Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 april 2022

LIVE. Zelensky ontslaat twee generaals wegens “landverraad” - Voorzitter Europees Parlement onderweg naar Kiev

HLN
LIVE. Zelensky ontslaat twee generaals wegens "landverraad" - Voorzitter Europees Parlement onderweg naar Kiev
Rusland opent vandaag een humanitaire corridor van de belegerde havenstad Marioepol naar het noordwestelijker gelegen Zaporizja. Volgens Michael Mizintsev, de topman van het Nationaal Defensie Management Centrum, doet Moskou dat na een verzoek van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky ontslaat twee generaals wegens "landverraad" - Voorzitter Europees Parlement onderweg naar Kiev
Rusland opent vandaag een humanitaire corridor van de belegerde havenstad Marioepol naar het noordwestelijker gelegen Zaporizja. Volgens Michael Mizintsev, de topman van het Nationaal Defensie Management Centrum, doet Moskou dat na een verzoek van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
Lees verder

"Het is een grote ramp dat Wout niet fit is": zo verliep de baaldag van zieke Van Aert, die zich geen mens voelde om urenlang op de fiets te zitten
Onheilspellend nieuws vanuit het kamp van Jumbo-Visma, drie dagen voor de Ronde van Vlaanderen. Sportieve baas Merijn Zeeman kreeg donderdagochtend namelijk de telefoon van Wout van Aert die hij liever niet kreeg - zijn kopman is ziek, deelname aan Vlaanderens Mooiste staat op de helling. "Het ziet er niet goed uit", beseft ook ploegleider Grischa Niermann.
Lees verder

Code geel voor gladheid: "Sneeuwzone om u tegen te zeggen"
Gisteren voorspelde VTM-weerman Frank Duboccage heel wat sneeuw, vooral in het centrum en het westen van het land. "In Vlaanderen kan er 2 tot 5 centimeter sneeuw blijven liggen, maar in de Hoge Venen valt de meeste sneeuw", zegt VTM-weerman Frank Duboccage. Er wordt ook sneeuw verwacht op vrijwel alle toegangswegen naar de skigebieden, wat voor heel wat hinder kan zorgen tijdens de uittocht bij het begin van de paasvakantie. "Zeker als je geen sneeuwkettingen hebt."
Lees verder

Nederlandse street art van 'Kamp Seedorf' duikt op in Vlaanderen: maak kennis met de Banksy's van de Lage Landen
Van Wout Van Aert, over Eddy Wally en Jean-Pierre Van Rossem tot Marvin Gaye. Overal in Vlaanderen doken afgelopen week plots opvallende, levensgrote kunstwerken van bekende (cult)figuren in het straatbeeld op. Werk van het anonieme, Nederlandse street art collectief 'Kamp Seedorf'. Maak kennis met de Banksy's van de Lage Landen. "Het kan zijn dat een werk van ons na een weekje alweer weg is."
Lees verder

Mooi loon gegarandeerd, toch weinig interesse: deze jobs zijn goedbetaald, maar raken moeilijk ingevuld
Toe aan een nieuwe professionele uitdaging? Jobs met ronkende titels als front-end developer, projectleider, business controller of IT-manager geven uitzicht op een aantrekkelijk loon. Toch is er voor deze goedbetaalde jobs verrassend (veel) minder interesse dan voor minder goed betaalde banen.
Lees verder

Regisseur Lukas Dhont haalde inspiratie voor zijn debuutfilm 'Girl' uit HLN: "Ik las het artikel en wist: dit verhaal wil ik later verfilmen"
18 jaar was regisseur Lukas Dhont (30), net ingeschreven aan de filmschool, toen hij in onze krant het verhaal las van danseres en transgender Nora Monsecour. Hij knipte het artikel uit en dacht: dit ga ik later verfilmen. 'Girl', zijn langspeeldebuut uit 2018 gebaseerd op het levensverhaal van Nora, zou uiteindelijk de Caméra d'Or winnen in Cannes.
Lees verder

Van koffieblog tot miljoenenbusiness: "Met één druk op de knop kan je thuis of op kantoor barista spelen"
Vijf jaar geleden begonnen Stef Lefebre (47) en Tim van Tittelboom (44) met een koffieblog, vandaag gaan ze de strijd aan met giganten Nespresso en Miko voor het perfecte kopje zwart goud. Thuis, én op kantoor. Hun koffiemerk Mister Barish boekte vorig jaar 4,5 miljoen euro omzet en dat willen ze dit jaar verdubbelen.
Lees verder

De Rode Duivels kennen straks hun tegenstanders op WK: hoe geraak je aan tickets in Qatar aan en wat kosten die?
Vrijdagavond kennen de Rode Duivels hun tegenstanders in de groepsfase van het WK in Qatar, dat op 21 november begint. Wie ter plaatse een wedstrijd wil meepikken, moet niet alleen aan tickets geraken, er liggen nog andere obstakels op het parcours. Een reisorganisator en een topfan vertellen hoe zij het aanpakken.
Lees verder

