Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 april 2022

Rusland ‘biedt Marioepol tijdelijk staakt-het-vuren aan’ zodat burgers kunnen vluchten

Rusland 'biedt Marioepol tijdelijk staakt-het-vuren aan' zodat burgers kunnen vluchten

Rusland heeft naar eigen zeggen deze donderdag een wapenstilstand aangeboden in de fel belegerde havenstad Marioepol, in het zuiden van Oekraïne. Het staakt-het-vuren moet de evacuatie van burgers toelaten. Volgens de Russen zou de wapenstilstand vanaf 10.00 uur plaatselijke tijd ingaan.

Lees verder

Twee oorlogen in één mensenleven: 'Nu ben ik 84 en moet ik opnieuw vluchten'

Hotel Elektron in Lviv is een voormalig hotel voor spoorwegarbeiders. Vandaag is het een toevluchtsoord voor Oekraïense vluchtelingen. Fotograaf Gert Jochems ging er voor De Standaard op bezoek en sprak met enkelen van hen. Vandaag: het verhaal van Alexandra Grigorovna (84) uit Charkov. 

Lees verder

'Russen schoten eigen vliegtuig uit de lucht'

Het moreel onder Russische soldaten in Oekraïne is laag, troepen zouden weigeren bevelen op te volgen en er is een tekort aan wapens. Dat heeft Jeremy Fleming, chef van de Britse inlichtingendienst GCHQ, gezegd. Volgens Fleming zouden de Russen zelfs per ongeluk een eigen vliegtuig uit de lucht hebben geschoten.

Lees verder

In zijn speeches deinst een dankbare Zelenski niet terug voor een sneer hier en daar

De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt vandaag (14.15 uur) de plenaire vergadering van de Kamer toe. Ook de Nederlandse Tweede Kamer heeft een afspraak met Zelenski. Hij verpakt zijn rede steeds anders.

Lees verder

Sensoa waarschuwt homoseksuele mannen voor uitbraak besmettelijke bacterie shigella

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een uitbraak van de weinig bekende, maar zeer besmettelijke bacterie shigella sonnei. Die veroorzaakt ernstige darminfecties en verspreidt zich in West-Europa voornamelijk bij homoseks. Sensoa start daarom voor het eerst een sensibiliseringscampagne in Vlaanderen.

Lees verder

Opwaartse bliksem lijkt uit de grond te ontspruiten

De Amerikaan Taylor Vonfeldt was dinsdagnacht op de juiste plaats, op het juiste moment. Tijdens een onweer wist hij met zijn gsm beelden te maken van een indrukwekkend natuurfenomeen: opwaartse bliksemschichten leken uit de grond te ontspruiten. De Nationale Weerdienst van de VS had die nacht gewaarschuwd voor hevig onweer in de stad Wichita, in Kansas.

Lees verder

Ambassadeur niet welkom bij proces tegen Australische journaliste in Hongkong

De Australische ambassadeur in China is donderdag niet toegelaten tot de rechtszaal bij de de eerste zitting van het proces tegen de Chinees-Australische journaliste Cheng Lei. Dat meldt persagentschap Reuters.

Lees verder

Man aangehouden voor dodelijke schietpartij in Nederlandse Zwolle

De Nederlandse politie heeft een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het doodschieten van twee mannen in een vestiging van fastfoodketen McDonald's in Zwolle, in het noordoosten van Nederland.

Lees verder

Afgelopen jaar werd tien procent meer euthanasie verleend

In 2021 werden 2.699 gevallen van euthanasie geregistreerd, of 10 procent meer dan een jaar eerder. Het ging vooral om mensen tussen 60 en 89 jaar. Er werd geen euthanasie verleend aan minderjarigen.

Lees verder

Peeters verwerpt voorstel Groen voor 100 kilometer per uur op autosnelweg: 'Bestuurders kunnen dat perfect zelf beslissen'

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is geen voorstander van het voorstel dat Groen lanceerde om een algemene snelheidsverlaging van 100 kilometer per uur door te voeren op de Vlaamse autosnelwegen. 'We gaan geen anti-autobeleid voeren.'

