Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 april 2022

Trump steunt Sarah Palins kandidatuur voor Congres

Trump steunt Sarah Palins kandidatuur voor Congres

De Amerikaanse conservatieve politica stelde zich het voorbije weekend kandidaat voor de zetel van de staat Alaska in het lagerhuis van het Amerikaanse Congres. Ex-president Donald Trump steunt haar campagne voluit.

Lees verder

Jon Batiste kaapt de meeste Grammy's weg

Met vijf beeldjes voor jazzzanger en pianist Jon Batiste kenden de 64ste Grammy Awards een opvallende hoofdrolspeler. Ook Silk Sonic en Olivia Rodrigo kaapten hoofdprijzen weg.

Lees verder

Hongkong-leider Carrie Lam (64) past voor tweede termijn

Carrie Lam gaat in mei niet voor een nieuwe ambtstermijn als leider van Hongkong. In mei kiest de politieke pro-Peking-elite van de stad een nieuwe leider.

Lees verder

Belgische topman PostNL blijft in cel

De twee Belgische topmannen van pakjesbedrijf PostNL in België, die vorige week werden gearresteerd, blijven nog in de cel tot de kamer van inbeschuldigingstelling zich over hun eventuele vrijlating buigt. Dat moet binnen de vijftien dagen gebeuren.

Lees verder

Oorlog in Oekraïne doet Zwitserse aandacht voor bunkers opleven

Beschietingen op een kerncentrale, dreigen met kernwapens en Tsjernobyl bezetten. Door de oorlog van Rusland in Oekraïne koesteren de Zwitsers hun schuilkelders weer.

Lees verder

Dit waren de best geklede sterren van de Grammy's

Dankzij de inspanningen van toegewijde stylisten en make-upteams waren er op de rode loper van de Grammy's 2022 veel stijlvolle looks te zien bij de artiesten van de internationale muziekwereld. Dit waren de best geklede sterren van de Grammy's.

Lees verder

Jongen (15) niet vervolgd voor fatale duw tramincident Den Haag

Een 15-jarige jongen die verdacht werd van doodslag op een dakloze in Den Haag, wordt niet vervolgd. De tiener kreeg in oktober vorig jaar ruzie met een 39-jarige Pool, die hierbij onder de tram kwam en overleed.

Lees verder

Vals bericht geeft indruk dat mensen geen belastingen moeten betalen, waarschuwt belastingdienst

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) waarschuwt voor een bericht over 'geboorterust' dat al enkele maanden op internet en sociale media de ronde doet. De bewering is vals, benadrukt Vlabel.

Lees verder

Elon Musk is nieuwe grootste aandeelhouder van Twitter

Tesla-topman Elon Musk is de grootste aandeelhouder van socialenetwerksite Twitter geworden, nadat hij een belang van 9,2 procent genomen heeft in het bedrijf. Het aandeel van de berichtendienst steeg na de aankondiging voorbeurs met 26 procent.

Lees verder

Student krijgt vier jaar cel voor verkrachting van fietsster

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Ben C. (19) uit Hove veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De student had vorig jaar in Lint een zwangere vrouw van haar fiets getrokken en verkracht.

Lees verder

320.000 euro boetes voor temperatuurcontrole op luchthavens

De luchthavens van Zaventem en Charleroi voerden in 2020 temperatuurcontroles tegen corona in, maar dat gebeurde niet conform de privacyregels. Resultaat? Stevige boetes tot 200.000 euro.

Lees verder

Ontvoerde Oekraïense burgemeester en haar gezin dood teruggevonden

Vanuit Oekraïne worden steeds meer beelden van de gruwelen van de oorlog verspreid. In Motyzjyn, ten noordoosten van Kiev, zijn maandag een burgemeester met haar echtgenoot en hun zoon dood aangetroffen. Ze werden gevonden in een ondiepe put, nadat Russische soldaten hen tien dagen geleden ontvoerd zouden hebben. Opgelet, de beelden in bovenstaande video kunnen als schokkend ervaren worden.

