Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 29 april 2022

‘Rusland beschermt marinebasis op de Krim met dolfijnen’

'Rusland beschermt marinebasis op de Krim met dolfijnen'

De voor Rusland belangrijke marinebasis van Sebastopol aan de Zwarte Zee wordt beschermd door twee oorlogsdolfijnen. Dat melden Amerikaanse analisten aan The Washington Post, op basis van satellietbeelden van het bedrijf Maxar Technologies.

Lees verder

Kunstliefhebbers kunnen virtueel aandeel van deze Ensor kopen

Koop eens een virtueel aandeel van een topwerk: zo afficheert het KMSKA zijn crowdfundingsactie rond Carnaval de Binche van Ensor.

Lees verder

Anderlecht en Genk willen regels voor beloften in tweede klasse nog veranderen

Anderlecht, Genk, Club Brugge en wellicht Standard spelen volgend seizoen met hun belofteploeg in 1B, maar er is discussie over welke spelers nu precies zullen mogen aantreden.

Jürgen Geril

Lees verder

Kobe Desramaults trekt naar Sicilië voor nieuw restaurant

Topchef Kobe Desraumaults opent een restaurant op Sicilië. De chef landt begint mei op het eiland, de opening is voorzien voor begin juni. Dat betekent dat de chef naar Italië verhuist. 'Zeker tot eind oktober', zegt hij.

Lees verder

'The Guardian' looft Vlaamse opwaardering van architectuur: 'van grap naar geniaal'

De invloedrijke Britse krant The Guardian kijkt lichtjes jaloers naar de jongste architecturale werken in Vlaanderen. De Vlaamse aanpak om indrukwekkende architectuur het straatbeeld in te loodsen, is volgens de auteur zelfs een voorbeeld.

Lees verder

Wout van Aert racet over circuit van Spa-Francorchamps in zeepkist

Niemand minder dan Wout van Aert duikt op in een promovideo voor de Red Bull Zeepkistenrace die terug is op 4 september. Dit jaar zal er gestreden worden om de titel op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps. In de video is te zien hoe van Aert de Raidillon, een beroemde steile bocht in het parcours, beklimt op zijn koersfiets. Daarna gaat hij pijlsnel terug naar beneden in een zeepkist van zijn sponsor Red Bull.

Lees verder

Nieuwe gevangenenruil tussen Moskou en Washington in de maak

Na lange onderhandelingen hebben Moskou en Washington een akkoord gevonden voor een gevangenenruil. De voormalige marinier Trevor Reed, die negen jaar cel uitzat in Rusland, werd geruild voor de Russische piloot Konstantin Jarosjenko. Reed werd volgens zijn familie en de Amerikaanse overheid onterecht veroordeeld.

Lees verder

Aan de slag met Tax-on-web

Na één dag hebben al ruim 15.000 Belgen hun belastingaangifte voor dit jaar ingediend via Tax-on-web. Ook u kunt er al aan beginnen. Hoe pakt u dat best aan?

Lees verder

'Beschuldigingen van misbruik kostten Johnny Depp rol in nieuwe 'Pirates of the Caribbean''

Amber Heards beschuldigingen van huiselijk geweld hebben allicht zware schade toegebracht aan Johnny Depps imago, zei de voormalige talent agent van beide acteurs tijdens het proces Depp vs. Heard. Zodanig zelfs dat Depps dagen als piraat geteld waren in de Pirates of the Caribbean-franchise.

Lees verder

Inflatie niet verder gestegen, voedingsprijzen wel hoger

Voor het eerst sinds januari 2021 neemt de inflatie niet verder toe. Maar de voedingsprijzen zijn wel verder de hoogte ingeschoten.

Lees verder

Ilse De Meulemeester veroordeeld voor schriftvervalsing

De correctionele rechtbank heeft Ilse De Meulemeester (50) schuldig bevonden aan schriftvervalsing, maar ze krijgt geen straf opgelegd.

Lees verder

'Dat kinderen van jongs af aan de taal leren, is voor mij een sociaaleconomische kwestie'

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau pleit in de aanloop naar 1 mei voor 10 procent extra vennootschapsbelasting voor bedrijven die hoge winsten noteren. 'De factuur van de Poetin-oorlog mag niet bij de werkende mensen terechtkomen.'

Lees verder

Belfius vervangt topman verzekeringen

Belfius benoemt Frédéric Van der Schueren tot nieuwe topman van zijn verzekeringsactiviteit. Het mandaat van Dirk Vanderschrick werd niet verlengd.

