Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 8 april 2022

De mater familias van televisie en theater

De mater familias van televisie en theater

Passioneel, sociaal bewogen en onvermoeibaar: dat was Reinhilde Decleir, die gisteren op 73-jarige leeftijd overleed. Met haar verliest de theater- en televisiewereld een oermoeder die ontelbaar veel dramastudenten en kansarme mensen warm maakte voor de kunsten.

Lees verder

Lagerhuis stemt in met vervolging van twee ex-adviseurs Trump

Het Amerikaanse Lagerhuis heeft er woensdag mee ingestemd om over te gaan tot strafrechtelijke vervolging van twee ex-adviseurs van oud-president Donald Trump.

Lees verder

Bekend Vlaanderen neemt afscheid van Reinhilde Decleir: 'Onze moeder aller moeders'

Met het overlijden van Reinhilde Decleir moet haar gezelschap 'Tutti Fratelli' afscheid nemen van 'onze moeder aller moeders, onze mater familias, onze keuningin, Reinhilde, onze Reina'. Op sociale media zijn de eerbetonen door acteurs en actrices die Decleir inspireerde inmiddels talloos.

Lees verder

Dronebeelden tonen loopgraven in uiterst radioactieve grond rond Tsjernobyl

De Oekraïense autoriteiten meldden vorige week dat de Russische troepen de kerncentrale van Tsjernobyl hadden verlaten. De centrale is niet beschadigd geraakt tijdens de vier weken van bezetting, maar de Russen zouden zichzelf wel blootgesteld hebben aan straling door geulen te graven in besmette gebieden.

Lees verder

In kaart | Het gevecht om territorium in Oekraïne, dag per dag sinds de invasie

Na meer dan veertig dagen oorlog lijkt Oekraïne opnieuw controle te krijgen over de regio rond Kiev en het noorden van het land. Op deze geanimeerde kaart kunt u dag op dag volgen hoe de Russische invasie tot nu toe is verlopen.

Lees verder

Dit zijn de winnaars van de World Press Photo Awards 2022

Met een verstild beeld van een herdenkingsactie voor overleden kostschoolkinderen wint de Canadese fotografe Amber Bracken de hoofdprijs van de World Press Photo Awards. In totaal namen deze keer zo'n 4.000 fotografen uit 130 landen deel aan de jaarlijkse wedstrijd voor fotojournalistiek en documentaire fotografie. Naast algemene winnaars bekroonde de jury ook inzendingen per regio, in verschillende categorieën.

Lees verder

Hondsdolle vos bijt Congreslid en acht anderen rond Capitool

Een ronddolende vos verbleef dagen in de buurt van het Capitool samen met haar welpen. Tijdens haar verblijf beet ze minstens negen mensen waaronder het Democratisch Congreslid Ami Bera en Politico-reporter Ximena Bustillo. De vos werd dinsdag gevangengenomen en gedood, zodat ze getest kon worden op hondsdolheid. Die test kan enkel uitgevoerd worden bij een autopsie, omdat er een stukje hersenweefsel voor nodig is. De volgende dag bleek die test positief te zijn waarna de slachtoffers medische hulp kregen.  

Lees verder

De verwarming een graadje lager en koken met de microgolf: zo kan u energie besparen volgens de overheid

Zet de verwarming een graadje lager, laat de auto wat vaker staan en warm eten op in de microgolf. Het zijn tips uit een nieuwe campagne van de federale overheid om energie te besparen en om de energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen om zo ook Oekraïne te helpen. 'Elf miljoen kleine beetjes, dat maakt een heel groot verschil', zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Lees verder

Schipper filmt aanvaring sluisdeur Terneuzen

De Westsluis in Terneuzen is opnieuw in gebruik genomen na een aanvaring die woensdagavond plaatsvond. De sluis was beschadigd geraakt nadat een schip tegen een voorliggend schip had aangevaren, waardoor die tegen de sluisdeur beukte. De schepen liepen alleen schade op boven de waterlijn, en geen lekkage. Er vielen geen gewonden.

Lees verder

Podcasttips | De hoogtepunten van het podcastfestival (en iets met de 11e van de maand)

De eerste liveopnames van het podcastfestival sijpelen binnen. Meer dan 2.000 bezoekers vierden ons feest voor het oor.

Lees verder

Salmonella-uitbraak: op 15 december al besmetting in filter ontdekt

De oorzaak van de salmonella-uitbraak in de fabriek van Ferrero in Aarlen is een filter van twee grondstofreservoirs. De besmetting werd op 15 december ontdekt op de site. Dat meldt het bedrijf donderdag in een mededeling.

Lees verder

Proces Khashoggi verhuist naar Saudi-Arabië

De Turkse rechtbank heeft het proces naar de moord op journalist Jamal Khashoggi stopgezet en doorgeschoven naar Saudi-Arabië. Mensenrechtenorganisaties reageren teleurgesteld. 'Het is duidelijk dat gerechtheid daar niet kan geschieden.'

