Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 april 2022

LIVE. Hongarije betaalt Russisch gas in roebels - Poolse premier vraagt EU-geld voor opvang Oekraïense vluchtelingen

HLN
LIVE. Hongarije betaalt Russisch gas in roebels - Poolse premier vraagt EU-geld voor opvang Oekraïense vluchtelingen
Een aantal raketten heeft woensdagavond het centrum van de Zuid-Oekraïense stad Cherson getroffen, met een reeks explosies tot gevolg. De Poolse premier Mateusz Morawiecki wil dat de EU zijn land financieel ondersteunt voor de opvang van de 2,5 miljoen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, terwijl Hongarije toegeeft Russisch gas met roebels betaald te hebben - een schending van de EU-sancties tegen Rusland. De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Karim Khan, stelt dat het internationaal recht "niet langer een passieve toeschouwer kan zijn". Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
Lees verder

ONZE OPINIE. Een rode, groene of oranje insteek? De burger in nood wil zich vooral niet blauw betalen
Er was maar één draai aan de Russische gaskraan nodig in twee landen om de gasprijzen weer te doen opveren. Je staat als nationale politicus voor minder met de mond vol tanden. De BTW-verlaging die vorige week de gemiddelde energiefactuur onder de 5.000 (!) euro per jaar duwde, is nu al weer teniet gedaan. Er wordt in de haren gekrabd. De klassieke trukendoos is opgebruikt. Toch de gemakkelijke truken. Die worden allicht verlengd of behouden de komende weken en maanden. Verder ogen politici redelijk defaitistisch. Rien à faire? Het is wat het is?
Lees verder

Wat de justitieminister ging vertellen aan geïnterneerde in Sint-Gillis: "Voortaan even goede zorg in de gevangenis als buiten"
Eén van de 776 geïnterneerden in de Belgische gevangenissen kreeg gisteren Justitieminister Vincent Van Quickenborne op bezoek. Die beloofde hem en zijn lotgenoten betere zorg. België is al meermaals veroordeeld omdat het geïnterneerden zonder hulp liet wegrotten in hun cel. Wat loopt er nog steeds fout? Hoe wil Quickie de zorg voor geesteszieke daders verbeteren en tegelijk voorkomen dat het systeem wordt misbruikt om zijn straf te ontlopen? En wat kon de minister niet laten bij het eind van zijn bezoek?
Lees verder

COLUMN. Niets is de abt van Averbode te veel om zijn veestapel te redden. Als het moet, stelt hij zijn kandidatuur voor 'Boer zkt Vrouw'
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Marc Fierens, abt van Averbode.
Lees verder

Ook Amy (35) werd verkracht terwijl ze 'out' was: "Voor hen was het grappig, voor mij verschrikkelijk"
"Toen ik het verhaal over Johan Derksen vernam, kwam alles weer terug." Nog geen maand geleden maakte de 35-jarige Amy dezelfde gruwel mee. De vrouw werd in een appartement verkracht met een wodkafles, nadat ze verdoofd werd tijdens een verhuis. "Dagen kon ik niet naar het toilet. Om maar te zwijgen van het mentale leed."
Lees verder

Elke euro die door zijn handen gaat, kan u volgen: Jelle Van Damme wordt eerste volledig transparante makelaar
Jelle Van Damme (38) legde al klacht neer voor matchfixing in de titelstrijd van 2014. Nu wil de ex-international de voetbalwereld van binnenuit opkuisen. Van Damme wordt zelf makelaar. Hij gooit zijn boekhouding open en bloot op straat. En u, beste lezer, kan op de cent meevolgen wat hij verdient. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u hier.
Lees verder

Onze man over 'De bachelor': "Voor z'n mislukte imagocampagne is Fabrizio zelf verantwoordelijk"
Fabrizio Tzinaridis (30) heeft woensdagavond z'n finale roos geschonken aan de Nederlandse sportcoach Madieke (29). De Limburger probeerde in 'De bachelor' wekenlang een andere, meer kwetsbare kant te laten zien, maar dat plan mislukte toen bleek dat hij drie verschillende kandidates wel heel intiem had leren kennen. De tattookoning slaagt er zo maar niet in om dat 'Temptation Island'-imago van zich af te schudden. Al heeft dat volgens onze man niet enkel met z'n prestaties tussen de lakens te maken.
Lees verder

Nederland in shock nadat tv-figuur Johan Derksen (73) verkrachting bekent: "Nooit gedacht dat hij zó diep kon zinken"
"Ze lag op de bank en toen heb ik er zo een kaars ingestoken." Nederland is wel wat gewoon van voetbalanalist/'relneef' Johan Derksen, maar de bekentenis dat hij een bewusteloze vrouw verkracht heeft en dat daarmee door zijn maten hartelijk gelachen wordt: neen, dat is een brug te ver. Maar excuses aanbieden? Geen denken aan. "Walgelijk. Het zal om de boel te sussen wel weer afgedaan worden als een grap", reageert tv-recensente Angela de Jong.
Lees verder

