Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 20 april 2022

Amerikaanse rechter schrapt mondmaskerplicht op vliegtuigen en openbaar vervoer

Amerikaanse rechter schrapt mondmaskerplicht op vliegtuigen en openbaar vervoer

Een federale rechter uit de Amerikaanse staat Florida heeft de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer ongeldig verklaard, amper een week nadat het werd verlengd.

Lees verder

Drievoudige explosie in jongensschool Kaboel

In een jongensschool in de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben zich dinsdag drie explosies voorgedaan, zo heeft de politie bekendgemaakt. Volgens een lokale politiewoordvoerder zijn er zeker zes dodelijke slachtoffers.

Lees verder

Boortmeerbeekse oppositie volledig tegen fusie gekant: 'Dreigen opgeslorpt te worden'

Centrumstad Mechelen en randgemeente Boortmeerbeek maken plannen voor een fusie, en die zijn zeer concreet. In de persconferentie noemt Mechels burgemeesters Bart Somers (Open VLD) het een 'sprong vooruit', maar de oppositiepartijen van Boortmeerbeek zijn volledig tegen de plannen gekant.

Lees verder

70.000 Vlamingen kunnen hun bloed laten testen op PFAS

Iedereen die in een straal van 5 kilometer van de 3M-fabriek in Zwijndrecht woont, kan zich vanaf vandaag aanmelden om zijn bloed te laten onderzoeken op de aanwezigheid van PFAS. De afnames zullen meerdere jaren in beslag nemen.

Lees verder

Grafdelvers leggen honderden inwoners van Irpin te ruste

In Irpin, in het noorden van Oekraïne, hebben forensische onderzoekers 269 lichamen van inwoners gevonden en geanalyseerd. Dat heeft de lokale politie van Irpin gemeld. Nu hun doodsoorzaak is bepaald, kunnen de inwoners van Irpin begraven worden. Dronebeelden van een begraafplaats tonen tientallen nieuwe graven, gedecoreerd met foto's en bloemenkransen.

Lees verder

Eerste Easter egg roll voor Joe en Jill Biden

Maandag was het voor Joe en Jill Biden eindelijk zo ver. Nadat ze een jaar hebben moeten overslaan door corona, konden ze het jaarlijkse paasfeest in het Witte Huis voor de eerste keer organiseren. Ondanks de regen kwamen toch zo'n 300.000 mensen opdagen om deel te nemen aan de festiviteiten.  

Lees verder

Wout van Aert blijft verrassen, zondag ook in Luik?

De zege in Parijs-Roubaix mocht dan voor Dylan van Baarle zijn, de tweede plaats was voor Wout Van Aert een onverhoopt succes. Ploegleider Grischa Niermann van Jumbo-Visma blikt terug op de helleklassieker en kijkt vooruit naar de eerste deelname van Van Aert aan Luik-Bastenaken-Luik.

Lees verder

Raad van State schorst opnieuw grondverzet van Oosterweelwerken

De Raad van State heeft voor de tweede keer de technische verslagen voor het grondverzet van de Oosterweelwerken geschorst. Dat zegt Greenpeace, dateen spoedprocedure had aangespannen vanwege de PFOS-verontreiniging op de werf. Er dreigt opnieuw een stilstand.

Lees verder

'Waar zijn onze zonen die dienden op de Moskva?'

Rusland geeft zo weinig mogelijk vrij over het zinken van zijn vlaggenschip. Maar families van vermiste bemanningsleden willen antwoorden, en lekken details over wat ze hebben ontdekt.

Lees verder

Onze taal heeft meer geluidjes nodig, vindt Wouter Deprez

Onze taal opfleuren door te focussen op geluid. Dat is het plan van Wouter Deprez: meer onomatopeeën, klanknabootsingen in plaats van gewone woorden. Zou het niet zalig zijn om te spreken over een  'rombombombom', als er een auto met een opgedreven knalpot voorbijkomt? Een  'chrchrchr' is dan een fiets waarvan de ketting dringend gesmeerd moet worden, een 'boem' is een botsing, waarna de 'wieoewieoe' moet komen.  

Lees verder

Amazon onderzoekt discriminatie in eigen rangen

Onder druk van aandeelhouders start Amazon een onderzoek naar discriminatie in het bedrijf. Sinds de Black Lives Matter-protesten voeren steeds meer grote Amerikaanse bedrijven zo'n doorlichting uit.

Lees verder

Belgische politie gebruikt Pegasus-spyware

De Belgische federale politie gebruikt de krachtige spionagesoftware Pegasus in sommige gerechtelijke onderzoeken. Die spyware, van de Israëlische NSO Group, is omstreden omdat autoritaire regimes ze ook inzetten.

