Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 april 2022

Wandelaar steekt de weg over voor aanstormend peloton, Bouhanni breekt halswervel bij zware crash

HLN
Wandelaar steekt de weg over voor aanstormend peloton, Bouhanni breekt halswervel bij zware crash
Een ritzege voor Kaden Groves, maar een klein drama voor Nacer Bouhanni. De tweede rit in de Ronde van Turkije bleef niet zonder controverse na een zware val veroorzaakt door een toeschouwer. Bouhanni liep daarbij een breuk op in de eerste halswervel.
Lees verder

De horror van Boetsja: Russische gruweldaden nog erger dan gedacht
In de weken voor de Russische troepen zich eind maart terugtrokken uit Boetsja, richtten ze in de voorstad van Kiev een extreem bloedbad aan. Nu de stad weer vrijgegeven is, komen er steeds meer verhalen over hun gruweldaden aan het licht. Journalisten van The New York Times spraken met tientallen getuigen en volgden lokale speurders om de horror bloot te leggen.
Lees verder

Zillion-baas reikt La Rocca helpende hand en stelt 'La Rocca XXL' voor: "Laat ons de Legend in zijn eer herstellen"
Frank Verstraeten, de baas van die andere legendarische discotheek Zillion, reikt La Rocca een helpende hand. "We gaan La Rocca zo niet afsluiten in mineur, na al die jaren dat je fantastische feesten organiseerde", schrijft Verstraeten in een bericht aan zijn voormalige collega Wim Van Ouytsel op Facebook.
Lees verder

"Ze dreigden om zijn vingers af te knippen met een tang": voormalig Engels international Ashley Cole en gezin slachtoffer van brutale overval
In januari 2020 kreeg Ashley Cole, voormalig Engels international, inbrekers over de vloer. En de overvallers gingen bruut te werk, zo bleek tijdens een rechtzaak in Nottingham. De ex-linksachter werd vastgebonden en bedreigd, zijn partner werd betrapt op het moment dat ze de politie belde terwijl ze verstopt zat in een kleerkast.
Lees verder

Eerste deelname van extreemrechts aan regionale regering in Spanje
In Spanje gaat extreemrechts voor het eerst mee besturen, meer bepaald in de regering van Castilië en Leon, samen met de conservatieven. Het regionale parlement heeft maandag het licht hiervoor op groen gezet.
Lees verder

Dealer gearresteerd na achtervolging: "Hij reed onder invloed van drugs"
De politie heeft donderdag een drugsdealer gearresteerd na een achtervolging. Bij hem thuis werden nog drugs, verpakkingsmateriaal en een weegschaal gevonden.
Lees verder

First lady Olena Zelenska vertelt hoe vrouwen oorlog beleven: "Probeer je hun nachtmerrie eens voor te stellen"
De Oekraïense first lady Olena Zelenska (44) heeft speciaal een Telegram-kanaal opgericht waarop ze Oekraïners uitnodigt hun oorlogservaringen te delen. Dat vertelt ze in een interview met Vogue. "Elk persoonlijk verhaal maakt de geschiedenis van ons land", legt ze uit. Ze geeft aangrijpende voorbeelden van hoe vrouwen de oorlog beleven.
Lees verder

LIVE (21u). Kan Villarreal zijn voorsprong vasthouden in terugwedstrijd in Allianz Arena?
• Stadion: Allianz Arena, München om 21:00 • Scheidsrechter: Slavko Vincic • Kwartfinale UEFA Champions League • Danjuma (ex-Club) bezorgde Villarreal vorige week een gunstige uitgangspositie tegen Bayern München door het enige doelpunt te maken
Lees verder

LIVE. "Russen gebruiken giftige stof in Marioepol"
In de belegerde Zuidoost-Oekraïense stad Marioepol zouden de Russen een giftige stof ingezet hebben tegen burgers en Oekraïense militairen. Dat melden het daar vechtende Azovbataljon en verscheidene Oekraïense media, maar werd voorlopig nog niet bevestigd door de Oekraïense president Zelensky. De president zei wel dat Oekraïne de dreiging dat het Russische leger chemische wapens gaat gebruiken, serieus neemt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Zes doden en twintig gewonden bij gasontploffing in appartementsgebouw in regio rond Moskou
Zes mensen zijn omgekomen bij een gasontploffing in een appartementsgebouw in de regio rond Moskou. Er raakten ook 20 mensen gewond, zo maakten de lokale autoriteiten maandag bekend. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook enkele kinderen.
Lees verder

Oxfam: "Meer dan 260 miljoen mensen dreigen in extreme armoede te vervallen"
Volgens Oxfam dreigen wereldwijd 263 miljoen mensen dit jaar in extreme armoede terecht te komen, bovenop de 600 miljoen extreme armen vandaag. Dat is het gevolg van de coronapandemie, de toenemende ongelijkheid in de wereld en de stijgende voedselprijzen, zegt de ngo.
Lees verder

