Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 21 april 2022

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Opnieuw massagraven ontdekt in Borodjanka - VS kondigen nieuwe sancties aan tegen Rusland

HLN
LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Opnieuw massagraven ontdekt in Borodjanka - VS kondigen nieuwe sancties aan tegen Rusland
Oekraïne heeft voorgesteld om een "speciale onderhandelingsronde" met Rusland te houden in de havenstad Marioepol. "Die gesprekken zouden één-op-één kunnen zijn, twee-op-twee. Om onze mensen te redden. Azov-militairen, burgers, kinderen, de levenden en gewonden", zegt de Oekraïense toponderhandelaar Mikhailo Podoliak. Intussen zijn nieuwe massagraven gevonden in Borodjanka, een van de meest getroffen steden in de regio van Kiev en hebben de VS nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Oekraïne wil vredesonderhandelingen met Russen in Marioepol - VS kondigen nieuwe sancties aan tegen Rusland
Oekraïne heeft voorgesteld om een "speciale onderhandelingsronde" met Rusland te houden in de havenstad Marioepol. "Die gesprekken zouden één-op-één kunnen zijn, twee-op-twee. Om onze mensen te redden. Azov-militairen, burgers, kinderen, de levenden en gewonden", zegt de Oekraïense toponderhandelaar Mikhailo Podoliak. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

KCE legt werkpunten binnen Belgische chronische zorg bloot
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft vandaag een analyse gepubliceerd over de zorg voor Belgen met een chronische ziekte. Om de vier à vijf jaar publiceert het centrum een scorekaart over de prestaties van het Belgische gezondheidszorgsysteem. In het laatste rapport ligt de nadruk dus op zorg voor chronische patiënten, een groep die in België gestaag toeneemt.
Lees verder

Parlementsgebouw VS korte tijd ontruimd na misverstand over parachutisten
Een misverstand over parachutisten boven een honkbalstadion in Washington zorgde er woensdagavond (lokale tijd) voor dat het Amerikaanse parlementsgebouw kort ontruimd moest worden. Volgens de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zorgde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voor de "onnodige paniek".
Lees verder

Parlementsgebouw VS korte tijd ontruimd
Het Amerikaanse parlementsgebouw is woensdagavond (lokale tijd) kort ontruimd om een "mogelijke dreiging" met een vliegtuig. Iedereen werd opgeroepen het Capitool in Washington te verlaten. De politie die gaat over het Amerikaanse parlement meldde enkele minuten later al dat er "geen dreiging" meer was. Mensen mogen inmiddels weer terugkeren naar het Capitool.
Lees verder

Regering VS in hoger beroep om opheffen mondmaskerplicht in openbaar vervoer
De Amerikaanse regering gaat in beroep tegen de beslissing van een federale rechter om de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer op te heffen. Het ministerie van Justitie meldt dat woensdag lokale tijd, nadat de mondmaskerplicht maandag per direct kwam te vervallen door de uitspraak van de rechter.
Lees verder

Israël reageert met bombardementen op raketaanvallen vanuit de Gazastrook
Het Israëlische leger heeft in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook, nadat gisteravond vanuit de Palestijnse enclave een raket afgevuurd werd naar Israël. Dat melden getuigen en bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Vanop de Gazastrook werden daarna opnieuw weer verschillende raketten afgevuurd, meldt Israël.
Lees verder

Macron: "Plan Le Pen om hoofddoekenverbod in te voeren kan burgeroorlog veroorzaken"
Ontslagnemend president Emmanuel Macron heeft woensdag tijdens het verkiezingsdebat zijn tegenstander Marine Le Pen ervan beschuldigd het land richting een "burgeroorlog" te duwen door hoofddoeken te verbieden in de openbare ruimte. Hij zei dat nadat Le Pen bevestigde dat zij dat verbod wil invoeren als ze verkozen wordt. "U gaat een burgeroorlog veroorzaken als u dat doet", zei Macron.
Lees verder

Obama's verbreken exclusieve deal met Spotify en zoeken nieuw platform voor hun podcasts
Voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn vrouw Michelle zijn op zoek naar een nieuw platform voor hun podcasts. Het exclusieve contract dat het productiebedrijf van het echtpaar, Higher Ground, sinds 2019 had met muziekstreamingdienst Spotify loopt dit jaar af.
Lees verder

Obama's verbreken exclusieve deal met Spotify
Barack en Michelle Obama hebben hun overeenkomst met streamingservice Spotify beëindigd. Het voormalig presidentiële paar is momenteel in gesprek met andere partners bij wie ze de podcasts van hun productiebedrijf Higher Ground kunnen onderbrengen. Dit meldt Variety.
Lees verder

