Doorgaan naar hoofdcontent

VDAB krijgt extra middelen om Oekraïners te begeleiden

VDAB krijgt extra middelen om Oekraïners te begeleiden

Zowel de VDAB als de sociale inspectie en de dienst Economische Migratie krijgen extra middelen en personeel om Oekraïense vluchtelingen te helpen in hun zoektocht naar werk en om hen te beschermen tegen uitbuiting. Dat maakte Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.

Lees verder

Ketanji Brown Jackson heeft genoeg stemmen om opperrechter te worden

Behalve de Republikeinse senator Susan Collins zullen ook Lisa Murkowski en Mitt Romney stemmen voor de bevestiging van Ketanji Brown Jackson voor een zetel in het Hooggerechtshof. Later deze week zal ze benoemd worden.

Lees verder

Besmetting Kindersuprise: Zorg en Gezondheid onderzoekt zestien salmonella-gevallen in Vlaanderen

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid spoort momenteel zestien mensen op die de afgelopen maanden met salmonella besmet raakten. Het Agentschap wil onderzoeken of de besmettingen te linken zijn aan de problemen met Ferrero-chocolade.

Lees verder

Man (26) gearresteerd voor schietpartij Sacramento

Een 26-jarige man is gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij in Sacramento, Californië. Bij het incident kwamen zondag zes mensen om het leven, vijf slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.

Lees verder

OPROEP | Hoe creatief bent u in het energie besparen?

De overheid wil een campagne lanceren om burgers spaarzamer en bewuster met energie te laten omgaan. In Frankrijk is zo'n campagne al gaande. Maar misschien wacht u daar niet op en bent u al goed bezig. Welke creatieve of opmerkelijke manieren heeft u al gevonden om snel en eenvoudig gas, elektriciteit, stookolie, brandstof… te besparen? Het hoeft niet revolutionair te zijn, als het voor u maar een verschil maakt. Reacties mogen naar Sarah.Vankersschaever@standaard.be , we contacteren u graag voor we iets publiceren. Veel dank!

Lees verder

Wouter Deprez is ontgoocheld in de Dikke Van Dale

Drie delen dik, meer dan vijfduizend pagina's en samen liefst 7 kilogram zwaar: dat is het woordenboek Van Dale tegenwoordig. Toch is Wouter Deprez ontgoocheld. Want voor dat volume en die prijs (179 euro) staat er eigenlijk verrassend weinig nieuws in het boek.  

Lees verder

Satellietbeelden spreken Russen tegen: slagveld Boetsja niet in scène gezet

De slachtoffers in de Oekraïense stad Boetsja werden niet achteraf neergelegd door de Oekraïense regering. Nadat er beelden verschenen van de meer dan 300 burgerslachtoffers die gevonden werden in de voorstad van Kiev reageerde Rusland dat Oekraïne het bloedbad zelf in scène zou hebben gezet. De video hierboven beweert het tegendeel.

Lees verder

Gasexplosie maakt huis met de grond gelijk

Op bovenstaande beelden is te zien hoe een huis in het Nederlandse Oldenzaal in amper vijf seconden met de grond gelijk wordt gemaakt. De oorzaak van de explosie was een gaslek in de kelder van het huis. Op dat moment waren er vier bewoners en een monteur aanwezig. Zij overleefden allen de ontploffing. De omliggende woningen zouden ook wat schade hebben opgelopen, maar de omvang ervan moet nog in kaart worden gebracht door de gemeente.  

Lees verder

Patron, de jack russell die het Oekraïense leger bommen helpt te ontmijnen

Sinds het begin van de oorlog moeten de Oekraïense veiligheidsdiensten zich bekommeren om het onklaar maken van mijnen en bommen. Ze krijgen daarbij de hulp van een jack russell die luistert naar de naam Patron. Hoe dat in zijn werk gaat, ziet u in bovenstaande video.  

Lees verder

Ambtenaren krijgen dit jaar drie maal loonsverhoging

De overheidslonen en uitkeringen zullen dit jaar nog twee keer verhoogd worden, verwacht het Planbureau.