Oud-politieagent schuldig bevonden aan bestorming Capitool
Een oud-politieagent die op 6 januari 2021 het Capitool in Washington DC bestormde, is maandag door een jury schuldig bevonden aan alle zes aanklachten, zo berichten verschillende Amerikaanse media. De man was tijdens de bestorming in functie als politieagent, al had hij op dat moment geen dienst.
Lees verder

VS halen niet-essentieel personeel consulaat weg uit Shanghai wegens coronavirus
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haalt niet-essentiële Amerikaanse medewerkers en hun families weg van het Amerikaanse consulaat in Shanghai. Aanleiding is de golf aan coronagevallen in de Chinese stad en de reactie van de autoriteiten daarop.
Lees verder

Vlaamse sociale partners vragen andere berekening energieprijzen
De Vlaamse sociale partners, verenigd in de SERV, vragen een meer verfijnde methode om de hoge energieprijzen te verrekenen in de inflatiecijfers. De huidige berekening zou prijsstijgingen overschatten. Dat meldt De Standaard, dat het advies van de SERV aan de Vlaamse regering kon inkijken.
Lees verder

ANALYSE. Vroeger was je een held als je in tv-programma's uitgeput neerviel, nu als je op tijd stopt
"Dit doet meer voor mentale gezondheid dan eender welke campagne van de overheid." Een mens die in primetime aangeeft dat zijn limiet bereikt is, en de makers van 'De Mol' die daar begrip voor hebben: het wordt opvallend goed onthaald bij voorvechters van psychisch welzijn. Tegelijk is de vraag: kan je nog taaie televisie als 'Fear Factor' of 'Kamp Waes' maken als respect voor ieders grenzen vooropstaat? "Er zullen nóg mensen stoppen."
Lees verder

Respect voor de keuze van de Mol. Maar mentaal welzijn gaat ook over iemand niet in een rol duwen die hem of haar niet ligt
De held van de dag lijkt de Mol die het mentaal niet meer kon opbrengen. Maar is Thibault Courtois morgen ook een held wanneer hij bij de beslissende strafschoppenreeks op het WK beslist om in de kleedkamer te blijven? Of de chefkok die op uw huwelijksfeest afzegt omdat er te veel gasten zijn? Alle kassiersters die niet meer in de zaterdagdrukte willen werken? Het is een onpopulaire mening geworden, maar: druk hoort bij het leven. Het is goed dat dit programma toont dat iedereen het recht heeft om op de pauzeknop te drukken. Echt mentaal welzijn stopt daarentegen niet bij druk ontwijken, het leert ook ermee om te gaan.
Lees verder

Voormalige manager Marlène de Wouters: "Vertrek bij VTM had niets met #MeToo te maken"
"Het vertrek van Marlène bij VTM had niets met #MeToo te maken, de zender wilde een totaal andere richting in en daar paste Marlène minder in." Dat zegt de voormalige manager van Marlène de Wouters en wordt bevestigd door andere bronnen binnen de tv-wereld. "Dat Marlène het slachtoffer is geworden van grensoverschrijdend gedrag, heb ik nooit geweten. Als het gebeurd is, is dat heel erg. Maar dat haar exclusiviteitscontract niet verlengd werd, leek me toen een logische zakelijke beslissing van de zender."
Lees verder

De Croo zoekt naar gulden middenweg in Oost-Europa: "Besef dat de sancties jaren kunnen duren"
Verpletterende sancties 'om het absolute kwaad te bestrijden' of toch stap voor stap om Europa niet in de afgrond te storten? Alexander De Croo krijgt drie dagen de tijd om de buurlanden van Oekraïne te verzoenen. "Maar besef dat het jaren kan duren."
Lees verder

Honda investeert 37 miljard in elektrische auto's
Autobedrijf Honda trekt de komende tien jaar 5 biljoen yen (bijna 37 miljard euro) uit voor de productie van elektrische auto's. In 2030 wil het bedrijf dertig elektrische modellen op de markt hebben, waarvan er meer dan twee miljoen per jaar geproduceerd moeten worden.
Lees verder

Kan Club in beroep gaan bij forfaitzege Union? En wanneer kan een uitspraak volgen? Enkele pertinente vragen voor Pro League-CEO Parys na rellen in Dudenpark
Union krijgt een forfaitzege na hun stilgelegd duel tegen Beerschot (0-0). Tenminste, als het bondsreglement gevolgd wordt. Maar hoe zit het nu met hun puntentotaal en wat betekent het voor Club Brugge? Een overzicht aan de hand van vijf vragen.
Lees verder