Lees verder

Parket vindt geen bewijzen voor incidenten van racisme tijdens Club Brugge-Anderlecht

Het Parket van West-Vlaanderen heeft besloten om de incidenten van racisme tijdens de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht van 19 december 2021 zonder gevolg te klasseren omdat er onvoldoende bewijzen zijn.

Lees verder

Elektrische stokjes moeten Japanners gezonder doen eten

De Japanse drankenproducent Kirin Holdings heeft samen met de Japanse professor Homei Miyashita een nieuw product ontwikkeld dat mensen gezonder moet maken. Hun elektrische eetstokjes versterken de zoute smaak in populaire Japanse gerechten. Zo willen ze de bevolking helpen om hun hoge zoutinname te verminderen.

Lees verder

Inwoners proberen te overleven in Marioepol: 'Het gaat niet goed met ons'

Na bijna acht weken oorlog in alle uithoeken van Oekraïne, richt het Russische leger zich voornamelijk op het offensief in het oosten. In Marioepol zouden nog zo'n 100.000 inwoners zich schuilhouden, maar de barre omstandigheden en niet-aflatende aanvallen op de havenstad maken het bijzonder moeilijk. 'Eerlijk gezegd? Het gaat niet goed met ons', getuigt een van hen in bovenstaande video.

Lees verder

Deliveroo veroordeeld in Frankrijk voor omzeilen arbeidswetten

In het eerste strafproces in Frankrijk rond het statuut van fietskoeriers zijn maaltijdbezorger Deliveroo en meerdere voormalige leidinggevenden dinsdag veroordeeld tot strenge straffen.

Lees verder

Boris Johnson excuseert zich weer, maar blijft erbij dat hij niet wist dat hij regels schond

De Britse eerste minister Boris Johnson heeft zich dinsdag voor het Lagerhuis nogmaals geëxcuseerd voor het overtreden van de coronamaatregelen, bijna twee jaar geleden. Hij herhaalde dat hij op dat moment niet besefte dat het om een schending van de regels ging, zo melden de Britse media.

Lees verder

België wil experts naar Oekraïne sturen om oorlogsmisdaden te onderzoeken

België onderzoekt de mogelijkheid om forensische experts naar Oekraïne te sturen, om bewijsmateriaal van eventuele Russische oorlogsmisdaden te verzamelen. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in de marge van een overleg met de Nederlandse premier Mark Rutte. 'Een eerste stap die moet zorgen dat barbaren vervolgd kunnen worden'.

Lees verder

Corona houdt lonen in toom

Het gemiddeld bruto maandloon in België lag in 2021 op 3.748 euro. Van een loonstijging was er vorig jaar geen sprake, leert het Salariskompas van Jobat.

Lees verder

Jarenlange impasse dreigt voor 'werf van de eeuw'

De Raad van State heeft voor de tweede keer de Oosterweelwerken deels stilgelegd. Omdat hij vreest dat de PFAS zich zouden verspreiden, mogen de vervuilde gronden niet meer worden verplaatst. Een oplossing zou weleens lang kunnen uitblijven.

Lees verder

Ook Formule 1-piloot Charles Leclerc wordt slachtoffer van horlogediefstal

Een horloge van Zwitsers merk Richard Mille ter waarde van 320.000 dollar werd maandagavond gestolen van de pols van Leclerc. De peperdure horloges blijken al langer een geliefd doelwit voor dieven.

Lees verder

Heeft de overlevingsstrategie van Open VLD kans op slagen?

Open VLD moet zich heruitvinden, aldus vicepremier Vincent Van Quickenborne. Een reeks congressen, nieuwe gezichten en een nieuwe naam moeten de Vlaamse liberalen behoeden voor een blauwtje in 2024.

Lees verder

'Waar zijn onze zonen die dienden op de Moskva?'

Rusland geeft zo weinig mogelijk vrij over zijn gezonken vlaggenschip de Moskva. Maar families van vermiste bemanningsleden willen antwoorden, en lekken details over wat ze hebben ontdekt.

Lees verder

Droog en zonnig met hier en daar een wolk

Woensdag is het droog met hoge bewolking, die geleidelijk afneemt. Na de middag kunnen enkele onschuldige stapelwolken ontstaan. De maxima liggen tussen 12 en 18 graden. De wind waait matig. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Netflix verliest voor het eerst abonnees, ook andere streamingdiensten doen het slecht

Streamingdienst Netflix heeft in de eerste drie maanden van het jaar wereldwijd 200.000 abonnees verloren in vergelijking met eind 2021. Het was de eerste keer sinds 2011 dat Netflix gebruikers verloor. Het aandeel verloor nabeurs meer dan 24 procent.

Lees verder