Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 23 april 2022

Vier personen gewond na schietpartij in Washington D.C.: schutter overleden

HLN
Vier personen gewond na schietpartij in Washington D.C.: schutter overleden
In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. zijn vrijdag vier personen gewond geraakt bij een schietpartij. Dat meldt de lokale politie. De vermoedelijke schutter is inmiddels overleden, aldus de lokale politie.
Lees verder

LIVE. VN-chef naar Moskou en Kiev - "Eén dode en 27 bemanningsleden vermist na zinken Russisch oorlogsschip"
Rusland zou een voorstel hebben verworpen om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe paasfeest, dat vandaag begint en zondag eindigt. Dat zegt de Oekraïense president Zelensky. In de belegerde stad Marioepol zal mogelijk zaterdag wél een humanitaire corridor worden opgezet, aldus Kiev. De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu toe bijna 55,5 miljard euro, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal oplopen omdat de oorlog nog voortduurt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

COLUMN. Het borsthaar van Macron? U zal weinig rabiate tegenstanders vinden, maar ook weinig fanatieke liefhebbers
Elke zaterdag blikt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de week. De foto van de Franse president Emmanuel Macron sprong in het oog: hemd open, borsthaar zichthaar. "Deze man zit in volle campagne en krijgt zoals alle politici te horen dat hij ook de méns moet tonen. Een wat achterhaalde stelling, want intussen weten we vaak te véél van politici."
Lees verder

Carl Devos: "De ene regering loopt vast in crisisbeheer en een Sitzkrieg, de andere sukkelt met de gezondheid van haar burgers"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder

Europees akkoord over strengere regels voor digitale dienstverleners
Haatzaaiende en andere illegale inhoud op het internet moet in de Europese Unie voortaan sneller worden verwijderd. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben zaterdagochtend in Brussel een akkoord bereikt over de zogenaamde Digital Services Act (DSA), een wet die moet zorgen voor een strenger toezicht op onlineplatforms en meer bescherming voor de gebruiker.
Lees verder

INTERVIEW. Zijn de dagen van Joachim Coens als CD&V-voorzitter geteld? "In de politiek moet je niet hard vasthouden aan je eigen postje"
Nee, dit is niet het afscheidsinterview van Joachim Coens. Het lot van de CD&V-voorzitter hangt nochtans aan een zijden draadje. Maar hij blijft nuchter. "We zullen wel zien wat mijn toekomstige rol binnen CD&V is. Dat hangt eigenlijk niet van mij af."
Lees verder

PFAS-vervuiling bedreigt 270 werven, arrest Raad van State mogelijk ook risico voor nieuwe projecten
Nadat de grondwerken aan de Oosterweelwerf zijn stilgelegd wegens PFAS-vervuiling, dreigen nog meer verontreinigde werven in de problemen te komen. Zo kampen al zeker 270 werven met niet-afbreekbare PFAS in de bodem of in het grondwater, blijkt zaterdag uit een data-analyse van De Tijd.
Lees verder

In muziekkoffer gevluchte oud-topman Nissan: "Ik wil een proces om mijn onschuld te bewijzen"
De voortvluchtige oud-topman van automakers Renault en Nissan, Carlos Ghosn, wil voor de rechter verschijnen om te bewijzen dat de aanklachten van fraude tegen hem ongegrond zijn en zo zijn naam te zuiveren. Dat zegt hij in een interview met de BBC, nadat vrijdag bekend werd dat de Franse autoriteiten een internationaal arrestatiebevel tegen Ghosn hebben uitgevaardigd.
Lees verder

DEGRYSE INTERVIEWT Dante Vanzeir: "Die schorsing? Op bepaalde vlakken heeft het me deugd gedaan"
Zon, wind, wolken en een brok nostalgie. Marc Degryse legde Dante Vanzeir (24) op de rooster in het Dudenpark. "Jullie kunnen geschiedenis schrijven. Dit mag je toch niet meer laten liggen?" Vanzeir: "Er is slechts één plaats die telt. Maar ik vind dat we zelfs tevreden mogen terugkijken als we tweede worden."
Lees verder

Valse verpleegster na 'carrière' van 30 jaar veroordeeld tot 7 jaar cel in Canada
Een Canadese vrouw is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar omdat ze zich 30 jaar lang uitgaf als een verpleegster in Canada en de VS.
Lees verder

Zaterdag start zonnig, later meer kans op wolken en een bui
Zaterdag krijgen we zacht weer met vanaf het zuiden toenemende bewolking. In de namiddag is er lokaal kans op wat regen. De maxima schommelen tussen 15 en 20 graden, zo meldt het KMI.
Lees verder

