Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 april 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. VN: “1.430 Oekraïners omgekomen in oorlog” - Zelensky: “Russen plegen ergste oorlogsm...

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. VN: "1.430 Oekraïners omgekomen in oorlog" - Zelensky: "Russen plegen ergste oorlogsmisdaden sinds Wereldoorlog"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag de VN-Veiligheidsraad toegesproken. In zijn speech vergeleek de president de Russen met IS-strijders, aangezien ze talloze burgers van Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, op koelbloedige manier zouden hebben vermoord. Volgens Zelensky zijn de "vreselijkste oorlogsmisdaden sinds de Wereldoorlog" gepleegd in Oekraïne. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Hoe noodzakelijk is het giga batterijpark dat Dilsen-Stokkem krijgt? "Afwachten of de burger er wel baat bij heeft"
Als de nodige vergunning worden binnengehaald, krijgt Dilsen-Stokkem een batterijpark van 200 zeecontainers met gigantische batterijen in die stroom opvangen indien er teveel wordt geproduceerd, en stroom afgeven zodra er een tekort is. De site kan 20 megawatt opslaan, genoeg om 500.000 gezinnen vier uur lang van stroom te voorzien. Maar is dat wel voldoende om strenge winters te overbruggen? En wat ben je met batterijen als je geen groene energie kunt opwekken? We vroegen het aan Daniel Vanwetswinkel, CEO bij SunLogics dat al jaren met groene stroom en batterijen werkt in België en Nederland.
Lees verder

Wagen belandt in gevel van Marek (47): "Ik heb schrik om weer op die plek te slapen"
Een bestuurder is maandagnacht in Mortsel tegen geparkeerde wagens gecrasht. Een van die auto's kwam terecht tegen de gevel van Marek Hudzik (47), die aan de straatkant van zijn woning lag te slapen. Zijn appartement is niet onbewoonbaar verklaard, maar moest wel gestabiliseerd worden. "Ik werd wakker en zag een auto op twee meter van mij. De vloer was bezaaid met brokstukken."
Lees verder

En of Duivels volgen op WK peperdure onderneming wordt: voor tien dagen in dit kamertje betaalt u al snel 930 euro, ook vliegtuigtickets haast onbetaalbaar
Onduidelijkheid troef. De ticketverkoop voor het WK loopt weer, maar er zijn nog heel wat vragen. Wat met de accommodatie in Qatar? En de dure vluchten? De Belgische voetbalbond roept op om voorlopig nog geen ticket te kopen. "De prijzen schrikken veel supporters af."
Lees verder

Edwin (69) reageert na heisa rond 'eenmansterreur': "Ik heb niks tegen wandelaars, maar sinds corona loopt het de spuigaten uit"
Edwin Lammens (69) uit Serskamp was maandag even wereldberoemd in Vlaanderen. De man werd op sociale media weggezet als 'een terrorist die het gemunt heeft op fietsers en wandelaars in de regio'. "Hij scheldt hen de huid vol en dreigt met geweld. Vorige week vielen er zelfs rake klappen", klonk het. "Maar ik was zélf het slachtoffer van een aanval, nadat ik wandelaars aanmaande om op de paden te blijven", reageert de gepensioneerde man die bijklust als landbouwer.
Lees verder

Europese Commissie lanceert rechtsstaatprocedure tegen Hongarije
De Europese Commissie gaat tegen Hongarije de procedure opstarten die het mogelijk maakt om de toekenning van Europese fondsen te koppelen aan het respect voor de rechtsstaat. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd in het Europees Parlement.
Lees verder

Dries Mertens en Kat Kerkhofs zingen passioneel duet tijdens verjaardagsfeest, baby Ciro Romeo kijkt vanaf eerste rij toe
Samen achter de DJ-tafel kruipen deden Dries Mertens en Kat Kerkhofs al, samen zingen nu ook. Op het verjaardagsfeest van Napoli-ploegmaat Fabián Ruiz nam het koppel plaats achter de microfoons voor een passioneel duet. Mertens en Kerkhofs zongen 'When I Was Your Man', een liedje van de Amerikaanse singer-songwriter Bruno Mars.
Lees verder

