Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 april 2022

Russisch vlaggenschip op Zwarte Zee ‘ernstig beschadigd’

Russisch vlaggenschip op Zwarte Zee 'ernstig beschadigd'

De Moskva, een van de belangrijkste Russische oorlogsschepen van de Zwarte Zeevloot, is ernstig beschadigd. Een brand volgens de Russen, een succesvolle aanval volgens de Oekraïners.

Lees verder

Amerikaanse acteur Cuba Gooding Jr geeft toe dat hij serveerster tot zoenen dwong

De Amerikaanse acteur Cuba Gooding Jr heeft toegegeven dat hij in 2018 in een nachtclub in New York een serveerster dwong om hem te zoenen. Dat heeft zijn advocaat woensdag meegedeeld in het kader van een gerechtelijke zaak waarbij andere klachten tegen hem werden verworpen.

Lees verder

Nasa ontdekt grootste komeet ooit

Nasa heeft de grootste komeet ooit waargenomen. En hoewel die op ons af lijkt te komen, zal de komeet nooit dichter bij de zon komen dan zo'n 1,6 miljard kilometer.

Lees verder

Genoeg beloftes om opwarming te beperken tot twee graden

Landen maken beloftes die het klimaat kunnen helpen, maar ze worden vaak niet nagekomen.

Lees verder

In het rodelen mogen Russen weer meedoen, en dat kan gevolgen hebben

Een Nederlandse jurist besloot dat de internationale rodelfederatie Russen niet mag uitsluiten van deelname aan wedstrijden. Met die uitspraak kunnen Russische sporters ook naar andere sportbonden om te protesteren tegen uitsluiting.

Lees verder

Syriër die metroschutter spotte nieuwe held van New York

De 21-jarige Zach Tahhan is de nieuwe held van New York. Toen hij aan het werken was aan veiligheidscamera's, merkte hij plots de man op die dinsdag het vuur had geopend in een metrostation in New York. De Syriër die vijf jaar geleden naar New York verhuisde, wordt nu als een lokale vedette beschouwd in New York. Op Twitter gaat de hashtag #ThankYouZach rond.

Lees verder

Lukas Dhont maakt kans op Gouden Palm met 'Close'

De film Close van Lukas Dhont maakt op het 75e filmfestival van Cannes kans op een Gouden Palm. Ook de broers Dardenne zijn geselecteerd met hun film Tori et Lokita.

Lees verder

Treinverkeer richting kust beperkt tijdens vijf weekends in april en mei door werken

Het treinverkeer van en naar de belangrijkste kuststations wordt vanaf het weekend van 23 april voor vijf opeenvolgende weekends omgeleid of ingeperkt. Daardoor rijden twee van de vier IC-verbindingen tussen Gent en Brugge niet. Dat komt door geplande werken aan het spoor, melden infrastructuurbeheerder Infrabel en spoormaatschappij NMBS donderdag.

Lees verder

Vrachtwagenchauffeur overleden na zwaar ongeval op E40 in Everberg, snelweg grotendeels versperd

Op de E40 tussen Brussel en Leuven heeft zich donderdagvoormiddag een zwaar verkeersongeval voorgedaan, ter hoogte van het parkeerterrein in Everberg. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Daarbij kwam één vrachtwagenchauffeur om het leven, vijf andere mensen raakten gewond.

Lees verder

Elon Musk wil Twitter volledig overkopen

De techmiljardair Elon Musk heeft aangeboden om Twitter voor ongeveer 43 miljard dollar over te nemen. Musk werd onlangs al de grootste aandeelhouder van Twitter.

Lees verder

Pep Guardiola ongerust over blessure Kevin De Bruyne: 'We zitten diep in de problemen'

Manchester City plaatste zich woensdag voor de halve finales van de Champions League. Minpuntje van de avond: een mogelijke blessure voor Kevin De Bruyne.

Lees verder

Toestroom Oekraïense vluchtelingen neemt verder af

In april registreerden zich gemiddeld 550 Oekraïeners per dag dat het centrum op de Heizel actief was. Het is een groot verschil met maart, toen waren dat er 1.236. 'Het is afwachten wat er gebeurt met de opvang in de buurlanden van Oekraïne.'

Lees verder

Anderhalf jaar nadat zaak-'Eveline' met naaktfoto's van BV's losbarstte, is onderzoek afgerond

Anderhalf jaar nadat de zaak-'Eveline' met naaktbeelden van bekende Vlamingen losbarstte, heeft het gerecht het onderzoek afgerond en komt het dossier over twee weken voor de raadkamer. Dat bevestigt het Oost-Vlaamse parket.

