, voor een goede prijs én op een duurzame manier: kan dat wel? Steeds meer merken lanceren wasmiddelen die milieuvriendelijk én toch doeltreffend zouden moeten zijn. Liesbeth Verboven, poetsexperte en opleidster bij Het Poetsbureau, testte zes van die populaire ecologische wasmiddelen uit én geeft budgetvriendelijke wastips.
Lees verder

NASA gaat nieuwe boodschap naar aliens sturen
Het is bijna 50 jaar geleden dat de mensheid de Areciboboodschap de ruimte instuurde via de Areciboradiotelescoop in Puerto Rico. Het bericht was in 1974 bedoeld voor eventueel intelligent buitenaards leven. NASA wil nu opnieuw zo'n boodschap versturen.
Lees verder

LIVE. Wat kan Remco Evenepoel in proloog Ronde van het Baskenland?
Met een proloog van 7,5 kilometer gaat vandaag de Ronde van het Baskenland van start. Op een golvend parcours doet Remco Evenepoel een gooi naar de overwinning en de bijhorende leiderstrui. Om 14u26 rolt Daniel Alejandro Mendez als eerste van het startpodium. Evenepoel is aan de beurt om 17u12. Volg alle ontwikkelingen hier live!
Lees verder

Israëlische politie pakt na aanslagen 50 IS-aanhangers op
Na de golf van aanslagen in Israël heeft de Israëlische politie in totaal vijftig vermoedelijke aanhangers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) opgepakt. De verdachten werden overgedragen aan de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, zo meldde de publieke omroep 'Kan' maandag.
Lees verder

The Weeknd zinspeelt op naamsverandering: "Misschien doe ik een 'Ye'-ke"
The Weeknd denkt erover zijn artiestennaam te veranderen. Dat liet hij zijn volgers op Twitter weten. "Misschien ga ik een 'Ye' doen", schreef hij, verwijzend naar Kanye West. De Amerikaanse musicus veranderde zijn naam onlangs in Ye.
Lees verder

Waarom vraagt Rusland zelf een spoedzitting over Boetsja bij VN-Veiligheidsraad? "Rusland is zeker dat het kan aantonen dat de beelden geënsceneerd zijn"
Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen in spoedzitting bijeen te komen om zich uit te spreken over de gebeurtenissen in Boetsja, waar na de terugtrekking van de Russen honderden lichamen van burgers werden ontdekt. De VN-zitting komt er echter niet, waarop uitgerekend Rusland zelf boos reageerde. Wat betekent dat? "Rusland is overtuigd dat het kan aantonen dat de beelden geënsceneerd zijn en Rusland helemaal geen oorlogsmisdaden heeft gepleegd", aldus Robin Ramaekers bij VTM Nieuws.
Lees verder

Merkel verdedigt zich na uithaal Zelensky
De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich verdedigd na een uithaal van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Die beschuldigde haar en de Franse oud-president Nicolas Sarkozy ervan dat ze mee verantwoordelijk zouden zijn voor de gruwel in Oekraïne, omdat ze in 2008 de kandidatuur van Oekraïne om toe te treden tot de NAVO tegenhielden.
Lees verder

"Ze vielen mensen aan in cafeetjes": meerdere doden bij nieuwe rebellenaanval in Oost-Congo
In de Oost-Congolese stad Beni zijn zondagavond zeker elf doden gevallen bij een nieuwe aanval die wordt toegeschreven aan de ADF-rebellen. Dat zegt de chef van het dorp Masambo. Volgens een ngo-verantwoordelijke zijn er vijftien doden gevallen. Intussen klinkt de roep om een einde te maken aan de "inefficiënte" staat van beleg die in mei vorig jaar werd afgekondigd alsmaar luider bij de bevolking.
Lees verder

Poetin feliciteert Servische president Vucic en looft "strategisch partnerschap" tussen Moskou en Belgrado
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag het "strategische partnerschap" tussen Belgrado en Moskou geprezen in een reactie op de verpletterende overwinning van zijn Servische collega Aleksandar Vucic bij de presidentsverkiezingen in diens land.
Lees verder

Walter 'Pico' Michiels grijpt niet in wanneer z'n rottweiler vrouw aanvalt en riskeert nu cel: "Hij wist echt niet wat er aan het gebeuren was"
Voormalig F.C. De Kampioenen-acteur Walter 'Pico' Michiels (58) hangt opnieuw een celstraf boven het hoofd. Ditmaal niet voor vandalisme, drugs of diefstal, maar voor onopzettelijke slagen. Michiels was met een rottweiler op stap in Tienen, toen die plots hapte naar een vrouw. "Hij had de hond moeten muilkorven."
Lees verder

Dr. Alaaddin Yilmaz, cardiochirurg uit 'Topdokters': "De opleiding tot hartchirurg in België is achterhaald"
Het negende seizoen van 'Topdokters' loopt op Play4 en ook nu kan je het dagelijkse leven en werk van enkele van onze medische topspecialisten volgen. Wij spraken met één van de meest markante: hartchirurg dr Alaaddin Yilmaz, een wereldautoriteit inzake minimaal invasieve cardiologische operaties waarvoor hij zelfs een eigen revolutionaire techniek ontwikkelde. "Niet dat ik daarvoor hier vanuit het medische milieu enige echte steun ondervond."
Lees verder

Russisch gas blijft volop naar Europa stromen
Noch de toenemende escalatie van de oorlog in Oekraïne, noch de eis om gas in roebels te betalen heeft voorlopig invloed op de levering van Russisch gas aan Europa. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom wil naar eigen zeggen 108,3 miljoen kubieke meter door de pijpleiding in Oekraïne naar Europa transporteren, na 108,4 miljoen kubieke meter zondag.
Lees verder

De Kempen voor beginners: 8 highlights uit de streek. "Natuurlijke geluiden van fauna en flora primeren hier"
Het ligt op een boogscheut van 't stad, maar het voelt toch als een compleet andere wereld. Je herkent het accent uit de duizend, al blijft het behoorlijk onverstaanbaar. We hebben het over De Kempen natuurlijk, een fascinerende streek met heel wat troeven. Wij serveren je 8 eigenzinnige hoogtepunten voor jong en oud. "Oskaar Picknickbar installeert je picknick op je droomplek naar keuze en komt achteraf alles netjes terug inladen."
Lees verder

Een dag na de Ronde van Vlaanderen is het de beurt aan een peloton schoonmaakploegen: "Zelfs messen hebben we gevonden tussen de struiken"
Kwaremont, the day after. De dorpskern staat vol vrachtwagens, boven op de Oude Kwaremont worden de viptenten afgebroken. Het feest is voorbij. "Kwaremont is niet het dorp van de Ronde, maar het stort van de Ronde", zegt Wim Eeckhout van Aaroova, het maatwerkbedrijf dat komt opruimen.
Lees verder

Onze huisanalist Marc Degryse is er zeker van: "Dit geeft Anderlecht niet meer uit handen"
33 speeldagen voorbij, nog eentje te gaan in de reguliere competitie van de Jupiler Pro League. Onze huisanalist Marc Degryse fileert het voorbije weekend. "Union heeft nog maar eens een statement gemaakt. Anderlecht moet nu de stap zetten naar Europees voetbal."
Lees verder

Ook propere Ronde Van Vlaanderen: amper 26 inbreuken op zwerfvuilbeleid
Er zijn 26 inbreuken vastgesteld op het zwerfvuilbeleid dat tijdens de Ronde Van Vlaanderen van kracht was. Dat communiceert de gouverneur van Oost-Vlaanderen.
Lees verder