Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 april 2022

LIVE. Honderd lichamen gevonden in regio Soemy na terugtrekking Russische troepen - “Russische kruiser geraakt door...

HLN
LIVE. Honderd lichamen gevonden in regio Soemy na terugtrekking Russische troepen - "Russische kruiser geraakt door Oekraïense raketten"
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische wreedheden in Oekraïne voor het eerst met volkenmoord in verbinding gebracht. Hij verwees naar de Russische president Vladimir Poetin als een dictator die de oorlog verklaart en genocide pleegt. De Amerikanen hebben volgens buitenlandminister Blinken "geloofwaardige informatie" dat Rusland mogelijk "chemische middelen" gebruikt bij zijn offensief om de belegerde Oekraïense stad Marioepol in te nemen. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Belangrijkste Russische oorlogsschip in Zwarte Zee in brand na explosie
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische wreedheden in Oekraïne voor het eerst met volkenmoord in verbinding gebracht. Hij verwees naar de Russische president Vladimir Poetin als een dictator die de oorlog verklaart en genocide pleegt. De Amerikanen hebben volgens buitenlandminister Blinken "geloofwaardige informatie" dat Rusland mogelijk "chemische middelen" gebruikt bij zijn offensief om de belegerde Oekraïense stad Marioepol in te nemen. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
Lees verder

U krijgt geen korting meer als u een wagen koopt, en da's de schuld van de grote spelers
Gedaan met het afschuimen van autoshowrooms, op zoek naar de voordeligste korting of gratis automatten. Grote producenten willen de verkoop voortaan zelf afhandelen, en de autodealers daarbij reduceren tot doorgeefluikje. "We moeten onszelf heruitvinden", klinkt het in de sector.
Lees verder

Schadevergoeding zwarte medewerker Tesla verlaagd met 122 miljoen dollar
Een federale rechter in San Francisco heeft woensdag een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (125 miljoen euro) die Tesla moest betalen aan de zwarte voormalige werknemer Owen Diaz teruggebracht tot 15 miljoen dollar (13,8 miljoen euro). Rechter William Orrick zei door "juridische principes" gedwongen te zijn het bedrag met 122 miljoen dollar te verlagen.
Lees verder

Wéér jongere de dupe van gebrek aan opvangplaatsen: "Hij drukte op belletje, maar niemand kwam. Dat maakte hem bang"
Er is een oplossing op lange termijn voor een kwetsbare jongen van 16 die deze week een nacht in een politiecel moest doorbrengen omdat er gewoon geen plaats was voor hem. De jongen - volgens deskundigen heeft hij een emotionele leeftijd van 5 jaar - worstelt met ADHD, autisme en opstandig gedrag.
Lees verder

Voedingsfabrikanten die zonnebloemolie vervangen door andere olie hoeven dat niet op etiket te melden
Honderden producten zullen binnenkort, wegens de schaarste te wijten aan de oorlog in Oekraïne, geen zonnebloemolie maar een andere plantaardige olie bevatten. In supermarkten komen affiches om klanten op het nieuwe ingrediënt te wijzen, want op de etiketten kan en mag voorlopig nog 'zonnebloemolie' vermeld staan. Ook op een website zal de klant kunnen zien welke producten andere olie bevatten.
Lees verder

Overwegend droog en mild lenteweertje
Vandaag wisselen wolken en brede opklaringen elkaar af. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het kwik kan stijgen tot 19 graden, zo meldt het KMI vanochtend.
Lees verder

COLUMN. Ode aan Luc Pauwels, de meest kritische en hardste werker op de VRT-redactie. Luc denkt niet in uren, hij denkt in megawattuur
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Luc Pauwels, energiespecialist van de VRT
Lees verder

INTERVIEW. Op bezoek bij Philippe Clement in Monaco: "Ik wil niet hautain doen, maar ik wil niet snel terug naar België"
Ondanks een wat aarzelende start heeft Philippe Clement (48) het naar zijn zin in Monaco. Paul Gheysens hoeft hem dus voorlopig niet te bellen. Wij gingen op bezoek bij Clement, voor een gesprek over het leven in het mondaine Monaco, de drukke dagen, de Franse competitie en - uiteraard - 'zijn' Club. "Ik hoor veel mensen nog regelmatig. Zélfs Ruud Vormer."
Lees verder

Ex-winnaar Greg Van Avermaet voorspelt verrassende naam als winnaar van Parijs-Roubaix: "Wout van Aert"
Komende zondag zou hij naar eigen zeggen tevreden zijn met een plek in de top 10, maar in 2017 reed Greg Van Avermaet (36) in Parijs-Roubaix alle stenen uit de grond. Na een olympische titel boekte hij dat jaar in de 'Hel van het Noorden' zijn eerste en voorlopig enige zege in een Monument. "Ik was veruit de beste die dag", herinnert Van Avermaet zich. En voor zondag rekent hij op een sterk terugkerende Wout van Aert - áls die al meedoet. "Hij zal er meteen staan, denk ik."
Lees verder