Lees verder

Lukas Dhont en broers Dardenne in Cannes

Vier jaar nadat hij furore maakte met zijn debuut Girl, maakt Lukas Dhont met Close kans op de Gouden Palm. Hij kan naar de Croisette reizen met Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Lees verder

Podcasttips | De beste bespaartips en de charme van een volkstuintje

Alles wordt duurder, en dus kunnen we allemaal bespaartips gebruiken. En wanneer we daar dan toch mee bezig zijn, waarom niet beginnen met een eigen moestuin? Haal inspiratie uit Groningen.

Lees verder

Gewezen topvoetballer Freddy Rincón (55) overlijdt na verkeersongeval

Freddy Rincón is woensdag op 55-jarige leeftijd overleden. De Colombiaan, die uitkwam voor onder meer Napoli, Real Madrid en Corinthians, bezweek aan de verwondingen die hij twee dagen eerder had opgelopen bij een verkeersongeval in Colombia.

Lees verder

David Goffin sneuvelt in achtste finales van Masters-toernooi in Monte Carlo

David Goffin (ATP 47) heeft zich donderdag niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het Masters 1.000-toernooi in Monte Carlo (gravel/5.415.410 euro). De Luikenaar verloor na één uur en 33 minuten tennis in twee sets (6-4 en 6-1) van de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina (ATP 46), eerder dit toernooi al de boeman van nummer één van de wereld Novak Djokovic.

Lees verder

Eerste bezoekers genieten al van paars tapijt in Hallerbos

Wie het Hallerbos bezoekt, kan al genieten van een paars tapijt van boshyacinten. Elk jaar lokt dat veel mensen, daarom nam de stad Halle extra maatregelen om alles in goede banen te leiden. Zo is er vanaf 16 april in gratis shuttlebussen en fietsen voorzien om het bos te bezoeken.  

Lees verder

Oekraïners willen Russen weren uit pauselijke processie Goede Vrijdag

Het besluit van het Vaticaan om vrijdag zowel Oekraïners als Russen deel te laten nemen aan de kruiswegprocessie van paus Franciscus heeft tot onenigheid geleid met Oekraïense katholieke leiders. Die willen dat dit besluit wordt heroverwogen.

Lees verder

Betogers verstoren persmoment Le Pen: 'Poetin mist u'

Twee betogers hebben woensdag de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen het vuur aan de schenen gelegd om haar banden met Poetin. Tijdens een persmoment deed de ene zich voor als een journalist van Russia Today, terwijl de andere een hartvormige foto van Le Pen en Poetin in de lucht stak. De aanwezige pers leek van de ophef in volle verkiezingsstrijd te smullen.

Lees verder

Transmigrant die 250.000 euro won met kraslot: 'Ik wil hier blijven, een huis kopen en een vrouw vinden'

De Afrikaanse transmigrant die 250.000 euro won met een kraslotje, ging donderdag te rade bij een advocaat in Varsenare. Want het gewonnen bedrag kan hij niet zomaar innen: de 29-jarige man verblijft immers illegaal in ons land. 'Het was een loodzware tocht naar België, nu wil ik hier blijven.'

Lees verder

Gorilla doodt aapje voor ogen van bezoekers Pairi Daiza: 'Gorilla is zelf geschrokken'

In dierenpark Pairi Daiza rouwen ze om de dood van aapje Fito. Die werd voor de ogen van bezoekers gedood door een gorilla. 'Je zag meteen dat de gorilla schrok van zijn eigen reactie. Maar het was te laat.'

Lees verder

Hoe een brandend vlaggenschip de hele Russische marine te kijk zet

De Russische kruiser Moskva heeft zware averij opgelopen. Dat kan zowel een morele als strategische tegenslag zijn voor de Russische marine.

Lees verder

Ongeveer 300.000 babypalingen onderschept op Schiphol

De Nederlandse douane heeft op de Amsterdamse luchthaven Schiphol een grote lading glasaal in beslag genomen. Drie Maleisiërs hadden 105 kilo in hun koffers zo'n 300.000 babypalingen.

Lees verder

Letizia Battaglia (87), fotografe die maffiageweld vastlegde, overleden

De Italiaanse fotografe Letizia Battaglia werd beroemd door in de jaren 70 en 80 de extreem gewelddadige maffiaoorlogen op Sicilië op beeld vast te leggen. Ze overleed woensdag in Palermo op 87-jarige leeftijd.