Bijsturing bodemdecreet moet Oosterweel redden
Met een bijsturing van het bodemdecreet wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het arrest van de Raad van State over Oosterweel counteren. Dat schrijft De Tijd vandaag. De werken zouden zo kunnen doorgaan.
Lees verder

Intussen staan de ploegen in de rij om Dylan Teuns in te lijven, onder meer Lotto-Soudal heeft interesse
Dylan Teuns (30) is intussen grof wild op de transfermarkt. Hij is einde contract en mag weg bij Bahrain-Victoriuous. Lotto-Soudal heeft interesse, bij Intermarché-Wanty-Gobert ligt zijn dossier op tafel.
Lees verder

Doodgereden voor ogen van vriendinnetje: 15-jarig meisje verongelukt op amper 50 meter van schoolpoort
In het Limburgse Hechtel-Eksel is een meisje om het leven gekomen door een aanrijding met een schoolbus. Op weg naar school werd de vijftienjarige Fien van haar fiets gemaaid, vlak voor de ogen van een vriendin. Allicht gaat het om een dodehoekongeval.
Lees verder

ONZE OPINIE. Uiteraard moeten we blijven praten met Poetin om een uitweg te vinden, maar verkrampt reageren op elke actie tegen Rusland? Njet.
Net onder Hongarije. Daar staan we op de ranking van landen die hulp leveren aan Rusland. Slechter dus dan Victor Orban, de laatste Europese vriend van Vladimir Poetin. Toch volgens de Duitse onderzoekers die informatie verzamelden. Bien étonné de se retrouver ensemble. Er is meer: de Amerikanen bieden meer middelen en steun dan de hele Europese Unie in wiens achtertuin de oorlog woedt.
Lees verder

Engie wil gascentrale Vilvoorde alsnog bouwen
De onderhandelingen met Engie om twee kerncentrales langer open te houden, blijken niet evident. Het bedrijf wil er alles aan doen om de gascentrale van Vilvoorde toch nog te kunnen bouwen, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

18 Reuzegommers en sterrenparade aan advocaten verwacht voor zaak-Sanda Dia: alles wat u moet weten over het proces
Bijna 3,5 jaar nadat Sanda Dia stierf na een doopritueel van studentenclub Reuzegom, staan vrijdag achttien leden van de club terecht voor de dood van de ingenieurstudent. Waarvan worden ze precies beschuldigd? Wie neemt het voor hen op? En welke straffen riskeren ze?
Lees verder

Hoogspanning op de boerderij van boer Garry: "Op deze manier maakt Barbara het mij wel gemakkelijk"
De druk zit op de ketel op de boerderij van Garry (46) in 'Boer zkt Vrouw'. Vooral Barbara (49) heeft het steeds moeilijker met de aandacht die Els (44) krijgt. "Barbara gedraagt zich helemaal anders dan in het begin", aldus Garry. In een gesprek over zijn drie uitverkoren dames licht hij toe wie nog kans maakt, en vertelt Els ons over de donkere periode die ze achter de rug heeft. "Gelukkig kreeg ik bijstand van een politiepsycholoog."
Lees verder

Antwerpse jeugdrechtbank merkt forse stijging gedwongen opnames in jeugdpsychiatrie: "Wat wij zien, is tekenend voor heel Vlaanderen"
Het gaat niet goed met onze jeugd, zo blijkt uit het werkingsrapport van 2021 van de jeugdrechtbank over de provincie Antwerpen. Meer kinderen en jongeren worden onder toezicht van de jeugdrechter geplaatst. Het aantal opnames onder dwang in de psychiatrie stijgt fors, in de sectie Antwerpen is er zelfs een verdubbeling op minder dan tien jaar tijd. Wat zegt dit over onze jeugd en onze maatschappij?
Lees verder

DEGRYSE INTERVIEWT Wesley Hoedt: "Anderlecht hoort niet in de Conference League. Champions League moet de ambitie zijn"
Met een flukse dribbel stormt Marc Degryse recht op doel af in zijn Astridpark. Maar Wesley Hoedt is niet de eerste de beste verdediger. Met lef en branie pareerde de Nederlander elke aanval van onze analist. Relaas van hun partijtje één-tegen-één.
Lees verder

Een kwart van koeriers PostNL betrapt op inbreuken: "PostNL heeft mijn leven geruïneerd"
In het onderzoek naar de werking van PostNL België vond de sociale inspectie maar liefst inbreuken bij een vierde van hun chauffeurs en onderaannemers. Dat blijkt uit het onderzoek van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Daarnaast zou volgens de sociale inspectie jaarlijks minstens 5,8 miljoen euro aan sociale bijdragen ontdoken worden. "Daarom zijn studenten gemakkelijker. Je moet ze niet inschrijven en moet geen RSZ betalen", getuigt een onderaannemer van PostNL.
Lees verder