Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 17 april 2022

Waarom de laatste verdedigers van Marioepol "zullen strijden tot de laatste snik": professor Criekemans legt uit

HLN
Waarom de laatste verdedigers van Marioepol "zullen strijden tot de laatste snik": professor Criekemans legt uit
Het Russische ministerie van Defensie claimt Marioepol "geheel te hebben schoongeveegd". Alleen leden van het Azov-bataljon, die zich hebben verschanst op een industrieel complex, houden nog stand maar zijn volledig afgesneden van de buitenwereld. "Maar die zullen blijven strijden tot de laatste snik", zegt professor Internationale Politiek David Criekemans (U Antwerpen). In dit stuk analyseert hij de nakende val van de Oekraïense havenstad.
Lees verder

Beresterke Van Baarle soleert naar eerste zege in Monument in snelste editie van Parijs-Roubaix ooit, Van Aert tweede
Dylan van Baarle (29) heeft een zinderende editie - en de snelste ooit - van Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De Nederlander van INEOS Grenadiers arriveerde solo op de piste van Roubaix. Een sterke Wout van Aert kende zijn dosis pech, maar werd alsnog tweede. Ei zo na stonden er zelfs twee Belgen op het podium, want de verrassende Tom Devriendt strandde op plek vier.
Lees verder

"Schandalig" en "Wat een kalf": kritiek Quick.Step snoeihard nadat podiumrijpe Yves Lampaert viel door onoplettende fan
Wat een pech voor Yves Lampaert en het al zo geplaagde Quick.Step - Alpha Vinyl in Parijs-Roubaix. Zelf sprak hij van een podiumplaats, voor Patrick Lefevere werd het zeker top vijf. Maar door een onoplettende en te enthousiaste fan werd het slechts een tiende stek in net zijn droomkoers. "Wat een kalf", sprak Lampaert in een eerste reactie op Radio 1. Ook bij VTM Nieuws was Lampaert, meteen getroost door zijn partner Astrid die hun zoontje Aloïs had meegebracht, niet mals: "Zo'n supporter blijft beter thuis." Lefevere: "En weer staat er zo'n ezel met een cameraatje."
Lees verder

"Schandalig" en "Wat een kalf": kritiek Quick.Step snoeihard nadat podiumrijpe Yves Lampaert tegen de grond werd gewerkt door onoplettende fan
Chaos alom in Parijs-Roubaix. De ene valpartij volgde de andere op in de Hel van het Noorden. Kasper Asgreen en Mads Pedersen waren aanvankelijk de grootste namen die al tegen de vlakte gingen. Magnus Sheffield, winnaar van de Brabantse Pijl, verloor zijn zadel na een wel heel knullige actie. Maar in volle finale werd Yves Lampaert verrast door een supporter langs de zijlijn om keihard tegen het asfalt te gaan. Daarnaast regende het lekke banden. Herbeleef HIER de Helleklassieker.
Lees verder

Eeuwig jonge Madonna (63) geniet van uitje met zestienjarige zoon
Hoe ouder Madonna (63), hoe jonger de Queen of Pop oogt. Op foto's die de zangeres dit weekend online plaatste, pronkt ze niet alleen met haar zoon David Banda (16), maar ook met een wel heel erg glad gezicht.
Lees verder

Wat een prestatie: Wout van Aert wordt tweede na echte pechdag
Wout van Aert won de sprint om de tweede plaats van een groepje met Stefan Küng, Tom Devriendt en Matej Mohoric. Het is een klein wonder dat onze landgenoot nog kon meedingen naar een podiumplek. Hij werkte het Bos van Wallers af op de fiets van een ploegmaat. Per slot van rekening reed Van Aert nog eens lek op 40 kilometer van de streep.
Lees verder

Bijna 50 Afghanen omgekomen bij luchtaanvallen Pakistaans leger
In het oosten van Afghanistan zijn al 47 burgerdoden gevallen bij luchtaanvallen die het Pakistaanse leger zaterdag heeft uitgevoerd. Dat blijkt uit een nieuwe balans die de Afghaanse autoriteiten zondag bekendmaken.
Lees verder

LIVE. Vanhaezebrouck: "Wie zegt dat dit een wedstrijd als een ander is, weet niet waarover hij spreekt" - Kompany spuit mist over de geblesseerden bij Anderlecht
AA Gent en Anderlecht spelen maandag om 15u de finale van de Croky Cup. RSCA aast op een tiende beker. De Buffalo's gaan voor nummer vier. Kleurt de Heizel blauw of paars? Volg alle ontwikkelingen in aanloop naar de bekerfinale en uiteraard de match zelf op HLN.be!
Lees verder

LIVE. Kompany schept geen duidelijkheid: "Daar rep ik met geen woord over" - Vanhaezebrouck over Odjidja en Okumu: "Ze hebben vandaag alles meegetraind."
AA Gent en Anderlecht spelen maandag om 15u de finale van de Croky Cup. RSCA aast op een tiende beker. De Buffalo's gaan voor nummer vier. Kleurt de Heizel blauw of paars? Volg alle ontwikkelingen in aanloop naar de bekerfinale en uiteraard de match zelf op HLN.be!
Lees verder