Vandaag staakt de kinderopvang: "Mijn potje is soms zo vol dat ik mijn eigen kinderen geen aandacht meer kan geven"
De kinderopvang kraakt en kreunt. Vandaag protesteert de sector voor het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in Brussel. Het is al de tweede stakingsdag, na vorige week in Gent. Deze drie dames leggen ook het werk neer, want: "Zo houd ik het geen 20 jaar meer vol."
Lees verder

ONZE OPINIE. "De opstand in de kinderopvang gaat Wouter Bekes petje te boven"
De kinderopvang is boos en komt op straat. Aan het kabinet van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) willen kinderbegeleiders én ouders betogen. "Een opstand die zijn petje te boven gaat", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "De hele Vlaamse regering moet aan de bak. De centrale vraag is kristalhelder: wat zijn onze jongste kinderen waard?"
Lees verder

Meer dan 140 tarantula's in beslag genomen op luchthaven Bogota
De Colombiaanse douane heeft donderdag een niet-alledaagse lading ontdekt op de luchthaven van Bogota. Ongeveer 143 vogelspinnen, bestemd voor Mexico, werden er in beslag genomen tijdens een operatie ter bestrijding van de dierenhandel, zo meldt het Colombiaanse ministerie van Milieu.
Lees verder

Poetin dreigt gaskraan dicht te draaien vanaf vandaag. Wat is zijn dreigement waard?
Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend, anders worden de leveringen gestopt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Maar wat is zijn dreigement waard? Econoom Johan Albrecht (UGent) en stroomhandelaar Matthias Detremmerie (Elindus) maken zich alvast niet veel zorgen. "Het is een dreigement van iemand die de grip op de situatie verliest", zegt Detremmerie. "Moest Poetin in het allerslechtste scenario toch de kraan dichtdraaien, zijn we daar vrij goed op voorbereid."
Lees verder

Belg beslist mee over berging kernafval
De Belg mag mee beslissen wat er gebeurt met het kernafval dat achterblijft na de ontmanteling van de kerncentrales. De 'grote nationale dialoog' start dit najaar en zal minstens anderhalf jaar in beslag nemen. Van nu tot 2025 sluiten zeker vijf van de zeven kerncentrales op het Belgische grondgebied, de eerste al in oktober van dit jaar.
Lees verder

Jumbo-Visma kijkt naar Benoot en Laporte nu Van Aert ziek is, maar... "Wout vervangen kan niet"
Jumbo-Visma zit met een probleem. Wat als Wout van Aert ziek blijft? Plan B dan maar? Tenzij de Kempenaar wonderbaarlijk snel geneest, is het zondag aan Christophe Laporte (29) en Tiesj Benoot (28). Kunnen zij de grote kopman doen vergeten? "Ze zijn bij de beste renners van het pak."
Lees verder

Zó wielergek zijn Vlamingen dat ze zelfs voor buitenlandse coureurs fanclubs hebben: "Voor Van Aert of Evenepoel supporteren is niet uniek. Wij zijn dat wél"
Ze heten de King Küng Freunde en de Matej Matjes. Of heel simpel de Supportersclub David en Mathieu van der Poel en — met een internationale toets — de Fanclub Tadej Pogacar Belgium. Wie zijn die mensen die niét voor Wout van Aert supporteren? En waarom zou een Vlaming zijn hart en ziel aan een niet-Vlaamse coureur geven?
Lees verder

Vanavond start de ramadan: wanneer mogen moslims juist eten en wat staat er op het menu?
Vanavond start voor veel moslims de ramadan. Die jaarlijkse vastentijd is voor veel gelovigen de periode waarin ze onder andere niet eten en drinken na zonsopgang en voor zonsondergang. Volgens de Islam is meedoen aan de ramadan verplicht voor iedereen met een gezonde fysieke conditie. Wat staat er dan op het menu na zonsopgang en wat eten ze dan?
Lees verder

COLUMN. 98 seconden, zo lang duurde de audiëntie van Jan Jambon bij de paus. Reconstructie van hun gesprek
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: paus Franciscus.
Lees verder

Foo Fighters zeggen af voor Grammy's na dood drummer Taylor Hawkins
De Amerikaanse rockband Foo Fighters treedt zondag niet op tijdens de uitreiking van de Grammy's. Een woordvoerder van de band heeft dat laten weten na vragen van Amerikaanse media over de dood van drummer Taylor Hawkins.
Lees verder

Gloria Monserez wordt nieuwe presentatrice van 'The Voice' naast 'haar' Aaron Blommaert: "Hij maakte me wegwijs in de VTM-gangen"
Gloria Monserez wordt de nieuwe presentatrice van 'The Voice van Vlaanderen'. De 20-jarige Ketnetwrapster valt in voor de pas bevallen An Lemmens (41) die geniet van haar moederschapsrust. Opvallend: Gloria presenteert zo aan de zijde van Aaron Blommaert, van wie al maanden gezegd wordt dat ze een koppel zijn. "Hij zorgt voor rust achter de schermen."
Lees verder