Lees verder

Gepensioneerde man geeft Scott Morrison de volle lading: 'Ik heb genoeg van jouw onzin'

De Australische premier Scott Morrison werd tijdens een fotomoment in een pub geconfronteerd met een gepensioneerde man. Die beschuldigde Morrison ervan de gepensioneerde Australiërs in de steek te laten. De levensduurte is een belangrijk discussiepunt in de Australische verkiezingen van mei. Momenteel ligt Morrison achter in de peilingen.  

Lees verder

Twee snowboardsters maken successvol zeldzame sprong en breken record op dezelfde dag

De Japanse Reira Iwabuchi is de eerste vrouwelijke snowboardster die de sprong 'frontside triple 1260' tot een goed einde heeft gebracht tijdens een competitie. Kort daarna voerde ook de Canadese Laurie Blouin dezelfde sprong vlekkeloos uit. Bekijk hun indrukwekkende prestaties in de video hierboven.

Lees verder

Remco Evenepoel baalt na nieuwe tweede plek voor Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe kwam voor de tweede dag op rij net te kort voor een tweede ritzege in de Ronde van het Baskenland, ondanks alweer sterk voorbereidend werk van Remco Evenepoel. Deze keer was Daniel Felipe Martinez de wereldkampioen te snel af.

Lees verder

Rutte IV trekt minister De Jonge door mondmaskerschandaal

De Nederlandse regering van Mark Rutte blijft geloven in minister Hugo De Jonge van de christendemocratische CDA. Vermeend gesjoemel met een mondmaskeraankoop onder zijn ministerschap maakt deel uit van 'de oude politieke cultuur'.

Lees verder

Nog geen Belgische handtekening onder internationale oproep om gasconsumptie te verminderen

Tegen maandag zou ons land het initiatief van meer dan 10 EU-landen alsnog kunnen onderschrijven, klinkt het in federale regeringskringen.

Lees verder

België werkt volop aan aangepast noodplan voor gas

Overheid en bedrijven vergaderden donderdag over een noodplan met drie alarmfases. Het gas afschakelen is geen optie, minder gas verbruiken wel.

Lees verder

Red Flames vlot voorbij Albanië

De Red Flames hebben hun poulewedstrijd in Albanië in de strijd om een WK-ticket vlot gewonnen met 0-4. Tine De Caigny en Tessa Wullaert scoorden allebei twee keer. Het vijfde doelpunt was van Jassina Blom.

Lees verder

Berlijn dicteert tempo EU-sancties: boycot op steenkool pas over vier maanden

Duitsland probeert tegen eind dit jaar niet langer afhankelijk te zijn van Russische olie. Pas als dat lukt, kan het ook instemmen met een Europees olieboycot.

Lees verder

Conference League | Gelijkspel tussen Feyenoord en Slavia Praag

Donderdagavond staan er vier heenwedstrijden op het programma in de kwartfinales van de Conference League. De eerste wedstrijd, Feyenoord-Slavia Praag eindigde op een gelijkspel.

Lees verder

Europa League | RB Leipzig en Atalanta houden elkaar in evenwicht

Donderdagavond staan er vier heenwedstrijden op het programma in de kwartfinales van de Europa League.

Lees verder

Ketanji Brown Jackson wordt eerste zwarte vrouw in Amerikaans Hooggerechtshof

De Amerikaanse Senaat heeft donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) de nominatie goedgekeurd van Ketanji Brown Jackson als rechter van het Hooggerechtshof. Dat melden de Amerikaanse media. Ze wordt zo de eerste zwarte vrouw in het Supreme Court.

Lees verder

Mensenrechtenraad schorst Rusland

De Algemene Vergadering van de Verenigde ­Naties heeft een resolutie om Rusland te schorsen als lid van de Mensenrechtenraad aangenomen. 93 van de 193 landen stemden voor uitsluiting. 24 landen, waaronder China, Cuba, Syrië en Iran stemden tegen.

Lees verder

Minstens twee doden bij aanslag in Tel Aviv

Bij een aanslag in het centrum van de Israëlische hoofdstad Tel Aviv zijn donderdagavond minstens twee doden gevallen. Dat melden bronnen binnen de hulpdiensten. De dader heeft het vuur geopend op klanten van een bar in een drukke straat, zei de politie.

Lees verder

Poetin aast op kroonjuweel Odessa, maar in de straten is het muisstil

In het zuidelijkste puntje van Oekraïne, aan de oevers van de Zwarte Zee, ligt het kroonjuweel van Oekraïne: de havenstad Odessa. De stad zet zich schrap, want Poetin heeft Odessa in het vizier.

Lees verder

Na dit zijn dolfijnen nooit meer hetzelfde voor u

Dit is een aflevering XL, opgenomen op ons podcastfestival in Oostende. Ons bekende team, Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren, krijgt in deze aflevering versterking van de Computerclub en van de Nederlandse krant NRC.

Lees verder

Zwaarbewolkt, lichte regen en vrij fris

Het wordt vrijdag overal zwaarbewolkt tot betrokken met regen uit het zuiden. In het noorden van het land valt er soms lichte regen en aan zee kan het droog blijven. Het is vrij fris met maxima tussen 4 graden op de Hoge Venen en 8 graden in het westen van het land. Dat meldt het KMI.

Lees verder