Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 april 2022

Boris Johnson zegt sorry voor Partygate tegen Brits parlement

HLN
Boris Johnson zegt sorry voor Partygate tegen Brits parlement
De Britse eerste minister Boris Johnson heeft zich dinsdag voor het Lagerhuis nogmaals geëxcuseerd voor het overtreden van de coronamaatregelen, bijna twee jaar geleden. Hij herhaalde dat hij op dat moment niet besefte dat het om een schending van de regels ging, zo melden de Britse media.
Lees verder

Boris Johnson gaat sorry zeggen tegen Britse parlement voor overtreden coronaregels
De voorzitter van het Britse Lagerhuis, Lindsay Hoyle, staat oppositiepartij Labour toe om donderdag te debatteren over de vraag of premier Boris Johnson het parlement heeft misleid met zijn overtredingen van de coronaregels. De premier kreeg daarvoor een boete en hij zal de politici dinsdag zijn excuses aanbieden.
Lees verder

West-Vlaming Olivier is scheidsrechter op WK snooker: "Een goeie match? Als niemand me gezien heeft"
Op het WK snooker, dat dit weekend is gestart, in Engeland zal zeker één Belg de finale spelen. Speler Luca Brecel maakt kans, maar scheidsrechter Olivier Marteel (52), afkomstig uit het landelijke dorpje Gijverinkhove, is zeker van zijn plaats. "Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is dat niemand me gezien heeft tijdens een wedstrijd", lacht Olivier. Wij belden hem op voor een babbel over snooker, verpleegkunde en de moeilijke combinatie met zijn gezinsleven.
Lees verder

België en Nederland willen meer samenwerken op vlak van veiligheid en energie
België en Nederland gaan meer samenwerken op het vlak van veiligheid, de omslag naar een meer duurzame energievoorziening en de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. Dat hebben de regeringen van de twee buurlanden beslist tijdens een gezamenlijk overleg in Gent.
Lees verder

Vier tieners slaan dertiger in coma in hartje Brugge: "Dit was absoluut zinloos geweld"
Vier minderjarigen hebben zaterdagnacht een dertiger in coma geslagen in Brugge. Ze konden even later opgepakt worden en zijn in een instelling geplaatst. Het gaat om jongeren tussen amper 14 en 16 jaar. Het slachtoffer was enkele dagen in levensgevaar. "Puur zinloos geweld", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
Lees verder

Duitsers roepen hulp in van Rusland in zoektocht naar Wirecard-topman
Openbare aanklagers in Duitsland hebben Rusland om hulp gevraagd bij het opsporen van de voormalige verkoopsdirecteur van Wirecard Jan Marsalek, die door Interpol wordt gezocht na het spraakmakende faillissement van het financiële bedrijf in 2020. Dat schrijft het Duitse dagblad Bild.
Lees verder

Mondmaskerplicht vanaf woensdag grotendeels afgeschaft in Spanje
De verplichting om een mondmasker te dragen in de openbare binnenruimtes in Spanje, wordt vanaf woensdag bijna volledig geschrapt. Enkel op het openbaar vervoer en in de gezondheidsinstellingen zal een mondmasker nog vereist zijn.
Lees verder

Crevits denkt aan nieuwe premie voor wie wil gaan werken
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) overweegt om een nieuwe premie in te voeren om mensen te verleiden die op dit moment niet werken en ook geen werkloosheidsuitkering ontvangen. Dat zei ze op de Werkgelegenheidsconferentie van de Vlaamse regering. "Als we naar 80 procent werkzaamheidsgraad willen evolueren, moeten we beseffen dat het laaghangend fruit geplukt is", zei ze. "Het moet bespreekbaar zijn om mensen die voor een knelpuntberoep willen kiezen een premie te geven of hen een uitkering te bieden voor de jaren waarin ze studeren."
Lees verder

Salariskompas: Vlaamse werknemer verdiende vorig jaar gemiddeld 3.748 euro bruto
Het gemiddelde maandelijkse brutoloon van de Vlaming bedroeg vorig jaar ongeveer 3.750 euro. Dat is zowat evenveel als we in coronajaar 2020 op onze loonfiche zagen staan. Meer extralegale voordelen en loonindexering zorgden uiteindelijk toch voor een loonstijging. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Lees verder

RECENSIE. 'White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & Fitch': "Dit mocht meer om het lijf hebben"
Zwak belichte winkels, dreunende beats en een walm van gedistilleerd sexappeal. Het 'Abercrombie & Fitch'-geweld van rond de eeuwwisseling heeft zich met behulp van Netflix terug in de huidige zeitgeist geduwd. Of dit anderhalf uur durend stukje Amerikaanse horrorgeschiedenis - waar rassendiscriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en uitsluiting deel van de merkidentiteit was - iets is wat u, net zoals de winkels destijds, moét bezoeken om niet als grootste loser van de klas achter te blijven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
Lees verder