Europees Parlement wil verduisterde sommen terugvorderen van Marine Le Pen
Het Europees Parlement is van plan om onterecht betaalde bedragen terug te vorderen van de Franse presidentskandidate en voormalig Europarlementslid Marine Le Pen. Dat laat een woordvoerder weten aan het Franse persagentschap AFP. Le Pen wordt er in een rapport van het Europees fraudebestrijdingsorgaan Olaf van beschuldigd 137.000 euro aan Europese middelen te hebben verduisterd.
Lees verder

REACTIES. Van der Poel neemt vrede met negende plaats: "Had geen goeie benen" - Devriendt onverhoopt vierde: "Mooiste koers van mijn leven"
Dylan Van Baarle wint een hectische Parijs-Roubaix na een demonstratie van INEOS Grenadiers. Van Aert finisht als tweede, Küng als derde en Tom Devriendt verraste vriend en vijand met een onverhoopte vierde plaats. Mathieu Van der Poel kon zijn favorietenrol niet waarmaken en eindigt nog net binnen de top tien.
Lees verder

REACTIES. Van der Poel: "Had geen goeie benen" - Devriendt: "Mooiste koers van mijn leven"
Dylan Van Baarle wint een hectische Parijs-Roubaix na een demonstratie van INEOS Grenadiers.
Lees verder

DE MENING VAN MICHEL. "Ik heb Lotto-Soudal nergens gezien, dat is een afgang"
Ook Michel Wuyts zag een geweldige editie van Parijs-Roubaix. Het sterke blok van INEOS Grenadiers viel alweer op, maar ook de verbluffende prestatie van revelatie Tom Devriendt was opvallend. "Als je wil leren hoe je over kasseien moet rijden, bekijk deze wedstrijd en bewonder Devriendt", vertelt Wuyts in zijn nabeschouwing, die hij naar goede gewoonte bespreekt aan de hand van drie tops en drie tips. Wuyts heeft ook een woordje klaar voor Wout van Aert. "Met zijn voorgeschiedenis, hoedje af."
Lees verder

Geen 'bedankt voor de bloemen', wél een ontmoeting met paus Franciscus voor Nederlandse kweker Piet (76)
Nederlander Piet van der Burg, die dit jaar de bloemenpracht verzorgde op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, had zondag een korte ontmoeting met paus Franciscus. "Heel bijzonder", noemde de 76-jarige bloemsierkunstenaar de ontmoeting met de kerkvorst. "Er zijn maar weinig mensen die dat meemaken."
Lees verder

Voor Tunesië gezonken tanker lekt geen diesel in zee
Het koopvaardijschip met 750 ton diesel aan boord dat zaterdag zonk in de Golf van Gabès voor de zuidoostkust van Tunesië lekt geen brandstof in zee. Dat blijkt uit een eerste inspectie van de Tunesische autoriteiten.
Lees verder

Wout van Aert, die deelname aan Luik bevestigt, tweede na echte pechdag: "Ik heb op vier verschillende fietsen gereden"
Wout van Aert won de sprint om de tweede plaats van een groepje met Stefan Küng, Tom Devriendt en Matej Mohoric. Het is een klein wonder dat onze landgenoot nog kon meedingen naar een podiumplek. "Tweede was het hoogst haalbare", aldus Van Aert, die ook zijn deelname aan Luik-Bastenaken-Luik bevestigde.
Lees verder

Journalist Gust Verwerft kijkt terug op spraakmakende processen in nieuw boek: "Een moord schrikt niet meer af"
Misdaad blijft mensen fascineren, zeker als het gaat om moord en doodslag. Dat soort misdrijven wordt vooralsnog beoordeeld door het Hof van Assisen. Gerechtsjournalist Gust Verwerft verslaat ze al jaren en bundelde een aantal ervan in een nieuw, meeslepend boek. "Het is geen goeie zaak dat het Hof van Assisen dreigt te verdwijnen", zegt hij in dit interview. Daarnaast laat de reporter z'n licht schijnen over enkele spraakmakende zaken zoals de parachutemoord en analyseert hij onze huidige samenleving. "De psychologische grens om over te gaan tot moord en doodslag is een eind opgeschoven."
Lees verder

Dirk Draulans ziet hoe Oekraïne-oorlog het klimaat verdringt: "Ik word bang voor de toekomst van mijn kleindochter"
"Als ik Rudi Vranckx verslag zie uitbrengen vanuit Oekraïne weet ik: ik kan dat niet meer", bekent Dirk Draulans (65). "Na tien jaar oorlogsverslaggeving kreeg de angst me in zijn greep en ben ik ermee gestopt." Maar de bioloog die in 'De Verraders' met veel aplomb de verkeerde naar huis stuurde, geeft één strijd nooit op: die voor het behoud van de natuur. In een openhartig interview vertelt hij over z'n toekomstdromen, angsten en levenslessen. "Ik heb een bewogen liefdesleven gehad, met drie kinderen bij drie verschillende vrouwen."
Lees verder

70 klimaatactivisten opgepakt in Londen
Bij protestacties van de milieugroepering Extinction Rebellion in Londen zijn ongeveer 70 activisten opgepakt. De demonstranten blokkeerden meerdere bruggen en wegen in de Britse hoofdstad en klommen ook op het dak van een wagen.
Lees verder

Auto maait verlichtingspaal omver en vat vuur
Aan de parking Meerspoort vatte zondag een auto vuur, nadat hij een verlichtingspaal omver had gereden.
Lees verder