Lees verder

EU viseert steenkool in vijfde sanctiepakket tegen Moskou

Het taboe van sancties tegen de Russische energiesector sneuvelt. De Commissie stelt voor eerst steenkool te viseren. In een zesde pakket zou snel ook een verbod op nieuwe oliecontracten volgen.

Lees verder

Live | Zelenski spreekt VN-Veiligheidsraad toe

Op uitnodiging van de Britse voorzitters, spreekt de Oekraïense president Volodimir Zelenski zo meteen de VN-Veiligheidsraad toe. Hij zal het onder meer over Boetsja en onderzoek naar oorlogsmisdaden hebben. Rusland is een belangrijk lid van die VN-Veiligheidsraad.

Lees verder

Benzine wordt goedkoper, diesel duurder

De maximumprijzen van benzine en diesel worden woensdag aangepast. Terwijl benzine goedkoper wordt, stijgt de prijs van diesel, zo meldt de federale overheidsdienst Economie dinsdag. Ook stookolie wordt duurder.

Lees verder

Zeldzame beelden van jonge Prince per toeval ontdekt

De Amerikaanse televisiezender WCCO heeft een bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens het doorzoeken van archiefbeelden van een lerarenstaking in Minneapolis botsten ze op niemand minder dan de 11 jaar oude Prince. Toen een werknemer de jongen zag, ging er meteen een belletje rinkelen.  

Lees verder

Bouwpromotor Bart Versluys reageert op overval: 'Ik verzamel uurwerken, jammer dat op bedrag gefocust wordt'

Uit camerabeelden blijkt dat de overvallers van Bart Versluys al een tijdje op de loer lagen. Bovendien wijst alles erop dat ze onlangs ook in Antwerpen met een peperduur horloge aan de haal gingen. De bouwpromotor zelf betreurt dat er zoveel kritiek op de waarde van zijn horloge komt.

Lees verder

Ook Amstel Gold Race trekt prijzengeld vrouwen gelijk met mannen

De wielrensters die komend weekend in de Amstel Gold Race voorin eindigen, gaan net zo veel verdienen als hun mannelijke collega's. Els Dijkhuizen, marketingdirecteur Heineken Nederland, maakte dinsdag bekend dat het prijzengeld van de vrouwen gelijk is getrokken met dat van de mannen, in navolging van onder meer de Ronde van Vlaanderen. De Gold Race wordt zondag in Nederlands Limburg verreden.

Lees verder

Wordt dit magnetisch slijm een doorbraak in de medische wereld?

Het lijkt misschien op een hoopje modder, maar in werkelijkheid kan deze grijze substantie in de toekomst mogelijk een doorbraak betekenen in de medische wereld. De universiteit van Hongkong creëerde een magnetisch slijm dat vreemde voorwerpen kan verwijderen wanneer een mens of dier iets heeft ingeslikt. Bekijk hoe dat in zijn werk gaat in bovenstaande video.

Lees verder

Zo goed als hele wereldbevolking ademt vervuilde lucht in

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt 99 procent van de wereldbevolking blootgesteld aan buitensporig hoge niveaus van luchtverontreiniging.

Lees verder

Julian Alaphilippe snelt naar eerste zege van het seizoen in Ronde van het Baskenland

Julian Alaphilippe heeft de tweede rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De wereldkampioen van Quick-Step Alpha Vinyl was na een heuvelachtige etappe veruit de beste in een sprint. Quinten Hermans werd knap derde. Remco Evenepoel bereidde de sprint voor en eindigde (met zegegebaar) als negende, Primoz Roglic blijft leider.

Lees verder

Commissie schiet toch in actie tegen corruptie in Hongarije

Twee dagen na Orbans grote verkiezingszege, lanceert de Europese Commissie voor het eerst het nieuwe rechtsstaatmechanisme tegen Hongarije wegens corruptie.

Lees verder

Werf Antwerps nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen beklad met pro-Russische propaganda

De werfdoeken van het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen op Linkeroever werden beklad met pro-Poetin propaganda. Dat heeft N-VA Stad Antwerpen bekendgemaakt op Twitter. Er staat Slava Russia wat zoveel betekent als 'Glorie aan Rusland'. 'Hoe laag kan je vallen?', reageert burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Lees verder

Loonkloof aangepakt met verplichte transparantie

Europa verplicht ­bedrijven vanaf 50 werknemers om bekend te maken hoeveel mannen en vrouwen in elke functie verdienen.

