Doorgaan naar hoofdcontent

Nadat abdij van Averbode op rode stikstoflijst belandde, werd ze enkel telefonisch ingelicht: “Rare manier van werk...

HLN
Nadat abdij van Averbode op rode stikstoflijst belandde, werd ze enkel telefonisch ingelicht: "Rare manier van werken"
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode mee op de rode lijst staat en dus in principe ten laatste in 2025 moet stoppen. Maar dat de abdij na een herberekening in 2015 enkel telefonisch, en dus niet per brief, op de hoogte is gebracht, noemt Demir "een rare manier van werken".
Lees verder

Abdij van Averbode kreeg énkel telefoon na herbereking in stikstofdossier: "Rare manier van werken"
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode mee op de rode lijst staat en dus in principe ten laatste in 2025 moet stoppen. Maar dat de abdij na een herberekening in 2015 enkel telefonisch, en dus niet per brief, op de hoogte is gebracht, noemt Demir "een rare manier van werken".
Lees verder

Koppel renoveert oud schoolgebouw tot strakke loft: " De gebarsten bakstenen typeren de industriële sfeer"
Céline en haar man Rainer waagden zich aan een uniek renovatieproject. Ze verbouwden een schoolgebouw uit 1920 uit Ieper om tot gloednieuwe lofts. Bij de start van hun project hadden ze niet meer dan een grote lege doos met twee verdiepingen van 4 en 6 m hoog. Bouwsite Livios laat zien hoe het gebouw er nu uitziet.
Lees verder

Duffelse pretparkontwerper van Bobbejaanland Eric Daman overleden: "Noem mij maar een angsthaas, achtbanen zijn niet mijn ding"
"Ik ontwerp niet wat ik mooi vind, ik ontwerp van wat ik denk dat de groten hoop mooi vindt." Pretpark-ontwerper Eric Daman uit Duffel is op zijn 58ste overleden aan een nierziekte. Topattracties in het Duitse Phantasialand en Bobbejaanland zagen het levenslicht op zijn tekentafel. Ontwerpen waarvoor hij wereldwijd geroemd en hem tal van awards opleverde.
Lees verder

Crevits laat deur op een kier voor rode landbouwbedrijven in stikstofakkoord
Landbouwbedrijven die vinden dat ze onterecht de code rood hebben gekregen en dus door het stikstofakkoord moeten stoppen tegen 2025, kunnen hun dossier bespreken met de administratie. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits woensdag in het Vlaams Parlement laten verstaan tijdens een gedachtewisseling. "Het is de bedoeling van elk dossier grondig te bekijken. We moeten de mensen correct behandelen", aldus de CD&V-minister.
Lees verder

KOERS KORT. Sonny Colbrelli opnieuw op de fiets - Ackermann aan de kant met gebroken stuitbeen - Valkenburg vijf jaar langer finish Amstel Gold Race
Colbrelli mag na zijn hartstilstand in de Ronde van Catalonië en een geslaagde operatie opnieuw beginnen fietsen. Na verder medisch onderzoek hebben de sportdokters van Bahrain Victorious het hart van de Italiaanse Europese kampioen sterk genoeg bevonden om lichte fysieke activiteiten te doen maar vooral om te fietsen in zijn vrije tijd. "De prioriteit blijft wel om zijn conditie de komende maanden van dichtbij te blijven opvolgen om zijn veiligheid te garanderen en om later zijn dagdagelijkse activiteiten opnieuw te hervatten", meldde Colbrelli's ploeg in de medische update over de Italiaan.
Lees verder

Loonkosten onhoudbaar voor thuisverpleging, waarschuwen i-mens en Wit-Gele Kruis
Door de inflatie en overschrijdingen van de spilindex zijn de loonkosten stilaan onhoudbaar voor de thuisverplegingsdiensten, waarschuwen i-mens en het Wit-Gele Kruis in een persbericht. "Indien er geen extra inspanningen komen van de federale regering, zien de diensten thuisverpleging zich genoodzaakt om moeilijke maatregelen te nemen die uiteindelijk ook de patiënten treffen", zeggen ze. Het kan dan gaan over het innen van remgeld.
Lees verder

IN BEELD. Ook de jonge prinsessen zijn van de partij: Nederland gaat uit de bol op Koningsdag
Koning Willem-Alexander viert woensdag zijn 55e verjaardag, en dat betekent Koningsdag. Voor het eerst in twee jaar staan er weer grote festiviteiten op het programma, waarbij ook publiek welkom is. Maastricht is deze keer de stad die de koning en zijn gezin feestelijk mag ontvangen, en daar hebben heel wat Nederlanders zich al verzameld.
Lees verder

Uitslaande brand zet bedrijf in tuinbouwmachines in lichterlaaie: ook naastgelegen woningen bedreigd
Bij de firma D'Hoker, een bedrijf gespecialiseerd in tuinbouwmachines, in de Bosstraat in het centrum van Mere woedt momenteel een zware brand. Eén aanpalende woning ging al op in de vlammen.
Lees verder

