Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 april 2022

Gezicht jongeman (23) gebroken na vechtpartij in Kortrijk: “Daders moeten van straat worden gehaald”

HLN
Gezicht jongeman (23) gebroken na vechtpartij in Kortrijk: "Daders moeten van straat worden gehaald"
Twee kaken, kin en oogkas op drie plaatsen gebroken. Dat is het medisch bulletin van een 23-jarige jongeman die vrijdagnacht in de uitgaansbuurt in Kortrijk in elkaar werd geslagen. "Enkel omdat mijn broer vroeg om wat beter op te letten toen iemand in 't straatje met zijn schouder tegen hem aanliep", klinkt het verbouwereerd bij de zus van het slachtoffer.
Lees verder

Vlaming Laurenz (19) zit in Oekraïens leger: "Mijn familie maakt zich zorgen, maar ik heb contract van drie jaar, dus kan niet snel weg"
Twee maanden geleden tapte de Vlaamse Laurenz (19) nog pintjes in een café in Antwerpen, maar bij het begin van de oorlog vertrok hij naar Oekraïne om er mee te strijden met het leger. Op dit moment volgt hij een opleiding in Kiev, maar binnenkort gaat hij naar het front in de Donbas, in het oosten van het land. "Mijn familie maakt zich zorgen, maar ik heb hier een contract van drie jaar, dus ik kan er niet zo snel onderuit", zegt hij in een interview aan onze redactie. Bekijk het gesprek hierboven.
Lees verder

Huizen werden eind 2021 weer iets goedkoper, maar over een heel jaar nog steeds een stuk duurder dan in 2020
Huizen in Vlaanderen waren in het vierde kwartaal van vorig jaar iets goedkoper dan tijdens het derde kwartaal, zo blijkt uit de jongste gegevens van Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek.
Lees verder

Songschrijver Stefaan Fernande wint postuum prijs op MIA's
De vorig jaar overleden liedjesschrijver Stefaan Fernande wordt in de bloemetjes gezet tijdens de MIA's. De songwriter krijgt komende zaterdag postuum de award voor 'Beste auteur/componist'.
Lees verder

Rusland veroordeelt sociale media voor "LGBT-propaganda"
Rechtbanken in de Russische hoofdstad Moskou hebben Meta, het moederbedrijf van Facebook, en het sociale netwerk Tiktok dinsdag veroordeeld tot boetes omdat ze berichten met zogenaamde "LGBT-propaganda" niet van hun platformen gehaald hebben. Dat berichten Russische persbureaus.
Lees verder

"Zijn gewicht is stabiele factor geworden": 'Stevige' Remco Evenepoel zal niet spectaculair vermageren voor Vuelta
En nu? Hoe ziet het werktraject van Remco Evenepoel er de komende weken en maanden uit richting Ronde van Zwitserland en Vuelta? Coach Koen Pelgrim en ploegleider Klaas Lodewyck verduidelijken. "Hoogtestages hebben effect op hem, maar we gaan er ook niet in overdrijven."
Lees verder

Automobilist vlamt iedereen voorbij op pechstrook E313 richting Antwerpen
Een bestuurder kan deze opvallende beelden vastleggen met zijn dashcam. Deze witte wagen rijdt iedereen voorbij op de E313 richting Antwerpen. Hij rijdt op de pechstrook aan hoge snelheid.
Lees verder

Federaal Planbureau: trein verliest komende jaren reizigers, 'koning auto' blijft dominant
Minder mensen zullen de komende jaren voor de trein kiezen om zich te verplaatsen. De files op de weg dreigen daarentegen alleen maar toe te nemen. Dat staat in nieuwe transportvooruitzichten tot 2040 die het Federaal Planbureau uitwerkte in samenwerking met de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.
Lees verder

Football Talk. Derde van Champions' play-offs mogelijk toch geen Europees ticket? - Dejaegere scoort en promoveert met Toulouse naar Ligue 1
De Raad van Bestuur van de Jupiler Pro League heeft een mogelijk hiaat in de verdeling van de Europese tickets opgelost. In de situatie dat Union 4de zou eindigen in de Champions' play-offs en bekerwinnaar Gent de Europe play-offs niet wint, was het tot voor kort onduidelijk wat er met het laatste Europese ticket zou gebeuren.
Lees verder

Niveau van radioactiviteit in kerncentrale Tsjernobyl is "abnormaal"
Het niveau van radioactiviteit in de kerncentrale van Tsjernobyl is "abnormaal". Dat heeft Rafael Grossi, topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan de centrale.
Lees verder

Stralingsniveau bij de 36 jaar geleden ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl is "abnormaal"
Het stralingsniveau bij de precies 36 jaar geleden ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne is abnormaal. De radioactiviteit nam toe nadat Russische troepen het complex en de omgeving hadden veroverd, aldus de chef van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, tijdens een bezoek aan de rampplek.
Lees verder

Overgevlogen kevers uit Turkije moeten strijd aangaan met eikenprocessierups
De provincies Antwerpen en Limburg hebben een honderdtal kevers laten overvliegen uit Turkije om ze hier in te zetten in de strijd tegen de eikenprocessierups. Het gaat om exemplaren van de grote poppenrover, een soort die eigenlijk inheems is aan onze streken maar onder meer door het gebruik van pesticiden in het wild is verdwenen.
Lees verder

