Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 april 2022

Stad Hamont-Achel: Wormenhotel in De HOF'kens composteert keukenafval

Wormenhotel in De HOF'kens composteert keukenafval

Gisteren werd Parktuin De HOF'kens trotse eigenaar van haar eigen wormenhotel. Zo'n wormenhotel bestaat uit een stapel bakken waarin de zogenaamde compostwormen wonen. Deze wormen maken van verschillend keukenafval compost en wormensap. Hierdoor kan keukenafval aanzienlijk beperkt worden. Én je krijgt er iets voor in de plaats want het compostmateriaal is een ideale voedingsstof voor planten waaronder kamerplanten.

Het wormenhotel in De HOF'kens kan het keukenafval van maar liefst 21 huishoudens verwerken. Bovenop de wormenbak werden plantjes voorzien. Deze dienen als isolator tijdens de koude in de winterperiode. Zo kunnen de wormen het hele jaar door in hun hotel verblijven.

Wat is welkom in het wormenhotel?

Wormen zijn niet heel kieskeurig, maar toch zijn er een aantal zaken die ze liever niet in hun hotel zien. Zo horen gekookte etenswaren, schillen van citrusvruchten en aardappelen er niet thuis. De rest is wel meer dan welkom. Wist je trouwens dat de wormen naast keukenafval ook nood hebben aan bruin karton? Dat is voor hen zelfs heel belangrijk!

Eigen wormenhotel

Wil jij zelf ook aan de slag met een eigen wormenhotel? Er bestaan kleine wormenhotels waarmee je je keukenafval eenvoudig kan composteren. Het grote voordeel: je beperkt je keukenafval én je hebt geen last van onaangename geuren. Een wormenhotel heeft namelijk geen geur!  

Opendeurdag De HOF'kens

Kom je het wormenhotel graag eens bezichtigen? Of wil je meer te weten komen over de wondere wereld van het duurzaam en ecologisch tuinieren? Kom dan zeker langs op de opendeurdag op zaterdag 7 mei tussen 14.00 en 17.00 uur. Parktuin De HOF'kens is gelegen aan De Kempkens. Meer weten? Neem een kijkje op www.hamont-achel.be/dehofkens.

Lees verder

Oude herbruikbare kledij of textiel? De Biehal haalt het op!

Heb je onlangs je zolder opgeruimd of je kleerkast uitgemest? En vond je daarbij herbruikbare kledij, lederwaren, schoenen… of heb je nog andere textiel liggen die je niet meer gebruikt? Denk maar aan lakens of handdoeken… Dan kan je deze op 21 april aanbieden aan straat. Het Sociaal Tewerkstellingscentrum De Biehal organiseert op die dag namelijk de huis-aan-huisinzameling van textiel in heel Hamont-Achel.

Heb jij nog andere herbruikbare goederen? De Biehal haalt ze gratis voor je op! Hiervoor maak je een afspraak via 011 63 68 44  of inzameling@debiehal.be. Meer info vind je op www.debiehal.be (zoeken op 'inzameldienst').

Lees verder

24 laptops voor kwetsbare kinderen dankzij Ondernemers voor een Warm België

Dankzij Ondernemers voor een Warm België mocht de sociale dienst maar liefst 24 laptops in ontvangst nemen. Onze medewerkers verdelen deze toestellen onder de kansarme gezinnen in Hamont-Achel om zo kwetsbare kinderen uit de digitale kloof te houden.  

Heb jij een oude, nog werkende laptop liggen die je niet meer gebruikt? Met hulp van Telenet en de financiële steun van de federale overheid maakt Ondernemers voor een Warm België van jouw hardware heartware en krijgen deze toestellen een zinvol tweede leven.

Heb jij geen bruikbare laptop meer liggen, maar wil je wel graag een bijdrage doen? De kostprijs om een laptop volledig vrij te maken van persoonlijke gegevens en te voorzien van software, een muis en laptoptas komt neer op 150 euro per kind. Alle financiële steun is dus meer dan welkom.

Meer weten? Neem een kijkje op www.ovwb.be.

Lees verder

Wees actief, shop sportief!: te voet of met de fiets naar de lokale handelaar

De actie 'Wees actief, shop sportief!' blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Met deze koopactie wil het stadsbestuur samen met Unizo inwoners van Hamont-Achel stimuleren om op een sportieve manier te blijven winkelen. Bewegen is namelijk gezond, én we zorgen zo indirect ook voor een rustigere en veiligere omgeving. De actie loopt van 15 mei tot en met 30 juni en geldt bij alle deelnemende Hamont-Achelse handelaars.

Wie bij lokale handelaars winkelt, steunt de lokale economie. Wie dat te voet of met de fiets doet, draagt bij aan een rustigere, veiligere en gezondere leefomgeving in Hamont-Achel. Lokale handel en welzijn zijn dan ook exact de twee pijlers waar de actie 'Wees actief, shop sportief!' voor staat.

Sportievelingen vallen in de prijzen

Ga jij te voet of per fiets boodschappen doen bij een lokale handelaar? Dan ontvang je een stempel op een spaarkaart en maak je kans op mooie prijzen. Als hoofdprijs voorziet de stad dit een prijzenpot van wel 1.000 euro met maar liefst twee VVV-bonnen ter waarde van 250 euro. Deze VVV-bonnen kan je spenderen bij de deelnemende handelaren in Hamont-Achel. Een leuke prijs waar je ook nog eens de lokale economie mee steunt. Een echte win-win dus. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 26 augustus om 19.00 uur in het Michielshof te Achel.


Haal je spaarkaart af bij de lokale handelaars, op het stadhuis, het gemeenschapshuis, in de bibliotheken of op het VVV-kantoor en shop sportief! Is je spaarkaart vol? Dan kan je deze tot en met 7 juli binnenbrengen bij het stadhuis, gemeenschapshuis, UiTpunt of Huis van het Kind.


De lijst met deelnemende handelaars vind je terug op www.hamont-achel.be/weesactief

Lees verder