Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 9 april 2022

Deze boswachter is goed met de bosmaaier en powerpoint

Deze boswachter is goed met de bosmaaier en powerpoint

Boswachters doen veel meer dan gewonde reetjes verzorgen of wandelaars bijpraten. Dat blijkt toch uit de aanwerving van Thomas Boonen.

Lees verder

Verwarming staat bij meeste gezinnen lager

Ruim de helft van de Belgen heeft de afgelopen weken bespaard op stookkosten. Dat is meer dan in de buurlanden.

Lees verder

Oprichtersfamilie verzet zich tegen fusieplan Euronav

De plannen van Euronav om samen te gaan met zijn Noorse sectorgenoot Frontline vallen niet in goede aarde bij de grootste aandeelhouder van de Belgische olietankerrederij. De oprichtersfamilie Saverys verkiest een strategie van vergroening, zegt ze in een persbericht.

Lees verder

Oekraïners meten schade op in Borodjanka: inwoners bedolven onder puin

In het Oekraïense stadje Borodjanka, ruim 50 km ten noordwesten van Kiev, is de situatie nog 'veel verschrikkelijker' dan in Boetsja. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd. Inwoners keren ontzet terug naar hun woonplaats, nadat Borodjanka recent was heroverd op de Russen. 'Ik ging net terug naar de schuilkelder toen de bom viel', getuigt een inwoner die nipt aan een luchtaanval kon ontsnappen in bovenstaande video.

Lees verder

Twee tieners (16) veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor moord op 14-jarig meisje

Een jongen en een meisje van 16 jaar zijn donderdag door een jeugdrechtbank in Parijs veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de moord op een 14-jarig meisje. Dat schrijven Franse media.

Lees verder

'Tientallen burgers gedood bij raketaanval op treinstation in Oost-Oekraïne'

Bij een raketaanval op het treinstation in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Er is sprake van zeker dertig doden en honderd gewonden, zegt Oleksandr Kamisjyn, hoofd van de Oekraïense spoorwegmaatschappij.

Lees verder

Jean-Claude Van Damme wordt ambassadeur van Congo

De Belgische acteur heeft woensdag in Kinshasa een diplomatiek paspoort gekregen van de Democratische Republiek Congo. Hij is voortaan ambassadeur voor cultuur, jeugd en biodiversiteit voor het Afrikaanse land.

Lees verder

Burgemeesters houden sociale woningen liever voor eigen bewoners

Een aanbod van de Kantonnale Bouwmaatschappij om een tiental sociale woningen te verhuren aan Oekraïense vluchtelingen valt niet in goede aarde bij de gemeenten. 'Wij gaan daar niet op in', zegt Marleen Kauffmann, CD&V-burgemeester van Leopoldsburg. Ze is niet de enige.

Lees verder

Rock Werchter kondigt eenmalig extra dagfestival aan: Rock Werchter Encore

Een eenmalige bisronde. Zo kondigt de organisatie van Rock Werchter hun extra dagfestival van dit jaar aan: Rock Werchter Encore. Dat vindt plaats op zondag 26 juni, het weekend voor het eigenlijke festival. De eerste headliner is ook meteen bekend.

Lees verder

Israëlische premier geeft leger 'totale vrijheid' om tegen terreur op te treden

'We geven een totale actievrijheid aan het leger, aan Shin Beth (de inlichtingendienst), en aan alle veiligheidstroepen om de terreur te overwinnen. Er zijn geen beperkingen op deze oorlog en er zullen er geen zijn', zei Naftali Bennett vrijdag. Hij reageert hiermee op een dodelijke aanval door een Palestijn in het centrum van Tel Aviv.

Lees verder

Tesla roept in China 128.000 wagens terug wegens gevaar voor botsing

De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla gaat in China bijna 128.000 voertuigen terugroepen wegens een fout die tot botsingen kan leiden. Dat heeft de Chinese toezichthouder aangekondigd.

Lees verder

Moordenaar Londense lerares Sabina Nessa krijgt levenslang

Een man die in september 2021 in Londen willekeurig een vrouw aanviel en vermoordde, is vrijdag door de strafrechtbank van de Old Bailey veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij kan ten vroegste na 36 jaar vrijkomen.

Lees verder

Oekraïense groep topfavoriet om Songfestival te winnen

De Oekraïense band Kalush Orchestra heeft dinsdag een hotel in Jeruzalem geëntertaind. Hun publiek: Oekraïense vluchtelingen en immigranten. Ze waren in Israël voor een mini-Eurovisiesongfestival met 23 landen. De band is de absolute topfavoriet voor het Songfestival in Turijn. 