Lees verder

Regering-De Croo wil expertengroep genre 'Gems' voor economische crisis

Premier Alexander De Croo (Open VLD) stelt donderdag een achtkoppige expertengroep voor die de regering zal begeleiden bij de economische crisis. Leden moeten de wereldwijde situatie monitoren en de regering advies geven. Die kan dan 'wellicht uitzonderlijke' maatregelen nemen.

Lees verder

Voetbalmakelaar Mino Raiola is op 54-jarige leeftijd overleden

Voetbalmakelaar Mino Raiola is overleden. De 54-jarige Nederlander van Italiaanse afkomst was ziek. Dat melden verschillende Italiaanse media. Om welke ziekte het gaat, is nog niet bekend.

Lees verder

Podcasttips | Gooi die vuistdikke biografie van Poetin maar weg

Sorry about the kidis een rauwe podcast over rouw. Het wordt nu al gerekend tot een van de beste van het jaar. Wie Poetin beter wil leren kennen, moet bij de BBC zijn. En The New York Times laat popconnoisseur Wesley Morris opnieuw losgaan in een nieuw seizoen van Still processing.

Lees verder

Sloop van iconische dancing La Rocca van start gegaan

Een sloopfirma is donderdag begonnen met het afbreken van La Rocca, de discotheek op de Antwerpsesteenweg in Lier. Liefst 37 jaar lang konden dansfanaten er terecht, maar oprichter Wim Van Ouytsel maakte in 2017 al bekend dat er een einde zou komen aan de dancing. Begin april ontstond er nog een brand waardoor het laatste geplande feestje er niet meer kon doorgaan.

Lees verder

Geen vertrouwen in kinderopvang

Alle kinderen in Vlaanderen vanaf zes maanden naar de opvang? Deze ouders vinden het ondenkbaar. Ze blijven thuis of zochten een andere oplossing. 'We zijn blij dat we ons die luxe kunnen veroorloven.'

Lees verder

OPROEP. Vangt u Oekraïense vluchtelingen op in uw huis?

Twee maanden geleden lanceerde de federale regering het project #PlekVrij, waarmee ze op zoek ging naar Belgische gezinnen die Oekraïense vluchtelingen in hun huis willen opvangen. De Standaard is op zoek naar getuigenissen. Hoe verloopt het samenleven tot nu toe? Wat zijn uw ervaringen? En op welke hindernissen botsen u en uw gezin? Mail uw ervaringen naar binnenland@standaard.be. Vermeld graag uw telefoonnummer, zodat we u kunnen opbellen. Alvast hartelijk bedankt.

Lees verder

Nasa ontdekt metalen wrak op Mars

Het lijkt wel een still uit een film, maar toch is het werkelijkheid. Nasa's Mars Ingenuity-helikopter maakte een foto van een deel van de landingsuitrusting van de Perseverance-rover waarmee het toestel de planeet bereikte.

Lees verder

Paus neemt het op voor schoonmoeders: 'Maar let ook op hoe u uzelf uitdrukt'

Op zijn wekelijkse toespraak brak Paus Franciscus een lans voor een keurige omgang met schoonmoeders. 'Ze zijn vaak het slachtoffer van clichés.'

Lees verder

Azov-regiment dat staalfabriek Marioepol verdedigt, laat van zich horen in nieuwe videobeelden

De slag om de Azovstal-fabriek in Marioepol is nog niet gestreden. Het Azov-regiment dat de site verdedigt, stuurden woensdag een video de wereld in waarin hun commandant rapporteert over de strijd die ze leveren. Een dag later bereikten beelden ons die beweren te tonen hoe een veldhospitaal bij de fabriek geraakt werd door een Russisch bombardement.

Lees verder

Wielrenster Amy Pieters na vier maanden uit coma ontwaakt

De Nederlandse wielrenster Amy Pieters is na vier maanden coma weer bij bewustzijn. Dat meldde haar team SD Worx donderdag.

Lees verder

Ethan Hayter geeft critici lik op stuk met nieuwe zege in Ronde van Romandië

Nadat hij maandag al de proloog won in de Ronde van Romandië, was Ethan Hayter nu ook de snelste in de tweede rit in lijn naar Echallens. De Brit van Ineos-Grenadiers haalde het voor Jon Aberasturi en Fernando Gaviria. Woensdag kreeg Hayter nog kritiek nadat hij achterin het peloton verzeilde en ten val kwam. Rohan Dennis blijft de leider in het algemeen klassement.

