Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 24 april 2022

LIVE. Oekraïne spreekt van nog meer Russische raketaanvallen op Odesa

HLN
LIVE. Oekraïne spreekt van nog meer Russische raketaanvallen op Odesa
Een tijdelijk staakt-het-vuren waarop Oekraïne aanstuurde vanwege het orthodoxe paasfeest is niet tot stand gekomen. Op zaterdag mislukte bovendien opnieuw een poging om burgers uit Marioepol te evacueren. Rusland en Oekraïne geven daar elkaar de schuld van. De fysieke schade aan de gebouwen en infrastructuur van Oekraïne als gevolg van de Russische invasie bedraagt tot nu toe bijna 55,5 miljard euro, schat de Wereldbank. Dit bedrag zal oplopen omdat de oorlog nog voortduurt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

Vier boten zinken voor kust Tunesië, zeker twaalf doden en tien vermisten
Minstens twaalf migranten zijn omgekomen en tien worden nog vermist nadat vier boten met aan boord 120 vluchtelingen voor de kust van Tunesië zijn gezonken. Volgens een vertegenwoordiger van de Tunesische kustwacht probeerden ze de oversteek naar Italië te maken en zijn 98 van hen gered.
Lees verder

Sunday Times: onderzoek naar Britse ministers en parlementsleden wegens seksueel wangedrag
Bij een uitgebreid onderzoek naar seksueel wangedrag onder Britse parlementsleden zouden zeker 56 namen worden genoemd onder wie drie ministers. Dat meldt de Britse krant 'Sunday Times'.
Lees verder

Bruidsmeisje en nog op zoek naar een matchende jurk? Christel (29) organiseert 'fitting bridesmaids party's': "Want ook de bruidsmeisjes moeten schitteren"
Terracotta, dusty rose of sage? Het kleurenpalet waar bruidsmeisjes zich soms aan moeten houden is niet altijd makkelijk, laat staan dat ze ook perfect matchen met de rest van 'team bride'. Christel Hoeks (29) maakte van 'matching bridesmaids dresses' haar specialiteit. Een booming business, zo getuigt onze reporter, die er met een groepje bruidsmeisjes langsging.
Lees verder

Studie: 70 procent van opgenomen coronapatiënten na jaar nog niet hersteld
Ruim 70 procent van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting is na een jaar nog niet volledig hersteld. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'The Lancet Respiratory Medicine'.
Lees verder

Negen opvarenden vermiste Japanse rondvaartboot uit ijskoud water opgevist
De Japanse kustwacht heeft negen mensen gered die op een rondvaartboot zaten die zaterdag ten westen van natuurreservaat Shiretoko bij het noordelijk eiland Hokkaido in de problemen was gekomen. Ze werden in de vroege zondagmorgen (lokale tijd) bewusteloos aangetroffen in het ijskoude water, melden lokale media. Van de overige 17 opvarenden en de boot zelf is nog geen spoor te bekennen.
Lees verder

Vier opvarenden vermiste Japanse rondvaartboot uit ijskoud water opgevist
De Japanse kustwacht heeft vier mensen gered die op een rondvaartboot zaten die zaterdag ten westen van natuurreservaat Shiretoko bij het noordelijk eiland Hokkaido in de problemen was gekomen. Ze werden in de vroege zondagmorgen (lokale tijd) bewusteloos aangetroffen in het ijskoude water, melden lokale media. Van de overige 22 opvarenden en de boot zelf is nog geen spoor te bekennen.
Lees verder

Onze watcher ziet dat Club dé te kloppen ploeg is, ondanks de achterstand: "De druk ligt bij hen. Een derde titel op rij moet hun seizoen redden"
Twelve more games. Een dozijn, dat nog maar eens een rollercoaster aan scenario's zal veroorzaken. Zo gaat het nu eenmaal, in dit competitieformat. Ongeacht het aantal deelnemers (4 of 6), ongeacht de naam van het kind: play-off 1 of de Champions' play-offs.
Lees verder

Uitgelegd in 127 seconden: wat zijn cryptomunten nu echt en hoe gebruik je ze?
Wat zijn cryptomunten nu echt? HLN-technologiejournalist Kenneth Dée gaat de uitdaging aan om in deze UITGELEGD-video de geschiedenis, de werking en de verschillen van cryptomunten helder uit te leggen in nauwelijks 2 minuten.
Lees verder

Zonnig in het westen, bewolking in het oosten met kans op buien
Het wordt zondag vrij zonnig in het noordwesten, terwijl er in het zuidoosten meer bewolking is met een kleine kans op regen. We krijgen maxima van 14 tot 19 graden, meldt het KMI.
Lees verder

