Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 23 april 2022

AB InBev zegt Rusland vaarwel

AB InBev zegt Rusland vaarwel

De grootste brouwer ter wereld trekt zich terug uit Rusland. Dat kost het bedrijf 1,1 miljard dollar.

Lees verder

Elke Decruynaere (Groen) stopt als schepen in Gent: 'Als politicus ben ik vervangbaar, als mama en partner niet'

Elke Decruynaere (40) legt eind mei haar mandaat als schepen van Onderwijs in het Gentse stadsbestuur neer. Dat maakte ze vrijdag zelf bekend. Haar persoonlijke situatie maakte de combinatie met politiek niet langer draagbaar.

Lees verder

Opnieuw geweld rond Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem

In Jeruzalem hebben vrijdagochtend opnieuw confrontaties plaatsgevonden tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten in het gebied rond de Al-Aqsa-moskee.

Lees verder

Jan Vertonghen vraagt maatregelen van Fifa: 'Fans willen géén theater zien'

Jan Vertonghen vraagt de wereldvoetbalbond Fifa maatregelen te nemen om de effectieve speeltijd in wedstrijden te verhogen. Volgens de Belgische recordinternational nemen het 'constante duiken en huilen' het plezier van de weg fans.

Lees verder

Pogacar terug naar Slovenië wegens overlijden in familie

Tadej Pogacar, een van de favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik, is donderdagochtend samen met zijn verloofde Urska Zigart naar thuisland Slovenië gevlogen, nadat zij het dramatische nieuws kregen dat Zigarts moeder was overleden. In principe zou Pogacar zondag wel starten in Luik-Bastenaken-Luik.

Lees verder

Man (41) schuldig bevonden aan moord op 6-jarige jongen in 1994 in Verenigd Koninkrijk

In een rechtbank in Londen is donderdagmiddag een man schuldig bevonden aan de moord op de 6-jarige jongen Rikki Neave, ruim 27 jaar geleden. Het gaat om de 41-jarige James Watson, die 13 was toen de jongen vermoord is, meldt de BBC.

Lees verder

Op weg naar de ring verdwijnt de renner in Zico Waeytens

Na negen seizoenen in het profpeloton, stapte Zico Waeytens (30) ruim twee jaar geleden verbitterd uit de wielersport. Nu staat hij op het punt zijn debuut te maken als bokser, nadat zijn eerste gevecht twee keer is uitgesteld vanwege corona. 'Mijn emotie is mijn motor. Ik ben bereid om heel diep te gaan.'

Lees verder

Vader Sanda Dia: 'Er is mij nooit toestemming gevraagd voor de getoonde beelden'

De vader van Sanda Dia is ontstemd over de video die woensdagavond verspreid werd, waarin de laatste uren van zijn zoon te zien zijn. Hij gaf een kort interview bij zijn aankomst aan de rechtbank in Hasselt, waar het proces tegen de leden van studentenclub Reuzegom vandaag, vrijdag, doorgaat. 

Lees verder

Dansende kiwi's ontvangen Jacinda Ardern in Tokio

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern werd donderdag op een bijzondere manier ontvangen in Tokio, Japan. Het welkomstcomité bestond uit twee levensgrote kiwi's, die zachtjes meewiegden op ietwat droevige kamermuziek. De poppen waren voor alle duidelijkheid geen officieel initiatief van de plaatselijke regering, maar wel van Zespri, het bekende Nieuw-Zeelandse kiwimerk.

Lees verder

Coens krijgt mandaat om voorzittersverkiezingen CD&V te organiseren

Na een woelige avond heeft de partijraad van CD&V partijvoorzitter Joachim Coens het mandaat gegeven om het reglement voor de voorzittersverkiezingen zelf voor te bereiden. Wanneer die plaatsvinden, wordt beslist op de volgende partijraad.

Lees verder

Wie was Sanda Dia?

Vandaag is het proces rond de dood van student Sanda Dia gestart. 18 leden van studentenclub Reuzegom staan terecht. Onze collega's van Het Nieuwsblad maakten daarover een reeks van vier afleveringen in hun podcast De Stemmen van Assisen.