Lees verder

Rijken kop van Jut in aanloop naar 1 mei

Op de liberalen na viseren alle regeringspartijen de allerrijksten of bedrijven met 'woekerwinsten'. De Croo parkeert het debat bij een expertenclub.

Lees verder

Joren Dom verlaat Beerschot en trekt naar OH Leuven

De kogel is door de kerk: Joren Dom (32) trekt na vijf jaar de deur van het Olympisch Stadion achter zich dicht. De polyvalente verdediger blijft wel in 1A en ondertekende een contract voor twee seizoenen bij OH Leuven. Hij verlaat Beerschot transfervrij door een degradatieclausule in zijn contract.

Lees verder

'Frontex betrokken bij honderden illegale pushbacks van vluchtelingen'

Uit een onderzoek van onder andere Le Monde en Der Spiegel blijkt dat Frontex betrokken is bij illegale pushbacks van minstens 957 asielzoekers in de Egeïsche Zee, tussen maart 2020 en september 2021. Het Europese grensagentschap registreerde volgens de internationale media de pushbacks bewust foutief als 'voorkoming van vertrek' in een interne database.

Lees verder

Hoe kon de ECB de inflatiedreiging zo onderschatten?

De modellen van de ECB blijken niet bestand tegen extreme gebeurtenissen. De centrale bank heeft de inflatiedreiging onderschat, gaf ze donderdag zelf toe.

Lees verder

Schipper en matroos van schoolschip testen positief op alcohol en drugs bij controle in volle zee

De schipper van de O.29 Broodwinner, het schoolschip waar de leerlingen van Koninklijk Werk Ibis en het Maritiem Instituut Mercator geregeld op meevaren, heeft woensdag tijdens een controle positief getest op drank en drugs. 'Met deze bemanning willen wij niet meer varen en er moeten keiharde garanties komen voor de toekomst', reageert algemeen directeur van Scholengroep Stroom, Chris Vandecasteele.

Lees verder

Feyenoord dankzij Dessers met kleine bonus naar Marseille

Zowel de finale van de Europa League als die van de Conference League ligt nog open. Cyriel Dessers scoorde twee keer voor Feyenoord, maar de Nederlanders kunnen er nog niet gerust op zijn.

Lees verder

Bits&Atomen: de perfecte chocolade komt uit… Nederland

Twitter wordt overgenomen door Elon Musk, en dat is nu al dé overname van het jaar. Volgens veel mensen zal het platform veranderen, is dat zo? Verder hebben we het over de digital services act, die nog een veel grotere impact op het internet zal hebben, over de planeet Uranus en over de perfecte chocolade. Die kom niet uit ons land, maar uit… Nederland.

Lees verder

"Ramadan mubarak" de vastentijd is een feest, geen last

De ramadan, de heilige maand voor moslims, gaat zijn laatste dagen in. Journalist Sophie Faict volgde Ferhan Karakaya en haar familie de klok rond om de mooie momenten, de uitdagingen en de samenhorigheid in de ramadanmaand mee te beleven.

Lees verder

Bewolkt, maar droog

Het is vrijdag bewolkt, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de voormiddag is lokaal wat licht gedruppel mogelijk, in de Ardennen is er in de namiddag kans op een bui.

Lees verder

Vakbonden VRT dienen actie­aanzegging in

De drie vakbonden bij de VRT hebben een actieaanzegging ingediend. Die moet alle geplande en niet-­geplande acties van de medewerkers van de openbare omroep dekken.

Lees verder

Illegale slachtvloer ontdekt op abdijboerderij Averbode

De boerderij van de abdij van Averbode stoot niet ­alleen te veel stikstof uit – waardoor ze tegen 2025 moet sluiten – tijdens een controle op 30 maart ontdekte de omgevingsinspectie dat er illegaal varkens geslacht werden, zo meldt Het Nieuwsblad.

Lees verder

Bombardementen op Kiev bij bezoek VN-secretaris-generaal Guterres: 'We zijn in veiligheid, maar gechoqueerd'

Kiev vormde donderdagavond voor het eerst sinds half april het doelwit van Russische aanvallen. De aanval wordt gezien als een provocatie van Rusland. De bombardementen vonden plaats vlak nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres een bezoek had gebracht aan de Oekraïense hoofdstad.

Lees verder