Lees verder

Wout van Aert onzeker voor Ronde van Vlaanderen

Onheilspellend nieuws vanuit het kamp Jumbo-Visma. Topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen Wout van Aert is onzeker voor zondag.

Lees verder

Live | Volg hier de toespraak van Zelenski aan ons land

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zal donderdagmiddag tijdens de plenaire vergadering in de Kamer een speech geven. Na een live-uitvoering van het Oekraïense volkslied op cello en viool, zal Zelenski rond 14.15 uur via videoverbinding het Belgische parlement toespreken. Volg het hierboven live mee.

Lees verder

Geen extra gascentrale meer nodig

De resterende kerncentrales tellen in 2026 voor 1.6 gigawatt mee in bevoorradingszekerheid. De regering wil zo een geruststellend signaal geven aan Engie/Electrabel dat het de onderhandelingen over Doel 4 en Tihange 3 tot een goed einde wil brengen.

Lees verder

Ex-Miss België Ilse De Meulemeester riskeert 15 maanden celstraf en boete van 8.000 euro

Het Openbaar Ministerie eist 15 maanden celstraf tegen ex-Miss België Ilse De Meulemeester wegens witwassen en valsheid in geschrifte. De aanklager vraagt ook een boete van 8.000 euro en de verbeurdverklaring van het illegaal vermogen.

Lees verder

Podcasttips | Audioparels rapen aan de kust

De hoofdstad van de podcast is dit weekend Oostende. Het DS Podcastfestival verzamelt de crème de la crème van de audiowereld. Een greep uit de verborgen parels op het programma.

Lees verder

Poetin: 'Russisch gas moet vanaf vrijdag in roebels worden betaald'

Russisch gas moet vanaf vrijdag, 1 april, met roebels worden afgerekend. Zo niet plegen de kopers uit het Westen contractbreuk en worden de leveringen gestopt. Dat verklaarde Vladimir Poetin vandaag op tv.

Lees verder

Bewakingscamera filmt hoe vandalen Carrefour plunderen tijdens coronabetoging

De Brusselse politie heeft opnieuw een opsporingsbericht verspreid voor een aantal personen dat betrokken was bij de rellen na een coronabetoging. De politie zoekt dertien personen die op 21 november 2021 een supermarkt op de Steenkoolkaai in Brussel hebben geplunderd. Met bovenstaande beelden hoopt de politie voldoende tips binnen te krijgen om de daders te vatten.

Lees verder

Republikeins Congreslid onder vuur na uitspraken over orgieën en cocaïne

De leider van de Republikeinse minderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bekijkt welke sancties hij kan ondernemen tegen partijgenoot Madison Cawthorn. De uitspraken van het jonge Congreslid (28) over seks en drugs in de politieke kringen van Washington worden hem niet in dank afgenomen.

Lees verder

Dit zijn de drukste wegen tijdens de paasvakantie

Goed nieuws voor vakantiegangers: de paasvakantie start rustig op de baan. Elders in Europa begint het paasverlof later. Een overzicht van de drukke routes naar uw vakantiebestemming.

Lees verder

Nederland zet gesprekken over BeNeLiga stop

Nederland heeft de gesprekken over de komst van een mogelijke BeNeLiga stilgelegd. De Nederlandse topclubs Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, Vitesse en AZ Alkmaar hebben woensdag vastgesteld dat er op dit ogenblik onvoldoende draagvlak is bij de Nederlandse professionele clubs om de BeNeLiga op poten te zetten, klinkt het in een persbericht van de Pro League. De Nederlandse Eredivisie bevestigde het nieuws.

Lees verder

Nieuwe juridische stappen rond Arco

De Arco-saga zou nog een nieuw hoofdstuk kunnen krijgen. Deminor overweegt nieuwe juridische stappen.

Lees verder

Trump vraagt hulp aan Poetin

Als Donald Trump onder druk staat, kiest hij vaak voor de ­tegenaanval.

Lees verder

Port of Antwerp blijft sponsor van Antwerp: 'We zijn er in goede en kwade dagen'

Bij Antwerp volgde de voorbije anderhalve week een exodus aan sponsors na de aankondiging dat Marc Overmars technisch directeur wordt. Port of Antwerp geeft donderdagavond aan dat het wél zal aanblijven als sponsor van The Great Old.