Lees verder

Federaal Voedselagentschap sluit Ferrero-fabriek in Aarlen en roept alle Kinder-producten terug

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft de fabriek van Ferrero in Aarlen stilgelegd. Tegelijk laat het alle Kinder-producten terugroepen die in de Belgische fabriek werden geproduceerd.

Lees verder

Von der Leyen en Borrell aangekomen in Kiev: wat gaan ze daar eigenlijk doen?

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en EU-gezant voor het buitenlandbeleid Josep Borrell zijn aangekomen in Kiev. Het tweetal is in Oekraïne om president Volodimir Zelenski een hart onder de riem te steken en te praten over de aanvraag voor EU-lidmaatschap die zijn land gedaan heeft.

Lees verder

Vrachtvliegtuig breekt in twee bij noodlanding

De internationale luchthaven van Costa Rica was donderdag een tijdlang gesloten nadat een vrachtvliegtuig van DHL een onfortuinlijke noodlanding had gemaakt. Het toestel moest kort na opstijgen door een technisch defect alweer landen, maar dat liep mis: het vliegtuig gleed van de landingsbaan en brak in twee. Ooggetuigen konden het ongeval filmen, kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Mimi Reinhardt (107), secretaresse van Oskar Schindler, overleden

Mimi Reinhardt is op 107-jarige leeftijd overleden in Jeruzalem. Reinhardt was verantwoordelijk voor het opstellen van de lijsten van joodse arbeiders die Oskar Schindler rekruteerde voor zijn fabriek in het Poolse Krakau om hen te beschermen tegen deportatie. Het verhaal werd wereldwijd bekend door de film Schindler's list. Reinhardt tikte de namenlijst eigenhandig op een schrijfmachine met twee vingers.

Lees verder

Pink Floyd zo gefrustreerd door oorlog in Oekraïne dat het nieuwe single uitbrengt

Met de single 'Hey, hey, rise up!' zamelt de Engelse progrockband Pink Floyd geld in voor de ­Oe­kraïense ­bevolking. 'Het is echt frustrerend om deze buitengewoon onrechtvaardige aanval van een grote mogendheid op een democratie natie te zien gebeuren', klinkt het.

Lees verder

Dode in Anderlecht na steekpartij

Bij een uit de hand gelopen vechtpartij in de Brusselse gemeente Anderlecht is woensdagavond een dode gevallen na een steekpartij. Dat wordt door het parket van Brussel bevestigd aan persagentschap Belga. Niet lang na de feiten werd al een verdachte gearresteerd en die blijft aangehouden door de onderzoeksrechter.

Lees verder

Remco Evenepoel glundert in gele trui na putsch in het Baskenland: 'Eindelijk kan ik opnieuw met de grote jongens mee'

Remco Evenepoel kwam naar eigen zeggen voor 'een goed klassement' naar de Ronde van het Baskenland. Maar met nog één rit te gaan, staat hij aan de leiding. Hij nam vrijdag zelf het initiatief, en dat loonde. 'Ik ben trots op mezelf', glunderde onze landgenoot.

Lees verder

Storingen bij Brits douanesysteem veroorzaken files in Dover

Een belangrijk onderdeel van het IT-systeem dat het Verenigd Koninkrijk sinds de Brexit aan zijn grenzen gebruikt, heeft deze week te kampen gekregen met storingen. Dat is slecht nieuws voor de handelaars, die aankijken tegen lange files op weg naar de haven van Dover.

Lees verder

Will Smith mag tien jaar niet meer naar de Oscars

Academy heeft vrijdag beslist dat Will Smith voor 10 jaar wordt verbannen van de Oscars vanwege het 'schandelijke gedrag' dat hij vertoonde toen hij de komiek Chris Rock sloeg tijdens de Oscars op 27 maart.

Lees verder

Ongehoord | Dit is fantastisch nieuws!

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Relatief veel opklaringen dit weekend, maar regelmatig ook regen

Volgende week wordt het opnieuw tot 20 graden en zonnig, maar daarvoor moeten we eerst nog wat geduld hebben tijdens dit wisselvallige weekend.

Lees verder

Voltallige Limburgse wolvenroedel gespot door wildcamera

Momenteel telt de wolvenroedel, die zich ophoudt in de regio Hechtel-Eksel, nog vijf wolven: August en Noëlla en drie welpen die geboren werden in 2021. Dat is duidelijk te zien op recente camerabeelden die het Agentschap Natuur & Bos (ANB) vrijgaf.

Lees verder

Jacht van Ambramovitsj ligt niet aan ketting omdat het net op tijd van eigenaar veranderde

Oligarch Roman Abramovitsj heeft op het nippertje vermeden dat zijn jacht 'Aquamarine' in beslag werd genomen door het (tijdelijk) aan een zakenpartner te schenken. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Lees verder