'Karrewiet' nu ook met Oekraïense ondertitels
Oekraïense kinderen die sinds de start van de oorlog in hun thuisland naar België vluchtten, kunnen jeugdjournaal 'Karrewiet' op Ketnet nu ook met Oekraïense ondertitels lezen. Dat gebeurde op vraag van de VRT-directie. Momenteel telt ons land 10.000 Oekraïense kinderen jonger dan 12 jaar, waarvan velen intussen naar school gaan. Omdat 'Karrewiet' door leerkrachten vaak gebruikt wordt om de actualiteit te duiden, kunnen Oekraïense kinderen op die manier kennismaken met nationaal en internationaal nieuws. 'Karrewiet'-nieuwsanker Amber Janssens klonk bij VRT NWS alvast tevreden: "We doen dit omdat we het heel belangrijk vinden dat ook deze kinderen kunnen meevolgen met wat er gebeurt in ons land en in de rest van de wereld." De ondertiteling wordt een maand uitgetest en nadien geëvalueerd.
Lees verder

Beelden tonen hoe Wout van Aert na wielbreuk in Bos van Wallers razendsnel van fiets wisselt
Wout van Aert (27) werd zondag na een onderbreking door een coronabesmetting meteen knap tweede in Parijs-Roubaix. Misschien zat er zelfs meer in, want Van Aert kende meer dan z'n deel van de pech in de 'Hel van het Noorden'. Bovenstaande amateurbeelden tonen hoe onze landgenoot ook in het Bos van Wallers van fiets moest wisselen - en dat gebeurde razendsnel.
Lees verder

Vervoer voor personen met beperking wordt vrijgesteld van belasting op inverkeerstelling
Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) wil werk maken van een vrijstelling van de belasting op inverkeerstelling (BIV) voor voertuigen die worden ingezet voor personen met een beperking. Dat zei hij dinsdag in het parlement na een vraag van Karin Brouwers (CD&V).
Lees verder

Vlaamse gemeenten hebben nog zo'n 8.200 opvangplaatsen beschikbaar voor Oekraïners
De Vlaamse steden en gemeenten hebben op dit moment bijna 10.000 duurzame opvangplaatsen geregistreerd voor Oekraïense vluchtelingen, waarvan er nog 8.287 plaatsen beschikbaar zijn. Dat maakte Jeroen Windey, de topambtenaar die de Oekraïnecrisis in Vlaanderen moet coördineren, bekend in de commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering van het Vlaamse parlement.
Lees verder

Eigenaars zonnepanelen kunnen nog steeds geen groenestroomcertificaten aanvragen
Eigenaars van zonnepanelen kunnen nog steeds geen groenestroomcertificaten aanvragen. De module op de site van de Vlaamse distributienetbeheerder Fluvius om die gegevens in te voeren, ligt langer uit dan gepland.
Lees verder

Dure crèmes en parfums doen L'Oréal beter presteren dan verwacht
De Franse cosmeticagigant L'Oréal heeft in de eerste drie maanden van 2022 betere resultaten geboekt dan analisten hadden verwacht. De hoge inflatie had geen invloed op het koopgedrag van consumenten, aldus het bedrijf.
Lees verder

Dure crèmes en parfums helpen omzet L'Oréal vooruit
Cosmeticamerk L'Oréal heeft in het eerste kwartaal de omzet flink opgevoerd. De verkoop van luxere producten trok stevig aan. Daaronder vallen bijvoorbeeld parfums van Yves Saint Laurent en Prada, huidcrèmes van Helena Rubinstein en Lancôme en make-up van Shu Uemura.
Lees verder

Eneco lanceert dynamisch elektriciteitstarief, met elk uur een andere prijs: hoe werkt het? En kan ik ermee besparen?
Energieleverancier Eneco lanceert een proefproject met dynamisch tarief voor particulieren. Daarbij varieert de stroomprijs die klanten betalen van uur tot uur. Bedoeling is de formule tegen begin volgend jaar breed uit te rollen. Maar hoe werkt het precies? Is het voor iedereen weggelegd? En hoeveel kan ik ermee besparen?
Lees verder

Olieprijzen dalen met 5 procent
De olieprijzen zijn dinsdag aan het dalen. Nadat het IMF zijn economische groeivoorspellingen voor de wereld had verlaagd, daalden de olieprijzen met ruim 5 procent.
Lees verder

Noodnummers 112 en 1722 onder vuur in parlement: "Er zijn geen fouten gemaakt bij het noodweer in februari"
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bracht cijfers naar buiten van de Belgische noodcentrales. Dat deed ze nadat parlementslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) de werking van deze centrales in vraag stelde na de lange wachttijden bij het noodweer in februari. Ook het aantal call-takers bij de lijnen 101 en 112 zou te weinig zijn volgens Depoortere.
Lees verder