Football Talk. Nationale beloften sluiten kwalificatiecampagne af in Sint-Truiden - Eintracht Frankfurt rekent op nieuwe invasie van fans in Londen
De Rode Duivels U21 sluiten hun kwalificatiecampagne voor het EK 2023 af op het kunstgras van Stayen. De ploeg van bondscoach Jacky Mathijssen speelt op 5 juni (16u) tegen Schotland. De ticketverkoop gaat op 5 mei van start. De jonge Duivels zijn als eerste land geplaatst voor het EK, dat volgend jaar plaatsvindt in Georgië en Roemenië. Roland Duchâtelet, eigenaar van Stayen, mikt op veel toeschouwers. "Ooit is hier de eerste internationale clubmatch in het vrouwenvoetbal in ons land georganiseerd en toen lokten we 3000 toeschouwers, dat aantal moeten we kloppen", zegt de Limburgse ondernemer. "De twee teams zullen overigens ook in het hotel van Stayen verblijven."
Lees verder

Jan Penet, winnaar van de Gouden Klassiekers: "Dylan van Baarle heeft me veel punten opgeleverd"
Het wielervoorjaar zit erop en dus zijn ook de Gouden Klassiekers tot een einde gekomen. Jan Penet (35) uit Ieper is de winnaar en gaat met de hoofdprijs van 5.000 euro aan de haal. Ook in de Gouden Giro hoopt hij hoge toppen te scheren.
Lees verder

"Net iets meer ernstige arbeidsongevallen in 2021": dit is waarom, volgens Liantis
In 2021 is het aantal ernstige arbeidsongevallen lichtjes gestegen ten opzichte van de twee voorgaande jaren, zo meldt hr-dienstengroep Liantis. "Door de krapte zijn heel wat mensen zonder of met weinig ervaring aan de slag gegaan. Dat vergroot de kans op een ernstig ongeval, hoewel de meeste arbeidsongevallen nochtans makkelijk te voorkomen zijn", verklaart Bart Geerts, teamleader arbeidsveiligheid bij Liantis.
Lees verder

KOERS KORT. Tim Merlier mist Ronde van Italië - Sonny Colbrelli opnieuw op de fiets
Tim Merlier mist de komende Ronde van Italië (6-29 mei). De Belgische sprintbom ondervindt nog te veel hinder van zijn val in Parijs-Roubaix, tien dagen geleden.
Lees verder

Dronkaard slaat met gewond jongetje (2) op de vlucht na verkeersongeluk in Zeeland
Bij een verkeersongeluk in de Nederlandse provincie Zeeland, net over de grens met België, is een 2-jarig jongetje gewond geraakt. De bestuurder van een over de kop geslagen auto sloeg na het ongeluk op de vlucht en nam het kind dat bij hem in de auto zat mee naar een woning, iets verderop. De politie heeft de man aangehouden.
Lees verder

Football Talk. Zulte Waregem en Standard krijgen boetes voor wangedrag supporters - Nationale beloften sluiten kwalificatiecampagne af in Sint-Truiden
Het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal heeft Zulte Waregem en Standard bestraft voor het wangedrag van hun supporters op de 33e speeldag van de reguliere competitie. Die staken tijdens de thuiswedstrijden van hun ploegen pyrotechnisch materiaal af in de tribunes. Zulte Waregem kreeg 4.000 euro boete, Standard 3.000. Ook enkele andere clubs werden beboet.
Lees verder

Wat doe je (beter niet) tegen een verbrande tong?
Van een te warm ovenhapje tot een hete koffie: iedereen heeft zijn tong wel eens verbrand aan eten door er iets te enthousiast van te willen proeven. Maar hoe laat je de pijn zo snel mogelijk stoppen en wat doe je beter niét? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft advies.
Lees verder

"Poetin wil voor paniekreactie in Europa zorgen": wordt ook ons land getroffen door dichtdraaien gaskraan naar Bulgarije en Polen?
Rusland heeft de levering van gas aan Polen en Bulgarije stopgezet. Dat kondigde de Russische energiegigant Gazprom aan. Ook het Poolse gasbedrijf PGNiG bevestigde dat de gaskraan gesloten werd. Zowel Polen als Bulgarije beweren dat de beslissing van Moskou niet meteen tot grote problemen zal leiden. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, reageerde dat Europa "voorbereid" is op een onderbreking van de Russische gasleveringen. Maar wat is de impact op ons land? Econoom Johan Albrecht (UGent) geeft meer uitleg.
Lees verder

"Gas is een geopolitiek wapen": energie-expert legt uit wat je zelf kan ondernemen tegen de snel veranderende gasprijzen
Nadat Rusland aankondigde de gasleveringen naar Polen en Bulgarije stop te zetten, schoten de gasprijzen opnieuw naar omhoog. De prijsdaling die zich de voorbije dagen voltrok, is op die manier weer deels tenietgedaan. Wat betekent dat alles voor onze energiefactuur en kunnen we ook zelf ingrijpen?
Lees verder

Meer dan half miljoen kijkers zag knotsgekke clash tussen De Bruyne en Courtois
Bij VTM 2 volgden gisteravond gemiddeld 509.000 kijkers met een piek van 615.000 de zinderende halve finale in de Champions League tussen het Manchester City van Kevin De Bruyne en het Real Madrid van Thibaut Courtois. De wedstrijd eindigde op 4-3. 'KDB' blonk uit met een doelpunt en een assist.
Lees verder

Aantal krokodillen in noorden van Australië groeit exponentieel na gewijzigd dieet: reptielen genieten nu ook van "lokale specialiteiten"
In het noorden van Australië heeft men een exponentiële groei van het aantal zoutwaterkrokodillen opgemerkt. En dat hebben ze wellicht te danken aan een gewijzigd dieet: in plaats van enkel te teren op waterprooien, lusten ze nu ook wel eens een wild zwijn (of twee).
Lees verder