Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 4 april 2022

LIVE. Rusland vraagt spoedzitting VN-Veiligheidsraad na gruwel in Boetsja

HLN
LIVE. Rusland vraagt spoedzitting VN-Veiligheidsraad na gruwel in Boetsja
Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen in spoedzitting bijeen te komen om zich uit te spreken over de gebeurtenissen in Boetsja, waar na de terugtrekking van de Russen honderden lichamen van burgers werden ontdekt. De Oekraïense president Zelensky beschuldigt Rusland van "genocide". Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van oorlogsmisdaden, terwijl Moskou ontkent burgers te hebben vermoord. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Prijzen voor Silk Sonic en Olivia Rodrigo, emotioneel eerbetoon voor de Foo Fighters: alles wat je moet weten over de Grammy's
Hollywood is nog maar net bekomen van de Oscars van vorige week of het is alweer tijd voor een nieuwe awardshow. Op zondag werden de belangrijkste muziekprijzen van het jaar uitgedeeld op de 64ste editie van Grammy Awards. Silk Sonic, het gezamenlijke R&B-project van Bruno Mars en Anderson .Paak, was dé winnaar van de avond. Daarnaast vielen ook Olivia Roddrigo en de Foo Fighters in de prijzen, al was de uitreiking voor die laatste in mineur na het overlijden van drummer Taylor Hawkins.
Lees verder

Afvaller Nele blikt terug op 'De Mol': "Mijn alibi? Dat ik drie weken in een stilteklooster doorbracht"
De 'oudjes' doen het niet goed in de jubileum-editie van 'De Mol'. Nadat opticien Gretel Van der Straeten (51) al na de openingsaflevering naar huis moest, is nu ook de 47-jarige lerares Nele Buys, niet langer te zien in 'De Mol'. Opgave na een pijnlijke en zware spierscheur, die ze bij een val tijdens de 'lavaproef' opliep. Wij stellen de afvaller elke week tien allesomvattende vragen. Hoe gaat het nu met haar been? Waren de andere kandidaten op de hoogte? En op wie zet zij haar geld in?
Lees verder

Rodrigo Chaves op weg naar presidentschap in Costa Rica
De conservatieve Rodrigo Chaves heeft bij de presidentsverkiezingen in Costa Rica een voorsprong van 5 procent op zijn sociaaldemocratische tegenstander Jose Maria Figueres. Dat heeft het kiesgerechtshof bekendgemaakt nadat 89 procent van de stemmen geteld is.
Lees verder

Paasvakantie start zwaarbewolkt en met regen
De paasvakantie start zwaarbewolkt met geleidelijk regen en motregen vanaf de kust. De maxima schommelen tussen 2 en 10 graden bij een stevige wind, meldt het KMI.
Lees verder

VTM kleurt (meer dan ooit) je dag: de commerciële zender kiest opvallend vaker voor gekleurde schermgezichten
Met Nora Gharib (28) presenteert vanavond voor het eerst een gekleurd gezicht een VTM-programma. En dat is geen toeval, want de commerciële zender vaart de laatste tijd een vastberaden koers van diversiteit. "Het idee dat gekleurde gezichten op tv komen omdat het moet is voorbij", klinkt het. Al speelt eerdere kritiek en internationale concurrentie ongetwijfeld ook een rol.
Lees verder

VTM kleurt (meer dan ooit) je dag: commerciële zender kiest opvallend vaker voor gekleurde schermgezichten
Met Nora Gharib (28) presenteert vanavond voor het eerst een gekleurd gezicht een VTM-programma. En dat is geen toeval, want de commerciële zender vaart de laatste tijd een vastberaden koers van diversiteit. "Het idee dat gekleurde gezichten op tv komen omdat het moet is voorbij", klinkt het - al speelt eerdere kritiek en internationale concurrentie ongetwijfeld ook een rol. Professor mediastudies Tim Raats en Nora Gharib zelf geven tekst en uitleg. "Het probleem werd groter gemaakt dan het is."
Lees verder

Koen Wauters vervangt An Lemmens in 'The Voice Kids'
Binnenkort zien we Koen Wauters op het podium van 'The Voice Kids'. Uiteraard niet als kandidaat, maar als presentator. Hij zal vast gezicht An Lemmens tijdens enkele shows vervangen omdat zij momenteel geniet van haar moederschapsverlof.
Lees verder

Football Talk. Odjidja onzeker voor bekerfinale
Vadis Odjidja bewees in Brugge nog maar eens hoe belangrijk hij is voor AA Gent, maar kort voor de rust moest hij het veld verlaten met een knieblessure. "We moeten afwachten", aldus Vanhaezebrouck. Onderzoek moet de ernst van de blessure uitwijzen, maar de manier waarop Odjidja het veld verliet, doet weinig goeds verhopen. Mogelijk mist hij niet alleen de slotwedstrijd tegen OHL (10/4), maar ook de bekerfinale tegen Anderlecht (18/4). (RN)
Lees verder

Leider Hongkong Carrie Lam gaat niet voor tweede termijn
De hoogste leider van Hongkong, Carrie Lam, stelt zich niet kandidaat voor een tweede ambtstermijn. "Op 30 juni beëindig ik mijn 5-jarige ambtstermijn als chief executive en sluit ik officieel mijn 42-jarige carrière binnen de overheid af", zei ze maandag tegen de pers. Onder Lam is de invloed van de Chinese regering uit Beijing op Hongkong sterk vergroot, wat haar onder een groot deel van de bevolking erg impopulair maakt. De afgelopen jaren gingen veel inwoners van Hongkong de straat op om tegen de toenemende Chinese invloed te demonstreren.
Lees verder