Lees verder

Zelenski bezoekt Boetsja: 'Zo is het heel moeilijk onderhandelen'

Oekraïens president Volodimir Zelenski heeft een bezoek gebracht aan het stadje Boetsja, net buiten Kiev. Dat is de stad waar het Russisch leger op gruwelijke wijze verschillende burgerdoden zou gemaakt hebben bij hun uittocht.

Lees verder

IPCC: Uitstoot moet onmiddellijk omlaag om opwarming te beperken tot 1,5 °C

Huidig klimaatbeleid schiet tekort om onder anderhalve graad opwarming te blijven, constateert het IPCC in een nieuw rapport.

Lees verder

Waarom het klimaatrapport op zich liet wachten

Door politiek getouwtrek werd het nieuwste klimaatrapport van het IPCC later dan gepland vrijgegeven. Dreigt dat de wetenschappelijke basis te ondermijnen?

Lees verder

FAVV roept Kinder Surprise terug na salmonella-uitbraak

Het federaal voedselagentschap (FAVV) roept op om vijf producten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. Het gaat onder meer om Kinder Surpise en Kinder Mini Eggs. Deze chocoladeproducten zijn erg populair, zeker nu Pasen in aantocht is. 'Maar ze worden gelinkt aan een Salmonella-uitbraak in Europa', zo luidt het.

Lees verder

Duitsland en Nederland dralen bij uitvoering Russische sancties

Nederland en Duitsland, die de reputatie genieten efficiënte EU-lidstaten te zijn, slagen er amper in om Russisch vastgoed te bevriezen. Italië lukt het wel.

Lees verder

Beveren wil in 2025 fuseren met Kruibeke

Het Oost-Vlaamse Beveren, zowel in oppervlakte als naar inwonersaantal de grootste gemeente van Vlaanderen wanneer de steden niet worden meegerekend, wil fuseren met Kruibeke. Dat maken de burgemeesters maandagavond bekend. Met de fusie zou een schuldverlichting van zowat 33 miljoen euro gepaard gaan.

Lees verder

Tachtig families van bewoners dienen klacht in tegen Franse woonzorggroep Orpea

Bijna 80 families van bewoners hebben maandag een klacht ingediend tegen de Franse woonzorggroep Orpea bij het parket van het Franse Nanterre, vlak bij de hoofdstad Parijs, vanwege het in gevaar brengen van anderen en onvrijwillige doodslag. Dat heeft advocaat Sarah Saldmann bevestigd aan het Franse persagentschap AFP na een artikel in de krant Le Parisien.

Lees verder

Boetsja is geen uitzondering: 'In Charkov liggen de lichaams­delen gewoon op straat'

Het spoor van vernieling dat de Russische troepen hebben achtergelaten na hun terugtrekking uit de steden rond Kiev, is ongezien. Het ziet ernaar uit dat ook andere steden hetzelfde lot ondergaan.

Lees verder

Mijn dochter was 19 en werd moslima

Dit is het verhaal van Martine. Haar dochter Freya was 19 jaar oud toen ze ervoor koos om zich te bekeren tot de islam. Het zette Martines wereld overhoop. Gaandeweg leek ze haar dochter te verliezen: eerst was er de hoofddoek, dan de gebedsmomenten gevolgd door een moslimhuwelijk en een verhuizing naar Marokko.

Lees verder

Paasvakantie lijkt voorlopig eerder op herfstvakantie

Het wordt dinsdag overwegend zwaarbewolkt en grijs met perioden van regen of motregen. In de namiddag wordt het droger vanaf het westen. We krijgen vrij zachte maxima van 8 tot 14 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Keer 66 miljoen jaar terug in de tijd met 'Prehistoric Planet'

Apple TV+ heeft een trailer gedeeld van de langverwachte natuurhistorische serie Prehistoric Planet. In de vijfdelige reeks neemt David Attenborough je mee op ontdekking in een wereld waar dinosaurussen heersers zijn. En de Duitse componist Hans Zimmer laat nog maar eens zien wat zijn muziek teweeg kan brengen. De reeks zal van 23 tot 27 mei te zien zijn op Apple TV+. Bekijk de trailer hierboven.

Lees verder