Hij dreigde ooit hoofden af te hakken van iedereen die tegen Poetin is: Adam Delimkhanov krijgt titel 'Held van de Russische Federatie'
De neef van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov die vorige week te zien was terwijl hij de "bevrijding" van Marioepol uitriep op het brandende puin van de stad, heeft van de Russische president Poetin de titel van 'Held van de Russische Federatie' gekregen. Adam Delimkhanov (52) dreigde er ooit mee om de hoofden af te hakken van iedereen die tegen Poetin is.
Lees verder

Zaak-Sanda Dia: rechter gaat niet in op vraag van advocaten om langer uitstel voor bekijken harde schijven
De advocaten van de achttien beklaagden hebben samen gevraagd om de voortzetting van het proces over de dood van Sanda Dia uit te stellen. De advocaten menen dat ze de deadline om conclusies neer te leggen tegen vrijdag middernacht niet kunnen halen omdat de hoeveelheid bestanden op een harde schijf op zo een korte tijd niet verwerkt kunnen worden. De rechtbank gaat niet in op die vraag.
Lees verder

Stevenen we echt af op een derde wereldoorlog? "Het Westen zal er in geen geval mee beginnen, de Russen daarentegen"
"Er is een reëel gevaar dat er een derde wereldoorlog komt". Dat verkondigde de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov maandag aan Russische perskantoren. Al voegt hij er meteen aan toe dat hij het liever niet ziet gebeuren. Moeten we vrezen voor een nieuwe wereldoorlog? Defensie-expert Sven Biscop (UGent) en politicoloog Hendrik Vos (UGent) laten hun licht schijnen over de kwestie. "Zijn uitspraken zijn geen teken van sterkte, maar van frustratie."
Lees verder

Twintig jaar na hun grote hit maken The Cheeky Girls een comeback: "We verloren alle controle"
Herinnert u zich de 'Cheeky Song' nog? Met die oorwurm veroverde de Britse tweeling Monica en Gabriela Irimia (39) - beter bekend als The Cheeky Girls - de hele wereld in 2002. Twintig jaar na hun monsterhit brengen de zangeressen nu eindelijk een kersverse single uit: 'Let's Have Fun'. Een nieuw hoofdstuk voor de zusjes, die de voorbije jaren de nodige miserie op hun bord kregen. De dames kampten met anorexia, moesten torenhoge schulden afbetalen en kregen te lijden onder een mislukte borstvergroting. Uit noodzaak belandden ze in een heel andere sector... "Het leek alsof er twee appels op m'n lichaam geplakt waren."
Lees verder

Van de Friends-reünie tot de Paola-docu: deze films en series verdwijnen in mei van de streamingdiensten
Iedere maand verdwijnen er tientallen films en series van de streamingplatformen. Maar geen paniek, wij selecteerden de pareltjes die je nu nog net kan bingen. Laatste kans, deze programma's mag je niet meer missen op Netflix, VRT NU en Streamz.
Lees verder

Hoe krijg je een klemmend deksel van een pot toch makkelijk open?
We stonden allemaal al eens oog in oog met een pot in de keuken waarvan je het deksel gewoon niét openkrijgt. Als er dan niemand in de buurt is om jou te helpen en je net die bokaal nodig hebt om je maaltijd af te maken, kan dat serieus tegenvallen. Hoe krijg je dat deksel dan toch nog open? We verzamelden 6 tips om dit vervelende keukenprobleem de wereld uit te helpen.
Lees verder

Hoe 'brandstapelangst' ook vandaag nog effect heeft op vrouwen. "Een trauma over generaties heen"
"Vrouwen met brandstapelangst horen een klein stemmetje in hun hoofd dat zegt: ken je plaats." Vierhonderd jaar geleden belandden te mondige, vrijgevochten vrouwen nog op de brandstapel. Lijkt ondenkbaar tegenwoordig, en toch voelen vrouwen ook vandaag nog een 'brandstapelangst', zegt schrijfster Susan Smit. Ze legt uit hoe je 'brandstapelangst' bij jezelf herkent en hoe je jezelf ervan bevrijdt. "Het uit zich als een angst om ruimte in te nemen, om je kracht te laten gelden."
Lees verder

Waarom sommige vrouwen vandaag nog met 'brandstapelangst' leven. "We blijven dat trauma meedragen"
"Vrouwen met brandstapelangst horen een klein stemmetje in hun hoofd dat zegt: ken je plaats." Vierhonderd jaar geleden belandden te mondige, vrijgevochten vrouwen nog op de brandstapel. Lijkt ondenkbaar tegenwoordig, en toch voelen vrouwen ook vandaag nog een 'brandstapelangst', zegt schrijfster Susan Smit. Ze legt uit hoe je 'brandstapelangst' bij jezelf herkent en hoe je jezelf ervan bevrijd. "Het uit zich als een angst om ruimte in te nemen, om je kracht te laten gelden."
Lees verder