Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 april 2022

Stad Hamont-Achel: Meer bloemetjes en bijtjes: gratis veldbloemenzaad voor iedere inwoner vanaf 19 april

Meer bloemetjes en bijtjes: gratis veldbloemenzaad voor iedere inwoner vanaf 19 april

Met het oog op biodiversiteit in Hamont-Achel kan je vanaf 19 april naar jaarlijkse gewoonte een zakje veldbloemenzaad van 100 gram afhalen aan het UiTpunt/bibliotheek in Hamont of Achel. Dit Brandenburgermengsel bevat een combinatie van één- en tweejarige soorten zoals Boekweit, Phacelia, Bernagie, Korenbloem, Serradelle, Dille… Nieuw dit jaar is dat er ook een pakketje bloemenzaad beschikbaar is voor wie geen tuin heeft, maar wel graag zijn gevel of balkon wat kleur geeft.

Heb jij een braakliggend stukje of een verloren hoekje in je tuin? Dan kan je dit inzaaien met een veldbloemenmengsel. Door te kiezen voor veldbloemen, vermijd je het gebruik van pesticiden en heb je een hele zomer lang een prachtig kleurenpalet aan bloemen in je tuin. Daarnaast help je op deze manier de bijen en andere insecten aan voedsel.

Kleur op je balkon of gevel

Heb je enkel een balkon, gevel of kleine tuin? Goed nieuws! Dit jaar wordt een klein zakje met 5 gram veldbloemenzaad voorzien zodat inwoners zonder (grote) tuin kunnen genieten van een mooi kleurenpallet op hun balkon, in hun tuintje of aan hun gevel.

Dit bloemenmengsel bestaat uit tien verschillende bloemensoorten in prachtige bonte kleuren: madelief, goudsbloem, Chinese aster, korenbloem, goudstrobloem, zomerviolier, kleine pimpernel, afrikaantje, inkarnaatklaver en zinnia. De hoogtes van de bloemen variëren met een maximum hoogte van 50 centimeter.  

Maak een foto en win!

Ook dit jaar organiseert de stad een fotowedstrijd om het bloeiende Brandenburgermengsel of balkonzaad extra in de kijker te zetten. Stuur een foto van je ingezaaide bloemen in bloei uiterlijk 1 september naar communicatie@hamont-achel.be en maak kans op een tuinpakket ter waarde van 50 euro. De ingestuurde foto's krijgen een mooi plaatsje op de Facebook- en Instagrampagina van de stad Hamont-Achel.

Er kan maximaal één pakketje (veld)bloemenzaad per adres afgehaald worden en dit zolang de voorraad strekt. Afhalen kan vanaf dinsdag 19 april tijdens de openingsuren van het UiTpunt of de bibliotheken in Hamont-Achel.

Lees verder

Gratis toegang voor Hamont-Achelaren voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd

In buurgemeente Pelt zijn de voorbereidingen voor de 70ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) in volle voorbereiding. Dit jaar zal het een editie worden voor de koren. Van 29 april tot en met 1 mei kan je er talenten uit verschillende landen bewonderen. Naar goede gewoonte stelt de stad Hamont-Achel voor het festival gratis badges ter beschikking waarmee ook jij de juryconcerten kan bijwonen.

Met elkaar cultuur en muziek delen, nieuwe vriendschappen sluiten en muzikale hoogtepunten beleven. Dat is waar het Europees Muziekfestival voor de Jeugd voor staat. Het festival gaat voornamelijk door in Pelt, maar ook in het Michielshof te Achel zullen er enkele juryconcerten plaatsvinden. Laat je verrassen door alle nationale en internationale vocale talenten, want het beloven alvast schitterende en feestelijke dagen te worden.

Naar jarenlange traditie deelt de stad Hamont-Achel ook voor deze editie gratis toegangsbadges uit aan de Hamont-Achelse bevolking. Vanaf vandaag – donderdag 7 april – kan je deze badges afhalen bij het UiTpunt. Let wel: per persoon krijg je slechts één toegangsbadge, breng dus zeker jouw identiteitskaart mee en die van eventueel andere personen voor wie je een badge in ontvangst wenst te nemen.

Meer info over het programma en de verschillende locaties van de concerten van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd vind je terug op www.emj.be. Voor wie zeker niets wil missen, zal er bij de ingang van alle juryconcerten op de verschillende locaties ook een programmaboekje aangeboden worden voor de prijs van € 4.