Lees verder

Na vijftien jaar 'formele verdachte' verdwijning Madeleine McCann

Op verzoek van de Portugese politie is in Duitsland officieel een verdachte aangeduid in het onderzoek naar de verdwijning van de Britse Madeleine McCann. Dat heeft het Portugese parket donderdagavond bekendgemaakt.

Lees verder

Podcasttips | Incels, of hoe eenzaamheid online tot radicalisering leidt

De een werd een datingcoach voor jongeren met autisme, de ander werd een gefrustreerde vrijgezel die uiteindelijk elf mensen vermoordde. Boys like me is het ontluisterende verhaal van twee ex-klasgenoten. NRC herdenkt Pim Fortuyn en Het Nieuwsblad imponeert met nieuwe afleveringen van De stemmen van assisen.

Lees verder

Krijgen gedupeerden Ryanair-staking een schadevergoeding?

Door een staking van het cabinepersoneel moet Ryanair dit weekend tot de helft van zijn vluchten annuleren. Wat zijn uw rechten als passagier wanneer uw vlucht gecanceld wordt of ernstig vertraagd is?

Lees verder

Burgemeester Boortmeerbeek loopt spitsroeden na fusieprotest

Na een hevig protest van woedende burgers, zegt burgemeester Karin Derua (Open VLD) dat ze instemt met een volksraadpleging over de fusie met Mechelen. Er komen ook gesprekken met buurgemeente Zemst.

Lees verder

Russen voeren lichamen weg uit Marioepol

Op beelden uit de verwoeste havenstad Marioepol, in het zuiden van Oekraïne, is te zien hoe doden werden opgehaald door mannen in witte pakken, die ze achter in voertuigen legden waarop de letter 'Z' stond. Het is onduidelijk waar de lichamen naartoe werden gebracht. Volgens de burgemeester van Marioepol hebben de Russen duizenden lijken in massagraven op twintig kilometer van de stad gedumpt.

Lees verder

Macron bokst in Parijs om stemmen te winnen

De zittende Franse president Emmanuel Macron is donderdag gaan boksen in Seine-Saint-Denis, in het noordoosten van Parijs. Hij sparde tegen bokstrainer Jean-Denis Nzaramba om een van zijn laatste campagnedagen af te sluiten. Zondag beslissen de Fransen of Macron president blijft of Marine Le Pen het van hem zal overnemen.

Lees verder

De Holocaust overleven en sterven in een kelder

De 91-jarige Vanda Semyonovna Obiedkova moest zich als kind in kelders schuilhouden voor de nazi's. In net zo'n ijskoude kelder moest ze schuilen voor de Russische aanvallen op Marioepol. Ze liet er op 4 april het leven.

Lees verder

100-jarige man breekt record door levenslang bij hetzelfde bedrijf te werken

Bij het Braziliaanse textielbedrijf RenauxView werkt waarschijnlijk een van de meest gemotiveerde werknemers ter wereld. De 100-jarige salesmanager Walter Orthmann werkt er al 84 jaar en heeft daarmee het wereldrecord op zijn naam staan. Wat het succes is van zijn loopbaan, ontdekt u in bovenstaande video.

Lees verder

Oproep | Krijgt u de eindjes nog aan elkaar geknoopt?

Heel wat mensen hebben een loon waar ze tot voor kort goed mee toekwamen. Maar door de sterk stijgende energie-, brandstof- en voedselprijzen of verbouwingswerken die plots ontsporen, kunnen ze bepaalde dingen niet meer doen: geen vakantie, etentjes, tandartsbezoek. Ervaart u ook dat u moet beknibbelen op de leuke dingen in het leven of zelfs op noodzakelijke uitgaven? Slaagt u er niet meer in om te sparen? Ligt u 's nachts wakker van uw financiële situatie? En wil u daarover getuigen in de krant? Mail naar binnenland@standaard.be.

Lees verder

Jambon stelt zijn ex-kabinetschef aan als top-handelsdiplomaat

Met de aanstelling van Joy Donné (47) als ceo grijpt de N-VA de macht in het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT). Donné treedt in de voetsporen van topvrouw Claire Tillekaerts.