Heeft de knipperlichtrelatie van André Hazes toekomst? "Deze reis kan hen zuurstof geven"
Het liefdesverhaal van André Hazes (28) en Monique Westenberg (44) leest als een rollercoaster. Met al meer dan vier break-ups op de teller zijn ze het schoolvoorbeeld van een knipperlichtrelatie. Toch is de liefde groot: momenteel is het koppel op vakantie met hun zoon (5) om hun gezin opnieuw vorm te geven. Maar heeft dat wel nut, naar een ver oord gaan om je problemen van thuis op te lossen? En heeft zo'n knipperlichtrelatie überhaupt wel een toekomst? Relatietherapeuten Wim Slabbinck en Mieke Mievis geven advies aan de familie Hazes.
Lees verder

Europese Commissie stelt vijfde sanctiepakket tegen Rusland voor: importverbod steenkool en sluiting Europese havens
De Europese Commissie komt met een vijfde sanctiepakket tegen Rusland. De Commissie wil onder meer de import van Russische steenkool verbieden, Russische schepen de toegang tot Europese havens ontzeggen en de sancties tegen het Russische bankwezen aanscherpen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd.
Lees verder

Football Talk. Voorzitter Lierse noemt relschoppers "crimineel en dom" - Belofteploegen van Genk en Anderlecht zijn zeker van 1B
De voorzitter van voetbalclub Lierse, Luc Van Thillo, biedt in een open brief zijn verontschuldigingen aan bij de supporters die vrijdagavond gewond raakten bij de incidenten tijdens het duel tegen Waasland-Beveren. Tegelijk haalt hij fel uit naar de relschoppers, die hij crimineel gedrag verwijt.
Lees verder

Paarse ploeg in groene oase? District wil groener Kiel en maakt van Olympisch Stadion (virtueel) park
Even knipperen met de ogen: is het Olympisch Stadion plots een park geworden? Nee hoor, Beerschot kan volgend seizoen gewoon verder voetballen op het Kiel. Het filmpje kwam er om de campagne 'Buurt in Bloei' van het district Antwerpen wat te pushen. "Omdat het gerust groener kan in de wijk Kiel."
Lees verder

Zelensky spreekt VN-Veiligheidsraad toe: "Russen plegen vreselijkste oorlogsmisdaden sinds Wereldoorlog"
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor het eerst toegesproken sinds de Russische invasie in zijn land. "Ik spreek jullie toe in naam van de slachtoffers van Rusland. De Russen moeten verantwoording afleggen voor hun oorlogsmisdaden", zei de president onder meer. Volgens Zelensky heeft Rusland de ergste oorlogsmisdaden sinds de Wereldoorlog gepleegd in Oekraïne.
Lees verder

Binnenkort geen Cent Wafers meer door de oorlog? Dat is niet de eerste keer: "In 1944 viel er een Duitse V2-bom op de koekjesfabriek van Biscuits Parein in Antwerpen"
Bommen op koekjesfabrieken: ze leggen nu de productie van Mondelez in Oekraïne stil, maar het gebeurde ook al in 1944 in Antwerpen. En het - ahum - slachtoffer is telkens hetzelfde: de beroemde Cent Wafer. En leest u vooral ook verder als u wilt weten wat Napolitaanse hazelnoten en medicijnen in poedervorm daar óók mee te maken hebben.
Lees verder

Courtois voor topaffiche tegen Chelsea: "Ik ben er zeker van dat Lukaku erdoor komt, alleen hopelijk niet morgen"
Een heruitgave van de halve finale van vorig seizoen. Toen trok Chelsea aan het langste eind. Hazard maakte in die halve finale geen al te beste beurt. Na de uitschakeling op Stamford Bridge dolde Eden met enkele spelers van zijn ex-ploeg. Het leverde hem heel wat Spaanse kritiek op. Een jaar later komt Hazard niet meer aan spelen toe. Ook Courtois keert terug naar zijn ex-club. Met de uitstekende vorm waarin hij verkeert, wordt hij ongetwijfeld opnieuw van levensbelang voor Real. Voor Lukaku lonkt allicht weer een plek op de bank bij de thuisploeg. Wie wint de heenmatch van dé topaffiche van de kwartfinales? Volg het LIVE op VTM2!
Lees verder

