Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 april 2022

Fien slikte 10 pillen morfine per dag. “Stoppen is hetzelfde als afkicken van heroïne”

HLN
Fien slikte 10 pillen morfine per dag. "Stoppen is hetzelfde als afkicken van heroïne"
"Ik leefde van pil tot pil. De medicatie was mijn veiligheid, mijn beste vriend, mijn mentale houvast. Ik was ontzettend bang om zonder te leven." Door een pijnlijke rugaandoening start Fien (39) met zware pijnmedicatie, zoals fentanyl en morfine. In een wip nemen de pillen en pleisters haar leven over, en moet ze zelfs stoppen met werken. Prof Wouter Vanderplasschen legt uit waarom opiaten zo gevaarlijk zijn. "Zelfs gevaarlijker dan heroïne."
Lees verder

Mooi loon opstrijken als student? Zes sectoren waar goed te verdienen valt
Met de zomer en een overvolle festivalagenda in het vooruitzicht, wil je als student misschien nu alvast een extraatje vergaren om straks ten volle te kunnen genieten. Een goedbetaalde studentenjob is dan wat je in de paasvakantie nodig hebt. Jobat.be ging op zoek naar zes mooi vergoede studentenbanen en vertelt wat je er kan verdienen.
Lees verder

Koud weer én veel zieke mensen: helpt kippensoep tegen griep of verkoudheid?
Wanneer je verkouden of grieperig bent, zijn alle middeltjes die je beter kunnen doen voelen welkom. Zoals kippensoep bijvoorbeeld: vaak wordt gezegd dat dit gerecht kan helpen om dat intens hoesten of snotteren tegen te gaan, maar is dat ook echt zo? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters scheidt de feiten van de fabels.
Lees verder

Helpt kippensoep tegen griep of verkoudheid?
Wanneer je verkouden of grieperig bent, zijn alle middeltjes die je beter kunnen doen voelen welkom. Zoals kippensoep bijvoorbeeld: vaak wordt gezegd dat dit gerecht kan helpen om dat intens hoesten of snotteren tegen te gaan, maar is dat ook echt zo? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters scheidt de feiten van de fabels.
Lees verder

Zeiljacht Jacques Brel definitief beschermd
Het zeiljacht Askoy II, dat ooit aan Jacques Brel toebehoorde, wordt definitief beschermd als varend erfgoed. Dat meldt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
Lees verder

Kremlin beschuldigt Oekraïne van bombardement op Russisch oliedepot: "Dit zal gevolgen hebben voor onderhandelingen"
De aanval op een Russisch oliedepot zal gevolgen hebben voor de onderhandelingen met Oekraïne. Dat heeft het Kremlin gezegd. "Dit zijn geen ideale omstandigheden om de gesprekken verder te zetten", benadrukte de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin.
Lees verder

Ashimeru uit met enkelblessure tegen Charleroi - Kompany ruimt zelf sneeuw
• Paars-wit moet voor 6 op 6 gaan wil het nog kans maken op PO1 • Anderlecht won heenmatch met 1-3 • Charleroi zo goed als zeker van PO2 • Ref: Erik Lambrechts
Lees verder

Kompany: "We zijn Ashimeru een paar weken kwijt" - Coach ruimt zelf sneeuw
• Paars-wit moet voor 6 op 6 gaan wil het nog kans maken op PO1 • Anderlecht won heenmatch met 1-3 • Charleroi zo goed als zeker van PO2 • Ref: Erik Lambrechts
Lees verder

Onderzoekscommissie kinderopvang uit de startblokken
In het Vlaams Parlement is de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang vrijdag van start gegaan. Zoals aangekondigd zal N-VA-parlementslid Koen Daniëls de commissie voorzitten. Tegen uiterlijk 1 juli 2022 wil de commissie een eindverslag klaar hebben.
Lees verder

LIVE RONDE VAN VLAANDEREN. Onze wielerman Stijn Vlaeminck zegt dat er nog hoop is voor Wout van Aert: "Geen corona" - Pogacar trekt op verkenning
Komende zondag weten we wie Kasper Asgreen opvolgt op de erelijst van de Ronde van Vlaanderen. Wout van Aert verkeerde in supervorm, maar achter naam van de Belgische kampioen staan intussen vraagtekens en áls hij al start, zal hij moeten afrekenen met andere toppers als Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Op deze pagina zit u goed om al het nieuws in aanloop naar Vlaanderens Mooiste op de voet te volgen.
Lees verder

VN-experten uiterst ongerust: "Minstens honderd jongens verdwenen na IS-aanval op gevangenis"
Na de aanval van terreurgroep IS op een gevangenis in het noordoosten van Syrië in januari, zijn minstens honderd kinderen verdwenen. Dat melden onafhankelijke experten van de Verenigde Naties. Zij zijn "uiterst ongerust".
Lees verder