Lees verder

100 km per uur op snelweg? Zuiniger, schoner en veiliger, maar 'het komt er niet'

Groen stelt voor de maximumsnelheid op de Vlaamse snelwegen te verlagen naar 100 km per uur, zoals in Nederland. Minister van Mobiliteit Peeters vindt het idee geen debat waard.

Lees verder

Poetins dreigement lijkt sterk op pr-stunt

'Wie vanaf vrijdag 1 april niet betaalt in roebels, krijgt geen gas meer', zei de Russische president Poetin donderdag op tv. Het Westen buigt voorlopig niet.

Lees verder

Vlaanderen creëert 30.000 opvangplaatsen voor Oekraïners

De Vlaamse regering creëert 12.000 extra plaatsen, een centrale databank en meer geld voor gemeentes en scholen.

Lees verder

Gevaar voor gladde wegen door winterse neerslag

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor mogelijk gladde wegen vanaf donderdagavond tot vrijdag in de voormiddag door de voorspelde sneeuwval. Eerder op de dag het KMI al een 'code geel' uitgevaardigd voor heel het land, op de kust na.

Lees verder

Menstruatiecoach voor vrouwenploeg Club Brugge

Opmerkelijk nieuws bij Club YLA, het vrouwenteam van Club Brugge. Recruitmentmanager Leo van der Elst onthulde tijdens de podcast Eleven Insiders dat het team volgend seizoen een zogenaamde menstruatiecoach gaat aantrekken. In het buitenland gebruiken sommige clubs die al, maar in België gaat het volgens Van der Elst om een primeur.

Lees verder

Over een hacker van 16 die met 13 miljoen euro aan de haal ging

Europa keurt de Digital Markets Act goed. Daar is veel om te doen, maar zetten we daarmee de nieuwe standaard voor het internet? Er is een planeet ontdekt waar je schatrijk kan worden, een hacker van amper 16 die 13 miljoen heeft scheefgeslagen is opgepakt en er zijn oplossingen om het graantekort in de toekomst te beperken.

Lees verder

'Vrouwenwielrennen is zoals een spannende serie, je bent direct verslaafd'

Nog niet zo heel lang geleden was er weinig plaats voor vrouwen in het wielrennen. Nu staat het vrouwenwielrennen op de drempel van de grote doorbraak. Het talent is er. Het prijzengeld wordt hier en daar toch al gelijkgetrokken met de mannen, de omkadering wordt professioneler. 2022 wordt een mijlpaaljaar voor het vrouwenwielrennen genoemd, maar is dat ook zo?

Lees verder

Weerbericht | Late winterprik brengt sneeuw over heel het land

Het KMI verwacht vrijdag een late winterprik, met in het begin van de dag sneeuw of smeltende sneeuw over het hele land. Nadien wordt het droger vanaf het noorden met kans op een winterse bui. Maxima van -2 tot +6 graden en een goed voelbare wind.

Lees verder

Lectrr, cartoon van de dag

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Netflix volgt acht wielerploegen voor serie over Tour

Acht wielerploegen werken mee aan een Netflix-serie over de Ronde van Frankrijk van dit jaar. De reeks zal vanaf mei 2023 te zien zijn.

Lees verder

Getuigenissen uit Oekraïne: 'Waar moeten we in hemelsnaam heen?'

Hotel Elektron in Lviv is een voormalig hotel voor spoorwegarbeiders. Vandaag is het een toevluchtsoord voor Oekraïense vluchtelingen. Fotograaf Gert Jochems ging er voor De Standaard op bezoek en sprak met enkelen van hen. Vandaag: het verhaal van Alifa Erejepova (44) uit Droezjkivka.

Lees verder

Video | Ons land ontwaakt onder een dun laagje sneeuw

Ons land is vanmorgen ontwaakt met een dun laagje sneeuw. Ook de komende uren valt er nog sneeuw of smeltende sneeuw over het hele land. Nadien wordt het droger vanaf het noorden met kans op een winterse bui. Maxima van -2 tot +6 graden en een goed voelbare wind. Dat meldt het KMI. 

Lees verder