Lees verder

Markt lijkt vijandig bod van Musk op Twitter niet te geloven

Elon Musk biedt 43 miljard dollar op het sociale netwerk. Naar eigen zeggen wil hij hiermee de vrije meningsuiting en de democratie ondersteunen. Niet iedereen lijkt hiervan overtuigd, de markt lijkt er ook voorlopig van uit te gaan dat de overname niet lukt.

Lees verder

'Jihadi George' van Islamitische Staat schuldig bevonden aan dodelijke gijzeling

El Shafee Elsheikh, ook wel bekend als 'Jihadi George', is de Verenigde Staten schuldig bevonden aan onder meer dodelijke gijzeling en samenzwering tot moord. Dat melden internationale persbureaus donderdag.

Lees verder

Poetins kerndreiging boezemt steeds minder angst in

Rusland dreigt de Finnen en de Zweden af. Als ze lid worden van de Navo, moet Rusland het evenwicht in de Baltische regio herstellen, ook nucleair. Maar hoe realistisch is dat zoveelste nucleaire dreigement?

Lees verder

Tielemans en Castagne met Leicester in slot voorbij PSV

Leicester City heeft zich donderdagavond na een spannende partij ten koste van PSV Eindhoven weten te plaatsen voor de halve finales van de Conference League. De Foxes stonden na de 0-0 in de heenmatch lang 1-0 achter in Eindhoven, maar gingen in het slotkwartier nog op en over de Nederlanders.

Lees verder

Nkunku trapt Leipzig naar de halve finale van de Europa League

RB Leipzig staat in de halve finales van de Europa League na een 0-2-zege op het veld van het Italiaanse Atalanta. De onvermijdelijke Christopher Nkunku was de grote man bij de Duitsers. Hij scoorde in iedere helft één keer.

Lees verder

Klimaatactivisten zijn een ras apart

We nemen u even mee naar twee weken geleden toen Wouter Mouton aan de finish van de Ronde van Vlaanderen over de dranghekken klom en door beeld liep met zijn T-shirt 'climate justice now'. Hij kreeg applaus maar ook heel wat boze reacties.

En dan is er regisseur Nic Balthazar die op zijn manier strijd voor het klimaat: met liedjes, dansjes maar ook met rechtszaken.

Lees verder

Weerbericht | Paasweekend wordt zonnig

Na ochtendnevel, mist of lage wolken verschijnen er vrijdag eerst opklaringen, maar later overdag neemt de bewolking toe. Het blijft droog met maxima van 13 graden aan de kust tot lokaal 19 graden in het centrum van het land. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Gasprijs zakt naar laagste niveau sinds invasie

De Europese gasprijs is gisteren gedaald naar het laagste peil sinds het begin van de invasie in Oekraïne. Ondanks de oorlog en westerse sancties tegen Rusland blijft aardgas uit het land richting de EU stromen.

Lees verder

Kennedytunnel richting Nederland dit weekend dicht

Het Agentschap ­Wegen en Verkeer (AWV) voert tijdens het paasweekend, van vrijdagavond 15?april tot maandagochtend 18?april, dringende onderhoudswerken uit in de Antwerpse Kennedytunnel richting Nederland.

Lees verder

Dodentol tropische storm op Filipijnen stijgt naar 156

De dodentol na de doortocht van de tropische storm Megi op de Filipijnen is opgelopen tot 156. Dat hebben de autoriteiten vrijdag meegedeeld. Ongeveer 250 anderen zijn nog steeds vermist.

Lees verder

Salah Abdeslam vraagt slachtoffers om vergiffenis

Verstomming donderdag in de assisenzaal in Parijs waar het proces over de aanslagen van 13 november 2015 gehouden wordt. Plots richtte hoofdverdachte Salah Abdeslam zich tot de burgerlijke partijen en vroeg hen voor de eerste keer ooit om vergiffenis. 'Laat u niet verteren door wrok. Jullie hebben de mogelijkheid om vergiffenis te schenken zodat ik misschien ooit, op een dag, mijn familie kan terugzien en de mensen die mij dierbaar zijn.'

Lees verder

CIA acht toevlucht van Poetin tot kernwapens reëel

De nucleaire dreiging moet niet licht worden opgevat 'gezien de potentiële wanhoop van Poetin'. Dat heeft CIA-baas William Burns gezegd op een toespraak op een universiteit in Atlanta.

Lees verder

Harry en Meghan bezoeken koningin Elizabeth

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan hebben donderdag in Londen een bezoek aan koningin Elizabeth II gebracht.

Lees verder