Carrie Lam gaat niet voor tweede termijn als leider Hongkong
De hoogste leider van Hongkong, Carrie Lam, stelt zich niet kandidaat voor een tweede ambtstermijn. Ze zei maandag tegen de pers: "Op 30 juni beëindig ik mijn 5-jarige ambtstermijn als chief executive en sluit ik officieel mijn 42-jarige carrière binnen de overheid af."
Lees verder

Slangen op maandag. "Ramadanwensen van politici zitten op dezelfde lijn als berichtjes waarmee ze Mathieu van der Poel feliciteren"
In afwachting van ramadanrelletjes in sommige Brusselse wijken, zijn er alvast wat relletjes op sociale media omdat sommige politici het aandurven om een gedeelte van de bevolking een goede ramadan te wensen. Verhitte geesten zien er een stap tot 'omvolking' in, anderen ontdekken ineens hun vroomste gevoelens en vragen zich af waarom het begin van de katholieke vasten geen felicitaties te beurt viel. Misschien omdat geen katholiek zit te wachten op politieke schouderklopjes voor het begin van de vastentijd?
Lees verder

Zelensky vraagt in videoboodschap tijdens Grammy Awards steun voor zijn land: "Onze muzikanten dragen kogelvrije vesten in plaats van smokingjasjes"
Tijdens de uitreiking van de 64ste Grammy Awards in Las Vegas is een videoboodschap getoond van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Daarin riep hij in het Engels op tot steun voor zijn land, waar Rusland op 24 februari is binnengevallen.
Lees verder

Football Talk. Odjidja onzeker voor bekerfinale - Inter houdt kans op titel na nipte zege in topper tegen Juventus
Vadis Odjidja bewees in Brugge nog maar eens hoe belangrijk hij is voor AA Gent, maar kort voor de rust moest hij het veld verlaten met een knieblessure. "We moeten afwachten", aldus Vanhaezebrouck. Onderzoek moet de ernst van de blessure uitwijzen, maar de manier waarop Odjidja het veld verliet, doet weinig goeds verhopen. Mogelijk mist hij niet alleen de slotwedstrijd tegen OHL (10/4), maar ook de bekerfinale tegen Anderlecht (18/4). (RN)
Lees verder

Jumbo-Visma maar half zo goed zonder Van Aert: "Wout was mee geweest, zeker weten"
Plan B was niet goed genoeg. Zonder Wout van Aert speelde Jumbo-Visma niet mee voor de prijzen in de Ronde van Vlaanderen. Christophe Laporte werd 9de, Tiesj Benoot 13de. "In de breedte was de ploeg goed, maar om hier te winnen moeten de kopmannen supergoed zijn. En dat was niet zo."
Lees verder

Lil Kleine mag geen contact opnemen met Jaimie Vaes
Lil Kleine mag momenteel geen contact opnemen met zijn ex-verloofde Jaimie Vaes. Het contactverbod is een voorwaarde die is gesteld nadat de rechtbank enkele weken geleden besloot dat de rapper zijn zaak vrijheid mag afwachten. Dat bevestigt zijn advocaat Nienke Hoogervorst aan het ANP na berichtgeving van Shownieuws.
Lees verder

Onder de bijna miljoen mensen langs het parcours van de Ronde: een onverlaat en een klimaatactivist
En of de fans terug zijn in de koers. Bijna een miljoen mensen rond het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2022. Rijendik. Alleen waren de haast klassieke valse noten ook weer van de partij. Zoals een supporter die in volle finale met een tricolore vlag met daarop 'WVA' veel te lang op het parcours bleef lopen. Of een klimaatactivist met de boodschap 'Climate Justice Now' op zijn t-shirt, die in de laatste hectometers doodleuk over de hekkens sprong en richting finish stapte. Daar werd hij op het nodige boegeroep getrakteerd. Wel leuk was hoe een toeschouwer doodleuk terugzwaaide naar Kenneth Van Rooy toen die om assistentie van de volgwagen vroeg en zijn hand opstak.
Lees verder

Martien Meiland is halfblind: "Ik heb op mijn 4 jaar een schaar in mijn oog gestoken"
Deze avond maakt Martien Meiland (60) z'n opwachting in 'Viva La Feta'. Otto-Jan neemt de realityster mee de zee voor een frisse duik en merkt op dat Martien twee verschillende oogkleuren heeft. Maar daar is een goede reden voor: hij is blind aan één oog nadat hij als kind een schaar in z'n oog stak. "Ik heb een jaar in het ziekenhuis gelegen, van mij 4 tot mijn 5 jaar, en ik ben negen keer geopereerd."
Lees verder

IN BEELD. dit zijn de meest memorabele looks van de Grammy Awards 2022
Na twee jaar werden de Grammy Awards eindelijk weer voor een volle zaal uitgereikt en daar hoorde uiteraard ook een spectaculaire rode loper bij. Verschillende grote namen uit de muziekindustrie zoals bijvoorbeeld Lady Gaga, Justin Bieber en Avril Lavigne maakten dan ook hun opwachting op de red carpet. Bekijk hieronder de leukste looks van de avond.
Lees verder

Zege in Ronde katapulteert Kopecky naar de wereldtop: "Hopelijk laat ik jonge meisjes dromen"
Op een dag komen dromen uit. Gisteren was zo'n dag voor Lotte Kopecky (26). Als Belgisch kampioene won ze met de Ronde van Vlaanderen haar droomkoers. "Dit zat al een tijdje in mijn hoofd."
Lees verder