Lees verder

Buitenspeeldag 2022: ontdek hier alle UiTwijkzones!

Op woensdag 20 april kan jong én oud zich weer helemaal uitleven tijdens de Buitenspeeldag. Ben jij benieuwd wat de dit jaar voor jou in petto hebben? Ontdek het hieronder.

Om je wegwijs te maken tijdens de Buitenspeeldag werden alle speeltuinen, goot en klein, UiTWijkzones en extra speelwijken gebundeld op een speelkaart. Zo kan je eenvoudig van het ene speelparadijs naar het andere gaan. Haal je speelkaart af aan een van de wachtzaalmannetjes in Hamont of Achel of bekijk hem online (onderaan de pagina).

Blotenploeterpad

Het Hamont-Achelse blotevoetenpad is weer terug. Doe je schoenen uit en laat je blote voeten prikkelen door de verschillende materialen. Het pad blijft liggen tot na Pinksteren, dus kom zeker ook op een ander moment nog eens langs.

Village Bricollage

Aan de Pachtweg in Hamont wordt een timmerdorp gemaakt. Alles wat met timmeren te maken heeft, is hier aanwezig: hamertje tik, met planken en spijkers een hut bouwen, nagelen, Whack a mole, … Hier wordt erop los geslagen.

Petanque-Baraque

Spreek af met je vrienden en daag je opa, oma of onze kwieke senioren uit voor een spelletje petanque. Wie zou deze battle winnen? Geen zin in petanque? Je kan er ook knikkeren of een spelletje kubb spelen.

Spring-Station

Achter de sporthal kan er gesprongen worden dat het een lieve lust is. Er komt een springkasteel. Je kan er touwtje of double dutch springen, elastieken of met een springtapijt aan de slag. ABS Parallel zal ook een jumpparcours opstellen, zodat de kinderen als een stuiterbal naar huis gaan.

Crossbos

Op de Witteberg wordt er een korter en langer crossparcours uitgestippeld. Pak je fiets en volg de pijltjes die je door de tofste plekjes van de Witteberg leiden. De pijltjes blijven nog tot na het weekend hangen, zodat je ook altijd nog in de weekend de routes kan af fietsen.

Pret-park

Deze UiTwijkzone wordt omgetoverd tot een mini pretpark. Je waant je echt op de kermis met een (water)schietkraam of lasershooting, eendjes vissen of blikwerpen. Probeer zeker ook de rodeostier te temmen of te bumperen in één van de bumperballen. Nog niet overtuigd? Kom dan op de geur af van onze popcornkraam.

Lees verder

Gezocht: tolken voor Oekraïense vluchtelingen

De oorlogssituatie in Oekraïne blijft aanhouden. Op dit moment zijn er 50 Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Hamont-Achel. Zij worden grotendeels opgevangen door gastgezinnen. Om een goede, vlotte communicatie tussen gastgezin en vluchteling te bekomen, is de stad op zoek naar extra vrijwilligers die willen optreden als tolk.

Een duidelijke communicatie tussen gastgezin en vluchteling is essentieel. En hoewel de vluchtelingen zeer gastvrij opgevangen worden, vormt de taal een grote barrière. Om het de gastgezinnen en de Oekraïense vluchtelingen zo aangenaam mogelijk te maken, is de stad op zoek naar mensen die de Oekraïense taal spreken, of in een andere taal (vb. Pools of Russisch) met Oekraïners kunnen communiceren. Wil jij je kandidaat stellen als tolk? Meld je aan via www.hamont-achel.be/plekvrij.

Onderwijs voor Oekraïense kinderen

Om de kinderen te ondersteunen, bekijkt de stad hoe het onderwijs voor de Oekraïense kinderen geregeld kan worden. De kleuters kunnen in het reguliere onderwijs meedraaien en voor kinderen die naar de lagere school gaan, wordt een extra klas voorzien. Voor de jongeren die reeds in het middelbaar les volgen, kunnen naar de OKAN klas in Pelt. Deze klas zet enerzijds in op het aanleren van de Nederlandse taal en anderzijds op het ontdekken van de talenten van de jongeren.

Meer weten? Check www.hamont-achel.be/oekraine

Lees verder