BELOOFD IS BELOOFD. Komt uw gemeentebestuur zijn beloftes na? Wij zoeken het uit in elke Vlaamse stad en gemeente
De bestuursperiode van uw gemeentebestuur is ruim halfweg. Tijd voor een evaluatie. Komt er iets in huis van de beloftes die na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gemaakt werden? Wij zoeken het de komende weken voor elke Vlaamse gemeente uit.
Lees verder

Files om je rijbewijs te halen: "Eerste beschikbare datum voor examen: 21 november"
Wie zijn rijbewijs wil halen zal geduld moeten oefenen. De wachttijden bij de examencentra lopen hoog op. De zomermaanden zijn al bijna volgeboekt.
Lees verder

Reuzegommers spreken voor het eerst in zaak Sanda Dia: "Ambulance? Dat woord is nooit gevallen"
"We beseffen dat we te ver zijn gegaan." Dat was de algemene boodschap die twaalf Reuzegommers verkondigden op de eerste procesdag tegen de achttien leden, meer dan drie jaar na de dood van Sanda Dia (20). De student overleed op 7 december 2018 na een uit de hand gelopen studentendoop.
Lees verder

ONZE OPINIE. Geen jeugdzonde maar psychopathisch gedrag
Het hadden beelden kunnen zijn uit de folterkamer van de Guantánamogevangenis. En dan nog hadden we ze choquerend gevonden. Ze tonen de doodsstrijd van een 20-jarige jongen uit Leuven. Het is aan de rechtbank om tijdens dit proces de schuldvraag in de zaak Sanda Dia te beantwoorden. Maar zelfs al was de doop niet fataal afgelopen, kan je je afvragen hoe je het bedenkt om iemand urenlang onderkoeld in een zelfgegraven put te zetten, op zijn hoofd te plassen en hem gemalen muizen en liters visolie te geven. Dat is geen jeugdzonde meer, dat is psychopathisch gedrag.
Lees verder

Thuis-werknemers reageren op transformatieplan: "Uw moederhuis dat u afstoot, dat doet pijn"
De VRT heeft beslist om de productie van de soap 'Thuis' vanaf augustus 2023 uit te besteden aan een extern productiehuis, en dat komt hard binnen bij de ploeg. Meer dan 70 medewerkers die zich dagelijks voor of achter de schermen ontfermen over de fictiereeks zullen dus binnenkort van werkgever moeten veranderen. Medewerkers reageren: "Binnen de kortste keren worden we vervangen door freelancers."
Lees verder

INTERVIEW. Resilux-CEO Dirk De Cuyper: "Een plasticvrije wereld? Dat zou een ramp zijn"
25 jaar noteerde Resilux op de beurs. Maar daar komt met de overname door Pascal Vanhalst mogelijk een einde aan. Topman Dirk Decuyper spreekt van het juiste moment. Voor de overname en voor de nakende beursexit. Maar een afscheid is het niet, want samen met zijn broer Peter blijft hij met een minderheidsbelang én als co-CEO aan boord. "Een plasticvrije wereld? Dat zou een ramp zijn."
Lees verder

ASSISEN. Frank Pauwels vervoerde lichaam van moeder in winkelkar: "Haar begraven in de duinen ging makkelijker dan ik ooit gedacht had"
"Hoe moet ik dat hier oplossen? Ik zag het winkelkarretje staan. We deden er de boodschappen mee. Een lichaam vervoeren zou ook wel gaan." Frank Pauwels vertelde vandaag op een badinerende toon — alsof het om een doordeweeks uitje ging — het onwaarschijnlijke relaas van zijn nachtelijke tocht van Bredene naar de vuurtoren van Oostende, een wankel winkelkarretje voorttrekkend waarop zijn dode moeder Solange Hennaert in een pakketje van dekens was vastgemaakt.
Lees verder

Bouwmaterialen dit jaar al 16% duurder: helft aannemers voorziet herzieningsclausule of dagprijzen in bouwcontract
De prijzen van bouwmaterialen blijven stijgen. Sinds januari kwam er gemiddeld nog eens 16% bij. Omwille van de sterk variërende prijzen zijn groothandeloffertes voor materialen bovendien vaak slechts enkele dagen of minder geldig. Confederatie Bouw adviseert aannemers daarom herzieningsclausules of dagprijzen in nieuwe aannemingscontracten op te nemen.
Lees verder

Ouders Maddie McCann opgelucht nadat verdachte is aangeklaagd: "Wij hebben hoop nog niet opgegeven"
Bijna vijftien jaar na de verdwijning van de 4-jarige Madeleine McCann is op verzoek van de Portugese politie in Duitsland een verdachte aangeklaagd. De ouders van het Britse meisje reageren opgelucht op het nieuws. "Dit toont vooruitgang in het onderzoek", klinkt het in een statement.
Lees verder