Girlband BLUAI is nu al de muziekrevelatie van 2022: "Ze vragen ons vaak of we mannen missen. Nee dus"
Zeggen dat het hard gaat voor BLUAI is een understatement. De Antwerpse girlband rond frontvrouw Catherine Smet (25) won achtereenvolgens De Nieuwe Lichting op Studio Brussel en Humo's Rock Rally, heeft een eigen rubriek in 'Iedereen Beroemd' en staat deze zomer op menig festivalpodia. "Dankzij enkele filmpjes op Instagram is de bal aan het rollen gegaan."
Lees verder

Rusland verdiende sinds invasie Oekraïne 63 miljard euro met uitvoer gas en olie
Rusland heeft sinds de invasie in Oekraïne al 63 miljard euro verdiend met brandstoffen die via pijpleidingen en olietankers zijn geëxporteerd. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van het Finse onderzoekscentrum voor Energie en Schone Lucht (CREA).
Lees verder

België houdt 60 plaatsen vrij voor Oekraïense revalidatiepatiënten
België houdt zestig plaatsen vrij in gespecialiseerde ziekenhuizen om Oekraïense revalidatiepatiënten op te vangen. Dat heeft de federale regering woensdag beslist, maakt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekend.
Lees verder

Zonnige dag met zachte temperaturen tot 19 graden
Het wordt donderdag overwegend zonnig, al zijn er soms wat hoge sluierwolken. Het is zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 12 graden aan zee, 14 graden in de hoge Ardennen en 17 tot 19 graden in de meeste andere streken. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Nu ook de VRT op de kar springt: waarom we tegenwoordig struikelen over al die verbouwprogramma's
Bouwen is het nieuwe koken. Nu ook VRT op de kar van verbouwprogramma's springt, is binnenkort het hele Vlaamse medialandschap bedekt onder een laag bouwstof. Waarom slaan ze zo aan? Is het typisch Vlaams? Zijn we bijna door de hype heen? En wat kost dat eigenlijk?
Lees verder

Nu ook de VRT op de kar springt: waarom we tegenwoordig met verbouwprogramma's om de oren geslagen worden
Bouwen is het nieuwe koken. Nu ook VRT op de kar van verbouwprogramma's springt, is binnenkort het hele Vlaamse medialandschap bedekt onder een laag bouwstof. Waarom slaan ze zo aan? Is het typisch Vlaams? Zijn we bijna door de hype heen? En wat kost dat eigenlijk?
Lees verder

Jan Mulder ergert zich aan defensief Villarreal: "Ik zou me schamen als trainer"
Het sprookje van Villarreal lijkt na de 2-0-nederlaag in Liverpool voorbij. De bezoekers beperkten zich vooral tot verdedigen en loerden op de counter. Ergerlijk, vond analist Jan Mulder. "Ik zou me schamen als trainer van Villarreal. Er zeggen ook heel veel mensen dat ze slim spelen en resultaten boeken. Net zoals bij Atlético Madrid. Maar de coach (Unai Emery, red.) doet zichzelf tekort. Je kan betere resultaten neerzetten met deze spelers."
Lees verder

STREAMINGTIP. 'Ozark' (Netflix): "Drugs, drama en een doodgewoon gezin "
Al wie hevige fan is van 'Ozark' heeft 29 april uiteraard al met een groot gebroken hart op z'n kalender aangeduid. Want dan komt het langverwachte tweede deel van het laatste seizoen van dit met drugs overladen misdaaddrama uit. Zij die tot hiertoe de boot afhielden, kunnen vandaag al beginnen met een inhaalbeweging en de eerste seizoenen in één trek achter de kiezen gooien.
Lees verder

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt meer middelen voor buitenschoolse opvang
Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt meer middelen om buitenschoolse opvang te organiseren. Momenteel ontvangen scholen hiervoor geen financiering en worden middelen bestemd voor het onderwijs ingezet bij de organisatie van opvang voor en na school en tijdens de middag. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs, benadrukt de onderwijskoepel.
Lees verder

Vlaamse sportsector vraagt minstens zeven miljoen euro extra subsidies per jaar: "Nodig om te professionaliseren"
De Vlaamse sportsector trekt aan de alarmbel. Het vraagt in een persbericht om minstens zeven miljoen euro extra financiering. "Dat is nodig om het hoofd te bieden aan maatschappelijke uitdagingen en verder te professionaliseren", zo klinkt het.
Lees verder

Eddy Planckaert openhartiger dan ooit in 'Alloo bij...': "In mijn topperiode verdiende ik een paar huizen per jaar"
In een nieuw seizoen van 'Alloo bij…' gaat Luk Alloo langs bij straffe bekende Vlamingen die zich van hun meest kwetsbare kant laten zien. Zijn eerste gast op trip down memory lane: Eddy Planckaert. Tijdens een nostalgische tocht doorheen Eddy's verleden blikt de voormalige profwielrenner terug op zijn leven en carrière, en geeft de kijker ook een blik in zijn financiën.
Lees verder

"SUV's zijn dodelijker dan andere auto's": klopt dat?
De meeste SUV's zijn ondanks hun groter formaat niet gevaarlijker dan andere personenwagens. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (VIAS). "Het gaat om de kleine en middelgrote SUV's, die in ons land het meest voorkomen."
Lees verder