Lees verder

Duizenden betogers voor meer koopkracht in Antwerpen

In Antwerpen zijn duizenden betogers door de binnenstad gestapt om meer koopkracht te vragen. Volgens de organisatoren waren er tussen de 7.000 en 10.000 aanwezigen, de politie houdt het op 5.000. De actie werd georganiseerd door de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB.

Lees verder

Vlaamse regering zei 'nee' tegen extra Zorginspecteurs

Een vraag om de Zorginspectie met achttien personen uit te breiden, werd afgeketst door de Vlaamse regering. Zo bleek vrijdag in de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvang.

Lees verder

Nederland gaat zwaarste geschut van landmacht aan Oekraïne leveren

Nederlandse plannen om pantserhouwitsers leveren aan Oekraïne zijn bijna rond. Houwitsers zijn pantservoertuigen met een stuk artillerie erop. Ze gelden als het zwaarste geschut van de Nederlandse landmacht.

Lees verder

Agent betrapt verdachte die drugs doorgeeft in Gentse rechtbank

In de rechtbank van Gent is vrijdag een 34-jarige man gearresteerd nadat hij geprobeerd zou hebben om een kleine hoeveelheid hasj en een USB-stick aan een andere persoon te overhandigen.

Lees verder

Treinverkeer rond Brussel verstoord door spoorlopers

Door spoorlopers in Schaarbeek is vanavond bijzonder veel hinder voor het Brusselse treinverkeer.

Lees verder

'Het was altijd al goed gekomen, we dachten dat het weer zo zou zijn'

De eerste dag van het proces-Sanda Dia schetste een beknellend beeld van de studentenclub Reuzegom als een vereniging waar traditie zwaarder weegt dan individuele verantwoordelijkheid.

Lees verder

België verleent asiel aan Ecuadoraans ex-president Correa

België heeft het statuut van vluchteling toegekend aan de Ecuadoraanse ex-president Rafael Correa. Dat heeft het voormalige staatshoofd vrijdag laten weten aan het Franse persbureau AFP. Correa bevestigde informatie van het Spaanse persbureau EFE.

Lees verder

De 59e Biënnale van Venetië is vrouwelijker dan ooit

De top van de kunstwereld verzamelt in Venetië voor de 59e Biënnale. Cultuurredacteur Geert Van Der Speeten snuift er de sfeer op en vertelt je alles over deze opmerkelijke editie.

Lees verder

Een Franse oorlogspresident
Lees verder

Na hevig protest praat Boortmeerbeek nu ook met Zemst

Woedende burgers doen burgemeester Karin Derua (Open VLD) van Boortmeerbeek instemmen met een volksraadpleging over de fusie met Mechelen, en er komen ook gesprekken met Zemst.

Lees verder

Jambon stelt zijn ex-kabinetschef aan als top-handelsdiplomaat

Met de aanstelling van Joy Donné (47) als ceo grijpt de N-VA de macht in het Vlaamse exportagentschap Flanders Invest­ment and Trade (FIT).

Lees verder

Ongehoord | Bart De Wever: 'Ik ben de cactus van de liefde'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Europees akkoord over strengere regels voor Google en Meta

Haatzaaiende en andere illegale inhoud op het internet moet in de Europese Unie voortaan sneller worden verwijderd. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben zaterdagochtend in Brussel een akkoord bereikt over de zogenaamde wet inzake Digital Services Act, die moet zorgen voor een strenger toezicht op onlineplatforms en meer bescherming voor de gebruiker.

Lees verder

Ook Nederlandse zangeres beschuldigt 'The voice'-jurylid Ali B van grensoverschrijdend gedrag

In navolging van enkele deelnemers aan The voice of Holland beschuldigt nu ook de Nederlandse zangeres Ellen ten Damme rapper Ali B van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De 54-jarige zangeres heeft daar recent een verklaring over afgelegd bij de politie. Dat meldt het Nederlandse Algemeen Dagblad vrijdag.

Lees verder

Froukje wordt groot (en dat is tegelijk ook een voorspelling)

Froukje is de grootste belofte van de Lage Landen. Of is ze het stadium van de belofte nu al voorbij?

Lees verder