INTERVIEW. Jonas De Roeck en Bart Goor, de genieën achter de Westelse kampioenenploeg: "Binnen twee jaar Europees voetbal? Onrealistisch is dat niet"
Discotheek 'The Villa' in Antwerpen eist z'n slachtoffers. T1 Jonas De Roeck reed maandagochtend zijn oprit op om 5 uur. Zijn assistent Bart Goor zelfs pas om half 7. Vandaar voor u, met een dag vertraging: het kampioeneninterview bij KVC Westerlo. En daar hoorde uiteraard een glaasje champagne (lees: sinaasappelsap) bij. "Deze club heeft enorme stappen vooruit gezet."
Lees verder

INTERVIEW. Jonas De Roeck en Bart Goor, de genieën achter de Westelse kampioenenploeg: "Binnen twee jaar Europees? Niet onrealistisch"
Discotheek 'The Villa' in Antwerpen eist z'n slachtoffers. T1 Jonas De Roeck reed maandagochtend zijn oprit op om 5 uur. Zijn assistent Bart Goor zelfs pas om half 7. Vandaar voor u, met een dag vertraging: het kampioeneninterview bij KVC Westerlo. En daar hoorde uiteraard een glaasje champagne (lees: sinaasappelsap) bij. "Deze club heeft enorme stappen vooruit gezet."
Lees verder

Vlaamse Anastacia werkt als fixer voor journalisten in Oekraïne: "Ik kan niet uitleggen wat voor trauma ik mezelf heb aangedaan"
Op het moment dat miljoenen Oekraïners hun land ontvluchtten voor de oorlog, trok de Antwerpse Anastacia Galouchka (28) ernaartoe. "Toen mijn beste vriendin huilend vanuit haar badkuip belde en zei dat ze ging sterven, ben ik vertrokken. Ik was zo bang en opgefokt tegelijk." Anastacia werkt als fixer voor de Amerikaanse krant The Washington Post en zag alle gruwel met lede ogen aan.
Lees verder

Le Pen zit Macron op de hielen in peilingen: gebrek aan enthousiasme bij kiezers kan hem parten spelen
In Frankrijk vindt zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. President Macron staat momenteel aan de leiding in de polls, maar zijn extreemrechtse tegenstander Marine Le Pen wint terrein. Terwijl Le Pen de voorbije jaren haar imago flink oppoetste, wist Macron tot nu toe immers maar weinig kiezers te enthousiasmeren.
Lees verder

Politie wil jongen (5) verhoren die per ongeluk zijn zusje (2) neerschoot, maar hoe gaat dat?: "Je moet een kind altijd in zijn eigen woordjes laten vertellen wat er gebeurd is"
De kleine Mélissa (2) vecht nog altijd voor haar leven, nadat haar broertje haar per ongeluk door het hoofd schoot met een wapen dat hij vond tijdens het spelen. De jongen wordt de komende dagen verhoord door de politie. Maar als de 'schutter' een kind van 5 is, hoe pak je zo'n verhoor dan aan? "Het allerbelangrijkste is dat zo'n jongetje zich op zijn gemak voelt. Als hij zijn verhaal liever door een speelgoedtelefoon vertelt, in plaats van rechtstreeks aan de politieagent: laat hem dat dan doen."
Lees verder

Ivanka Trump, dochter van Donald Trump, getuigt voor onderzoekscommissie over bestorming Capitool
Ivanka Trump, de dochter van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en destijds een belangrijk adviseur van het Witte Huis, zal getuigen voor de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de bestorming van het Capitool. Dat meldt de Amerikaanse omroep 'NBC'. De commissie heeft de hoorzitting van Ivanka Trump nog niet bevestigd.
Lees verder