Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 april 2022

Stad Hamont-Achel: Hamont-Achel fietst voor pleegzorg

Hamont-Achel fietst voor pleegzorg

Vanaf 30 maart tot de zomervakantie, zet Hamont-Achel pleegzorg extra in de kijker. Daarmee willen wij helpen om nieuwe pleeggezinnen te vinden. Fiets jij ook mee voor pleegzorg? Scan de QR-code aan Huis van het Kind Hamont-Achel of het Michielshof of maak een foto van de knooppunten en spring op je fiets!

Als geëngageerde gemeente wil Hamont-Achel samen met Pleegzorg Vlaanderen op zoek gaan naar pleeggezinnen die een warme thuis willen bieden aan kwetsbare kinderen, jongeren of volwassenen die het nodig hebben. Om die zoektocht te ondersteunen zullen we de 'Ronde van Pleegzorg Vlaanderen' steunen. Met de actie willen we onze inwoners op een laagdrempelige manier laten nadenken over het  pleegouderschap.

Op derondevanpleegzorgvlaanderen.be kan je een heleboel uitgewerkte fietsroutes voor Pleegzorg terugvinden. Als je deze routes fietst maak je deel uit van het pleegzorgpeloton en help je Pleegzorg Vlaanderen in hun zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen. Er zijn ProRoutes voor getrainde fietsers, FamilieRoutes voor gezinnen en LoopFietsRoutes voor de allerkleinsten. Alle routes en startplaatsen kan je terugvinden op de website. Zo is er ook (één of meerdere) route die start in het Stadspark aan het Huis van het Kind of aan het Michielshof. Op beide locaties vind je uitgestippelde routes.  

Zelf pleeggezin of gastgezin worden?

Of je nu holebi of hetero bent, getrouwd, single of een nieuw samengesteld gezin, een fulltime of parttime job. Iedereen met een hart voor kwetsbare kinderen of volwassenen en respect voor ouders die het moeilijk hebben, kan zich opgeven als kandidaat-pleeggezin of gastgezin. Je volgt een voorbereidingstraject en gaat op zoek naar de vorm van pleegzorg die het beste past bij jouw gezin.

Heb jij zin gekregen in pleegzorg?

Heb jij ook nog een plekje vrij? Surf dan snel naar www.pleegzorg.be of kom naar een informatieavond in je buurt!

Lees verder

Wat is groen, duurzaam én leuk? De Plantenruilkast van HA Duikt Onder!

In het Stadspark werd afgelopen zaterdag het nieuwe project van het HA Duikt Onder team bekend gemaakt aan het bestuur en de inwoners van Hamont-Achel. Na een lange periode van brainstormsessies, presenteren ze met grote trots hun eigen Plantenruilkast genaamd 'Pottenkijkers'.

Hamont-Achel duurzamer maken én tegelijkertijd verbinding creëren tussen de inwoners? Dat is wat de jongeren van HA Duikt Onder willen bereiken met hun Plantenruilkast. Het principe is simpel: je kan een plantje of stekje binnenbrengen, en zelf een nieuwe meenemen. Dat is groen, duurzaam en leuk!

Kom jij een keertje langs? Breng dan zeker zelf een plantje of stekje mee! 'Pottenkijkers' kan je vinden op het eerste verdiep in het Michielshof in Achel en is toegankelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 22.00 uur. 'Pottenkijkers' heeft ook een mobiele Plantenruilkast. Wie weet kom je ze wel eens tegen op een evenement in Hamont-Achel.

Lees verder

Hef samen met het stadsbestuur het glas tijdens lenteborrel

Maar liefst twee jaar op rij kon de traditionele nieuwjaarsreceptie voor inwoners niet doorgaan omwille van de coronapandemie. Nu de lente in het land is en de coronacijfers het opnieuw toelaten, wil de stad Hamont-Achel opnieuw samen met haar inwoners het glas kunnen heffen op betere tijden. Het stadsbestuur nodigt dan ook graag alle inwoners van Hamont-Achel uit voor een gezellige lenteborrel in het Michielshof te Achel op zondag 24 april. 

