Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 25 april 2022

Macron verslaat Le Pen en blijft vijf jaar langer president van Frankrijk

HLN
Macron verslaat Le Pen en blijft vijf jaar langer president van Frankrijk
Emmanuel Macron heeft de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de eerste prognoses, gebaseerd op een deel van de stemmen geteld, behaalde de uittredende president 58,5% van de stemmen. Zijn tegenstander in de tweede ronde, Marine Le Pen, kreeg 41,5% van de stemmen achter zich.
Lees verder

Football Talk. Clement ziet Monaco 1-4 winnen in Saint-Etienne
Op de 34e speeldag in de Franse Ligue 1 is Monaco zaterdagavond met 1-4 gaan winnen bij Saint-Etienne. Trainer Philippe Clement gunde Eliot Matazo enkele minuten speeltijd. In de 86e minuut mocht de middenvelder invallen.
Lees verder

Wout van Aert tevreden met "hoogst haalbare" derde plek en optimistisch over toekomst: "Op een superdag kan ik hier winnen"
"Dit was het hoogst haalbare, ik moet hier trots op zijn." Wout van Aert (27) zette met een goed gevoel een punt achter zijn voorjaar. "Ik geloof dat het mogelijk is om hier ooit te winnen."
Lees verder

Politie gebruikt traangas bij protest in Parijs om verkiezingen
In de Franse hoofdstad Parijs zijn protesten uitgebroken na de verkiezingsuitslag die zondagavond werd bekendgemaakt. Op beelden op sociale media is te zien dat de politie traangas inzet. Ook in de Franse stad Rennes zou geprotesteerd worden.
Lees verder

Klopp vol lof over Origi, het spook van Everton: "Er zal nooit een speler zijn die we harder gaan missen dan hem"
Een carrière uitgebouwd met belangrijke goals in de Champions League en 6 doelpunten in 10 derby's tegen Everton. Je moet het maar doen. Divock Origi (27) bevestigde zijn cultstatus in Liverpool. Als invaller loodste hij 'The Reds' voorbij de stadsrivaal. Spook van Everton.
Lees verder

Dashcam filmt verkeersagressie op A12 in Aartselaar
Een dashcam filmt zondag rond 16.45 uur gevaarlijk rijgedrag van twee bestuurders op de A12 richting Brussel. Ter hoogte van het kruispunt met de Vluchtenburgstraat in Aartselaar moet een witte auto rechts invoegen. De bestuurder van een rode bestelbus laat hem echter niet ritsen en dwingt de auto bijna tegen de betonnen middenberm. Aan het volgende kruispunt staan ze opnieuw naast elkaar.
Lees verder

REACTIES. Kompany: "Union was slimmer" - Mazzu: "Tweestrijd? Daarvoor is het nog te vroeg"
Start gemist. In de Brusselse derby en bijgevolg ook in de hele Champions' play-offs. Union troefde Anderlecht nog maar eens af in een Brusselse derby. Niet op talent, wel op passie en voetbalintellect. "We verloren de match in de match", zei een gefrustreerde Kompany. Aan de overkant wil Felice Mazzu van een tweestrijd met Club Brugge nog niet weten.
Lees verder

Alweer een thuisnederlaag: Barcelona gaat nu ook onderuit tegen Rayo Vallecano
Drie thuisnederlagen over alle competities heen. Barcelona heeft stilaan last van een thuiscomplex. Of is dat overdreven? Na een vroege 0-1-achterstand beten de Catalanen een hele avond hun tanden stuk op middenmoter Rayo Vallecano.
Lees verder

Remco Evenepoel krijgt grootse ontvangst in Schepdaal na winst in Luik-Bastenaken-Luik
Een grootse entree. Remco Evenepoel arriveerde rond 21u onder grote ambiance in zijn thuishaven Schepdaal aan café 'In de Rustberg'. In en rond het supporterscafé hadden tientallen fans zich verzameld om de kersverse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik te verwelkomen. Met gepaste muziek en onder luid applaus.
Lees verder

Auto rijdt in op menigte in Noorwegen: zes gewonden
Zeker zes mensen zijn gewond geraakt toen een auto crashte in het publiek tijdens een autoshow in Oslo. Onder de gewonden zijn ook kinderen, meldt de politie. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.
Lees verder

Autoritaire premier Jansa verliest Sloveense verkiezingen
Er lijkt een einde te komen aan het autoritaire bewind van de Sloveense premier Janez Jansa. Met meer dan de helft van de stemmen geteld, staat de ecologisch-centrumlinkse Vrijheidsbeweging van de nieuwkomer Robert Golob aan de leiding.
Lees verder