LIVE LOTING WK 2022. Alderweireld in Qatar: "Liever niet meteen tegen Duitsland" - HLN-surfer hoopt op clash met Nederland
Vanavond weten de Rode Duivels tegen wie ze zullen spelen in hun poule op het WK voetbal in Qatar. België gaat in het Doha Exhibition and Convention Center als reekshoofd in de trommel - de loting begint om 18 uur Belgische tijd. Treft België in de poules al een sterk land als Nederland of Duitsland? En voorbij welke opponenten moeten de andere WK-favorieten? Het antwoord krijgt u op deze pagina.
Lees verder

REVIEW. Xiaomi 12 Pro is een goedkoper alternatief voor de topsmartphones van Samsung en Apple
De smartphones van Xiaomi verkopen als zoete broodjes in de goedkope segmenten van de markt. Toch brengt het Chinese technologiebedrijf jaarlijks toptoestellen uit. Zo is er dit voorjaar de Xiaomi 12 Pro, met een prijskaartje van 1.099 euro. Het is een buitenbeentje, maar kan wel mee met de grote jongens van Samsung, Apple en Oppo.
Lees verder

KIJK LIVE. Federale regering stelt begrotingsakkoord voor: 800 miljoen euro aan meeruitgaven door oorlog in Oekraïne
Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Er wordt 825 miljoen euro voorzien aan meeruitgaven omwille van corona. In verband met de oorlog in Oekraïne wordt er 800 miljoen euro extra voorzien in de begroting. Dat verneemt de redactie van VTM NIEUWS en HLN. Het akkoord wordt deze namiddag om 15 uur verder toegelicht.
Lees verder

Peter Paul Rubens' graf in Antwerpse Sint-Jacobskerk krijgt opknapbeurt
Met dank aan de Erfgoed Challenge kan binnenkort de restauratie beginnen van de Rubenskapel, de laatste rustplaats van de bekende schilder Peter Paul Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk. De Rubenskapel won de Erfgoed Challenge in het najaar, dankzij de duizenden stemmen die het publiek uitbracht voor de grafkapel.
Lees verder

Maak kennis met de oehoe van Maaseik die het nogal bont maakt: "Je wil die klauwen niet in je nek krijgen"
Er woont al een tijdje een oehoe in Maaseik, maar sinds kort valt hij voorbijgangers aan ter hoogte van de Walstraat in het centrum. Vermoedelijk gaat het om een broedend koppel. De oehoe is de grootste roofvogel van ons land én heeft klauwen waar het zelfs konijnen en eenden mee pakt. "Je vermijdt de omgeving aan de wal beter, maar afsluiten gaan we niet doen", zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld).
Lees verder

Vlaming sorteert huisvuil beter dan ooit, toch extra inspanningen mogelijk zegt OVAM
De Vlaming sorteert huisvuil beter dan ooit. Dat blijkt vrijdag uit een nieuwe sorteeranalyse van de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). "Toch zijn er nog mogelijkheden om verdere stappen te zetten naar de circulaire economie, zeker voor het organisch-biologisch afval, kunststoffen en hygiënisch afval", zo klinkt het bij OVAM. Om tegen 2030 het jaarlijkse restafval te beperken tot 100 kilogram per Vlaming, zijn dus extra inspanningen nodig.
Lees verder

"Russisch leger verstoort satellietnavigatie van commerciële vliegtuigen"
Het Russische leger verstoort sinds de invasie in Oekraïne satellietnavigatiesystemen van commerciële vliegtuigen. Dat zegt Benoit Roturier, hoofd satellietnavigatie bij de Franse burgerluchtvaartautoriteit DGAC. Hij benadrukt dat er nood is aan betrouwbare alternatieven.
Lees verder

Red Hot Chili Peppers eren overleden Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins: "We gaan je zo hard missen"
De Red Hot Chili Peppers mochten deze week een ster op de Hollywood Walk Of Fame ontvangen. De bandleden waren enorm vereerd, maar maakten ook tijd voor een emotioneel moment. Toen drummer Chad Smith het woord nam, kon hij niet anders dan zijn onlangs overleden vriend te vermelden: "Ik wil heel graag een shout-out aan mijn broer Taylor Hawkins doen." Zijn speech werd meteen op applaus onthaald.
Lees verder

"Teststrips op polsbandjes om wat van je drankje op te druppelen, dat is onze droom": prof werkt aan testkits om drugs in je drankje op te sporen
Natúúrlijk verlies je bij het uitgaan je glas geen seconde uit het oog. Alleen haalt dat niet bijster veel uit als er al iets in je drankje gedaan werd vóór het jou overhandigd werd. Moet je dan echt op internet anti-daterape-testjes bestellen en werken die wel behoorlijk? Prof. Jan Tytgat (KUL) en zijn team testten ze én werken er zelf een uit. "Moeilijk onderzoek, we willen geen valse veiligheid bieden."
Lees verder