Finland en Zweden - van oudsher neutrale landen - willen nu toch bij de NAVO: "NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer"
Poetin wilde de NAVO uit elkaar spelen, maar hij bereikt het tegenovergestelde nu zowel Finland als Zweden plots van plan zijn hun jarenoude neutrale status overboord te gooien en lid te worden van het bondgenootschap. Hoe opmerkelijk is die beslissing? En wat zijn de gevolgen? "De NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer".
Lees verder

Klopt het dat er in Oekraïne een genocide aan de gang is, zoals Joe Biden beweert?
De Amerikaanse president Joe Biden beweert dat er in Oekraïne een genocide aan de gang is. Maar klopt dit wel? Wil Vladimir Poetin de Oekraïners inderdaad uitmoorden? Wie kan beslissen of er werkelijk sprake is van een genocide? Professoren Jan Wouters en Sven Biscop leggen uit wat er precies aan de hand is.
Lees verder

Gedaan met schuifelen op een tegel: maak kennis met professioneel openingsdansplanner Liza Heirman (28)
Een Beyoncé-worthy openingsdans of liever een trage wals die dan plots overgaat in funky discomoves? U vraagt, openingsdansplanner Liza Heirman (28) maakt. De danslerares wist van 'wedding dance op maat' haar specialiteit te maken. En dat blijkt booming business, zo getuigen ook twee bruidsparen die bij Liza zo'n openingsdansles volgden. "We wilden geen tegelplakkers zijn", lachen ze.
Lees verder

In het kielzog van Alexander De Croo aan de NAVO-grens: "Ons leger zal hier nog jaren moeten blijven"
Met z'n eigen ogen wou premier Alexander De Croo zien hoe het er aan toe ging, daar aan de oostelijke NAVO-grens. In Polen zag hij Oekraïners hun hele hebben en houden meesleuren in een koffertje. In Roemenië at hij een onsmakelijke brij met een dozijn Belgische militairen. De toekomst ziet hij somber in. "Ons leger zal hier nog jaren moeten blijven. Want als je vrede wil, moet je tonen dat je oorlog kan voeren."
Lees verder

STREAMINGTIP: 'Our Great National Parks'
Wij dachten dat voormalige presidenten na hun ambtstermijn druk waren met het ordenen van hun bibliotheek, het schetsen van abstracte kunst of het neerpennen van memoires. Dat is op zijn minst gedeeltelijk waar voor Barack Obama (60), maar daar mag vanaf nu ook het presenteren van documentaires bij.
Lees verder

James Blunt duikt op als presentator van 'Beer Masters' op VTM
Opmerkelijk gezicht vanavond op VTM 2. James Blunt (48) presenteert er 'Beer Masters', een internationale wedstrijd waarbij er wordt gezocht naar de beste bierbrouwers van Europa.
Lees verder

Wij hadden een exclusief gesprek met 'The Kardashians': "Ik word geil van opruimen"
Hoe smerig was de scheiding tussen Kim Kardashian (41) en Kanye West (44)? Een antwoord op al je vragen krijg je vanaf vandaag in de nieuwe realityreeks van de bekendste familie ter wereld: 'The Kardashians'. Tijdens een exclusief interview met onze krant lichten de zussen en moeder Kris (66) een tipje van de sluier.
Lees verder

KOERS KORT. Belgisch talent Sente Sentjens onder dak bij manager Pogacar: "Helpen om hem juiste ploeg te doen kiezen"
De Italiaanse rennersmakelaar Alex Carera heeft een opvallende slag geslaan. De 16-jarige Sente Sentjens uit Neerpelt zit sinds de Ronde van Vlaanderen in zijn portefeuille. De eerstejaarsjunior van Acrog -Tormans won dit jaar Kuurne-Brussel-Kuurne en geldt als een talent. Hij is de zoon van Roy Sentjens, die in de jeugdcategoriën de evenknie was van Tom Boonen en een profcarrière uitbouwde bij Rabobank, Lotto en Milram met zeges in de Druivenkoers en Kuurne-Brussel-Kuurne.
Lees verder

Moeskroen krijgt zefs geen amateurlicentie, wel groen licht voor Standard en alle andere profclubs
Moeskroen heeft voor de zevende keer in acht jaar geen licentie ontvangen van de Belgische voetbalbond. Alle andere profclubs kregen wel groen licht van de Licentiecommissie.
Lees verder

Luk Alloo op bezoek bij Danny, die gepakt werd met 16 kilogram cocaïne: "Ik was een makkelijke prooi"
In 'Alloo en tot ziens' gaat Luk Alloo op bezoek bij Danny, die in de gevangenis op de Bahama's heeft gezeten. Hij werd namelijk gepakt met 16 kilogram cocaïne. "Het was nooit de bedoeling om zoveel mee te nemen", zegt Danny. "Eigenlijk hebben ze mij gewoon gebruikt als 'vis'. Dan laten ze iemand, die persoon zal het op dat moment nooit weten, oppakken zodat alle 'heat' op hem komt te liggen en de rest er gewoon door kan glippen. Ik was een makkelijke prooi."
Lees verder