Lees verder

Gestolen notitieboekjes van Darwin keren als paascadeau terug

22 jaar nadat ze een laatste keer gezien werden, keerden de felbegeerde notitieboekjes van de iconische bioloog Charles Darwin terug naar de universiteit van Cambridge. De boekjes stonden de bibliothecaris aan de ingang van de bibliotheek op te wachten in een roze zak.

Lees verder

'300 burgers gedood bij operatie in Mali'

Volgens de ngo Human Rights Watch (HRW) hebben Malinese militairen en Russische huurlingen zo'n 300 burgers gedood tijdens een antiterreuroperatie.

Lees verder

Elon Musk in raad van bestuur van Twitter

De Amerikaanse miljardair en topman van Tesla en SpaceX, Elon Musk, treedt toe tot de raad van bestuur van sociaalnetwerksite Twitter. Dat heeft de algemeen directeur van Twitter, Parag Agrawal, dinsdag gemeld in een tweet.

Lees verder

'Is de tijd van het internationale recht voorbij?'

De Oekraïense president Zelenski beschuldigde Rusland in een toespraak voor de VN-Veiligheidsraad van de ergste oorlogsmisdaden sinds WO II. 'Als jullie de VN niet willen afschaffen, moeten jullie onmiddellijk in actie schieten.'

Lees verder

Champions League | Liverpool en Manchester City stoten door naar halve finales

Liverpool heeft het met 3 tegen 1 gehaald tegen tegenstander Benfica en plaatst zich zo voor de halve finale van de Champions League. Manchester City deed het met 1 tegen 0 bij Altético Madrid. De enige treffer daar kwam van landgenoot Kevin De Bruyne.

Lees verder

Wat zijn 'spelregels van de oorlog' nog waard na de gruwel van Boetsja?

Boetsja was tot dit weekend een anoniem stadje ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Nu kent de wereld het als de plaats waar honderden burgers genadeloos werden afgeslacht door het Russische leger. President Zelenski noemt het een genocide.

Lees verder

Ivanka Trump getuigt over bestorming Capitool voor onderzoekscommissie

De dochter van de voormalige Amerikaanse president heeft dinsdag getuigd voor de parlementaire commissie die een licht wil werpen op de rol van Donald Trump bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. 'Ze beantwoordt vragen. Ze weidt niet uit, maar ze antwoordt wel', zegt Bennie Thompson aan CNN. 'Ze kwam uit zichzelf naar voren, dat is van grote waarde.'

Lees verder

'Ronald Koeman keert na WK definitief terug bij Oranje als bondscoach'

Vanaf 1 januari 2023 begint Ronald Koeman aan zijn tweede periode als bondscoach van het Nederlands elftal. De trainer is akkoord met de KNVB om Louis van Gaal op te volgen na het WK in Qatar, dat in november en december van dit jaar wordt afgewerkt, meldt De Telegraaf dinsdagavond.

Lees verder

Herfstweer houdt ook komende dagen nog stand

Ook woensdag blijft het overwegend zwaarbewolkt met in de loop van de dag regen en buien vanaf de kust. Het is opnieuw vrij winderig met rukwinden tot 70 kilometer per uur. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Van lekstokken bij porno tot de droom van 'De volksjury': de Grote Podcast Show in vijf hoogtepunten

Afgelopen weekend vond in het Kursaal in Oostende het eerste DS Podcastfestival plaats. Presentatoren Alexander Lippeveld en Lise Bonduelle ontvingen er tal van gasten tijdens de 'Grote Podcast Show'. In dit artikel zetten we enkele opvallende momenten uit de show op een rij. 

Lees verder

Obama haalt grap uit met Biden bij terugkeer naar Witte Huis

Oud-president Barack Obama heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Witte Huis. Het was zijn eerste bezoek sinds hij in 2017 de fakkel doorgaf aan Donald Trump. Obama was er te gast omdat Biden een presidentieel besluit ondertekende dat de Affordable Care Act, vroeger bekend als Obamacare, moet versterken. Obama's bezoek ging uiteraard niet onopgemerkt voorbij.

Lees verder