Nieuwste games spelen zonder duur toestel? GeForce Now streamt de computerkracht
"Heb je misschien nog een oude laptop om de allernieuwste games te testen?" Zo luidde ongeveer de ongewone vraag van hardwarefabrikant Nvidia. Het bedrijf wil GeForce Now in de kijker zetten, een streamingdienst die jou idealiter de aankoop van krachtige hardware bespaart én waarmee je ook games kan streamen die je al bezit. We halen een acht jaar oude Mac van stal, en stellen vast dat Nvidia de beloften meer dan inlost.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Amerikaanse ministers Blinken en Austin aangekomen in Kiev
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin zijn zondag gearriveerd in Kiev. De Oekraïense president Zelensky zegt dat het overleg met de twee ministers onder meer zal gaan over het soort wapens dat Oekraïne denkt nodig te hebben om de Russen te bestrijden. Kiev wil bovendien graag horen dat de VS garant willen staan voor de veiligheid van Oekraïne in de toekomst. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Amerikaanse ministers Blinken en Austin aangekomen in Kiev
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin zijn zondag gearriveerd in Kiev. De Oekraïense president Zelensky zegt dat het overleg met de twee ministers onder meer zal gaan over het soort wapens dat Oekraïne denkt nodig te hebben om de Russen te bestrijden. Kiev wil bovendien graag horen dat de VS garant willen staan voor de veiligheid van Oekraïne in de toekomst. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Auto rijdt in op agenten in Parijs, politie doodt twee mensen
De Franse politie heeft in het centrum van Parijs het vuur geopend op een auto die op agenten inreed. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen, maakte het politiekorps in de nacht van zondag op maandag bekend.
Lees verder

Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen naar recordhoogte
De wereldwijde defensie-uitgaven bedroegen in 2021 voor het eerst meer dan 2 biljoen dollar. Volgens een zondagavond verschenen rapport van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) stegen de uitgaven vorig jaar, gecorrigeerd voor de inflatie, met 0,7 procent tot 2113 miljard dollar (1,95 biljoen euro). De mondiale militaire uitgaven stegen daarmee volgens SIPRI voor het zevende jaar op rij.
Lees verder

Waanzinnige Red Bull 'vliegtuigruil' op vier kilometer hoogte verloopt niet helemaal volgens plan
Stuntpiloot-skydivers Luke Aikins (48) en Andy Farrington (39) van Red Bull zijn er vannacht niet in geslaagd hun waanzinnige Plane Swap ofwel 'Vliegtuigruil' tot een goed einde te brengen. De twee piloten probeerden op zo'n vier kilometer hoogte boven een woestijn in Arizona al skydivend van toestel te veranderen, maar vlak nadat de mannen met hun Cessna's de duikvlucht hadden ingezet en uit de toestellen waren gesprongen, begon het lege vliegtuigje van Aikins te tollen, waardoor het oncontroleerbaar werd.
Lees verder

Emoreconstructie van Evenepoels triomfsolo met stemmen uit zijn entourage: "Zwijg! Straks loopt er een zwarte kat over"
Oef. Even ademhalen, was het, nadat we ons aan de finish met alle naasten van Remco Evenepoel gewillig mee op de emotionele achtbaan hadden laten sleuren. Een reconstructie. Alles begon met dat ene, beslissende moment…
Lees verder

Advocaten Reuzegom-beklaagden stellen herkwalificatie in vraag: "Slaan is niet hetzelfde als visolie toedienen"
De voorzitster vroeg aan alle advocaten van de Reuzegommers om dit weekend 'eens goed na te denken'. Niet alleen het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen, ook de kwalificatie slagen en verwonding zonder oogmerk te doden wilt ze namelijk aan het dossier toevoegen. Een kwalificatie om meer leden van Reuzegom te veroordelen? "Dan zou ze nu haar oordeel al klaar hebben", klinkt het bij de advocaten.
Lees verder

REPORTAGE. Vreugde noch woede in hartje Parijs: "Macron of Le Pen? Allemaal vergif"
De kans op een extreemrechtse president leek nooit eerder zo groot in Frankrijk, maar de flirt met dat scenario leek weinig Parijzenaars wakker te houden. In de uren na de winst voor Macron: geen vreugde noch grote woede in hartje Parijs. "Macron of Le Pen? Allemaal hetzelfde vergif voor dit land."
Lees verder