Tijdens deze lenteborrel bieden de gemeenteraadsleden en de leden van het bijzonder comité van de sociale dienst je met veel plezier een hapje en een drankje aan om alsnog te klinken op een mooi, nieuw jaar. Voor de kleinsten onder ons wordt er leuke randanimatie voorzien. De drink begint om 11.00 uur, het einde is voorzien rond 13.00 uur.

Opdat iedereen kan genieten van een glaasje, legt het stadsbestuur een gratis busdienst in. Er vertrekt een bus vanuit Hamont-Lo en Achel-Statie die je naar het Michielsplein in Achel vervoert. Na afloop van de lenteborrel brengt de bus je ook weer veilig naar huis. De routes die de bussen afleggen kan je hieronder terugvinden.

Route 1: kerk Hamont-Lo naar Michielshof

10.10 uur         bushalte kerk Hamont-Lo
10.20 uur         bushalte Salvatorstraat (Wit-Gele Kruis)
10.30 uur         bushalte sporthal de Posthoorn
10.40 uur         bushalte Dienstencentrum de Kring
10.50 uur         Michielshof

Route 2: kerk Achel-Statie naar Michielshof

11.05 uur         bushalte kerk Achel Statie
11.10 uur         bushalte frituur Mike
11.15 uur         bushalte Eind (apotheek)
11.20 uur         Michielshof


Retour 1: Michielshof naar kerk Hamont-Lo

12.20 uur         vertrek Michielshof naar Hamont-Lo

Retour 2: Michielshof naar kerk Achel-Statie

13.00 uur         vertrek Michielshof naar Achel-Statie

Lees verder

Meer bloemetjes en bijtjes: gratis veldbloemenzaad voor iedere inwoner

Met het oog op biodiversiteit in Hamont-Achel kan je naar jaarlijkse gewoonte een zakje veldbloemenzaad van 100 gram afhalen aan het UiTpunt/bibliotheek in Hamont of Achel. Dit Brandenburgermengsel bevat een combinatie van één- en tweejarige soorten zoals Boekweit, Phacelia, Bernagie, Korenbloem, Serradelle, Dille… Nieuw dit jaar is dat er ook een pakketje bloemenzaad beschikbaar is voor wie geen tuin heeft, maar wel graag zijn gevel of balkon wat kleur geeft.

Heb jij een braakliggend stukje of een verloren hoekje in je tuin? Dan kan je dit inzaaien met een veldbloemenmengsel. Door te kiezen voor veldbloemen, vermijd je het gebruik van pesticiden en heb je een hele zomer lang een prachtig kleurenpalet aan bloemen in je tuin. Daarnaast help je op deze manier de bijen en andere insecten aan voedsel.

Kleur op je balkon of gevel

Heb je enkel een balkon, gevel of kleine tuin? Goed nieuws! Dit jaar wordt een klein zakje met 5 gram veldbloemenzaad voorzien zodat inwoners zonder (grote) tuin kunnen genieten van een mooi kleurenpallet op hun balkon, in hun tuintje of aan hun gevel.

Dit bloemenmengsel bestaat uit tien verschillende bloemensoorten in prachtige bonte kleuren: madelief, goudsbloem, Chinese aster, korenbloem, goudstrobloem, zomerviolier, kleine pimpernel, afrikaantje, inkarnaatklaver en zinnia. De hoogtes van de bloemen variëren met een maximum hoogte van 50 centimeter.  

Maak een foto en win!

Ook dit jaar organiseert de stad een fotowedstrijd om het bloeiende Brandenburgermengsel of balkonzaad extra in de kijker te zetten. Stuur een foto van je ingezaaide bloemen in bloei uiterlijk 1 september naar communicatie@hamont-achel.be en maak kans op een tuinpakket ter waarde van 50 euro. De ingestuurde foto's krijgen een mooi plaatsje op de Facebook- en Instagrampagina van de stad Hamont-Achel.

Er kan maximaal één pakketje (veld)bloemenzaad per adres afgehaald worden en dit zolang de voorraad strekt. Afhalen kan vanaf dinsdag 19 april tijdens de openingsuren van het UiTpunt of de bibliotheken in Hamont-Achel.

Lees verder