De 16 Vragen van De Wachter aan Max Colombie: "Ik denk nog te hard in rampscenario's. Dat komt door mijn jeugd"
Max Colombie komt van ver: als kind werd hij gepest, dat duurde zelfs tot op de hogeschool. Tegenwoordig staat hij op grote podia en is hij kasteelheer, maar de oude reflexen achtervolgen hem. "Ik heb een permanente, constante stress in mij. Komt door vroeger, zegt mijn psycholoog. Ik ben in permanente overlevingsmodus."
Lees verder

Stembureaus geopend voor tweede ronde van Franse presidentsverkiezingen
Klokslag 8 uur zijn in Frankrijk de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Zowat 48,7 miljoen Fransen kunnen zondag een stem uitbrengen op huidig president Emmanuel Macron of zijn uitdaagster Marine Le Pen.
Lees verder

Erfgoeddag vandaag staat in het teken van onderwijs
De Erfgoeddag, die zondag plaatsvindt, staat deze keer in het teken van onderwijs en opvoeding. Er worden een recordaantal van 1.100 activiteiten georganiseerd, zegt Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
Lees verder

Spannende stembusslag in Slovenië: nek-aan-nekrace tussen autoritaire Jansa en links-ecologische Golob
Komt er na twee jaar een einde aan het meer autoritaire bewind van de Sloveense premier Janez Jansa, die ook binnen de EU onder vuur ligt voor zijn inperking van de democratische vrijheden? Jansa en zijn conservatieve partij SDS zijn momenteel in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de ecologisch-centrumlinkse Vrijheidsbeweging van Robert Golob in aanloop naar de Sloveense parlementsverkiezingen van zondag.
Lees verder

Michel Wuyts haalt herinneringen op aan Merckx' eerste zege in L-B-L: "De Vlaeminck en Gimondi krasselden als een wrak en een schim"
In 1969 boekte Eddy Merckx zijn eerste van vijf zeges in Luik-Bastenaken-Luik. Onze analist Michel Wuyts zat toen als twaalfjarige jongen voor het televisietoestel. Vandaag, 53 jaar later, haalt hij herinneringen op van die onvergetelijke dag. "Ik voelde de tranen opwellen die Merckx en Van Schil toen voor binnenin hielden."
Lees verder

Prins William en Kate Middleton delen nieuwe foto's voor 4de verjaardag prins Louis
Prins Louis, het jongste kind van prins William (39) en zijn vrouw Kate Middleton (40), vierde zaterdag zijn 4e verjaardag. Zoals gebruikelijk bij de Britse royals werden daarom enkele nieuwe foto's van de jarige gepubliceerd.
Lees verder

Regering schroeft beveiliging in havens en op Noordzee op
Een nieuwe wet maritieme beveiliging, die vrijdag groen licht kreeg op de federale ministerraad, voorziet biometrische toegangscontroles in de havens en maakt het mogelijk om schepen makkelijker te weren. De nieuwe regels zitten er al een tijdje aan komen, maar zijn gezien de Russische oorlog in Oekraïne des te actueler.
Lees verder

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw: "Vooruit wordt links ingehaald door CD&V"
Raoul Hedebouw, de voorzitter van PVDA, opent in 'De Zondag' de aanval op Vooruit en haar voorzitter Conner Rousseau. "Veel leden zijn links", zegt hij over de partij. "Maar Conner Rousseau, bijvoorbeeld, voert geen links discours."
Lees verder

Misschien wel de waanzinnigste stunt ooit uit de Red Bull-stal: al duikend van vliegtuig veranderen op 4 km hoogte
Op 25 april, om 16 uur Amerikaanse tijd (om 1 uur 's nachts bij ons) pakt het Red Bull-stuntcircus uit met één van zijn strafste stoten ooit. Terwijl hun twee vliegtuigen in duikvlucht boven Arizona naar beneden storten, zullen Luke Aikins (48) en Andy Farrington (39) al skydivend van toestel proberen te veranderen. Met deze 'Plane Swap' of 'Vliegtuigruil' - zoals de stunt officieel gedoopt werd - evenaart de energiedrankgigant de waanzin van 2012, toen Oostenrijker Felix Baumgartner met een parachutesprong vanop stratosferische hoogte de geluidsmuur doorbrak.
Lees verder

PORTRET. Wie is Michele Bartoli, ex-renner met een besmeurd verleden en coach die Dylan Teuns naar zege in Waalse Pijl gidste?
Met dank aan zijn Italiaanse coach Michele Bartoli (51) won Dylan Teuns (30) de Waalse Pijl. 23 jaar geleden won Bartoli zelf de Waalse Pijl. In '97 en '98 was hij de beste in Luik-Bastenaken-Luik, waar Teuns zondag ook start. Portret van een ex-prof uit een duister verleden, die nu een succesvolle wielercoach is.
Lees verder